rEx=n Houd Zeekanaal Antwerpen - Land van Saeftinge uw snelheid in toom! Snuif en wrijf 1 SPORT Voetbal R.C.V.V. ZWART-WIT - A.Z.V.V. 6-0 A.Z.V.V. heeft zaterdagmiddag op het mo dern sportcomplex „De Vaan" tegen het Rot terdamse Zwart-Wit een alleszins verdiende 6-0 nederlaag te incasseren gekregen. On danks het zwaar bespeelbare terrein, werd aan weerszijden toch nog vrij aardig voetbal gespeeld. Zwart-Wit, dat over enkele zeer prominente spelers beschikt, zoals halfspeler en aanvoerder J. Nieuwstraten, achterspeler A. v. d. Giesen, beide international, vormde vrijwel de gehele wedstrijd de betere ploeg. Direkt na het beginsignaal oefenden zij grote druk uit op het A.Z.V.V.-doel, doch door het verwaarlozen van de vele scoringskansen die zij zich wisten te scheppen, viel pas in de 31e minuut de openingstreffer. Rechtsbinnen M. v. d. Heuvel maakte doelman Flipse met een fraai afstandsschot kansloos 1-0. Ook A.Z.V.V. stelde in deze eerste helft hier talrijke goede aanvals-akties tegenover, doch de Zwirt-Wit-defensie met aan het hoofd A. v. d. Giesen, die niet altijd even sportief was in z'n optreden, bleke een onoverkomelijke struikelblok. Ook na de rust begon Zwart-Wit overompe- lend, hetgeen M. v. d. Heuvel in staat stelde de hattrick te verrichtten, door in de 6e en 10e minuut de stand op te voeren tot 3-0. Voordien dacht men A.Z.V.V.-linksbuiten te zien doelpunten nadat hij reserve-doelman J. Reitsma, die de geblesseerde A. v. d. Laan, eveneens international, op uitstekende wijze verving, reeds had gepasseerd, doch met de bal aan de voet in de modder vastliep, waar door tijdig kon worden ingegrepen. In de 21e minuut bracht linksbinnen J. Oore beek de 4e Zwart-Wit-treffer op z'n naam. 10 Minuten later zorgde dezelfde speler uit een terecht toegekende strafschop voor een 5-0 stand. Kort voor het einde schoot linksbuiten C. Dentro de bal in de uiterste benedenhoek achter doelman Flipse 6-0. Zaterdagvoetbal K.N.V.B. Weekmenu in winterjas Belgisch plan Een kanaal graven van Kallo via Kieldrecht naar het Verdronken Land van Saeftinge zijn de plannen die de Belgische minister van openbare werken de heer De Saeger, enige weken geleden in St. Niklaas heeft medege deeld. De in Zeeland reeds bestaande plan nen om Antwerpen bereikbaar te maken voor zeer grote schepen via een zeekanaal tussen Kallo en een punt ten oosten var, Jerneuzen heeft hierdoor een tegenhanger gekregen. Het door België voorgestelde kanaal moet de dokken en industrieterreinen op de Antwerp se linkeroever bereikbaar maken voor sche pen die te groot zijn om het Nauw van Bath te passeren. De toegang tot het kanaal zal uit meerdere sluizen bestaan die onafgebroken in bedrijf kunnen zijn. Deze sluizen zullen worden gebouwd in het Land van Saeftinge, iets ten oosten van Baalhoek, gemeente Hon- tenisse. POSITIEF In tegenstelling tot 1959 staat men in Ant werpse havenkringen nu positief tegenover deze plannen. Antwerpen via een kanaal door Zeeuwsch-Vlaanderen een goede verbinding te garanderen past geheel in het kader de Westerschelde zelf voor grotere schepen ge schikt te maken. Mr. L. Delwaide, schepen van Antwerpen, in 1959 tegenstander van een kanaal via Z. Vlaanderen, staat hier nu anders tegenover. „Een kanaal Antwerpen - Terneuzen zou in derdaad in de toekomst een prachtige oplos sing