H
Deze week
extra bij Albert Heijn,
^Darisx/ioolJanvier-
UwY
a
I
het W-
J150I
deze
22.50
24.50
massee
SNIJBLOEMEN
KAAPS VIOOLTJE
i
NEW YORK
I
V. BIEMEN
FLANNEL
alle goede
modetinten
150br.
Zaterdag pop in
’s-Heerenhoeks Jeugdhoeve
DANLESBON
voor de nieuwe cursus
FEESTELIJKE
stoffen voor blouses,
in taft, moiré en
lurex
140 cm. br.
Kt
Goed idee voor Sinterklaas
B I
f-
-
Dior
OPBRENGST TEN BATE VAN AMNESTY INTERNATIONAL
Anneiies v.d. Poel
f
t Lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten.
LANGE KERKSTRAAT 44 GOES
I
pletvrij,
90 cm. br.
Grote Markt 24, -
Goes
(vanaf 7-12-1983:
Winkelcentrum
”De Wijngaard”,
Goes)
Rechtstreeks belang
Geen aanmerkingen
Uitstekend
■i
EAU SA UVA GE
JULES
voor de man
MISS DIOR
DIORISSIMO
DIORELLA
DIORESSENCE
voorde vrouw
MatfaS^Gow
aTaKOSF
▼aV M Ukt N
Klokstraat 10 Goes
Tel. 01100-27473
Bij aankoop van van iedere bos
In da jeugdhoeve treden zaterdag 27 november een vijftal nederlandae
popgroepen op. Een waar popfestival onder auspiciën van soos De
Roos. „De opbrengst is na aftrek van de kosten voor Amnesty
International,” aldus mede-organlsator W. Antheunissen die daarvoor
op zijn beurt afspraken maakte met Els Remijn van Amnesty.
^^Verkrijgbaar in de Dansschool, iedere avond
van 6-22 uur.
Afhankelijk
(Van één onzer redakteuren)
GOES - Op de scholengemeenschap LBO aan de
Bergweg in Goes worden gasten aan tafel gevraagd!
Aanmelden
t-oto: A omgemanse: Leden van ae groep saniki. ten rormatte uit
Heinkenszand. Stevige rock muziek met onder andere teksten In puur
zuidbevelands.
t hHn
voor een kwartje
Vijf groepen dus in 's-Heerenhoek in de jeugdhoeve. Rond 19.00 uur
wordt het eerste optreden verwacht. Flying Pictures opent dan.
Omstreeks half tien wordt het programma voortgezet door Grabbit,
een band die muziek maakt die wordt omschreven als melodische
wave.
Na half elf volgen dan de hard rock klanken van de heinkenszandse
formatie SANDS. Onder andere met teksten in puur zuidbevelands
dialekt. Na Sands volgt de groep Edge. Misschien omdat ze voor het
slot-onderdeel de naam mee heeft komt als laatste de muziek van
Intensive Care. Net als andere groepen was Intensive Care niet lang
geleden te horen op het klomp-pop festival in Heinkenszand.
Aanvang van het festival a.s. zaterdag in 's-Heerenhoek 19.00 uur.
Aanbiedingen gelden donderdag, vrijdag en zaterdag.
Zolang de voorraad strekt.
Vol'huis nodig
£1
FLUWEEL CREPE GERUWDE STOFFEN
8 modekleuren Ook in zwart a a Eft voor kinderkleding q qa
39 50 150cmbr ZO.OU 90cm.br .vanaf XUU
GEPLISSEERDE
STOFFEN
In nieuwe kleuren as e A
150crn.br. Z4.3U
Ernstige kritiek
BOB»
I
r
i
fl
I
q
mm/
in. OM
k Jz U*J'
t
MEE-ETERS GEVRAAGD!
