PüfOlbrengf
EEN FEESTELIJKE
PAASTAFEL
Met Pasen wordt de tafel feestelijk gedekt,
klaar om er allerlei heerlijkheden op uit te
stallen. Het bedenken van een feestmaal kost
echter nog al eens wat hoofdbrekens.
Daarom hebben wij als ruggesteuntje een paar
menu's naar „keukentijd" samengesteld.
U kunt natuurlijk zelf nog variëren en combi
neren waar u dat wilt.
Gerecht
Voorgerecht
Soep
Vlees, wild
of gevogelte
Groenten
Aardappelen
Nagerecht
Menu
„zó klaar"
Menu
„met meer keukentijd"
"Garnalentoostje
4 Mimosasoep
'Diepvrieskip
Compote (uit blik)
Maïs (blik)
Doperwten
(diepvries of blik)
Kropsla
Chips of Stro- aard
appeltjes (kant en
klaar)
Ijstaart (kant en kl.)
Koffie
'Garnalentoostje
'Mimosasoep
'Gegarneerde kip
Compote (uit blik)
Maïs (blik)
Doperwten
(diepvries of bilk)
Kropsla
Aardappelen
Ijstaart (kant en klaar)
Koffie met slagroom
Menu
„met veel keukentijd"
Garnalencocktail
'Mimosasoep
met gehaktballetjes
'Gevulde kip mandarino
Compote (uit blik)
Maïskolven (blik)
Doperwten
(diepvries of blik)
Kropsla
Aardappelballetjes
'Poire Belle Hélène
'Wiener Mélange
met bloem bestoven aanrecht of keukentafel
uitrollen. Uit dit deeg eerst een ronde plak
steken en uit deze plak allerlei hartjes. De
abrikozen uit blik laten uitlekken en over de
bodem van de taart verdelen. De vanillesuiker
en het citroensap over de abrikozen strooien.
Hieroverheen het „deksel" van deeg met uit
gestoken hartjes aanbrengen. Het deeg be
strijken met het achtergehouden ei. De taart
in een matig warme oven 175 C) in
3A uur gaarbakken. De taart uit de oven
nemen en na 5 minuten de vorm ver
wijderen.
MUTATIES BEVOLKING
AXEL
T M 31 MAART 1968
De met aangegeven recepten zijn verder uitgewerkt.
Recepten voor 4 personen
Garnalentoost
6 dunne sneetjes wit brood of kant en klare
toost, 100 g gepelde garnalen, 4 eetlepels
mayonaise, 1 hardgekookt ei (middelgroot),
zout, peper, peterselie, slabladeren of sterkers.
De garnalen met de mayonaise, zout en pe
per in een kom mengen. De peterselie fijn-
snijden en erdoor roeren. De sneetjes brood
in een broodrooster of boven de gasvlam aan
beide kanten mooi bruin roosteren. Kort voor
het gebruik de garnalensla over de 4 toostjes
verdelen. De toost garneren met een plakje
ei en peterselie. De sla of sterkers wassen,
laten uitlekken en om de toost heen schikken.
Garnalencocktail
150 g gekookte garnalen, 4 eetlepels mayo
naise, Vè dl (3 eetlepels) slagroom, sap van
V2 citroen, Vè eetlepel tomatenketchup, wor-
cestershiresaus, peper, zout, enkele schijfjes
citroen, peterselie.
De slagroom dik vloeibaar, maar niet te stijf
kloppen. Mayonaise, slagroom, citroensap en
tomatenketchup dooreen mengen en het saus
je op smaak maken met enkele druppels wor-
cestershiresaus, zout en peper. De garnalen
door de saus mengen en in glazen of coupes
overdoen. De cocktail tot aan het gebruik
koel wegzetten. Vlak voor het opdienen zeer
fijn gesneden peterselie over de cocktail
strooien en op de rand van het glas of de
coupe een uitgetand schijfje citroen steken.
Mimosasoep
1 liter bouillon of water met bouillonblokjes
of -tabletten, 1 hardgekookt ei, peterselie,
zout.
De bouillon op uw eigen manier bereiden.
