Ma non van Westen troeft mannelijke collega's af
Koken met Zeeuws bier en streekvis
KIEKIERIS
De Teringtubbies
‘Bon voor gratis va fentijns cadeau
Valentijnsactie om iemand extra te verrassen
DELSCHER
0
STEÜTEL
"de St enge"
Stengeplein
Heinkenszand
TOT
de bevelander
Nog 2 dagen
c
JAARGANG 51 - NUMMER 3
WOENSDAG
ANUARI 1999
rew. ex.
WEKELIJKS HUIS AAN HUIS OP NOORD-EN ZUID-BEVELAND
Creativiteit
Door Hans Meijer
Hét adres voor
PZC WEEKBLADEN
zaterdag
23 januari
op alle
artikelen
uit de
wintercollectie
In 't algemeen houden veel koks hun keuken
geheimen liefst voor zichzelf. Ook de Zeeuwse
koks. Toch vindt er binnen het vak ook de nodi
ge uitwisseling plaats. De Vereniging van
Zeeuwse koks is daarvan een voorbeeld. Veer
tig koks zijn er bij aangesloten. Eens per jaar
houden de keukenprofs uit Zeeland een wed
strijd om aan elkaar te laten zien en proeven
wat ze in hun mars hebben. Dezer dagen was
er weer zo'n wedstrijd. Deze keer in de am
bachtelijke Scheldebrouwerij te 's-Gravenpol-
der, waar ze met elkaar in competitie waren
met als thema „Koken met Zeeuws bier en
streekvis".
Holland
Absoluut hot
en we delenuit
Eetbaar
Finale Uitverkoop
NIEUWE COLLECTIE
KINDERKLEDING I
UNITED COLORS
OF BENETTON.
Lange Vorststraat 12
4461 JP Goes
Goes
Lange Kerkstraat 44
Mannenwereld
Thema's
vloerbedekking
tapijten
laminaat
vinyl
tapijttegels
raamdecoratie
Deze week in de Woningkrant: een ruim aanbod
aan huurwoningen.
De Vlissingse woningcorporatie VW heeft het mo
numentale Zeemanserve in de Scheldestad opge
knapt en Dick Mik, regiodirecteur Zeeland van
Meeits Makelaardij vertelt over het nieuwe kantoor
van de Meeus Groep in Middelburg.
Eigen club
Heeft u iemand die u bijzonder aardig vindt en
die u eens uitgebreid in het zonnetje zou willen
zetten? Dat kan. Zeker met het oog op Valen
tijnsdag. Uw weekblad De Bevelander geeft u
ook dit jaar weer de mogelijkheid om in de
zonnestralen van de Valentijnsgedachte een
ander te bedanken. Stuur daarom de hierbij af
gedrukte bon in en uw wens om die ander te
bedanken wordt minimaal geplaatst in de
krant. De twintig meest in het oog springende
wensen voor een ander worden uitgenodigd
om in het restaurant van het PZC-gebouw in
Vlissingen een leuke attentie in ontvangst te
nemen. Een jury beoordeelt de inzendingen.
Onze adverteerders geven de cadeaus.
Spannend
Zaterdag 23 januari
STUNTVERKOOP
van o.a. fietsen, schoenen, kleding,
gereedschap, hobbyartikelen, meubelen
en vele andere artikelen
van 10.00 tot 18.00 uur in
I kJf
K gf
^/ODELB^^
bev
r
dus
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
jaar er voor was een Middel-
Naam:
Adres:
Woonplaats:
Telefoon overdag:
Telefoon 's avonds:
WIL GRAAG EEN VALENTIJNSCADEAU GEVEN AAN:
Naam:
Adres:
Woonplaats:
Telefoon overdag:
Telefoon 's avonds:
omdat (schrijf in een paar zinnen de reden op. Als u geen reden heeft hoeft u natuurlijk niks op te schrijven)
TAXI NODIG - TAXI ZEELAND 0113-211111
E
Manon van Westen met haar winnende schotel tijdens
de wedstrijd voor Zeeuwse koks.
foto:
Bloembureau
Hoewel van oudsher het ko
ken thuis veelal een vrouwe
lijke aangelegenheid is, ligt
dat in de wereld van de profs
anders. In de meeste, en ook
vaak de beste, keukens hante
ren de mannen de pollepel.
Maar er zijn uitzonderingen.
