Ma non van Westen troeft mannelijke collega's af Koken met Zeeuws bier en streekvis KIEKIERIS De Teringtubbies ‘Bon voor gratis va fentijns cadeau Valentijnsactie om iemand extra te verrassen DELSCHER 0 STEÜTEL "de St enge" Stengeplein Heinkenszand TOT de bevelander Nog 2 dagen c JAARGANG 51 - NUMMER 3 WOENSDAG ANUARI 1999 rew. ex. WEKELIJKS HUIS AAN HUIS OP NOORD-EN ZUID-BEVELAND Creativiteit Door Hans Meijer Hét adres voor PZC WEEKBLADEN zaterdag 23 januari op alle artikelen uit de wintercollectie In 't algemeen houden veel koks hun keuken geheimen liefst voor zichzelf. Ook de Zeeuwse koks. Toch vindt er binnen het vak ook de nodi ge uitwisseling plaats. De Vereniging van Zeeuwse koks is daarvan een voorbeeld. Veer tig koks zijn er bij aangesloten. Eens per jaar houden de keukenprofs uit Zeeland een wed strijd om aan elkaar te laten zien en proeven wat ze in hun mars hebben. Dezer dagen was er weer zo'n wedstrijd. Deze keer in de am bachtelijke Scheldebrouwerij te 's-Gravenpol- der, waar ze met elkaar in competitie waren met als thema „Koken met Zeeuws bier en streekvis". Holland Absoluut hot en we delenuit Eetbaar Finale Uitverkoop NIEUWE COLLECTIE KINDERKLEDING I UNITED COLORS OF BENETTON. Lange Vorststraat 12 4461 JP Goes Goes Lange Kerkstraat 44 Mannenwereld Thema's vloerbedekking tapijten laminaat vinyl tapijttegels raamdecoratie Deze week in de Woningkrant: een ruim aanbod aan huurwoningen. De Vlissingse woningcorporatie VW heeft het mo numentale Zeemanserve in de Scheldestad opge knapt en Dick Mik, regiodirecteur Zeeland van Meeits Makelaardij vertelt over het nieuwe kantoor van de Meeus Groep in Middelburg. Eigen club Heeft u iemand die u bijzonder aardig vindt en die u eens uitgebreid in het zonnetje zou willen zetten? Dat kan. Zeker met het oog op Valen tijnsdag. Uw weekblad De Bevelander geeft u ook dit jaar weer de mogelijkheid om in de zonnestralen van de Valentijnsgedachte een ander te bedanken. Stuur daarom de hierbij af gedrukte bon in en uw wens om die ander te bedanken wordt minimaal geplaatst in de krant. De twintig meest in het oog springende wensen voor een ander worden uitgenodigd om in het restaurant van het PZC-gebouw in Vlissingen een leuke attentie in ontvangst te nemen. Een jury beoordeelt de inzendingen. Onze adverteerders geven de cadeaus. Spannend Zaterdag 23 januari STUNTVERKOOP van o.a. fietsen, schoenen, kleding, gereedschap, hobbyartikelen, meubelen en vele andere artikelen van 10.00 tot 18.00 uur in I kJf K gf ^/ODELB^^ bev r dus (advertentie) (advertentie) (advertentie) (advertentie) jaar er voor was een Middel- Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon overdag: Telefoon 's avonds: WIL GRAAG EEN VALENTIJNSCADEAU GEVEN AAN: Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon overdag: Telefoon 's avonds: omdat (schrijf in een paar zinnen de reden op. Als u geen reden heeft hoeft u natuurlijk niks op te schrijven) TAXI NODIG - TAXI ZEELAND 0113-211111 E Manon van Westen met haar winnende schotel tijdens de wedstrijd voor Zeeuwse koks. foto: Bloembureau Hoewel van oudsher het ko ken thuis veelal een vrouwe lijke aangelegenheid is, ligt dat in de wereld van de profs anders. In de meeste, en ook vaak de beste, keukens hante ren de mannen de pollepel. Maar er zijn uitzonderingen. Hele goede zelfs. Tijdens de jongste meeting van de koks in 's-Gravenpolder, bleek 't een vrouwelijke collega van de H.H. koks te zijn die met de eerste prijs aan de haal ging. Manon van Westen van Vis restaurant de Stationsrestau ratie uit Vlissingen won. Naar het oordeel van de deskundi ge jury gaf zij de smakelijkste interpretatie aan het thema „Koken met Zeeuws bier en Zoals gezegd was de opdracht dit jaar: maak een warm tus- Verrassen met bloemen kan, maar bijgevoegde bon invullen en kans maken één van de twintig uitverkorenen te zijn die een ander in het zonnetje zet is zeker de moeite van het proberen waard. STUUR DEZE BON IN EN MAAK KANS OM ÉÉN VAN DE TWINTIG PRACHTIGE CADEAUS WEG TE GEVEN Tot donderdag 17.00 uur De Bevelander maakt deel uit van de Zeeland Combinatie huis-aan-huis- bladen in Zeeland. Totale oplage: 165.775 ex. Deze bon versturen naar redactie PZC Weekbladen Postbus 18, 4380 AA Vlissingen LET OP: UITERLIJK 31 JANUARI MOET DEZE BON IN ONS BEZIT ZIJN. Vermeld op enveloppe: "Valentijnsdag". breed UIT strijd een en ander over het verwerkte product. Nu 'Bier en Streekvis'. burger letterlijk doodziek. Hij knokte zich er weer bovenop. En dat moest worden bete kend met respect voor de knoklust. Voor die Vlissingse vuilnisman was eveneens een erkenning. Deze keer van een vrouwelijke ondernemer in de Scheldestad. Verder zei een man uit Veere al dagelijks dat hij vreselijk veel van haar houdt, maar hij wilde dat nog eens extra doen via de Valentijnsactie van de krant. Allerlei ellende kwamen ze te boven. Daarom vond die Vlis singse dat haar vrienden iets extra's verdienden, aldus ge schiedde. En zo zijn er nog tien tallen voorbeelden te noemen. Ze werden nagenoeg allemaal in de krant afgedrukt. Als u ook vindt dat ie mand in uw omge ving extra aandacht verdient, laat het dan weten door onder staande bon in te vul len. En wie weet, staat u samen met de man, vrouw of kind een paar dagen later in de krant en komt u me- genieten van de ge zellige bijeenkomst in Winnares Manon van Westen van Visrestaurant Stations restauratie Vlissingen kan te vreden zijn dat ze deze avond wél van de partij is. Zij is een van de drie vrouwelijke koks die de vereniging telt. Manon vertelt: „Hoewel koken toch vaak aan de vrouw wordt toe gewezen, is de kokswereld een echte mannenwereld. Als vrouwelijke kok in een restau rant heb je het niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je zo klein bent als ik. Dan moet je nogal eens op je strepen staan, wil je je opdracht uitge voerd hebben". het personeelsrestaurant van de PZC in Vlissingen. Op de afgedrukte bon schrijft u zo kort mogelijk waarom u ie mand een cadeau wil geven ter ere van Valentijnsdag 14 februari. Een jury buigt zich over de inzendingen en haalt er de twintig meest in het oog springende wensen uit voor de bijeenkomst. Een deel van onze adverteerders werkt ove rigens mee aan het welslagen van deze actie. IO Cd CM m o Z O o LL UJ I UJ w UJ O 0 5 s cc (f) X cc LU LU In voorgaande jaren werd de redactie over stelpt met brieven. Eén van de redacteuren werd er gewoon vrolijk van. „Er zijn dus ook nog echte leuke dingen in het leven”, stelde hij glimlachend vast. En een lach op zijn gezicht is op de meeste dagen een wonder te noe men. Maar hij meende ook dat kennelijk veel mensen een voorne men hebben om iets vriendelijks aan een ander te zeggen, maar dat ze dat steeds voor zich uitschuiven. Dat blijkt inderdaad uit een aantal reacties. Men sen willen wel, maar „ik heb het zo druk dat ik er niet aan toe kom", excuseren ze zich. Valentijnsdag is van oudsher een feest dat iemand de gelegen heid geeft de ander er aan te herinneren dat er ook nog zoiets als liefde, erkenning, res pect en vertrouwen is in het gewone leven. De honderden reacties vorige jaren getuigen Voorzitter Corjan Hoogerheide van de Vereniging van Zeeuw se Koks vertelt: „leder jaar kie zen we een bepaald product dat als hoofdbestanddeel dient voor de wedstrijd. Zo hadden we onder andere 'Knoflook'. De voorzitter van de knoflookvereniging 'De Stinkende Roos' vertelde na de wedstrijd leuke wetens waardigheden over de knof look. Ook hadden we als the ma 'Winter', een vegetarische schotel en 'Dessert'. Steeds vertelt een expert na de wed- streekvis". Ze verraste colle ga's en jury met een uiterma te mooi gebalanceerd ge recht van Noordzee-zalm, Zeezuiper-bier gebrouwen in 's-Gravenpolder) en Hol landse groente. De jury kwam tot de conclusie dat de kwaliteit van de verschillende competitie-gerechten dicht bij elkaar kwam, maar dat juist de eenvoud en de smaak van Manons gerecht eruit sprong. van de behoefte aan een der gelijke herdenkingsdag of feestdag, zoals u wil. Een paar voorbeelden uit de met een cadeautje bezegelde inzenders vorige jaren. Een mevrouw hielp al tientallen ja ren op de boerderij mee en een andere mevrouw kende in haar vrije tijd niets anders dan zich inzetten voor goede doe len. Ook de vrijwilligers uit het verenigingsleven zonder wie een club absoluut niet kan be staan, werden opgeroepen voor de bijzonder gezellige bijeenkomst in het restaurant van het PZC-gebouw in Vlis singen. Op Valentijnsdag een Grote Kade 40.4461 BE Goes. NL I Telefoon +31 (0)113-228079 P Oplage: 41.000 ex. Uitgave: Uitgeverij Provinciale Zeeuwse Courant b.v. Voorstad 22, Postbus 5, 4460 AA Goes. Tel. (0113) 273000. Fax (0113) 273010 Exploitatie: Ch. van den Oosterkamp (0118) 484399 Privé (0118) 417802 Administratie: PZC Oost-Souburgseweg 10, postbus 18, 4380 AA Vlissingen. Advertentieverkoop: Kantoor Goes, Voorstad 22, Postbus 5 4460 AA Goes, tel.: (0113) 273000 fax: (0113) 273010 Henk Mallekote (0113) 273022 privé (0113) 342535). Pieter Karman (0113) 273021 privé (0113) 613394). Redactie: Hans Meijer (0113) 273020 Chef-redacteur: Ad Hanneman, (0118) 484275 of 06-54267115 Redactie-adres: Voorstad 22, Postbus 5, 4460 AA Goes. Bezorging: 0800-0231231. Druk: Wegener Nieuwsdruk Zeeland, Postbus 18, 4380 AA Vlissingen. Druktechniek: offsetrotatie. Sluitingstijd redactie: maandag 10.00 uur. Advertenties: maandag 17.00 uur. In ons overzichtelijke uitkatern BREEDUIT weer heel veel informatie over uitgaan in Midden-Zeeland en natuurlijk handige ladders met films, podiumkun sten en exposities. Deze week onder meer aandacht voor Practical Magie, een magische speelfilm met in de hoofdrollen Sandra Bullock en Nicole Kidman. Het International Film Festival Rotter dam begint over enkele weken voor de achtentwintigste keer. Het Wintercircus Martin Hanson komt naar de Stads schouwburg in Middelburg, de Vliegende Panters gaan in het Vlissingse Arsenaaltheater op zoek naar de hype en toneelvereniging Heer Hendrik speelt de komedie Tussen Ons in het Middelburgs Minitheater. mee. Dat zouden er veel meer kunnen zijn, maar lang niet ie dereen voelt ervoor om zich te laten beoordelen. Jammer, want het is gewoon leuk ken nis en ervaring uit te wisselen over iets wat je met elkaar ge meen hebt. Het is ieder jaar weer moeilijk om ze bij elkaar te krijgen. We missen eigenlijk best deelname uit Zeeuws- Vlaanderen". sengerecht van een 'streek'vis in combinatie met bier van 'de Scheldebrouwerij' uit 