betekenen", verklaarde hij. „Er zouden dan vrijwel geen problemen meer zijn." Wel had hij bedenkingen tegen de praktische uit voerbaarheid. „Denkt men aan mammoet- tankers", zo zei hij, „moet men goed besef fen dat een kanaal voor deze schepen 300 tot 400 meter breed en 20 meter diep moet zijn. Wat zullen hiervan de kosten zijn En wat te denken van onteigeningsprocedures, wegen, bruggen, sluizen enz.? WELBEWUSTE KEUS Het was een welbewuste keus toen Antwerpen besloot de Schelde bevaarbaar te maken voor schepen tot 70.000 ton. Er wordt zelfs ge dacht aan schepen van 80.000 ton. „We hadden de keus uit een kanaal naar de kust of de verbetering van de Schelde", zo zei de schepen. Over een kanaal naar Ter- neuzen is niet gesproken. „De verbetering van de Schelde heeft voorlopig onze voor keur. Als de schepen van meer dan 100.000 ton courant zouden worden en de hier geves tigde petro-chemische industrieën willen ont vangen, zullen we verder voorzieningen tref fen. CONCURRENTIE Eventuele concurrentie door de aanleg van een oliehaven bij Ossenisse acht de heer Del waide niet uitgesloten, maar weinig waar schijnlijk. Immers dergelijke industrieën ves tigen zich daar waar al een grote kern aan wezig is. De heer Delwaide ziet de oliehaven dan ook meer als een voorhaven van Antwer pen. Wat de verdere ontwikkeling van het Westerscheldebekken betreft, voorziet hij wei nig moeilijkheden. De door de Westerschelde gestelde proble men te lijf gaan, zowel door Nederland als door België, vindt hij een gunstige zaak. Vele hier van zijn er op gericht het Npuw van Bath te omzeilen. Hij acht daarom het Belgisch plan uitvoer baar. Mocht het plan punt van overleg tus sen de Nederlandse en Belgische regering Bekendmaking Vervaldag Precariorechten 1967 De Gemeente-Ontvanger van Axel vestigt er de aandacht van belanghebbenden op, dat 8 FEBRUARI 1967 de laatste betaaldag is van de PRECARIORECHTEN 1967 Voor zoveel nodig dringt hij er op aan deze belasting TIJDIG te betalen, omdat anders een vervolging moet worden ingesteld, waar aan extra kosten voor de nalatigen verbonden zijn. AXEL, 3 februari 1967 De Gemeente-Ontvanger voornoemd, C. Smies gaan uitmaken, dan acht de heer Delwaide het niet uitgesloten dat men van Nederlandse zijde met tegenvoorstellen zal komen. De NRC weet over deze plannen het volgen de te melden INPOLDERING LAND VAN SAEFTINGE RUILOBJECT Het blad De Standaard heeft bijzonderheden meegedeeld over de Belgische studie over een kanaal van de toekomstige uitbreiding op de linker Scheldeoever van de haven van Ant werpen, door Zeeuws Vlaanderen, naar de Schelde in Nederland. Er wordt gewag ge maakt van een ruil van belangen tussen Ne derland en België teneinde het daarheen te leiden dat de scheepvaart de „drempel van Bath" zou kunnen vermijden. België heeft zich tot dusver verzet tegen in poldering van het verdronken Land van Saef tinge omdat deze ongunstige invloed zou heb ben op het hydraulische regime van de Schel de. Volgens het blad meent het Bestuur der waterwegen van België dat, indien België zich akkoord verklaart met de inpoldering, de kans groot is dat Nederland zich niet zal verzetten tegen het graven van het nieuwe kanaal. Het kanaal zal van de Schelde, ter hoogte van Baalhoek langs de zuidgrens van het Land van Saeftinge lopen, op een vier a vijf kilo meter van de