De peterselie wassen en zeer fijn snijden. De
eidooier door een zeef in de soep wrijven. De
soep afmaken met de fijngesneden peterselie
en zout.
'Voor de bereiding van mimosasoep met ge
haktballetjes
50 g gehakt met wat geweekt brood, beschuit
of paneermeel, zout, peper en nootmuskaat
aanmaken. Hiervan kleine gehaktballetjes vor
men en deze de laatste 10 minuten in de
soep meekoken.
Diepvrieskip, gegarneerde kip
Na het kopen van deze kip kunt u haar
Bewaren In het vriesvak van de koelkast
3 dagen óf extra in papier gewikkeld op
een koele plaats: 2 dagen.
Ontdooien Eerst de verpakking verwijderen
en de kip bij normale keukentemperatuur la
ten ontdooien. Het zakje met lever, hals, hart
en maag eruit halen.
Bereidingswijze
1 kg braadkip, 100 g boter of margarine, ui,
wortel, peterselie, zout, peper, foelie en/of
tijm, 1 eetlepel tomatenpuree.
De braadkip (vooral inwendig) zouten en
kruiden.
De ui, wortel en peterselie schoonmaken (was
sen) en kleinsnijden. De boter of margarine
lichtbruin laten worden en de ui een paar
minuten fruiten. De kip toevoegen en aan alle
kanten bruinbakken. De verse of gedroogde
kruiden toevoegen en een kopje water bij de
jus schenken. Het deksel op de pan doen en
de warmte zo regelen dat het vlees zachtjes
blijft sudderen. De borst van de kip boven
houden en af en toe de kip met jus bedruipen
(braadtijd ±1J4 uur).
Eventuele touwtjes verwijderen en de kip in
zijn geheel óf voorgesneden opdienen en gar
neren met wat doperwten, maïs en chips of
stro-aardappeltjes of aardappelballetjes.
Gevulde kip mandarino
Bereidingswijze zie diepvrieskip.
De kip voor het braden vullen met
100 g gekookte aardappel (in blokjes gesne
den), 100 g gemengd, pittig gekruid gehakt
en 50 g mandarijntjes (op sap) (enkele man
darijntjes achterhouden voor garnering).
De kip niet al te stijf vullen en aan voor- en
achterkant dichtnaaien. De braadtijd 30
minuten langer rekenen dan voor ongevulde
kip.
Poire Belle Hélène
Dit is een combinatie van
vanille ijs halve handpeer uit blik -
coladesaus.
cho-
Vanille-ijs zonder room
voor een ijslaatje van 2Vè dl
2Vè dl melk, 50 g (5 eetlepels) suiker, 1 ei-
blaadje gelatine (vanillesuiker of
dooier, 1
-stokje).
voor een vorm van 1 liter
3A liter melk, 150 g (15 eetlepels) suiker, 2
eidooiers, 2 blaadjes gelatine (vanillesuiker
of -stokje).
De melk op een klein deel na aan de kook
brengen en, bij gebruik van een vanillestokje,
dit 15 minuten zachtjes laten trekken. De
gelatine in ruim koud water weken tot hij
zacht is 5 minuten). De eierdooier(s) met
een deel van de suiker schuimig roeren. De
achtergehouden melk erdoor roeren en voor
zienig, onder roeren, de hete melk erbij
schenken. De massa in de pan terugschenken
en voorzichtig, onder roeren, laten binden -
niet laten doorkoken. De rest van de suiker
of de vanillesuiker toevoegen, het vanille
stokje verwijderen. De gelatine uitknijpen en
van het vuur af in de ijs vla oplossen. De vla
laten afkoelen en in de ijslaatjes of andere
vorm(en) overdoen. De massa onder af en toe
opkloppen (om de 30 minuten) laten be
vriezen.
In de koelkast
Wanneer men een gebruiksaanwijzing voor de
bereiding van ijs bij de koelkast heeft gekre
gen, deze opvolgen De regelknop tenminste
een half uur voordat de „ijsvla" in de koel
kast wordt gezet op de koudste stand draaien.
