PüfOlbrengf EEN FEESTELIJKE PAASTAFEL Met Pasen wordt de tafel feestelijk gedekt, klaar om er allerlei heerlijkheden op uit te stallen. Het bedenken van een feestmaal kost echter nog al eens wat hoofdbrekens. Daarom hebben wij als ruggesteuntje een paar menu's naar „keukentijd" samengesteld. U kunt natuurlijk zelf nog variëren en combi neren waar u dat wilt. Gerecht Voorgerecht Soep Vlees, wild of gevogelte Groenten Aardappelen Nagerecht Menu „zó klaar" Menu „met meer keukentijd" "Garnalentoostje 4 Mimosasoep 'Diepvrieskip Compote (uit blik) Maïs (blik) Doperwten (diepvries of blik) Kropsla Chips of Stro- aard appeltjes (kant en klaar) Ijstaart (kant en kl.) Koffie 'Garnalentoostje 'Mimosasoep 'Gegarneerde kip Compote (uit blik) Maïs (blik) Doperwten (diepvries of bilk) Kropsla Aardappelen Ijstaart (kant en klaar) Koffie met slagroom Menu „met veel keukentijd" Garnalencocktail 'Mimosasoep met gehaktballetjes 'Gevulde kip mandarino Compote (uit blik) Maïskolven (blik) Doperwten (diepvries of blik) Kropsla Aardappelballetjes 'Poire Belle Hélène 'Wiener Mélange met bloem bestoven aanrecht of keukentafel uitrollen. Uit dit deeg eerst een ronde plak steken en uit deze plak allerlei hartjes. De abrikozen uit blik laten uitlekken en over de bodem van de taart verdelen. De vanillesuiker en het citroensap over de abrikozen strooien. Hieroverheen het „deksel" van deeg met uit gestoken hartjes aanbrengen. Het deeg be strijken met het achtergehouden ei. De taart in een matig warme oven 175 C) in 3A uur gaarbakken. De taart uit de oven nemen en na 5 minuten de vorm ver wijderen. MUTATIES BEVOLKING AXEL T M 31 MAART 1968 De met aangegeven recepten zijn verder uitgewerkt. Recepten voor 4 personen Garnalentoost 6 dunne sneetjes wit brood of kant en klare toost, 100 g gepelde garnalen, 4 eetlepels mayonaise, 1 hardgekookt ei (middelgroot), zout, peper, peterselie, slabladeren of sterkers. De garnalen met de mayonaise, zout en pe per in een kom mengen. De peterselie fijn- snijden en erdoor roeren. De sneetjes brood in een broodrooster of boven de gasvlam aan beide kanten mooi bruin roosteren. Kort voor het gebruik de garnalensla over de 4 toostjes verdelen. De toost garneren met een plakje ei en peterselie. De sla of sterkers wassen, laten uitlekken en om de toost heen schikken. Garnalencocktail 150 g gekookte garnalen, 4 eetlepels mayo naise, Vè dl (3 eetlepels) slagroom, sap van V2 citroen, Vè eetlepel tomatenketchup, wor- cestershiresaus, peper, zout, enkele schijfjes citroen, peterselie. De slagroom dik vloeibaar, maar niet te stijf kloppen. Mayonaise, slagroom, citroensap en tomatenketchup dooreen mengen en het saus je op smaak maken met enkele druppels wor- cestershiresaus, zout en peper. De garnalen door de saus mengen en in glazen of coupes overdoen. De cocktail tot aan het gebruik koel wegzetten. Vlak voor het opdienen zeer fijn gesneden peterselie over de cocktail strooien en op de rand van het glas of de coupe een uitgetand schijfje citroen steken. Mimosasoep 1 liter bouillon of water met bouillonblokjes of -tabletten, 1 hardgekookt ei, peterselie, zout. De bouillon op uw eigen manier bereiden. De peterselie wassen en zeer fijn snijden. De eidooier door een zeef in de soep wrijven. De soep afmaken met de fijngesneden peterselie en zout. 