rEx=n
Houd
Zeekanaal Antwerpen - Land van Saeftinge
uw snelheid
in toom!
Snuif en wrijf 1
SPORT
Voetbal
R.C.V.V. ZWART-WIT - A.Z.V.V. 6-0
A.Z.V.V. heeft zaterdagmiddag op het mo
dern sportcomplex „De Vaan" tegen het Rot
terdamse Zwart-Wit een alleszins verdiende
6-0 nederlaag te incasseren gekregen. On
danks het zwaar bespeelbare terrein, werd
aan weerszijden toch nog vrij aardig voetbal
gespeeld. Zwart-Wit, dat over enkele zeer
prominente spelers beschikt, zoals halfspeler
en aanvoerder J. Nieuwstraten, achterspeler
A. v. d. Giesen, beide international, vormde
vrijwel de gehele wedstrijd de betere ploeg.
Direkt na het beginsignaal oefenden zij grote
druk uit op het A.Z.V.V.-doel, doch door het
verwaarlozen van de vele scoringskansen die
zij zich wisten te scheppen, viel pas in de
31e minuut de openingstreffer. Rechtsbinnen
M. v. d. Heuvel maakte doelman Flipse met
een fraai afstandsschot kansloos 1-0.
Ook A.Z.V.V. stelde in deze eerste helft hier
talrijke goede aanvals-akties tegenover, doch
de Zwirt-Wit-defensie met aan het hoofd A.
v. d. Giesen, die niet altijd even sportief was
in z'n optreden, bleke een onoverkomelijke
struikelblok.
Ook na de rust begon Zwart-Wit overompe-
lend, hetgeen M. v. d. Heuvel in staat stelde
de hattrick te verrichtten, door in de 6e en
10e minuut de stand op te voeren tot 3-0.
Voordien dacht men A.Z.V.V.-linksbuiten te
zien doelpunten nadat hij reserve-doelman J.
Reitsma, die de geblesseerde A. v. d. Laan,
eveneens international, op uitstekende wijze
verving, reeds had gepasseerd, doch met de
bal aan de voet in de modder vastliep, waar
door tijdig kon worden ingegrepen.
In de 21e minuut bracht linksbinnen J. Oore
beek de 4e Zwart-Wit-treffer op z'n naam.
10 Minuten later zorgde dezelfde speler uit
een terecht toegekende strafschop voor een
5-0 stand.
Kort voor het einde schoot linksbuiten C.
Dentro de bal in de uiterste benedenhoek
achter doelman Flipse 6-0.
Zaterdagvoetbal K.N.V.B.
Weekmenu in winterjas
Belgisch plan
Een kanaal graven van Kallo via Kieldrecht
naar het Verdronken Land van Saeftinge zijn
de plannen die de Belgische minister van
openbare werken de heer De Saeger, enige
weken geleden in St. Niklaas heeft medege
deeld. De in Zeeland reeds bestaande plan
nen om Antwerpen bereikbaar te maken voor
zeer grote schepen via een zeekanaal tussen
Kallo en een punt ten oosten var, Jerneuzen
heeft hierdoor een tegenhanger gekregen.
Het door België voorgestelde kanaal moet de
dokken en industrieterreinen op de Antwerp
se linkeroever bereikbaar maken voor sche
pen die te groot zijn om het Nauw van Bath
te passeren. De toegang tot het kanaal zal
uit meerdere sluizen bestaan die onafgebroken
in bedrijf kunnen zijn. Deze sluizen zullen
worden gebouwd in het Land van Saeftinge,
iets ten oosten van Baalhoek, gemeente Hon-
tenisse.
POSITIEF
In tegenstelling tot 1959 staat men in Ant
werpse havenkringen nu positief tegenover
deze plannen. Antwerpen via een kanaal door
Zeeuwsch-Vlaanderen een goede verbinding
te garanderen past geheel in het kader de
Westerschelde zelf voor grotere schepen ge
schikt te maken.
Mr. L. Delwaide, schepen van Antwerpen, in
1959 tegenstander van een kanaal via Z.