I
Or. A F. AMpestrast 11
ÖOM. 21 222
Destijds heeft de Goese horeca
Parfumerie
Schoonheidssalon
nadat er kritiek was geuit van die
zijde - zelfs nog enige inbreng gehad
LBO-restaurant Is oud-docent de heer
K. Mulder (69), die 33 jaar op de
Eén van de trouwste gasten In het
Mevrouw A van der Veen-Nijman (85):
dag naar deze maaltijd toe. Ten eer
ste natuurlijk, omdat de gerechten
bijzonder lékker zijn; ten tweede om
dat ik dan als oud-docent het gevoel
heb, dat ik er nog een beetje bijhoor.'*
Eric Kopme/s serveert de maaltijd tan
de heer K. Mulder, ex-docent van de
schoof.
dag en woensdag zes gulden en op
dinsdag en donderdag zeven en een
halve gulden Men krijgt daarvoor een
volledige maaltijd, Inklusief voor- en
nagerecht.
IBM VAM DC WLK V*cC
tasuofot 8LOCMS
plaatselijke restaurants dus écht niet
in de wielen rijden, integendeel."
Oe beide vakdocenten E van Steen-
wijk (docent serveren) en H. Kam bier
(docent koken) bevestigen het relaas
van de heer Moison: „Af en toe stapt
„Bovendien moet je het nabootsen
van deze horeca-praktijksituatie ook
tegen een bredere achtergrond zien.
Wij leiden hier het toekomstig per
soneel van die horecabedrijven op.
De horeca heeft er dus rechtstreeks
belang bij
„In het algemeen eet Ik uitstekend
hier. Maar je loopt natuurlijk het ri-
siko, dat je wel eens iets moet eten,
dat je niet lekker vindt. Omdat het nu
eenmaal op het learooster stood. Ik
héét bijvoorbeeld rode kool, maar de
weinige keren, dat het hier op tafel
komt, word je geacht het netjes op te
eten."
En over de leerlingen: „Och, aanvan
kelijk draaien ze aan het begin van
het schooljaar wat onwennig om je
heen. Maar ja. daar moet je gewoon
niet op letten. Daar help je ze im
mers het meeste mee
I
I
Bij geen enkele opleiding is de Scho
lengemeenschap voor Lager Beroeps
onderwijs (LBO) zó afhankelijk van de
medewerking van derden als juist bij
de horeca-afdeling die een onderdeel
is ven de afdeling konsumptieve tech
nieken. ,Je zou voor de nabootsing
van de restaurant-situatie een beroep
kunnen doen op de overige leerlin
gen van de school. Maar dat werkt
hier niet Dan moeten de jongens, die
voor kok en kelner leren, bij hun leef
tijdsgenoten de stoel aanschuiven en
vragen: „Wat wenst u te drinken?”
Zie je het al gebeuren? Dat wordt
natuurlijk giebelen en grinniken. Ge
volg: de leerling voelt zich verschrik
kelijk opgelaten.”
„Daarom proberen wij de werkelijk
heid na te bootsen met de hulp van
buitenstaanders (volwassen mensen),
die de leersituatie aksepteren en se
rieus reageren op de leerlingen. Men
moet dus óók aksepteren, dat het ge
recht af en toe 'ns niet zo geslaagd
Het aantal mensen, dat we-écht van
de plaatselijke horeca wegzuigen is
minimaal. De mensen, die hier komen,
gaan niet naar een restaurant, als ze
hier niet terecht kunnen," aldus de
heer Moison.
Wie zich als maaltljd-gast „beschik
baar" wil stellen, kan zich melden bij
de administratie van de scholenge
meenschap voor lager beroepsonder
wijs, Bergweg 14 te Goes, telefoon
01*100 -1 29 30. Vragen naar mevrouw
Osaewaarde. De kosten zijn op maan-
’-v
on
De school heeft, ten behoeve van
haar afdeling horeca-oplelding, een
schrijnend tekort aan mensen, die
zich tussen de middag in het res
taurant van de school als gast wilier,
laten verwennen door de leerlingen.