'Voor de bereiding van mimosasoep met ge haktballetjes 50 g gehakt met wat geweekt brood, beschuit of paneermeel, zout, peper en nootmuskaat aanmaken. Hiervan kleine gehaktballetjes vor men en deze de laatste 10 minuten in de soep meekoken. Diepvrieskip, gegarneerde kip Na het kopen van deze kip kunt u haar Bewaren In het vriesvak van de koelkast 3 dagen óf extra in papier gewikkeld op een koele plaats: 2 dagen. Ontdooien Eerst de verpakking verwijderen en de kip bij normale keukentemperatuur la ten ontdooien. Het zakje met lever, hals, hart en maag eruit halen. Bereidingswijze 1 kg braadkip, 100 g boter of margarine, ui, wortel, peterselie, zout, peper, foelie en/of tijm, 1 eetlepel tomatenpuree. De braadkip (vooral inwendig) zouten en kruiden. De ui, wortel en peterselie schoonmaken (was sen) en kleinsnijden. De boter of margarine lichtbruin laten worden en de ui een paar minuten fruiten. De kip toevoegen en aan alle kanten bruinbakken. De verse of gedroogde kruiden toevoegen en een kopje water bij de jus schenken. Het deksel op de pan doen en de warmte zo regelen dat het vlees zachtjes blijft sudderen. De borst van de kip boven houden en af en toe de kip met jus bedruipen (braadtijd ±1J4 uur). Eventuele touwtjes verwijderen en de kip in zijn geheel óf voorgesneden opdienen en gar neren met wat doperwten, maïs en chips of stro-aardappeltjes of aardappelballetjes. Gevulde kip mandarino Bereidingswijze zie diepvrieskip. De kip voor het braden vullen met 100 g gekookte aardappel (in blokjes gesne den), 100 g gemengd, pittig gekruid gehakt en 50 g mandarijntjes (op sap) (enkele man darijntjes achterhouden voor garnering). De kip niet al te stijf vullen en aan voor- en achterkant dichtnaaien. De braadtijd 30 minuten langer rekenen dan voor ongevulde kip. Poire Belle Hélène Dit is een combinatie van vanille ijs halve handpeer uit blik - coladesaus. cho- Vanille-ijs zonder room voor een ijslaatje van 2Vè dl 2Vè dl melk, 50 g (5 eetlepels) suiker, 1 ei- blaadje gelatine (vanillesuiker of dooier, 1 -stokje). voor een vorm van 1 liter 3A liter melk, 150 g (15 eetlepels) suiker, 2 eidooiers, 2 blaadjes gelatine (vanillesuiker of -stokje). De melk op een klein deel na aan de kook brengen en, bij gebruik van een vanillestokje, dit 15 minuten zachtjes laten trekken. De gelatine in ruim koud water weken tot hij zacht is 5 minuten). De eierdooier(s) met een deel van de suiker schuimig roeren. De achtergehouden melk erdoor roeren en voor zienig, onder roeren, de hete melk erbij schenken. De massa in de pan terugschenken en voorzichtig, onder roeren, laten binden - niet laten doorkoken. De rest van de suiker of de vanillesuiker toevoegen, het vanille stokje verwijderen. De gelatine uitknijpen en van het vuur af in de ijs vla oplossen. De vla laten afkoelen en in de ijslaatjes of andere vorm(en) overdoen. De massa onder af en toe opkloppen (om de 30 