Schelde de Belgisch-Nederland se grens overschrijden. In de studie wordt geen rekening gehouden met de belangen van Zeeuws-Vlaanderen. Wel wordt gewag ge maakt van de ruil van belangen. Bij onderhandelingen zou volgens de studie bedongen kunnen worden dat een deel van de bagger die thans uit de Schelde verwijderd wordt op de ingedijkte schorren wordt ge deponeerd. Tot dusver moet de bagger steeds op een andere plaats in de rivier worden ge stort: BETEKENIS Het bestuur van de waterwegen meent dat een akkoord over de nieuwe vaarweg van grote betekenis zou zijn voor de verbetering van de scheepvaart op de Schelde. De diepte op alle drempels op Nederlands gebied zou vergroot kunnen worden tot tieneneenhalf a elf meter onder laag water. Werken, op die diepten uitgevoerd, zouden het voor schepen tot tachtigduizend ton mogelijk maken Ant werpen binnen te lopen onder dezelfde voor waarden als thans gelden voor schepen van 57.000 ton. De studie behandelt ook de vraag of de zee sluis op Nederlands of op Belgisch gebied moet worden gebouwd. Als nadelen van het bouwen van de sluis op Belgisch grondgebied worden genoemd het fevaar van aanslibbing, het verlies van ongeveer twee a drie kilometer kademuur op de plaats waar de sluis gebouwd zou moeten worden en groter verziltingsgevaar voor de gronden langs het kanaal. De huidige kosten van een grote en moderne zeesluis worden geraamd op anderhalf a twee miljard franks (109 a 145 miljoen gulden). De studie maakt in gunstige zin gewag van een kanaal Antwerpen - Gent. Het wordt be twijfeld of het graven van een zeekanaal tus sen Gent en Zeebrugge noodzakelijk is. Een belangrijke factor hierbij is dat het niet mo gelijk wordt geacht in Zeebrugge een grote zeesluis te bouwen zonder een geheel nieuwe haven te graven. Zonder aanpassing van Zee brugge zelf zouden de kosten van een Kanaal voor zeeschepen Antwerpen - Gent - Zee brugge een 22 miljard frank ,ruim anderhalf miljard gulden) bedragen. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN Chocowentelteefjes Preisoep Savooiekool met tomaten- of kerriesaus Voor de veiligheid en de vlotte doorstroming van het steeds drukker wordende verkeer is het noodzakelijk, dat automobilisten, afhan kelijk van de omstandigheden, de snelheid van hun voertuig opvoeren dan wel matigen. Zo bepaalt artikel 50 lid 20 van het nieuwe Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) „Hij (de bestuurder, red.) mag de normale gang van andere voertuigen niet belemmeren door zonder noodzaak uitzonderlijk langzaam te rijden in verhouding tot het overige gelijk soortig verkeer ter plaatse". Het zonder noodzaak te langzaam rijden leidt tot filevorming, waardoor het gevaar van kettingbotsingen wordt bevorderd. irritaties, waardoor een onrustig en pa niekerig verkeersbeeld ontstaat. gevaarlijke inhaalmanoeuvres, die fatale frontale botsingen tot gevolg kunnen heb ben. Het is daarom onjuist de stelregel te han teren, dat tè langzaam rijden, veiliger rijden zou zijn. Vaak zijn zij de individuele - niet in de ongevallenstatistieken genoemde ver oorzakers gebleken van catastrofale ongeluk ken. Veilige rijders zijn automobilisten, die met het nodige verkeersinzicht hun snelheid aan passen aan de steeds wisselende omstandig heden en aan de situatie van het moment. Daarom Houd uw snelheid in totom Voor de tomatensaus Voor de kerriesaus Vruchtengruel 6 personen) In dit weekmenu komen allerlei wintergroenten aan hun verdiende trekken. Want, wat ve-1 len er ook over mogen denken, uit een oogpunt van voedingswaarde doen ze zeker niet onder voor hun zomercollega's. Dat blijkt wel, wanneer we alleen al eens kijken naar de hoeveelheid vitamine C, die de meesten van hen bevatten. Van dit vitamine heeft een vol wassene gemiddeld 50 gram per dag nodig. Uit het volgende overzichtje zult u kunnen opmaken, dat verschillende wintergroenten een behoorlijk deel van die benodigde hoeveelheid voor hun rekening TWEEDE KLASSE B Huizen 14 11 1 2 23 41 - 14 IJsselm.vog. 14 10 2 2 22 34-18 Zwart-Wit 14 9 2 3 20 46-18 Noordwijk 14 10 0 4 20 33-22 Kozakk. B. 15 6 3 6 15 27-19 Excelsior 14 6 3 6 14 20-22 's-Gravenz. 15 5 3 7 13 22-30 Rijnsb. B. 13 5 3 7 13 22-30 Hoogvliet 15 3 4 8 10 19-31 Amstelveen 14 3 3 8 9 20-35 NDSM 15 2 4 9 8 18-34 AZVV 15 2 2 11 6 22-58 portie van 250 g (niet schoongemaakt) of van 200 g (schoongemaakt) Vit. C-gehalte na het koken spitskool 21 mg zuurkool 39 mg wittekool 40 mg savooiekool 50 mg koolraap 60 mg rodekool 63 mg boerenkool 72 mg spruitjes 189 mg Bedenkt u overigens wel, dat groenten niet alleen belangrijk zijn als bron van vitamine C, maar dat ze ook leveranciers zijn van caroteen en voe- dingszouten. Oók onze wintergroenten spelen hier hun waardevolle rol. Vermicellisoep, spruitjes - aardappelen - var kenskarbonade, vruchtensla Bieten - appelsla - aardappelen met gesmolten boter of margarine of rest jus - ei, choco wentelteefjes Preisoep, witlof met ham - aardappelen - gesmolten boter of margarine, karamelvla Koolraap - aardappelen - gehakt, custardvla met appel -|- Savooiekool met tomaten- of kerriesaus - rijst - gebakken lever, yoghurt Winterwortelen - aardappelen -• gestoofde vis, fruit Boerenkoolstamppot met worst, -j- vruchten- gruel. Uw verkoudheid van neus, keel of borst weg met fe-4 1 Een economische en tegelijk zeer smakelijke rest- verwerking van brood zijn chocowentelteefjes. Probeert u het ook eens op deze manier. Eenvoudig te maken en bovendien lekker is de preisoep waarmee het 3e menu begint. Warme toetjes vallen 's winters extra in de smaak. De custardvla mt appel uit het 4e menu laat zich zowel in de oven als „bovenop" klaarmaken. Het 5e menu trakteert u op savooiekool, die nog eens zo aantrekkelijk wordt als u hem combineert met een tomaten- of pittige kerriesaus. Dat winterwortelen niet alleen tot stamppot kun nen worden verwerkt, bewijst het 6e menu. In combinatie met gestoofde vis komt deze winter groente bijzonder goed tot zijn recht. We besluiten ons boeketje menu's met een stamp pot. Het verlies van vitamine C door het stampen, wordt door het verrukkelijke nagerecht met verse vruchten ruimschoots goedgemaakt. 8 sneden witbrood, Yl liter melk, 2 eetlepels cacao, 2 eetlepels suiker, 50 g boter of margarine. De cacao en de suiker met de melk vermengen en het brood erin weken. Het brood af en toe be druipen of omleggen tot al het vocht opgenomen is. De sneetjes in de koekepan in boter of margarine aan beide kanten bruinbakken. De wentelteefjes warm geven met suiker. 