MARMER; gesteente dat leeft Een hijskraan deponeert het dertig ton we gende blok steen voorzichtig op de bodem van de steengroeve. Het blijft liggen als een ge vallen dier. Zijn eigenaar, de 73-jarige Alfio Franzoni klautert erop en zoekt met zijn ge oefende ogen naar minder goede plekken. Tenslotte legt hij zijn gebruinde hand op de steen. „Goed marmer" verklaart hij. Wij staan hoog in de marmerhoudende ber gen van de Noorditaliaanse stad Carrara, de wereldhoofdstad van de marmerhandel. Hier delft men de harde, suikerachtige steensoort, waarvan het keizerlijke Rome de kolommen voor zijn Forum vervaardigde en waaruit Michelangelo zijn Piëta schiep. Signore Franzoni is het hoofd van een klein familiebedrijf, dat sinds vele generaties in Carrara marmer uit de berghellingen hakt. Opkijkend naar de negentig meter hoge rots wand, waaruit de grote blokken zijn gezaagd, wijst hij naar een inkeping, die veroorzaakt is door de zaagwerktuigen. „In 1883 is mijn grootvader bovenaan begonnen en hij heeft tot die lijn omlaag gewerkt", wijst hij met zijn vinger. „Vandaar al heeft mijn vader de groe ven bewerkt. Bij dat punt" - hij gooit een stukje marmer tegen de rotswand „ben ik begonnen". Zijn twee zoons werken met hem samen en de Franzonis zullen hier waarschijn lijk nog generaties lang marmer delven. POPULAIR Jarenlang werd marmer naar de afvalhoop verwezen, want men zocht bij het bouwen van huizen, kantoorgebouwen, restaurants en dergelijke voornamelijk zijn toevlucht tot be ton, staal en glas. Thans begint het marmer weer populair te worden, want deze duur zame steensoort behoeft niet duurder te zijn dan sommige glas- of metaalplaten, terwijl het een bouwwerk een veel levendiger uiterlijk geeft. De Nieuwe Doelen in Rotterdam bij voorbeeld toont dat duidelijk aan. Grandeur, schoonheid, adel en duurzaamheid zijn bena mingen, die stuk voor stuk van toepassing zijn op dit fraaie gesteente. Vijfduizend jaar geleden gebruikten Griekse vissers het door schijnende marmer, dat op hun eiland voor kwam, om er godenbeelden van te maken, die thans als kostbaarheden overal ter we reld in musea worden geëxposeerd. Van het begin af aan, als dus Het Beste, heeft marmer het etiket „ostentatieve verspil ling" opgeplakt gekregen. Met levensgevaar gedolven in verre bergen en tegen enorme kosten en veel tijd naar de marktplaats ver voerd. was het slechts voor de rijken betaal baar. De kerk van Sint Sophia in Istanbul, die bijna duizend jaar lang de grootste en weelderigste kerk van het christendom is geweest, is een monsterkollektie van de meest uitgelezen marmersoorten. De kathedraal van Milazn is gemaakt van „tot kant gevormd marmer", terwijl Lodewijk de Veertiende zijn paleis in Versailles met kostbare marmersoorten liet verfraaien. Marmer is gekristalliseerde koolstof. Zijn voorvader is het gewone kalksteen, door over blijfselen van myriaden, nietige schelpdiertjes in de oceanen van de oertijd gevormd. Later, wellicht vijfentwintig miljoen jaren geleden, toen de bergen zich verhieven en de zeeën zich terugtrokken, werd een gedeelte van de kalksteenmassa door grote hitte en druk ge transformeerd tot een kristallijn gesteente marmer. Wanneer men een stuk marmer breekt, kan men met behulp van een ver grootglas die kristallen waarnemen. Marmer is betrekkelijk zacht, waardoor het door de vaardige handen van de beeldhouwer elke willekeurige vorm kan worden gegeven. Me de door die zachtheid van structuur is het delven van marmer geen sinecure. Een ver borgen scheur in een pasgedolven marmer blok kan gemakkelijk de waarde van zo'n blok van drie miljoen lire tot ongeveer een derde terugbrengen. VEILIGER AUTO'S in 1967? Er is veel te doen geweest over het door Ralph Nader geschreven boek „Unsafe at any speed". De schrijver verwijt de Ameri kaanse autofabrieken, dat zij aan de