Hele goede zelfs. Tijdens de
jongste meeting van de koks
in 's-Gravenpolder, bleek 't
een vrouwelijke collega van
de H.H. koks te zijn die met de
eerste prijs aan de haal ging.
Manon van Westen van Vis
restaurant de Stationsrestau
ratie uit Vlissingen won. Naar
het oordeel van de deskundi
ge jury gaf zij de smakelijkste
interpretatie aan het thema
„Koken met Zeeuws bier en
Zoals gezegd was de opdracht
dit jaar: maak een warm tus-
Verrassen met
bloemen kan, maar
bijgevoegde bon
invullen en kans
maken één van
de twintig
uitverkorenen te
zijn die een ander
in het zonnetje zet
is zeker de moeite
van het proberen
waard.
STUUR DEZE BON IN EN MAAK KANS OM ÉÉN VAN DE TWINTIG
PRACHTIGE CADEAUS WEG TE GEVEN
Tot donderdag 17.00 uur
De Bevelander maakt deel uit van de
Zeeland Combinatie huis-aan-huis-
bladen in Zeeland.
Totale oplage: 165.775 ex.
Deze bon versturen naar redactie PZC Weekbladen
Postbus 18, 4380 AA Vlissingen
LET OP: UITERLIJK 31 JANUARI MOET DEZE BON IN ONS BEZIT ZIJN.
Vermeld op enveloppe: "Valentijnsdag".
breed UIT
strijd een en ander over het
verwerkte product. Nu
'Bier en Streekvis'.
burger letterlijk doodziek. Hij
knokte zich er weer bovenop.
En dat moest worden bete
kend met respect voor de
knoklust. Voor die Vlissingse
vuilnisman was eveneens een
erkenning. Deze keer van een
vrouwelijke ondernemer in de
Scheldestad.
Verder zei een man uit Veere
al dagelijks dat hij vreselijk
veel van haar houdt, maar hij
wilde dat nog eens extra doen
via de Valentijnsactie van de
krant.
Allerlei ellende kwamen ze te
boven. Daarom vond die Vlis
singse dat haar vrienden iets
extra's verdienden, aldus ge
schiedde.
En zo zijn er nog tien
tallen voorbeelden te
noemen. Ze werden
nagenoeg allemaal in
de krant afgedrukt.
Als u ook vindt dat ie
mand in uw omge
ving extra aandacht
verdient, laat het dan
weten door onder
staande bon in te vul
len.
En wie weet, staat u
samen met de man,
vrouw of kind een
paar dagen later in de
krant en komt u me-
genieten van de ge
zellige bijeenkomst in
Winnares Manon van Westen
van Visrestaurant Stations
restauratie Vlissingen kan te
vreden zijn dat ze deze avond
wél van de partij is. Zij is een
van de drie vrouwelijke koks
die de vereniging telt. Manon
vertelt: „Hoewel koken toch
vaak aan de vrouw wordt toe
gewezen, is de kokswereld
een echte mannenwereld. Als
vrouwelijke kok in een restau
rant heb je het niet altijd even
gemakkelijk. Zeker niet als je
zo klein bent als ik. Dan moet
je nogal eens op je strepen
staan, wil je je opdracht uitge
voerd hebben".
het personeelsrestaurant van
de PZC in Vlissingen. Op de
afgedrukte bon schrijft u zo
kort mogelijk waarom u ie
mand een cadeau wil geven
ter ere van Valentijnsdag 14
februari. Een jury buigt zich
over de inzendingen en haalt
er de twintig meest in het oog
springende wensen uit voor
de bijeenkomst. Een deel van
onze adverteerders werkt ove
rigens mee aan het welslagen
van deze actie.
IO
Cd
CM
m
o
Z
O
o
LL
UJ
I
UJ
w
UJ
O
0
5
s
cc
(f)
X
cc
LU
LU
In voorgaande jaren
werd de redactie over
stelpt met brieven. Eén
van de redacteuren
werd er gewoon vrolijk
van. „Er zijn dus ook
nog echte leuke dingen
in het leven”, stelde hij
glimlachend vast. En
een lach op zijn gezicht
is op de meeste dagen
een wonder te noe
men. Maar hij meende
ook dat kennelijk veel
mensen een voorne
men hebben om iets
vriendelijks aan een
ander te zeggen, maar
dat ze dat steeds voor
zich uitschuiven. Dat
blijkt inderdaad uit een
aantal reacties. Men
sen willen wel, maar
„ik heb het zo druk dat
ik er niet aan toe kom",
excuseren ze zich.