Vlaanderen, staat hier nu anders tegenover.
„Een kanaal Antwerpen - Terneuzen zou in
derdaad in de toekomst een prachtige oplos
sing betekenen", verklaarde hij. „Er zouden
dan vrijwel geen problemen meer zijn." Wel
had hij bedenkingen tegen de praktische uit
voerbaarheid. „Denkt men aan mammoet-
tankers", zo zei hij, „moet men goed besef
fen dat een kanaal voor deze schepen 300
tot 400 meter breed en 20 meter diep moet
zijn. Wat zullen hiervan de kosten zijn En
wat te denken van onteigeningsprocedures,
wegen, bruggen, sluizen enz.?
WELBEWUSTE KEUS
Het was een welbewuste keus toen Antwerpen
besloot de Schelde bevaarbaar te maken voor
schepen tot 70.000 ton. Er wordt zelfs ge
dacht aan schepen van 80.000 ton.
„We hadden de keus uit een kanaal naar de
kust of de verbetering van de Schelde", zo
zei de schepen. Over een kanaal naar Ter-
neuzen is niet gesproken. „De verbetering
van de Schelde heeft voorlopig onze voor
keur. Als de schepen van meer dan 100.000
ton courant zouden worden en de hier geves
tigde petro-chemische industrieën willen ont
vangen, zullen we verder voorzieningen tref
fen.
CONCURRENTIE
Eventuele concurrentie door de aanleg van
een oliehaven bij Ossenisse acht de heer Del
waide niet uitgesloten, maar weinig waar
schijnlijk. Immers dergelijke industrieën ves
tigen zich daar waar al een grote kern aan
wezig is. De heer Delwaide ziet de oliehaven
dan ook meer als een voorhaven van Antwer
pen. Wat de verdere ontwikkeling van het
Westerscheldebekken betreft, voorziet hij wei
nig moeilijkheden.
De door de Westerschelde gestelde proble
men te lijf gaan, zowel door Nederland als
door België, vindt hij een gunstige zaak. Vele
hier van zijn er op gericht het Npuw van
Bath te omzeilen.
Hij acht daarom het Belgisch plan uitvoer
baar. Mocht het plan punt van overleg tus
sen de Nederlandse en Belgische regering
Bekendmaking
Vervaldag Precariorechten 1967
De Gemeente-Ontvanger van Axel vestigt er
de aandacht van belanghebbenden op, dat
8 FEBRUARI 1967
de laatste betaaldag is van de
PRECARIORECHTEN 1967
Voor zoveel nodig dringt hij er op aan deze
belasting TIJDIG te betalen, omdat anders
een vervolging moet worden ingesteld, waar
aan extra kosten voor de nalatigen verbonden
zijn.
AXEL, 3 februari 1967
De Gemeente-Ontvanger voornoemd,
C. Smies
gaan uitmaken, dan acht de heer Delwaide
het niet uitgesloten dat men van Nederlandse
zijde met tegenvoorstellen zal komen.
De NRC weet over deze plannen het volgen
de te melden
INPOLDERING LAND VAN SAEFTINGE
RUILOBJECT
Het blad De Standaard heeft bijzonderheden
meegedeeld over de Belgische studie over een
kanaal van de toekomstige uitbreiding op de
linker Scheldeoever van de haven van Ant
werpen, door Zeeuws Vlaanderen, naar de
Schelde in Nederland. Er wordt gewag ge
maakt van een ruil van belangen tussen Ne
derland en België teneinde het daarheen te
leiden dat de scheepvaart de „drempel van
Bath" zou kunnen vermijden.
België heeft zich tot dusver verzet tegen in
poldering van het verdronken Land van Saef
tinge omdat deze ongunstige invloed zou heb
ben op het hydraulische regime van de Schel
de. Volgens het blad meent het Bestuur der
waterwegen van België dat, indien België zich
akkoord verklaart met de inpoldering, de kans
groot is dat Nederland zich niet zal verzetten
tegen het graven van het nieuwe kanaal.