belang rijkste eis, die men aan een auto moet stellen, de veiligheid, nauwelijks aandacht besteden. Ford-direkteur, Lee Iacoca, geeft dat vol mondig toe. Hij zegt namelijk „Het model verkoopt de wagen, de veiligheid niet". Om deze bewering te staven hebben de autofabri kanten eraan herinnerd, dat Ford in 1956 een wagen uitbracht, die nadrukkelijk als „veiligheidswagen" werd aangeprezen. Hij werd vrijwel niet gekocht. Houdt dit in, dat het publiek mede schuldig zou zijn aan het grote aantal verkeersonge lukken, wegens gebrek aan belangstelling voor eigen veiligheid Volgens Het Beste is het in ieder geval een feit, dat het merendeel van de automobilisten onverschillig staat tegenover een van de vei ligste en eenvoudigste beschermingsmiddelen tegen een gewelddadige verkeersdood de veiligheidsgordel. Robert Wolf, hoofd van de afdeling vervoersresearch aan de Cornell- universiteit, is van mening, dat, indien de veiligheidsgordels algemeen werden gebruikt, het aantal doden bij verkeersongevallen met ongeveer vijfendertig procent zou verminde ren. In ons eigen land vormen de automobi listen, die veiligheidsgordels in hun wagen hebben laten monteren, een minderheid (15 procent). Het aantal dat die gordels ook wer kelijk gebruikt is nog kleiner (5 - 10 procent) Deze cijfers hebben slechts betrekking op het verkeer op de snelwegen. ROEKELOOS Al jarenlang wijzen de autofabrikanten op de roekeloze rijwijze van de automobilist en in derdaad niet zonder reden. De Amerikaanse National Safety Council, een organisatie ter voorkoming van ongevallen, heeft verklaard, dat negentig procent van alle ongevallen door roekeloos rijden wordt veroorzaakt. De ver- keerstragedie bestaat echter uit verschillende componenten. Slechte wegen, vrij gemakkelijk te behalen rijbewijzen, laks optreden van de politie, milde rechters, drankmisbruik en ten slotte de konctruktie van de auto's zijn fac toren, die een grotere veiligheid op de weg niet bepaald bevorderen. Zonder meer zou de wet harder moeten zijn voor hen, die na gebruik van alcoholische dranken, de weg op gaan. In de Amerikaanse politierapporten staat bij vijftig procent van de dodelijke ver keersongelukken de aantekening „onder in vloed". Ook de kalmerende middelen, die in de Verenigde Staten onder de naam tran quilizers een groot afzetgebied hebben ge vonden, brengen de veiligheid op de weg in gevaar. Medici zijn van mening, dat zo'n kalmerende pil gelijk staat aan een borrel. FEITEN De statistieken van verkeersongelukken in de Verenigde Staten liegen er niet om. Sinds 1961 is daar het aantal doden in het verkeer met negenentwintig procent gestegen. In 1965 waren in de V.S. twintig miljoen auto's bij veertien miljoen verkeersongelukken be trokken. Daarbij werden negenen veertigdui zend personen gedood, 1.800.000 werden gewond en tweehonderdduizend raakten blij vend invalide. Het economische verlies be droeg achteneenhalf miljard dollar aan lonen en salarissen, schade aan eigendommen, me dische kosten en verzekeringsuitkeringen. Tenzij het aantal ongevallen vermindert, zal een van elke twee Amerikanen bij een auto ongeluk gewond raken een op de tweeën zeventig mensen zal door een auto worden gedood. Gelukkig zijn de opvattingen, zowel van de konstrukteurs als die van het publiek, aan het veranderen. De Amerikaanse auto-in dustrie haast zich thans veiligheidsvoorzie ningen in zijn wagens aan te brengen, deels omdat het publiek onrustig begint te worden, deels ook omdat de fabrikanten bang zijn, dat de overheid stringente veiligheidsnormen zal voorschrijven. Zullen om die reden de auto's van 1967 veiliger zijn dan die van 1966 Een antwoord op deze vraag is voor alsnog niet mogelijk. General Motors heeft in februari bekendge maakt, dat al zijn modellen voor 1967 zul len worden uitgerust met dubbele remsyste- men en een stuurkolom, die bij een botsing ineenschuift. American Motors zal deze stuur kolom van G.M. kopen en Chrysler heeft al losgelaten, dat hij er zelf een bouwt. (De stijve stuurkolom van Ford, die een stuk die per ligt dan het stuurwiel, voldoet aan de veiligheidsnormen, die Washington aan re geringsauto's stelt). Deze ontwikkelingen zijn nog maar een voor spel. Wie echter een blik in verschillende vooral Amerikaanse automobielen werpt, be hoeft geen deskundige te zijn om vast te stel len, dat vele huidige modellen voorzien zijn van talloze, vaak volmaakt onnodige uitsteek sels en versieringen op de dikwijls imposante instrumentenpanelen. Deze zijn vaak de oor zaak van letsel, ook bij minder ernstige bot singen. Het moet mogelijk zijn handgrepen en dergelijke doeltreffend weg te werken. Af en toe kan men horen beweren, dat de prijs van de auto's door dergelijke veiligheids voorzieningen zal moeten stijgen een wei nig steekhoudend argument. Tenzij men kan becijferen hoeveel een mensenleven kost. Maak eens wat anders met melk! Deze tijd van het jaar vraagt met zijn warme zomerdagen om een koud „toetje". In het toetje wordt vaak melk verwerkt. Dit ver hoogt de waarde van onze warme maaltijd wanneer daarin geen melk is verwerkt. We gaan in dit bericht van start met een jfijne" pudding, die wordt gebonden met gelatine en luchtig wordt gemaakt door eiwit en slagroom. Daarna wagen we ons op het gladde ijs, maar erg smakelijk ijs. Het is niet zo moeilijk te maken als we veelal denken Tenslotte geven we nog enkele voorbeelden van zomerdrank-kombinaties en dan is dit geschreven toetje op. Recepten voor 6 personen. CHOCOLADEBAVAROIS 2 Vi dl melk, vanille of avnillesuiker, 1 ei (middelgroot), 30 g (4 eetlepels) cacao, 60 g (6 eetlepels) suiker, 8 g (4 blaadjes öf 1 eetlepel poeder) gelatine, Vs slag room, (1 dl slagroom, 20 g (2 eetlepels) suiker). De gelatine weken in ruim koud water (blad- 6 maal zoveel koud water). Het ei scheiden en de eierdooier met iets suiker, cacao en een scheutje melk tot een papje uitroeren. De melk aan de kook brengen en voorzichtig goed roerende bij het cacaomengsel gieten. Alles terugschenken in de pan en steeds roe rende laten binden. De gelatine in de warme vla oplossen en de vla laten afkoelen. De puddingvorm met iets ongeklopt eiwit omspoelen en afdekken. Zo dra de chocoladepudding dik vloeibaar is ge worden, het eiwit en de slagroóm apart stijf- kloppen. De vla luchtig door de stijfgeklopte room mengen en op het laatst het eiwit luchtig door de massa scheppen. De pudding verder laten afkoelen en af en toe omleggen totdat ze niet meer uitzakt. De puddingmassa in de vorm gieten, geheel stijf laten worden en keren. De room met de suiker stijfkloppen en de pudding er mee garneren. Algemene aanwijzingen voor het maken van ijs. In de koelkast Wanneer men een gebruiksaanwijzing voor het maken van ijs bij de koelkast heeft ge kregen, deze opvolgen 4 De regelknop Vl uur voordat het ijs mengsel in de koelkast wordt gezet op de koudste stand draaien. 4 De gevulde ijslaatjes in het vrieslichaam of -vak zetten en het ijs onder af en toe kloppen laten bevriezen. Dit kan, afhan kelijk van de samenstelling en de tempera tuur in het vrieslichaam of het vriesvak, 2 a 4 uur duren. 4 De regelknop daarna op de normale stand draaien en het ijs 1 uur laten narijpen. VANILLE-IJS (voor een ijslaatje van 3V2 dl) 4 2 Vè dl melk, zout, 50 g (5 eetlepels) suiker, 1 eierdooier, 1 blaadje witte gelatine, va nillesuiker of stokje. De melk met het zout op een klein gedeelte na aan de kook brengen en bij gebruik van een vanillestokje de melk op de laagste stand 10 minuten laten trekken. De gelatine in ruim koud water 8 minuten weken. De eierdooier met een deel van de suiker schui mig roeren. De achtergehouden koude melk erdoor roeren en voorzichtig de hete melk erbij schenken. De melk in de pan terugschenken en voor zichtig, onder roeren, laten binden niet laten doorkoken. Het vanillestokje verwijde ren en de vla met de rest van de suiker of de vanillesuiker op smaak afmaken. De gelatine uitknijpen en in de ijsvla oplos sen. De vla in het ijslaatje of andere vorm(en) overdoen. De massa om het half uur opkloppen en fijn maken, laten bevriezen en narijpen. 