5.98 COCODN GRAND THEATER dag, de spekclubs, en de huisslachtingen l e NU EEN OCCASION HALEN EN 1 MEI 1986 PAS BETALEN. -4 MELIESTE weekblad voor zuid- en noord beveland •Va Yerseke, Paardenmarkt 8. Sr! Albert Heijn Goes,Kolveniershof 44 en s Ar cX' een brillant geschenk uit de exclusieve wereld van de parfum PARFUMERIE VAN BIEMEN Tl LUKVOC -AANBOD. Woensdag 27 november 1985 - 37e jaargang no.48 alb< heyn Jl DRAAIENDE VOORZETRAMEN Pa jAlülTlOl iDlAlGlElvlOlS] iFlljAlf] a wj Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag... Dinsdag Woensdag Beleef het mysterie... Ontdek het geheim. klokstraat 10 goes annelies van der poel Af en toe nog Blank spek ALBI De realiteit van hun wereld blijft voor ons nog ’n droom. 3 AH HUISMERK WASMIDDEL 20.00 u. 19.00u. 19.00 u. 19.00 u. 20.00 u. 20.00 u. 20.00 u. A.L. Goes Tel. 01100-15165 28 nov. t/m 4 dec. Verwisseling onderschriften bij bidprentjes ’’Vosse soppen” Zo’n 200 kilo Verse worst r Schrappen Krijsend Veel werk 9° F) IJ (Glanzend va^onne Voor dit VEESTELykE. PAKOE IN CHARLESTON. STYL i..z4r. GLASHANDEL o 'es ró O Fiat aanbieding (vanaf bjr. 81) November was X' de slachtmaand V. Deze week extra voordeel Vroeger kwam de slager aan huis. Volgens een woordvoer der van de rijkskeuringsdienst voor vee en vlees komt dat héél af en toe nog voor, ook op Noord- en Zuid-Beveland: ”Er zijn nog enkele doordouwers, die van geen ophouden weten. Ze zweren bij het vlees van een zelf geslacht varken en eerlijk gezegd kan ik me dat goed voorstellen”. Het thuisslachten is wèl aan een aantal strenge regels gebon den. Die betreffen de hygiëne, maar ook de commercie. Zo mag er alleen aan huis geslacht worden dooreen slager, als ”de vlees- en worstoogst” uitslui tend bestemd is voor het gezin van de particuliere varkens houder. Daarna ging de kop van de keu eraf. Die werd in tweeën gekapt en de hersenen werden in een pannetje gelegd. De delen wer den met een grote haak aan een boomtak gehangen. Met het scherpste mes werd dan de rug overlangs opengesneden, zo dat de speklaag bloot kwam. Vervolgens werd de rugges treng van voor tot achter aan beide zijden van de ribben los gehakt. Als de keu helemaal open op het stro lag, gingen de inge wanden eruit, heel voorzichtig om niet te morsen op het blanke spek. Het hele varken werd dan verder in stukken gesneden, de hammen het eerst. Die werden door de baas op beide armen naar de schuur gedragen en op De baas had intussen het vlees van de kapbak tweemaal door de worstmolen gedraaid. Voor het stoppen van de worst werd de darm op een koperen trech ter gestoken en het vlees door de wijde opening naar binnen gestopt. Eerst proefde echter zowel de slachter als de vrouw en de baas of het vlees goed gepeperd en gezouten was. Intussen hadden de vrouw of de meisjes de messen schoonge maakt en na zijn geld contant te hebben gebeurd, kon de slach ter naar het volgende knorren de slachtoffer gaan. Wanneer de witte, verse worst klaar was, kwam de vrouw met het gekookte spul, de longen, het hart, de lever en het keel- stuk voor het maken van de le verworst. Bij Fiat Aktiedealer Kuijperlaan 287 (bij T.V. toren). Tel. 01100-31280 het vet te smelten. Uit de pot werd telkens het gesmolten vet afgeschept tot alleen de kaant jes overbleven. Als het spek, de hammen, de schouderstukken en de ribbet jes één dag op de zolder had den liggen opstijven, konden die worden gezouten. Na het zouten werd de spekstander klaargezet - een speciaal voor dat doel gebruikte ton - met een laagje zout op de bodem. Daar in gingen achtereenvolgens de hammen, het grote spek en het kleingoed, dat ’t eerst werd op gegeven. Drie weken bleef het in de ton en daarna werd elk stuk schoongewassen en bui ten aan een haak te drogen ge hangen. De hammen kwamen dan gedurende veertien dagen in de keuken te hangen, waarna ze - eerst in papier gewikkeld - in een linnen zak op de zolder gehangen werden. De rest was intussen in de spekkist, een houten kist met ij zeren beslag, in de kelder ge zet. Daar bleef het maanden goed. ons verse worst en 5 karbo- naadjes te gaan kopen. Dat is wat anders dan 200 kilo keu in één keer in huis te krijgen November slachtmaand? No vember was de slachtmaand.... totaal pak a 2 kg van 7.29 voor Een foto uit het begin van de /aren '30 Het varken ligt opengesneden op het stro De kop is er al af De slachter staat klaar om de keu in stukken te snijden. In de houten kuip achter hem liggen de lever, het hart, de longen en het keelstuk van het varken: de boerin zal deze gaan koken voor het maken van de leverworst (Foto 's afkomstig uit Zeeuwse Encyclopedie). geschikt vooralle soorten ramen in ieder jaargetijde aan te brengen inbraakpreventief •- sterk woonkomfort verhogend waardevermeerdering van Uw huis lange levensduur Op de avond van keutjesdag was het op veel plaatsen ’vosse soppen' eten. Een deel van het verse kleingoed werd daartoe, samen met peren, rapen en aardappelen gekookt en soms werden ook de oren en poten gebakken en met brood daarbij gegeten. Hier en daar werden ook de hersenen en kleine bal letjes worst in een pannetje wa ter en azijn gekookt en gegeten met soms nog een stukje lever worst erbij. Maar die tijden zijn voorgoed voorbij. Het huisslachten is (een enkele uitzondering daar gelaten) verdwenen. Iedereen stapt nu bij de slager of bij de supermarkt binnen om daar 4 een deur gelegd, die daarvoor klaar stond. De kinderen moes ten erbij blijven om de katten ervan weg te houden. De reuzel kwam aan het reuzelhaakje naast de kop in de boom te hangen; de grote stukken spek werden op een laken op de zol der gelegd» De slachter was dan klaar en - we hebben het niet precies bij gehouden - het zoveelste bor reltje ging erin. Een verbeten politieman wil Chinatown van de misdaad zuiveren, maar hij loopt stukop z*n gevoelens van liefde en haat. MICKEY ROVRKE JOHN LONK ARIANE ooi-o-. ~~qr geproduceerd door Dino de Laurent Us slachter zette dan de knie op de kop, trok zijn mes en sneed de strot door. Als de bloedstroom was opgehouden werd het beest nog eens dooreenge- schud om de laatste druppel eruit te krijgen. Voor dat werkje gebruikte hij een tweede deur als werkbank. De stukjes vlees en spek, die bij dat netjes passnijden van de hammen en de schouders overbleven, werden verder op de kapbak kleingesneden voor de verse worst, net als alles wat daarna nog overbleef, behalve de ribbetjes. Dan ging de slachter met de ingewanden naar de mesthoop om de dar men schoon te maken, vooral de dunne darm, want die was voor de worst bestemd. ,-■■■ De varkenshouderij-aan-huis was in Zeeland vanouds be perkt tot landbouwers en lan darbeiders. De gemeste var kens werden in november doorgaans geslacht bij een le vend gewicht van ca. 200 kg. Het slachten ging met enig ce remonieel gepaard: Op ’’keut jesdag” werden gezinsleden en buren getracteerd. In sommige dorpen bestonden z.g. Spekclubs: een aantal mensen hield meerdere var kens. Via een bestelling kon men dan iets méér of iets min der dan een compleet geslacht varken in huis halen. Bij de onderlinge varkensver- zekeringen (varkensfondsen) waren particuliere varkenshou ders aangesloten, die zich in dekten tegen het risico, dat het keutje vóór november door ziekte of anderszins stierf. Want dan ging ook de wintervoorraad worst en vlees verloren! In de Zeeuwse Encyclopedie (deel II) staat beschreven hoe het in het verleden toeging op de dag, dat het keutje geslacht moest worden. In de herfst, als het varken goed vetgemest was met wat extra krielaardappelen, erwten ger- stemeel werd de slachtdag vastgesteld. Dat was altijd een heel geprakkiseer, want het varken mocht niet 'bronstig' zijn en de slacht mocht niet sa menvallen met de menstruatie- periode van de vrouw of één van de meisjes. Nadat de keu schreeuwend het kot uitgehaald was en naar de juiste plek was geloodst, waar op van tevoren vers droog stro was neergelegd, kreeg hij een touwtje rond zijn achterpoot. Dan greep de slachter hem bij een voorpoot, de eigenaar trok aan dat touwtje en het krijsende beest duikelde omver. De In ons nummer van vorige week heeft bij het artikel over bid prentjes per abuis een verwis seling plaatsgevonden van onderschriften. In één geval heeft die verwis seling geleid tot een combina tie van bidprentje en onder schrift die zeer pijnlijk was voor de betrokken nabestaanden. We bieden daarvoor onze ex cuses aan. De redactie De nieuwe explosie van MICHAEL CIMINO, maker van”The Deerhunter” HET JAAR VAN DE DRAAK «YEAR OF THE DRAGON» (Van een onzer redacteuren) NOORD- EN ZUID-BEVELAND Op de oudromeinse ka lender was november de negende maand. Novem betekent dan ook ’’negen”. In ons land heeft november al tijd een tweede naam gehad, namelijk slachtmaand. Ge woonlijk werden in november de varkens geslacht, die in de landelijke gebieden door de gezinnen in een hok werden gefokt. Het keutje leverde een vleesvoorraad voor bijna de gehele winter. Maar de tijden veranderen. No vember is niet meer de negende Als alles binnen was, kreeg de slachter zijn tweede slokje, waarna hij de hammen en de schouders klaarmaakte, die dan ook naar binnen konden. Vrijdag21.30 u. Zaterdag....21.30 u. Zondag21.30 u. 12 jr. Aanbieding is geldigt/m zaterdag a.s. ZEER LAAG IN PRIJS snel en gemakkelijk zelf aan te brengen ook Uw schilder doet het voor verbluffend lage prijs (lage loonkosten!) geen hak- en breekwerk aan bestaande situatie optimale koude/warmte isolatie werkt sterk geluid- isolerend! Een beeld van een vroegere huisslachting Het varken wordt open- gesneden Direct daarna wordt de traditionele borrel geschonken. maand. Op onze kalender is het de elfde maand geworden. En november is ook niet meer de slachtmaand, want er wordt bij na niet meer "aan huis" ge slacht In dit artikel willen we stilstaan bij het tweede aspect: novem ber als slachtmaand. Het zelf houden van een varken in een hok bij het huis is in onze streek overigens nog niet helemaal verdwenen. Het verschil met vroeger is, dat het varken tegenwoordig in november naar de slager wordt gebracht om in de vorm van worsten en karbonades in het huisgezin te rug te keren. Dan werd het varken, gesteund door een paar stenen, op zijn rug gelegd en schoongebrand door het eronder liggende stro aan te steken. De baas zorgde intussen, dat er een teil water klaar stond om het varken schoon te schrappen: de slachter schraapte vooral bij de oren en de poten en de baas goot water over diens handen. Als de keu dan netjes met zijn vier poten opzij lag, kwam de vrouw met de fles en het eerste slokje ging de slachter in. De vrouwen bleven dan met een heleboel werk achter. Eerst moesten de testen worst, soep- kluiven en lapjes weggezet worden en ondertussen stond MIKIH ClNlURï (Dl iANUCf !l» HOM COM 00N *M( (Hl MWINIIï HUMfCRONVN BRIANDINNIHï JACKGHIORD SMOIIIMC MAüRflNSIAPKION KIMIMf GOfflON HfflAWARI HW MMI OONHIIM I0MIMI OAVIOSAPfRSUIN .iltWMI IIIIIIOI® RONHOWARC tn-.- j^\ 2. DELlG trr Grote Markt 6, Goes Tel. 16015 SS/. n Wijngaardstraat 50 Goes Tel 01100-27854 C7 MODE VOOR MANNEN korte kerkstraat 9 goes A

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 1985 | | pagina 1