minuten) laten be vriezen. In de koelkast Wanneer men een gebruiksaanwijzing voor de bereiding van ijs bij de koelkast heeft gekre gen, deze opvolgen De regelknop tenminste een half uur voordat de „ijsvla" in de koel kast wordt gezet op de koudste stand draaien. De gevulde ijslaatjes in het vrieslichaam of vriesvak zetten en het ijs onder af en toe kloppen laten bevriezen. Dit kan 2 tot 4 uur duren afhankelijk van de samenstelling en de temperatuur in het vrieslichaam. De re gelknop daarna op de normale stand draaien en het ijs ongeveer een uur laten narijpen. Chocoladesaus 20 g (3 V2 eetlepel) cacao, 15 g (2 eetlepels) maïzena, V2 1 melk, 40 g (4 eetlepels) suiker, zout. De cacao en maïzena aanmengen met wat koude melk. De rest van de melk met iets zout aan de kook brengen en onder goed roeren binden met het mengsel. De saus nog even goed laten doorkoken en op smaak af maken met de suiker. Het ijs vlak vóór gebruik in porties verdelen; een halve handpeer uit blik erop leggen en de warme saus er over heen schenken. Wiener Mélange Extra sterke, hete koffie en hete melk (en suiker) tegelijk in een glas schenken. Hierop een schep geklopte, ongezoete slagroom scheppen. Over de slagroom tenslotte wat cacaopoeder strooien. Geboorten 9 maart 1968 van Hoecke, Paul B. J.; 22 maart 1968 de Kort, Christa E. A. P.; 27 maart 1968 Fievez, Karl G. F.; 5 maart 1968 de Visser, Ivo J. C.; 11 maart 1968 de Gijsel, Evert; 13 maart 1968 Cijsouw, Catharina M.; 14 maart 1968 Schieman, Elisabeth; 24 maart 1968 de Feijter, Edwin W. C.; 8 maart 1968 Wiemes, Jacqueline W.; 5 maart 1968 Ver schelling, Gilbert M.; 22 maart 1968 van Luijk, Frank; 7 maart 1968 Perotti, Youri. Overledenen d'Hont, Maria A. e.v. Platjouw, Alphonsus; de Mette, Augustus A.; Huijssen, Catalina, w.v. Koster, Willem; van Hermon, Levinus; van Driel, Jozina, e.v. Smies, Jozias; Faas, Cornelis. Gehuwd Van Eetveldt, Louis P. M. en Sol, Aaltje J.; de Schepper, Johan A. M. en Vermelre, Mar- Leijnje L. J.; Oppeneer, Anthonie en Fiegen, Cornelia; Haak, Dirk A (van Arnhem) en Bij de Vaate, Maria P.; Herrebout, Jonnie en Verhelst, Willy; Audenaerd, Abraham en Brandes, Anneke; Faas, Arie (van Terneuzen) en Dieleman, Neeltje; Simons, George F. J. (van Middelburg) en Hamelink, Debora M.; Glavimans, Frangois N. (van Rotterdam) en Howell, Anne J. Verhuizing binnen de gemeente van Hoecke, Annieta A. C. van de Ruyter- straat 26 naar Sassing 19; Wullems, Mar- celles J. met gezin van Bankertstraat 40 naar Crijnssenstraat 9; Naessens, Theodoras G. van Kanaalkade 33 naar Bachstraat 65; de Feijter, Willem met gezin van v. Gistellelaan 103 naar v. Gistellelaan 102; Audenaerd, Abraham van Emmastraat 36 naar Bachstr. 47; de Kraker, Krijn C. van Oudeweg 34 naar Bernhardstraat 41; Kempe, Adriana w.v. Klaassen van Nieuwendijk 6 naar Roose- veltlaan 1; Koekkoek, Gilles J. met gezin van Nassaustraat 11 naar Crijnssenstraat 11; de Putter, Willem J. van Langedreef 1 naar Langeweg 9; de Ridder, Hendrik P. L. van Kanaalkade 92 naar Gen. Meijerstraat 15c; van Drongelen, Salomon D. J. met gezin van Bosplein 3 naar Ds J. Scharpstraat 16; Die leman, Jan met gezin van Julianastraat 54 naar Bachstraat 69; Verhelst, Willy e.v. Her rebout van Nieuwendijk 2 naar Mozartstr. 