Het kanaal zal van de Schelde, ter hoogte
van Baalhoek langs de zuidgrens van het Land
van Saeftinge lopen, op een vier a vijf kilo
meter van de Schelde de Belgisch-Nederland
se grens overschrijden. In de studie wordt
geen rekening gehouden met de belangen van
Zeeuws-Vlaanderen. Wel wordt gewag ge
maakt van de ruil van belangen.
Bij onderhandelingen zou volgens de studie
bedongen kunnen worden dat een deel van
de bagger die thans uit de Schelde verwijderd
wordt op de ingedijkte schorren wordt ge
deponeerd. Tot dusver moet de bagger steeds
op een andere plaats in de rivier worden ge
stort:
BETEKENIS
Het bestuur van de waterwegen meent dat
een akkoord over de nieuwe vaarweg van
grote betekenis zou zijn voor de verbetering
van de scheepvaart op de Schelde. De diepte
op alle drempels op Nederlands gebied zou
vergroot kunnen worden tot tieneneenhalf a
elf meter onder laag water. Werken, op die
diepten uitgevoerd, zouden het voor schepen
tot tachtigduizend ton mogelijk maken Ant
werpen binnen te lopen onder dezelfde voor
waarden als thans gelden voor schepen van
57.000 ton.
De studie behandelt ook de vraag of de zee
sluis op Nederlands of op Belgisch gebied
moet worden gebouwd. Als nadelen van het
bouwen van de sluis op Belgisch grondgebied
worden genoemd het fevaar van aanslibbing,
het verlies van ongeveer twee a drie kilometer
kademuur op de plaats waar de sluis gebouwd
zou moeten worden en groter verziltingsgevaar
voor de gronden langs het kanaal. De huidige
kosten van een grote en moderne zeesluis
worden geraamd op anderhalf a twee miljard
franks (109 a 145 miljoen gulden).
De studie maakt in gunstige zin gewag van
een kanaal Antwerpen - Gent. Het wordt be
twijfeld of het graven van een zeekanaal tus
sen Gent en Zeebrugge noodzakelijk is. Een
belangrijke factor hierbij is dat het niet mo
gelijk wordt geacht in Zeebrugge een grote
zeesluis te bouwen zonder een geheel nieuwe
haven te graven. Zonder aanpassing van Zee
brugge zelf zouden de kosten van een Kanaal
voor zeeschepen Antwerpen - Gent - Zee
brugge een 22 miljard frank ,ruim anderhalf
miljard gulden) bedragen.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN
Chocowentelteefjes
Preisoep
Savooiekool met tomaten- of kerriesaus
Voor de veiligheid en de vlotte doorstroming
van het steeds drukker wordende verkeer is
het noodzakelijk, dat automobilisten, afhan
kelijk van de omstandigheden, de snelheid
van hun voertuig opvoeren dan wel matigen.
Zo bepaalt artikel 50 lid 20 van het nieuwe
Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens
(RVV)
„Hij (de bestuurder, red.) mag de normale
gang van andere voertuigen niet belemmeren
door zonder noodzaak uitzonderlijk langzaam
te rijden in verhouding tot het overige gelijk
soortig verkeer ter plaatse".
Het zonder noodzaak te langzaam rijden leidt
tot
filevorming, waardoor het gevaar van
kettingbotsingen wordt bevorderd.
irritaties, waardoor een onrustig en pa
niekerig verkeersbeeld ontstaat.
gevaarlijke inhaalmanoeuvres, die fatale
frontale botsingen tot gevolg kunnen heb
ben.
Het is daarom onjuist de stelregel te han
teren, dat tè langzaam rijden, veiliger rijden
zou zijn. Vaak zijn zij de individuele - niet
in de ongevallenstatistieken genoemde ver
oorzakers gebleken van catastrofale ongeluk
ken.
Veilige rijders zijn automobilisten, die met
het nodige verkeersinzicht hun snelheid aan
passen aan de steeds wisselende omstandig
heden en aan de situatie van het moment.