De gevulde ijslaatjes in het vrieslichaam of
vriesvak zetten en het ijs onder af en toe
kloppen laten bevriezen. Dit kan 2 tot 4 uur
duren afhankelijk van de samenstelling en
de temperatuur in het vrieslichaam. De re
gelknop daarna op de normale stand draaien
en het ijs ongeveer een uur laten narijpen.
Chocoladesaus
20 g (3 V2 eetlepel) cacao, 15 g (2 eetlepels)
maïzena, V2 1 melk, 40 g (4 eetlepels) suiker,
zout.
De cacao en maïzena aanmengen met wat
koude melk. De rest van de melk met iets
zout aan de kook brengen en onder goed
roeren binden met het mengsel. De saus nog
even goed laten doorkoken en op smaak af
maken met de suiker.
Het ijs vlak vóór gebruik in porties verdelen;
een halve handpeer uit blik erop leggen en
de warme saus er over heen schenken.
Wiener Mélange
Extra sterke, hete koffie en hete melk (en
suiker) tegelijk in een glas schenken. Hierop
een schep geklopte, ongezoete slagroom
scheppen. Over de slagroom tenslotte wat
cacaopoeder strooien.
Geboorten
9 maart 1968 van Hoecke, Paul B. J.; 22
maart 1968 de Kort, Christa E. A. P.; 27
maart 1968 Fievez, Karl G. F.; 5 maart 1968
de Visser, Ivo J. C.; 11 maart 1968 de Gijsel,
Evert; 13 maart 1968 Cijsouw, Catharina M.;
14 maart 1968 Schieman, Elisabeth; 24 maart
1968 de Feijter, Edwin W. C.; 8 maart 1968
Wiemes, Jacqueline W.; 5 maart 1968 Ver
schelling, Gilbert M.; 22 maart 1968 van
Luijk, Frank; 7 maart 1968 Perotti, Youri.
Overledenen
d'Hont, Maria A. e.v. Platjouw, Alphonsus;
de Mette, Augustus A.; Huijssen, Catalina,
w.v. Koster, Willem; van Hermon, Levinus;
van Driel, Jozina, e.v. Smies, Jozias; Faas,
Cornelis.
Gehuwd
Van Eetveldt, Louis P. M. en Sol, Aaltje J.;
de Schepper, Johan A. M. en Vermelre, Mar-
Leijnje L. J.; Oppeneer, Anthonie en Fiegen,
Cornelia; Haak, Dirk A (van Arnhem) en Bij
de Vaate, Maria P.; Herrebout, Jonnie en
Verhelst, Willy; Audenaerd, Abraham en
Brandes, Anneke; Faas, Arie (van Terneuzen)
en Dieleman, Neeltje; Simons, George F. J.
(van Middelburg) en Hamelink, Debora M.;
Glavimans, Frangois N. (van Rotterdam) en
Howell, Anne J.
Verhuizing binnen de gemeente
van Hoecke, Annieta A. C. van de Ruyter-
straat 26 naar Sassing 19; Wullems, Mar-
celles J. met gezin van Bankertstraat 40 naar
Crijnssenstraat 9; Naessens, Theodoras G.
van Kanaalkade 33 naar Bachstraat 65; de
Feijter, Willem met gezin van v. Gistellelaan
103 naar v. Gistellelaan 102; Audenaerd,
Abraham van Emmastraat 36 naar Bachstr.
47; de Kraker, Krijn C. van Oudeweg 34
naar Bernhardstraat 41; Kempe, Adriana
w.v. Klaassen van Nieuwendijk 6 naar Roose-
veltlaan 1; Koekkoek, Gilles J. met gezin
van Nassaustraat 11 naar Crijnssenstraat 11;
de Putter, Willem J. van Langedreef 1 naar
Langeweg 9; de Ridder, Hendrik P. L. van
Kanaalkade 92 naar Gen. Meijerstraat 15c;
van Drongelen, Salomon D. J. met gezin van
Bosplein 3 naar Ds J. Scharpstraat 16; Die
leman, Jan met gezin van Julianastraat 54
naar Bachstraat 69; Verhelst, Willy e.v. Her
rebout van Nieuwendijk 2 naar Mozartstr.