58; Vinke, Leijntje L. J. e.v. Verbuyt van Wilhelminastraat 41 naar Pr. Mauritsstr. 35; de Keizer, Wisse van Wilhelminastraat 19 naar Wilhelminastraat 14; Oppeneer, Johan na C. w.v. Lourens, met gezin van Magrette 13 naar Stationsstraat 31; van Hese, Michiel met gezin van Julianastraat 31 naar van Gis tellelaan 104; Kaijser, Marcus met echtg. van Drieschouwen 11 naar van Gistellelaan 103; Martheze, Eddy R. met gezin van Gen Meijer straat 13c naar Bachstraat 7. Aantal inwoners der gemeente op 29 februari 1968 8473. op 31 maart 1968 8494. een springvorm van Paashartentaart (voor 20 cm middellijn). Voor het deeg 250 g bloem, 150 g (ruim 1 kopje) witte basterdsuiker, 150 g boter of margarine, 1 ei (middelgroot), zout, aard appelmeel. Voor de vulling 500 g abrikozen uit blik, 1 zakje vanillesuiker, citroensap. De bloem met de basterdsuiker en zout samen zeven. De boter of margarine in de bloem in kleine stukjes snijden. Het ei loskloppen en op een klein gedeelte na aan de massa toe voegen. Hiervan vlug een samenhangend deeg kneden. Ongeveer 2/3 van het deeg in een ingevette en met bloem bestoven vorm uitdrukken zodat het 3 cm tegen de rand opstaat. De bodem met een beetje aardappel meel bestrooien. De rest van het deeg op een Vertrokken Rutte, Wilhelmus P. naar Cadzand; Karssen, Jan naar Middelburg; Pecoraro, Gennaro met 3 gezinsl. naar Terneuzen; Polderman, Jo hanna L. H. M. naar IJzendijke; Anic-Curko, Petar naar Ridderkerk; Dees, Frangois J. naar Hoek; Moes, Cornelia naar Hoek; Koster, Jacobus naar Sas van Gent; van Son- nen, Hendrika naar Middelburg; Dieleman, Neeltje e.v. Faas naar Terneuzen; Buijze, Janneke J. naar Vlissingen; de Feijter, Sara e.v. de Feijter naar Terneuzen; Hamelink, Debora M. e.v. Simons naar Middelburg van den Berghe, Lima R. w.v. van der Maas naar Westdorpe. Vestiging in de gemeente Leenknegt, Rose M. L. e.v. van Dorsselaer van Hontenisse naar Offenbachstraat 10; Karssen, Jan van Hontenisse naar Woon wagenkamp, Sassing; van Sonnen, Hendrika van Hontenisse naar woonwagenkamp Sas sing; Herwegh, Josephus H. van Sas van Gent naar Bachstraat 63; Bolleman, Elisa beth J. van Sas van Gent naar Bachstraat 63; Herwegh, Willy A. van Sas van Gent naar Bachstraat 63; van Eetveldt, Louis P. M. van Sas van Gent naar Bylocquestraat 25 bov.; van Dorsselaer, Eduard J. van Hulst naar Offenbachstraat 10; Pauwels, Josephus J. J. van Vogelwaarde naar Pr. Mauritsstraat 12; Weezepoel, Maria P. van Vogelwaarde naar Pr. Mauritsstraat 12; Pauwels, Willy J. van Vogelwaarde naar Prins Mauritsstraat 12; Pauwels, Theo P. van Vogelwaarde naar Pr. Mauritsstraat 12; van Keulen, Johanna W. M. e.v. Naessens van Valkenswaard naar Bachstraat 65; Acda, Fabianus C. A. van Sas van Gent naar Beethovenstraat 29 Meesen, Elisabeth M. e.v. Swagemakers van Oostburg naar Gen. Meijerstraat 19c; Gel derland, Suzanna M. E. e.v. de Keizer van Vogelwaarde naar Wilhelminastraat 14; van Houcke, Pietronella M. e.v. de Ridder van Terneuzen naar Gen. Meijerstraat 15c; de Vlieger, Willem D. G. van Oud-Beijerland naar Verdistraat 10; van Harn, Eliza van Terneuzen naar Stationsstraat 10a; Dieleman, Cornelia van Terneuzen naar Stationsstraat 10a; van Harn, Maria C. van Terneuzen naar Stationsstraat 10a; van Harn, Jacobus S. van Terneuzen naar Stationsstraat 10a; van Harn, Cornelia M. van Terneuzen naar Stationsstr. 