Daarom Houd uw snelheid in totom
Voor de tomatensaus
Voor de kerriesaus
Vruchtengruel 6 personen)
In dit weekmenu komen allerlei wintergroenten
aan hun verdiende trekken. Want, wat ve-1
len er ook over mogen denken, uit een oogpunt
van voedingswaarde doen ze zeker niet onder voor
hun zomercollega's.
Dat blijkt wel, wanneer we alleen al eens kijken
naar de hoeveelheid vitamine C, die de meesten
van hen bevatten. Van dit vitamine heeft een vol
wassene gemiddeld 50 gram per dag nodig. Uit het
volgende overzichtje zult u kunnen opmaken, dat
verschillende wintergroenten een behoorlijk deel
van die benodigde hoeveelheid voor hun rekening
TWEEDE KLASSE B
Huizen
14
11
1
2
23
41 - 14
IJsselm.vog.
14
10
2
2
22
34-18
Zwart-Wit
14
9
2
3
20
46-18
Noordwijk
14
10
0
4
20
33-22
Kozakk. B.
15
6
3
6
15
27-19
Excelsior
14
6
3
6
14
20-22
's-Gravenz.
15
5
3
7
13
22-30
Rijnsb. B.
13
5
3
7
13
22-30
Hoogvliet
15
3
4
8
10
19-31
Amstelveen
14
3
3
8
9
20-35
NDSM
15
2
4
9
8
18-34
AZVV
15
2
2
11
6
22-58
portie van 250 g
(niet schoongemaakt) of van
200 g (schoongemaakt)
Vit. C-gehalte
na het koken
spitskool
21 mg
zuurkool
39 mg
wittekool
40 mg
savooiekool
50 mg
koolraap
60 mg
rodekool
63 mg
boerenkool
72 mg
spruitjes
189 mg
Bedenkt u overigens wel, dat groenten niet alleen
belangrijk zijn als bron van vitamine C, maar dat
ze ook leveranciers zijn van caroteen en voe-
dingszouten. Oók onze wintergroenten spelen hier
hun waardevolle rol.
Vermicellisoep, spruitjes - aardappelen - var
kenskarbonade, vruchtensla
Bieten - appelsla - aardappelen met gesmolten
boter of margarine of rest jus - ei, choco
wentelteefjes
Preisoep, witlof met ham - aardappelen -
gesmolten boter of margarine, karamelvla
Koolraap - aardappelen - gehakt, custardvla
met appel
-|- Savooiekool met tomaten- of kerriesaus -
rijst - gebakken lever, yoghurt
Winterwortelen - aardappelen -• gestoofde vis,
fruit
Boerenkoolstamppot met worst, -j- vruchten-
gruel.
Uw verkoudheid van neus,
keel of borst weg met
fe-4 1
Een economische en tegelijk zeer smakelijke rest-
verwerking van brood zijn chocowentelteefjes.
Probeert u het ook eens op deze manier.
Eenvoudig te maken en bovendien lekker is de
preisoep waarmee het 3e menu begint.
Warme toetjes vallen 's winters extra in de smaak.
De custardvla mt appel uit het 4e menu laat zich
zowel in de oven als „bovenop" klaarmaken.
Het 5e menu trakteert u op savooiekool, die nog
eens zo aantrekkelijk wordt als u hem combineert
met een tomaten- of pittige kerriesaus.
Dat winterwortelen niet alleen tot stamppot kun
nen worden verwerkt, bewijst het 6e menu. In
combinatie met gestoofde vis komt deze winter
groente bijzonder goed tot zijn recht.
We besluiten ons boeketje menu's met een stamp
pot. Het verlies van vitamine C door het stampen,
wordt door het verrukkelijke nagerecht met verse
vruchten ruimschoots goedgemaakt.
8 sneden witbrood, Yl liter melk, 2 eetlepels cacao,
2 eetlepels suiker, 50 g boter of margarine.
De cacao en de suiker met de melk vermengen en
het brood erin weken. Het brood af en toe be
druipen of omleggen tot al het vocht opgenomen is.
De sneetjes in de koekepan in boter of margarine
aan beide kanten bruinbakken. De wentelteefjes
warm geven met suiker.