Als zich niet op korte termijn enkele
tientallen „proeT-konijnen aanmelden,
moeten elke middag een groot aantal
gerechten worden weggegooid. „Het
is erg om te zeggen, maar als we niet
snel een aantal gasten erbij krijgen,
gaat helaas al dat kostelijke eten
naar de varkens,” zegt één van de
adjunkt-direkteuren van de school, de
heer J. Moison. „Vooral ook de leer
lingen zijn daar zéér fel tegen."
„Een ander nadeel is, dat een aantal
leerlingen in dat geval niet toekomt
aan de praktische kant van een deel
van de opleiding, namelijk het ser
veren. We hebben elke middag tus
sen 12.00 en 14.00 uur minstens
veertig „mee-eters” nodig om alle
leerlingen qua opleiding aan hun
trekken te laten komen," aldus de
heer Moison.
Op vrijdag 26 en zaterdag 27
nov. is de specialiste aanwezig
om u geheel vrijblijvend
huid-, make-up- en
geuradviezen te geven.
Tevens hebben wij.voor elke
Dior-klant een leuke attentie.
■SS
is. Dat kan bij de koks-ln-opleidlng
natuurlijk gebeuren. Die keren zijn
uiteraard zéér zeldzaam. In voorko
mende gevallen zal de gast hiervan
weinig of niets merken. De koks en
kelners zorgen goed voor hun gas
ten!"
Op dit moment wordt het restau
rant elke middag Bezocht door clr-
ka 25 „vaste klanten”: docenten,
oud-docenten, kantoormensen uit
de stad, loden vsn hot schoolbe
stuur, bejaarden uit de omgeving,
vrijgezellen. Er Is echter oen veste
kom van minstens 40 gasten nodig,
plus oen fors aantal „reserves”.
Kortom: de afdeling horeca heeft
oen vol huls nodig.
Behalve dat de nieuwe gasten de les
situatie moeten willen aksepteren,
moeten ze over een ruime middag
pauze beschikken. Het restaurant is
van twaalf tot twee uur geopend Men
kan tussen twaalf en één uur aan
tafel gaan, maar „de les" loopt af en
toe uit
Van onze gasten wordt verwacht dat
ze zich aan do regels van de etikette
houden Dat moeten de leerlingen
óók doen. Anders kun je de praktijk
niet, voor de volle honderd procent
naspelen," benadrukt de hoor Moison.
hier wel eens oen verdwaalde ver
tegenwoordiger binnen. Die denkt
misschien: Ha fijn, hier kan Ik lekker
goedkoop éten. KMK die komt er hier
niet in, want zo’n klant zouden we
reëel afsnoepen ven één van de res
taurants.”
December-ideeën
Overigens Is dit praktijkondordoel
van do horeca-oplelding de LBO
niet altijd In dank afgenomen door
do Goese horeca. Mot name do
restaurantbedrijven hadden enkele
laren geleden veel kritiek.
„We konden ons dat wel voorstellen.
Omdat je bij ons goedkoop kan eten,
beschuldigden zij ons van regelrech
te konkurrentle-vervalslng. Gelukkig
hebben we dat in een aantal gesprek
ken toch redelijk kunnen weerleggen, in ons lesprogramma. We willen de school heeft gewerkt. Hij Is nu alleen
staand. „In al die jaren heb ik. geloof
ik, nog geen vijf keer overgeslagen.
Het spreekt mij erg aan, dat ik op
deze wijze nog een bijdrage kan
leveren aan de opleiding van de jon
gena"
„Ik laat ze aan tafel uiteraard gewoon
hun gang gaan; Ik maak volstrekt
geen aanmerkingen op wat ze doen.
Ais ze wat verkeerd doen, Is het
voorbehouden aan de docent serveren
(de heer Van Steenwijk) om daar wat
van te zeggen."
Overigens wijst de heer Mulder erop,
hoe belangrijk’ de dagelijkse maaltijd
ia voor zijn sociale kontakten. „Zo
kom Ik nog eens ergens. Ik leef elke
SCHiTTMCMOC caioa
Ahtalom 1h zwaar
130'
HAAT
■"E
■Ig: