1
LSTAD
ntrtty professor
JAN BRUUNS
10 wenskaarten
GRATIS 1-
VOORDELIG
VUURWERK
9BII
06 9383B
X-MAS SHOrn^
VSB’BANK
WITLOF
heelpoku
^êSso
F
Kijk op pagina 19
sots
I
OPRUIMING
GOES KERST
zondag tyrffewW
V
f NÏËÜW: UNIEKE KANS
i
weekblad voor zuid- en noord beveland
15 december
pER STUK
-l^pDELB'jy5’--z/
Woensdag 11 december 1996 - 48e jaargang no. 50
VERVROEGDE AFSLUITING
GROTE
Rapid
Klaar terwijl u wacht bij:
öfl
vanaf vandaag
TSenz/ce
tot 60% korting
op een gedeelte v/d kollektie
zondag 15 dec. open van 1 tot 5
ANNEMAREL
GRAND THEATER GOES 0113-215165
GOED*OQP!
f
Zie pagina 12 en 13
Grote Markt 40, Goes, 0113-230870
s
VERSCHOORE
A Iles op het gebied van
onroerend goed.
Wij helpen U op weg.
(van één onzer redacteuren)
GOES - Lekker '97 is pas verschenen. 's Lands toonaan
gevende restaurantsgids" zo luidt de ondertitel. Zeeuwse
en met name ook Bevelandse restaurants ontkomen niet
aan de kritiek die in de gids wordt geuit. "Onze restau
rants komen er niet best vanaf", zo hoorden we iemand
zeggen. Bij het nader lezen van Lekker '97 blijft dat echter
wel mee te vallen., Hoe lekker is lekker? Daar gaat 't alle
maal om.
VRIJDAG 13 DECEMBER 20.00 UUR
MET HET THEATERCONCERT "PLAY GIPSY PLAY"
ENTREE PRIJS 30,- PASSEN 25,-
Rapid Service Goes
Goes
Lange Kerkstraat 44y
The very special sales of Benetton!
(Op de gehele collectie!
De beste kok?
Zes totaal
"We smolten"
bel-biosM
Creditcard
FILMPROGRAMMA VANAF
12 T/M 18 DECEMBER 1996
bij ontwikkelen afdrukken
FOTOl
van 13.00 uur
tot 17.00 uur
Banden voor uw Ford Fiesta
Nog op zoek naar een mogelijk beleggingsren
dement vanaf 15%, fiscale aftrekpost 1996,
looptijd vanaf 5 jaar. Vraag naar het groeivermo-
gen (geen verzekering).
fldersS^bu O^_
Runnerup
"Onze runner up in Zeeland", Rapporteur
F
SCHOENEN VAN:
Verademing
I
I
I
I
I
I
j tegen inlevering van deze advertentie f 5,- korting j
I
I
theaterkassa: maandag t/m vrijdag
rins van Oranje 14-00uur
--I
I
I
I
I
n
I
I
I
I
I
I
Accu vooruwFon
1
Zes Bevelandse restaurants in de Top 500
Hoe lekker is Lekker?
strijdig met het hoofdstuk waarin
keuken en de veelgeroemde
k
i
'-i
'6
'scort:
balancerei
DAAR ZIE JE IETS GOEDS VOOR TERUG
rfrbell
49
ZlbuR PfR DAG 1
RfSfHUtRtN m|
Uitlaten
Accu's
Banden
APK
Verlichting
Schokdempers
Remmen
De leukste komedie van het jaar!
E I 1 E IM f R F* I i Y
In verband met de kerstdagen dient kopij
voor alle editie van maandag 23 december
vervroegd aangeleverd te worden.
Uiterste inlevertijd van materiaal voor:
resactie is woensdag 18 december 12.00 uur
advertenties is woensdag 18 december 17.00 uur.
LANGE VORSTSTRAAT 70
GOES-TEL. 0113-214245
de Zeeuwse restaurants worden
belicht. Want daar komt wel
Scaldis op de 9e plaats, dus in
de Top-10.
Hoe lekker is Lekker? Kees Bou-
deling van Inter Scaldis vertelde
ons eens: "Misschien ziet de bui
tenwacht ons als een exclusief
restaurant met exorbitante prij
zen. Daar tegenover staat dat we
onze gasten een avondvullend
programma kunnen bieden. Een
goede theatervoorstelling kost
ook 't een en ander. Wie bij ons
komt eten wil het beste, kan er
alle tijd voor nemen en we probe
ren er echt een avond van te
maken".
naar Nico van der Werf ook weer
een hart onder de riem. "Uw
zaak is in principe een heerlijke
verademing tussen de op toeris
ten gerichte eetadressen waar
Zeeland helaas zo rijk mee geze
gend is", aldus citeren we.
aldus de rapporteurs, het restau
rant aan de Piet Heinstraat staat
bekend om zijn Italiaanse spe
cialiteiten "en staat al met één
been in de Top 100, aldus de
culinaire gids. Lekker schrijft:
Yes! dachten we voldaan toen
we weer eens tevreden huis
waarts zoefden na een avond
tafelen bij patron-cuisinier Eros
Marazzi. Warm onthaald, heerlijk
gesmuld; Marazzi is de ideale
ambassadeur voor de subtiele
Entreeprijs 30,-; passen 25,-
Tegen inlevering van deze advertentie f 5,- korting
Zaterdag....
Zondag
Woensdag.
14.00 u.
.14.00 u.
14.00 u.
20.00 u.
.19.00-21.30 u.
19.00-21.30 u.
.19.00-21.30 u.
20.00 u.
20.00 u
Westhavendijk 150 Goes - Tel: 0113-22 04 40
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 - 17.00 uur.
zaterdag 9.00 - 15.00 uur.
30%
Opril Grote Markt 114461 AK Goes,
Tel. 0113-231479
WEEK 50- geldig t/m zondag 15 december 1996
i
“StartzekJ
de origineh
accu voor
mogelijkheden om dat zelf uit te
proberen. Want achter de scher
men wordt weer hard gesleuteld
aan de kerstdis, door grote res
taurants én door kleinere. En wie
liever thuis eet, heeft natuurlijk
ook alle kansen de maaltijd van
zijn leven te genieten. We citeren
nog één keer Lekker in dat ver
band en dan met name Elisa
Klinkenberg; zelf een begena
digd restaurateur. Ze zegt: "De
beste kok? Mijn moeder die de
beste prutjes van Nederland
maakt, eenvoudige maar verruk
kelijke stoofschotels".
en diëtisten aan, maar ook art
sen, hoogleraren, zakenlui, koks
die niet als zodanig werkzaam
zijn, ex-restaurateurs, schrijvers,
reizigers en andere kunste
naars", aldus de redactie.
Slotconclusie kan zijn dat we 't in
Zeeland nog helemaal niet zo
slecht hebben getroffen met
onze restaurants. En bovendien
valt er nog héél wat te ontdekken
buiten de in dit verhaal genoem
de eethuizen. De komende
feestdagen bieden weer alle
Lekker '97 noemt nog vier ande
re Zeeuwse restaurants die zich
tot de Top-100 van ons land
mogen rekenen. Dat zijn Het
Groot Paradijs in Middelburg,
Hostèllerie Schuddebeurs De
Waag in Serooskerke en Oud
Sluis. Zes in totaal dus. En voor
een kleine provincie als Zeeland
is dat eigenlijk helemaal niet zo
gek. Minder negatief dus dan
velen dachten. In Drenthe bij
voorbeeld tellen we er twee, in
Overijssel vijf, in groningen vier,
in Friesland drie.
Een ander etablissement uit
Goes komt er in de gids even
eens genadig af: Bon Vivant aan
de Dam nabij de Stenen Brug.
"Terug van weggeweest, dit res
taurant van patronsommelier
Willem Snijders zo meldt de gids.
Edwin Smet (28 jaar) blijkt een
goede opvolger te zijn van chef
kok W. van Putten. "We smolten
voor de mosselen op grootmoe
ders wijze", aldus de rapporteurs
van Lekker. Twee andere restau
rants op Bevelandse bodem wor
den ook nog genoemd bij de Top
500. Het zijn 't Veerhuis van Fred
en Mary van Mierlo te Wol-
phaartsdijk en Nolet aan de
Lepelstraat 7 te Yerseke. Van de
laatste worden de oesters, kreef
tensoep en uitstekende desserts
genoemd. De proefsters in
't Veerhuis roemen de prima
Zeeuwse lam en de meer dan
smakelijke halve kreeft.
En zelfs in het kleine Wemeldin-
ge blijkt tenslotte een restaurant
in de Top 500 van Lekker '97 te
zijn opgenomen. Het gaat om het
Vietnamese restaurant Viet Hoa.
"Er zijn aardige specialiteiten te
ontdekken", aldus de gids.
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag, dinsdag
Woensdag
van Nederland voor '97 belicht.