's-Gra venpolder. Er moesten twee schotels ingeleverd worden, een voor de showtafel en een voor de jury. De gerechten werden beoordeeld op portio- nering, kostprijs, smaak, pre sentatie en originaliteit. De wedstrijd heeft onder andere als doel wat wedstrijdvrees weg te nemen en ervaring op te doen voor grotere lande lijke wedstrijden. De winnaar van deze avond kon naar huis gaan met de felbegeerde wisselbeker en natuurlijk de eeuwige roem. De schotels waren grotendeels op het thuisfront bereid. Ter plaatse werd nog aan de finishing touch gewerkt. Zo pronkte een van de scho tels met twee echte bloeme tjes. „Bij een eerdere wed strijd had iemand een rode roos ter garnering aange bracht. Maar die schotel werd door de jury afgekeurd, want alles moet eetbaar zijn." Op de opmerking dat dat nu ook wel het geval zou zijn, vertelt voorzitter Corjan Hoogerhei de: „Nee, want dit zijn primu la's, of op z'n Zeeuws gezegd bakruutjes, en die kun je eten... De Vereniging van Zeeuwse Koks, oftewel VZK, werd op gericht in 1994 uit onvrede. Verschillende Zeeuwse koks die lid waren van de Neder landse Club van Koks (NCK), vonden dat ze in de praktijk weinig plezier hadden van dat lidmaatschap. Er moest zoveel contributie worden afgedra gen, dat er nauwelijks geld overbleef voor activiteiten in Zeeland zelf. Meestal waren die gericht op de rest van Nederland. Penningmeester Wim van Dalen: „Nu we zelf standig zijn, kunnen we met ons geld bijvoorbeeld deze thema-wedstrijd organiseren. Een jaarlijks terugkerend eve nement. Ook gaan we eens per jaar samen met onze part ners op excursie naar een be drijf dat met het restaurantwe- zen verband houdt met daar na een exclusief etentje." Voorzitter Corjan Hoogerheide uit Veere tijdens de avond in 's-Gravenpolder: „Onze vere niging telt momenteel veertig leden. Aan deze wedstrijd doen dit jaar vijftien koks Kookwedstrijd van Zeeuwse koks onder elkaar. Dit jaar werd de jaarlijkse themawed- strijd gewonnen door Manon van Westen. In 's-Gravenpolder was te zien en te proeven dat de Zeeuwse koks heel creatief kunnen otn- gaan met de streekproducten. Wim van Dalen bijvoorbeeld, van Hotel Bom in Burgh- Haamstede. Hij liet de aanwe zigen proeven van een ge recht van gegrilde en gestoomde zeebaars op een bedje van groenten met een Zeezuiper-biersaus. Hij won er de tweede prijs mee, juist vóór Jeroen Strijb van De Nieuwe Doelen in Middel burg. Zijn creatie bestond uit een torentje van poon met een duxelle van oesterzwam, shii-take en tomaat, gegaard in Zeezuiper-bier met een saus van hetzelfde natuurbier van de Bevelandse Schelde brouwerij. De jury die de ver richtingen van de heren en dame kok beoordeelde, be stond uit de brouwers Kees van Loenhout en Peter van den Eijnden, alsmede Barend Midavaine van Braai-tapperij De Mug in Middelburg. Hoewel de koks gewend zijn om met de nodige flair in hun keuken te staan, blijkt een onderlinge wedstrijd toch weer even iets anders te zijn. Zelfs onder collega's uit de zelfde provincie. Bij de aan vang van de wedstrijd, wan neer de schotels worden ge presenteerd, is het in het „proeflokaal" van de Schelde brouwerij erg rustig, er wordt weinig gezegd. Zijn ze dan tóch een beetje nerveus? Per slot van rekening heeft ieder z'n uiterste best gedaan de voorgeschreven schotels zo mooi mogelijk te maken. Sommige deelnemers leggen nog een laatste hand aan hun kunstwerk. 5,a (3)

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 1999 | | pagina 1