1 liter bouillon, 250 g prei, 15 g (1 eetlepel) boter of margarine, 15 g (2 eetlepels) bloem, peterselie, zout. De prei schoonmaken, de wortelschijf eraf snijden en de prei in dunne schijfjes snijden. De prei wassen en laten uitlekken. De boter of margarine smelten, de prei laten slinken en de bloem toe voegen. De massa goed doorroeren en de bouillon erbij schenken. De soep onder roeren steeds laten doorkoken. De peterselie wassen, fijnsnijden en op het laatst door de soep roeren. De preisoep op smaak afmaken met zout. Custardvla met appel Yl liter melk, 30 g (4 eetlepels) custardpoeder, 30 g (3 eetlepels) suiker, 200 g (2 stuks) appel, citroensap, kaneel (vanillesuiker), zout. In een kleine kom Yl theelepel kaneel en 1 eet-' lepel suiker mengen, de appels schillen, boren en doormidden snijder:'. De 4 appelbeten in een ovale, vuurvaste schotel leggen, er wat citroensap op druppelen en ze bestrooien met het suiker/ kaneelmengsel. De appelhelften middenin een hete oven gaarstoven 20 minuten). Het custard poeder met de rest van de suiker en wat koude melk tot een glad papje roeren. De melk aan de kook brengen en, onder voortdurend roeren, het aangemengde custardpoeder erbij schenken. De vla, al roerende, even laten binden en over de appel- melften schenken. De vla met appelen nog 5 minuten in de oven laten staan en warm serveren, óf de appels schillen, schoonmaken, in schijfjes snijden en in wat water met citroensap zacht laten worden. Het appelmengsel onderin een schaal leg gen en de warme vla erover schenken. De vla direkt opdoen. 1 kg groene- of gele savooiekool, zout. De kool schoonmaken door de buitenste bladeren en een deel van de stronk weg te snijden. De kool doormidden snijden en snipperen of schaven, op zetten met weinig kokend water en zout en vlug GEVRAAGDeen buffet- bediende min. leeftijd 15 jaar, goede verdienste. Reiskosten vergoeding. Prettig en licht werk. Grand Hotel Rotter dam, Terneuzen. tel. (01150)- 2041. GEVRAAGDnet kamer meisje, zeer goede verdienste, eventueel intern of reiskosten vergoeding. Grand Hotel Rot terdam, Terneuzen. telefoon (01150) -2041. aan de kook brengen. De groente in een goed ge sloten pan gaarkoken 20 minuten). Hierbij een tomaten- of kerriesous presenteren. IYl dl kooknat van de kool, aangevuld met water, 25 g (2 eetlepels) boter of margarine, 25 g (3)^ eetlepel) blom, een stukje ui, 3 eetlepels tomaten puree, zout. 2]/2 dl kooknat van de kool, aangevuld met water, 25 g (2 eetlepels) boter of margarine, 25 g (3J^ eetlepel) bloem, een stukje ui, 3 theelepels kerrie, zout. De ui fijnsnipperen en in de boter of margarine fruiten. De bloem toevoegen en het geheel tot een samen hangende massa roeren. De tomatenpuree óf kerrie toevoegen, het kooknat van de kool er, onder goed roeren, langzaam in gedeelten bijschenken. De saus even aan de kook laten komen, met zout op smaak afmaken en over de kool schenken. 100 g (vlugkokende) gort, lYl dl bessesap, 50 g (5 eetlepels) suiker, 1 liter water, 2 mandarijnen, 2 peren, 2 bananen, 1 citroen, zout. De gort in het water met wat zout zachtjes gaar-' koken 1 uur). De citroen uitpersen. De vruch ten schillen, schoonmaken en in kleine stukjes snij den. Het citroensap over de vruchten schenken en met wat suiker bestrooien. Het bessesap en de rest van de suiker bij de gort doen, alles even omroeren en laten afkoelen. De vruchten door de gort scheppen en het gerecht opdoen.

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1967 | | pagina 3