58; Vinke, Leijntje L. J. e.v. Verbuyt van
Wilhelminastraat 41 naar Pr. Mauritsstr. 35;
de Keizer, Wisse van Wilhelminastraat 19
naar Wilhelminastraat 14; Oppeneer, Johan
na C. w.v. Lourens, met gezin van Magrette
13 naar Stationsstraat 31; van Hese, Michiel
met gezin van Julianastraat 31 naar van Gis
tellelaan 104; Kaijser, Marcus met echtg. van
Drieschouwen 11 naar van Gistellelaan 103;
Martheze, Eddy R. met gezin van Gen Meijer
straat 13c naar Bachstraat 7.
Aantal inwoners der gemeente
op 29 februari 1968 8473.
op 31 maart 1968 8494.
een springvorm van
Paashartentaart (voor
20 cm middellijn).
Voor het deeg 250 g bloem, 150 g (ruim
1 kopje) witte basterdsuiker, 150 g boter of
margarine, 1 ei (middelgroot), zout, aard
appelmeel.
Voor de vulling 500 g abrikozen uit
blik, 1 zakje vanillesuiker, citroensap.
De bloem met de basterdsuiker en zout samen
zeven. De boter of margarine in de bloem
in kleine stukjes snijden. Het ei loskloppen
en op een klein gedeelte na aan de massa toe
voegen. Hiervan vlug een samenhangend
deeg kneden. Ongeveer 2/3 van het deeg in
een ingevette en met bloem bestoven vorm
uitdrukken zodat het 3 cm tegen de rand
opstaat. De bodem met een beetje aardappel
meel bestrooien. De rest van het deeg op een
Vertrokken
Rutte, Wilhelmus P. naar Cadzand; Karssen,
Jan naar Middelburg; Pecoraro, Gennaro met
3 gezinsl. naar Terneuzen; Polderman, Jo
hanna L. H. M. naar IJzendijke; Anic-Curko,
Petar naar Ridderkerk; Dees, Frangois J.
naar Hoek; Moes, Cornelia naar Hoek;
Koster, Jacobus naar Sas van Gent; van Son-
nen, Hendrika naar Middelburg; Dieleman,
Neeltje e.v. Faas naar Terneuzen; Buijze,
Janneke J. naar Vlissingen; de Feijter, Sara
e.v. de Feijter naar Terneuzen; Hamelink,
Debora M. e.v. Simons naar Middelburg
van den Berghe, Lima R. w.v. van der Maas
naar Westdorpe.
Vestiging in de gemeente
Leenknegt, Rose M. L. e.v. van Dorsselaer
van Hontenisse naar Offenbachstraat 10;
Karssen, Jan van Hontenisse naar Woon
wagenkamp, Sassing; van Sonnen, Hendrika
van Hontenisse naar woonwagenkamp Sas
sing; Herwegh, Josephus H. van Sas van
Gent naar Bachstraat 63; Bolleman, Elisa
beth J. van Sas van Gent naar Bachstraat 63;
Herwegh, Willy A. van Sas van Gent naar
Bachstraat 63; van Eetveldt, Louis P. M. van
Sas van Gent naar Bylocquestraat 25 bov.;
van Dorsselaer, Eduard J. van Hulst naar
Offenbachstraat 10; Pauwels, Josephus J. J.
van Vogelwaarde naar Pr. Mauritsstraat 12;
Weezepoel, Maria P. van Vogelwaarde naar
Pr. Mauritsstraat 12; Pauwels, Willy J. van
Vogelwaarde naar Prins Mauritsstraat 12;
Pauwels, Theo P. van Vogelwaarde naar Pr.
Mauritsstraat 12; van Keulen, Johanna W.