10a; van Belzen, Lieven A. van Rotterdam naar van Gistellelaan 106; Stouthamer, Jo hanna E. van Rotterdam naar van Gistelle laan 106; van Belzen, Marleen van Rotter dam naar van Gistellelaan 106; van Belzen, Adriena van Rotterdam naar van Gistellelaan 106; Brandes, Anneke e.v. Audenaerd van Zaamslag naar Bachstraat 47; Verhoeven, Gerrit van Ridderkerk naar Westsingel 70; Kotter, Abeltje van Ridderkerk naar West singel 70; Naerebout, Elisa G. van Vlissin gen naar Stationsstraat 1; Verbuyt, Frank A van Sas van Gent naar Prins Mauritsstraat 35. Bekendmakingen GEMEENTE AXEL Ophalen huisvuil Burgemeester en Wethouders van Axel ma ken bekend, dat in de wijken waar het huis vuil op maandag wordt opgehaald zal dit in verband met de 2e Paasdag in die wijken ge schieden op dinsdag, 16 april 1968. Axel, 3 april 1968 Burgemeester en Wethouders van Axel, De Secretaris, De Burgemeester, P. G. v. d. Bosse. M. K. van Dijke. GEMEENTE AXEL Algemene ontheffing Sluitingsuur De Burgemeester van Axel maakt bekend, dat algemene ontheffing van sluitingsuur wordt verleend aan alle vergunning- en ver lofhouders op maandag, 15 april 1968 (Tweede Paasdag) tot 1 uur na middernacht. Axel, 3 april 1968 De Burgemeester van Axel, M. K. van Dijke. in de huid gezondheid en zuiverheid SPORT VOETBAL RODA BOYS - A.Z.V.V. A.Z.V.V. dat te juister tijd aan de degradatie is ontsnapt, speelde in de laatste competitie wedstrijd in Aalst tegen de Roda Boys zonder enige inspiratie. Met een wel enigszins ge flatteerde 4-0 nederlaag keerden ze naar Axel terug, blij dat de competitie er op zit. Vóór de rust werd er niet gescoord. Na de thee speelde doelman Flipse linksbuiten en nam de reserve-keeper Wieles zijn plaats in onder de lat. De thuisclub was in deze tweede helft veel sterker en voerde achtereenvolgens de score op tot 4-0. Verkeer over de Zeelandbrug neemt toe De cijfers van het verkeer over de Zeeland brug over het eerste kwartaal 1968 bevestigen de tendens, die zich vooral in het laatste kwartaal van 1967 aftekende, namelijk, dat het aantal vaste gebruikers van de brug blijft toenemen. Voor de motorrijtuigen luide de totalen van het eerste kwartaal als volgt 1966 145.786 1967 160.798 inclusief 9000 „Paasverkeer" (Pasen viel vorig jaar in maart) 1968 174.065. De genoemde tendens wordt vooral bewezen door het feit, dat het aantal personenauto's in de maand maart 1967 mèt de „Paastop" in die maand nog overtroffen werd in maart 1968 (vergelijk 59.563 maart 1967 en 60.738 maart 1968). De maanden januari en februari gaven ge lijksoortige beelden te zien januari 1967 40.310 idem 1968 43.538 februari 1967 43.061 idem 1968 48.722

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1968 | | pagina 3