Valentijnsdag is van
oudsher een feest dat
iemand de gelegen
heid geeft de ander er
aan te herinneren dat
er ook nog zoiets als
liefde, erkenning, res
pect en vertrouwen is
in het gewone leven.
De honderden reacties
vorige jaren getuigen
Voorzitter Corjan Hoogerheide
van de Vereniging van Zeeuw
se Koks vertelt: „leder jaar kie
zen we een bepaald product
dat als hoofdbestanddeel
dient voor de wedstrijd. Zo
hadden we onder andere
'Knoflook'. De voorzitter van
de knoflookvereniging 'De
Stinkende Roos' vertelde na
de wedstrijd leuke wetens
waardigheden over de knof
look. Ook hadden we als the
ma 'Winter', een vegetarische
schotel en 'Dessert'. Steeds
vertelt een expert na de wed-
streekvis". Ze verraste colle
ga's en jury met een uiterma
te mooi gebalanceerd ge
recht van Noordzee-zalm,
Zeezuiper-bier gebrouwen
in 's-Gravenpolder) en Hol
landse groente. De jury
kwam tot de conclusie dat de
kwaliteit van de verschillende
competitie-gerechten dicht
bij elkaar kwam, maar dat
juist de eenvoud en de
smaak van Manons gerecht
eruit sprong.
van de behoefte aan een der
gelijke herdenkingsdag of
feestdag, zoals u wil.
Een paar voorbeelden uit de
met een cadeautje bezegelde
inzenders vorige jaren. Een
mevrouw hielp al tientallen ja
ren op de boerderij mee en
een andere mevrouw kende in
haar vrije tijd niets anders dan
zich inzetten voor goede doe
len. Ook de vrijwilligers uit het
verenigingsleven zonder wie
een club absoluut niet kan be
staan, werden opgeroepen
voor de bijzonder gezellige
bijeenkomst in het restaurant
van het PZC-gebouw in Vlis
singen. Op Valentijnsdag een
Grote Kade 40.4461 BE Goes. NL I
Telefoon +31 (0)113-228079 P
Oplage: 41.000 ex.
Uitgave: Uitgeverij Provinciale
Zeeuwse Courant b.v. Voorstad 22,
Postbus 5, 4460 AA Goes.
Tel. (0113) 273000. Fax (0113) 273010
Exploitatie:
Ch. van den Oosterkamp
(0118) 484399
Privé (0118) 417802
Administratie:
PZC
Oost-Souburgseweg 10,
postbus 18,
4380 AA Vlissingen.
Advertentieverkoop:
Kantoor Goes, Voorstad 22, Postbus 5
4460 AA Goes, tel.: (0113) 273000
fax: (0113) 273010
Henk Mallekote
(0113) 273022 privé (0113) 342535).
Pieter Karman
(0113) 273021 privé (0113) 613394).
Redactie: Hans Meijer (0113) 273020
Chef-redacteur: Ad Hanneman,
(0118) 484275 of 06-54267115
Redactie-adres: Voorstad 22,
Postbus 5, 4460 AA Goes.
Bezorging: 0800-0231231.
Druk: Wegener Nieuwsdruk Zeeland,
Postbus 18, 4380 AA Vlissingen.
Druktechniek: offsetrotatie.
Sluitingstijd redactie:
maandag 10.00 uur.
Advertenties: maandag 17.00 uur.
In ons overzichtelijke uitkatern BREEDUIT weer heel
veel informatie over uitgaan in Midden-Zeeland en
natuurlijk handige ladders met films, podiumkun
sten en exposities.
Deze week onder meer aandacht voor Practical Magie, een
magische speelfilm met in de hoofdrollen Sandra Bullock
en Nicole Kidman. Het International Film Festival Rotter
dam begint over enkele weken voor de achtentwintigste
keer. Het Wintercircus Martin Hanson komt naar de Stads
schouwburg in Middelburg, de Vliegende Panters gaan in
het Vlissingse Arsenaaltheater op zoek naar de hype en
toneelvereniging Heer Hendrik speelt de komedie Tussen
Ons in het Middelburgs Minitheater.
mee. Dat zouden er veel meer
kunnen zijn, maar lang niet ie
dereen voelt ervoor om zich te
laten beoordelen. Jammer,
want het is gewoon leuk ken
nis en ervaring uit te wisselen
over iets wat je met elkaar ge
meen hebt. Het is ieder jaar
weer moeilijk om ze bij elkaar
te krijgen. We missen eigenlijk
best deelname uit Zeeuws-
Vlaanderen".