M. e.v. Naessens van Valkenswaard naar
Bachstraat 65; Acda, Fabianus C. A. van
Sas van Gent naar Beethovenstraat 29
Meesen, Elisabeth M. e.v. Swagemakers van
Oostburg naar Gen. Meijerstraat 19c; Gel
derland, Suzanna M. E. e.v. de Keizer van
Vogelwaarde naar Wilhelminastraat 14; van
Houcke, Pietronella M. e.v. de Ridder van
Terneuzen naar Gen. Meijerstraat 15c; de
Vlieger, Willem D. G. van Oud-Beijerland
naar Verdistraat 10; van Harn, Eliza van
Terneuzen naar Stationsstraat 10a; Dieleman,
Cornelia van Terneuzen naar Stationsstraat
10a; van Harn, Maria C. van Terneuzen naar
Stationsstraat 10a; van Harn, Jacobus S. van
Terneuzen naar Stationsstraat 10a; van Harn,
Cornelia M. van Terneuzen naar Stationsstr.
10a; van Belzen, Lieven A. van Rotterdam
naar van Gistellelaan 106; Stouthamer, Jo
hanna E. van Rotterdam naar van Gistelle
laan 106; van Belzen, Marleen van Rotter
dam naar van Gistellelaan 106; van Belzen,
Adriena van Rotterdam naar van Gistellelaan
106; Brandes, Anneke e.v. Audenaerd van
Zaamslag naar Bachstraat 47; Verhoeven,
Gerrit van Ridderkerk naar Westsingel 70;
Kotter, Abeltje van Ridderkerk naar West
singel 70; Naerebout, Elisa G. van Vlissin
gen naar Stationsstraat 1; Verbuyt, Frank A
van Sas van Gent naar Prins Mauritsstraat
35.
Bekendmakingen
GEMEENTE AXEL
Ophalen huisvuil
Burgemeester en Wethouders van Axel ma
ken bekend, dat in de wijken waar het huis
vuil op maandag wordt opgehaald zal dit in
verband met de 2e Paasdag in die wijken ge
schieden op dinsdag, 16 april 1968.
Axel, 3 april 1968
Burgemeester en Wethouders van Axel,
De Secretaris, De Burgemeester,
P. G. v. d. Bosse. M. K. van Dijke.
GEMEENTE AXEL
Algemene ontheffing Sluitingsuur
De Burgemeester van Axel maakt bekend,
dat algemene ontheffing van sluitingsuur
wordt verleend aan alle vergunning- en ver
lofhouders op maandag, 15 april 1968
(Tweede Paasdag) tot 1 uur na middernacht.
Axel, 3 april 1968
De Burgemeester van Axel,
M. K. van Dijke.
in de huid gezondheid en zuiverheid
SPORT
VOETBAL
RODA BOYS - A.Z.V.V.
A.Z.V.V. dat te juister tijd aan de degradatie
is ontsnapt, speelde in de laatste competitie
wedstrijd in Aalst tegen de Roda Boys zonder
enige inspiratie. Met een wel enigszins ge
flatteerde 4-0 nederlaag keerden ze naar
Axel terug, blij dat de competitie er op zit.
Vóór de rust werd er niet gescoord. Na de
thee speelde doelman Flipse linksbuiten en
nam de reserve-keeper Wieles zijn plaats in
onder de lat. De thuisclub was in deze tweede
helft veel sterker en voerde achtereenvolgens
de score op tot 4-0.
Verkeer over de Zeelandbrug
neemt toe
De cijfers van het verkeer over de Zeeland
brug over het eerste kwartaal 1968 bevestigen
de tendens, die zich vooral in het laatste
kwartaal van 1967 aftekende, namelijk, dat
het aantal vaste gebruikers van de brug blijft
toenemen.
Voor de motorrijtuigen luide de totalen van
het eerste kwartaal als volgt
1966 145.786 1967 160.798 inclusief
9000 „Paasverkeer" (Pasen viel vorig jaar
in maart) 1968 174.065.
De genoemde tendens wordt vooral bewezen
door het feit, dat het aantal personenauto's
in de maand maart 1967 mèt de „Paastop"
in die maand nog overtroffen werd in maart
1968 (vergelijk 59.563 maart 1967 en
60.738 maart 1968).
De maanden januari en februari gaven ge
lijksoortige beelden te zien
januari 1967 40.310 idem 1968 43.538
februari 1967 43.061 idem 1968 48.722