1 liter bouillon, 250 g prei, 15 g (1 eetlepel) boter
of margarine, 15 g (2 eetlepels) bloem, peterselie,
zout.
De prei schoonmaken, de wortelschijf eraf snijden
en de prei in dunne schijfjes snijden. De prei
wassen en laten uitlekken. De boter of margarine
smelten, de prei laten slinken en de bloem toe
voegen. De massa goed doorroeren en de bouillon
erbij schenken. De soep onder roeren steeds laten
doorkoken. De peterselie wassen, fijnsnijden en op
het laatst door de soep roeren. De preisoep op
smaak afmaken met zout.
Custardvla met appel
Yl liter melk, 30 g (4 eetlepels) custardpoeder,
30 g (3 eetlepels) suiker, 200 g (2 stuks) appel,
citroensap, kaneel (vanillesuiker), zout.
In een kleine kom Yl theelepel kaneel en 1 eet-'
lepel suiker mengen, de appels schillen, boren en
doormidden snijder:'. De 4 appelbeten in een
ovale, vuurvaste schotel leggen, er wat citroensap
op druppelen en ze bestrooien met het suiker/
kaneelmengsel. De appelhelften middenin een hete
oven gaarstoven 20 minuten). Het custard
poeder met de rest van de suiker en wat koude
melk tot een glad papje roeren. De melk aan de
kook brengen en, onder voortdurend roeren, het
aangemengde custardpoeder erbij schenken. De vla,
al roerende, even laten binden en over de appel-
melften schenken. De vla met appelen nog 5
minuten in de oven laten staan en warm serveren,
óf de appels schillen, schoonmaken, in schijfjes
snijden en in wat water met citroensap zacht laten
worden. Het appelmengsel onderin een schaal leg
gen en de warme vla erover schenken. De vla
direkt opdoen.
1 kg groene- of gele savooiekool, zout.
De kool schoonmaken door de buitenste bladeren
en een deel van de stronk weg te snijden. De kool
doormidden snijden en snipperen of schaven, op
zetten met weinig kokend water en zout en vlug
GEVRAAGDeen buffet-
bediende min. leeftijd 15 jaar,
goede verdienste. Reiskosten
vergoeding. Prettig en licht
werk. Grand Hotel Rotter
dam, Terneuzen. tel. (01150)-
2041.
GEVRAAGDnet kamer
meisje, zeer goede verdienste,
eventueel intern of reiskosten
vergoeding. Grand Hotel Rot
terdam, Terneuzen. telefoon
(01150) -2041.
aan de kook brengen. De groente in een goed ge
sloten pan gaarkoken 20 minuten). Hierbij
een tomaten- of kerriesous presenteren.
IYl dl kooknat van de kool, aangevuld met water,
25 g (2 eetlepels) boter of margarine, 25 g (3)^
eetlepel) blom, een stukje ui, 3 eetlepels tomaten
puree, zout.
2]/2 dl kooknat van de kool, aangevuld met water,
25 g (2 eetlepels) boter of margarine, 25 g (3J^
eetlepel) bloem, een stukje ui, 3 theelepels kerrie,
zout.
De ui fijnsnipperen en in de boter of margarine
fruiten.
De bloem toevoegen en het geheel tot een samen
hangende massa roeren. De tomatenpuree óf kerrie
toevoegen, het kooknat van de kool er, onder goed
roeren, langzaam in gedeelten bijschenken.
De saus even aan de kook laten komen, met zout
op smaak afmaken en over de kool schenken.
100 g (vlugkokende) gort, lYl dl bessesap, 50 g
(5 eetlepels) suiker, 1 liter water, 2 mandarijnen,
2 peren, 2 bananen, 1 citroen, zout.
De gort in het water met wat zout zachtjes gaar-'
koken 1 uur). De citroen uitpersen. De vruch
ten schillen, schoonmaken en in kleine stukjes snij
den. Het citroensap over de vruchten schenken en
met wat suiker bestrooien. Het bessesap en de
rest van de suiker bij de gort doen, alles even
omroeren en laten afkoelen. De vruchten door de
gort scheppen en het gerecht opdoen.