sengerecht van een 'streek'vis
in combinatie met bier van 'de
Scheldebrouwerij' uit 's-Gra
venpolder. Er moesten twee
schotels ingeleverd worden,
een voor de showtafel en een
voor de jury. De gerechten
werden beoordeeld op portio-
nering, kostprijs, smaak, pre
sentatie en originaliteit. De
wedstrijd heeft onder andere
als doel wat wedstrijdvrees
weg te nemen en ervaring op
te doen voor grotere lande
lijke wedstrijden. De winnaar
van deze avond kon naar huis
gaan met de felbegeerde
wisselbeker en natuurlijk de
eeuwige roem. De schotels
waren grotendeels op het
thuisfront bereid. Ter plaatse
werd nog aan de finishing
touch gewerkt.
Zo pronkte een van de scho
tels met twee echte bloeme
tjes. „Bij een eerdere wed
strijd had iemand een rode
roos ter garnering aange
bracht. Maar die schotel werd
door de jury afgekeurd, want
alles moet eetbaar zijn." Op
de opmerking dat dat nu ook
wel het geval zou zijn, vertelt
voorzitter Corjan Hoogerhei
de: „Nee, want dit zijn primu
la's, of op z'n Zeeuws gezegd
bakruutjes, en die kun je
eten...
De Vereniging van Zeeuwse
Koks, oftewel VZK, werd op
gericht in 1994 uit onvrede.
Verschillende Zeeuwse koks
die lid waren van de Neder
landse Club van Koks (NCK),
vonden dat ze in de praktijk
weinig plezier hadden van dat
lidmaatschap. Er moest zoveel
contributie worden afgedra
gen, dat er nauwelijks geld
overbleef voor activiteiten in
Zeeland zelf. Meestal waren
die gericht op de rest van
Nederland. Penningmeester
Wim van Dalen: „Nu we zelf
standig zijn, kunnen we met
ons geld bijvoorbeeld deze
thema-wedstrijd organiseren.
Een jaarlijks terugkerend eve
nement. Ook gaan we eens
per jaar samen met onze part
ners op excursie naar een be
drijf dat met het restaurantwe-
zen verband houdt met daar
na een exclusief etentje."
Voorzitter Corjan Hoogerheide
uit Veere tijdens de avond in
's-Gravenpolder: „Onze vere
niging telt momenteel veertig
leden. Aan deze wedstrijd
doen dit jaar vijftien koks
Kookwedstrijd van Zeeuwse koks onder elkaar. Dit jaar werd de jaarlijkse themawed-
strijd gewonnen door Manon van Westen.
In 's-Gravenpolder was te zien
en te proeven dat de Zeeuwse
koks heel creatief kunnen otn-
gaan met de streekproducten.
Wim van Dalen bijvoorbeeld,
van Hotel Bom in Burgh-
Haamstede. Hij liet de aanwe
zigen proeven van een ge
recht van gegrilde en
gestoomde zeebaars op een
bedje van groenten met een
Zeezuiper-biersaus. Hij won er
de tweede prijs mee, juist
vóór Jeroen Strijb van De
Nieuwe Doelen in Middel
burg. Zijn creatie bestond uit
een torentje van poon met
een duxelle van oesterzwam,
shii-take en tomaat, gegaard
in Zeezuiper-bier met een
saus van hetzelfde natuurbier
van de Bevelandse Schelde
brouwerij. De jury die de ver
richtingen van de heren en
dame kok beoordeelde, be
stond uit de brouwers Kees
van Loenhout en Peter van
den Eijnden, alsmede Barend
Midavaine van Braai-tapperij
De Mug in Middelburg.
Hoewel de koks gewend zijn
om met de nodige flair in hun
keuken te staan, blijkt een
onderlinge wedstrijd toch
weer even iets anders te zijn.
Zelfs onder collega's uit de
zelfde provincie. Bij de aan
vang van de wedstrijd, wan
neer de schotels worden ge
presenteerd, is het in het
„proeflokaal" van de Schelde
brouwerij erg rustig, er wordt
weinig gezegd. Zijn ze dan
tóch een beetje nerveus? Per
slot van rekening heeft ieder
z'n uiterste best gedaan de
voorgeschreven schotels zo
mooi mogelijk te maken.
Sommige deelnemers leggen
nog een laatste hand aan hun
kunstwerk.
5,a
(3)