Dat klopt overigens niet hele
maal. Want de fijnproevers die
voor lekker op stap gaan zijn al
begin dit jaar (in 1996 dus)
begonnen met hun eet-mara-
thon. Op één der eerste pagina's
staat een lijstje met de "Tien
Beste Koks van Nederland". Een
Zeeuwse naam komen er er niet
in tegen. Dat is 'n beetje tegen- wereld is". Dat is dus nogal wat!
Wel wordt er bij gezegd dat het
aanbeveling verdient om het sal
do van de creditcard even te
controleren wanneer men in het
chique restaurant in Kruiningen
gaat eten. Nu we toch tegen
Kerstmis zitten, is het wellicht
aardig om even de prijzen te
belichten zoals het blad Lekker
'97 die registreerde bij Inter Scal
dis. De rapporteurs schrijven:
"Van het menu van 175,- herin
neren we ons vooral de verruk
kelijke tarbot met witte truffels,
het "haasje" van een haas met
superieure kastanjepuree en
sprookjesachtige bitterkoekjes-
soufflé. Overigens biedt het 2-
sterrenrestaurant (sterren van
Michelin) ook menu's voor
ƒ100,- en ƒ135,-. Er is een
vegetarisch menu voor ƒ100,-
en de huiswijnen variëren in prijs
van 48,- tot 100,-. Het blad
Goes Klokstraat 7 (tussen Hema Decorette)
o rd
de winter door -
f^d/.Motorpraü
a. Fiesta en Ester i
43 Ah 119,
"Lekker" had in het verleden
nogal eens kritiek op de wijze
waarop gasten bij Inter Scaldis
werden bejegend. Nu wordt
gerept over een "ontspannen
patron en dat resulteert in een
plezierige sfeer", aldus de rap
porteur. Lekker plaatst Inter
Sportiva 155/80-13 68,85
Sportiva 175/70-13 85,75
In de restaurantgids die jaarlijks
tegen de feestdagen verschijnt,
worden de beste 500 restaurants degelijk een Zeeuwse en dan
nog wel een Bevelandse naam
voor die letterlijk de sterren van
de hemel kookt. Het gaat om
Maartje Boudeling van Inter
Scaldis in Kruiningen.
De rapporteurs die anoniem een
bezoek brachten aan Inter Scal
dis kwamen tot de conclusie "dat
Maartje Boudeling, waarschijnlijk
de beste kokkin van de hele
‘mUn" BTW) I
De restaurantgids gaat ook uit
voerig in op de restaurants die
op een wat lager niveau staan,
maar niettemin goed zijn aan te
bevelen. Voor wie het allemaal
kan betalen natuurlijk. Eros
Marazzi van La Dolce Vita in
Goes krijgt in de gids alle lof. r->
Hoe lekker is Lekker? We schre
ven het al twee maal in dit ver
haal. Want de rapporteurs van
het blad Lekker (inmiddels al
weer de 19e editie) kunnen
natuurlijk ook wel eens 'n slechte
dag treffen of hebben. Het corps
rapporteurs dat onder meer
deels in Zeeland kwam proeven,
is 33 man groot. "Ze doen het
naast hun gewone werk en dat
kan van alles zijn. Zo treffen we
in ons team culinaire journalisten
Overigens is Inter Scaldis niet
het enige Bevelandse restaurant
dat door Lekker '97 bij de Top-
100 van ons land wordt
genoemd. Katseveer in Wilhel-
minadorp zit er ook bij. "Het
mooist gelegen eredivisie-res-
taurant", zo omschrijft het culi
naire blad "Katseveer". Het res
taurant op de scheiding Ooster-
schelde-Veersemeer, vierde dit
jaar het 25-jarig bestaan. De rap-
porters van "Lekker" waren er
afgelopen voorjaar al op bezoek.
Ze hebben wel wat kritische
noten over de maaltijd die ze er
genoten. Maar ze steken eige- gastvrijheid van zijn vaderland".
Bij de foto: De restaurantgids Lekker '97 noemt La Dolce Vita van
Eros Marazzi te Goes "de Zeeuwse runner up". Het Italiaans getinte
restaurant staat volgens de rapporteurs al met één been in de Top-
100 van ons land.
Bij de foto: Nieuw in de top-500 van Nederland: Bon Vivant in Goes
van patron Willem Snijders.
- J reserveren: telefoonnummer
0113-215154 I
Nieuwstraat 14, Goes I
oimet
ij
(prijzen inclusief
3 jaar garantie,
montage en BTW
;<wtsU»t