4 In plaats van uitsluitend melk kan 1 dl a 1 Va dl room en 114 dl melk (bijna 1 kopje) worden gebruikt. In dat geval de room niet meeverwarmen, maar toevoegen nadat de ijsvla gebonden is. BESSEN-IJS 4 250 g rode bessen, 75 g (9 eetlepels) basterdsuiker, 1 blaadje witte gelatine, citroensap, Vs 1 slagroom. De gelatine 5 minuten in ruim koud water weken. De bessen wassen, rissen en laten uit lekken. De bessen door een zeef wrijven en het verkregen moes met slagroom aanvullen tot 2 dl. De gelatine uitknijpen en in 1 eetlepel ko kend water oplossen. De opgeloste gelatine en de basterdsuiker door het vruchtenmoes roeren. Het mengsel in een ijslaatje doen, in het vrieslichaam plaatsen en in 2-4 uur onder 3 a 4 maal opkloppen laten be Vriezen.' Voor het opkloppen het mengsel, wanneer het stevig begint te worden overdoen in een kom en met een vork of garde luchtig klop pen. Dan de ijsmassa in het ijslaatje terugdoen en opnieuw laten bevriezen. Het ijs nog een paar keer opkloppen en laten bevriezen. Dan het ijs laten narijpen, in glazen of coupes op doen en garneren met de rest slagroom, stijf- geslagen met wat suiker. 4 In plaats van rode bessen kan ook ander zacht fruit zoals aardbeien, frambozen of bananen worden gebruikt. KOFFIE-IJS 2 dl melk, Vi dl koffieextract of 2 afge streken eetlepels oploskoffie met iets wa ter, 15 g (V2 eetlepel) suiker, 1 eierdooier, 1 blaadje witte gelatine. Bekendmaking Burgemeester en Wethouders van Axel ma ken bekend, dat bij hun beschikking van 3 augustus 1966 aan de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg Maatschappij N.V., gevestigd te Terneuzen, overeenkomstig artikel 32 der Wet Autovervoer Personen vergunning is verleend voor uitvoering van groepsvervoer binnen deze gemeente voor het vervoeren van schoolkinderen uit de omgeving van Hulster - seweg, Kijkuit, Fort, Oude Zeedijk, Poucke- poldersedijk, Langedreef, Beoostenblijsestraat. De vergunning geldt voor het tijdvak van 1 september 1966 tot en met 31 maart 1967. AXEL, 3 augustus 1966. Burgemeester en Wethouders voorn., De Secretaris, De Burgemeester, P. G. v. d. Bosse. M. K. van Dijke. BIJ TWIJFEL NOOIT! In'haalongelukken nemen procentueel gezien een belangrijke plaats in. Uit Zwitserse en Duitse statistieken blijkt dit type ongevallen 12% te bedragen op een totaal van 375.979 ongelukken en als zodanig de tweede plaats in te nemen bij ongevallen, die te wijten zijn aan fouten van bestuurders. Aan hen is niet minder dan 74,2% van het totaal aantal on derzochte ongelukken te wijten Uit detailonderzoekingen in het buitenland en op grond van politie-ervaringen in ons land is komen vast te staan, dat twee onder delen van de inhaalmanoeuvre speciale aan dacht verdienen het inhalen op een onjuist tijdstip en foutief gedrag tijdens de inhaal manoeuvre. Botsingen met tegenliggers zijn bijna altijd het gevolg van misrekening bij het gaan in halen. Men vergist zich in de snelheid van de naderende tegenligger of van de in te halen auto, terwijl er .gesneden' gaat worden als men z'n eigen snelheid (en daardoor de af stand die op de linkerweghelft moet worden gereden) onderschat. Het snelheidsverschil tussen inhaler en voorligger dient op z'n minst 20 km per uur te zijn, wil de lengte van de inhaalweg redelijk blijven. Is de weg voor vrij, dan blijft het kijken in binnen- en buitenspiegel van groot belang i.v.m. met achteropkomend verkeei (let op de ,dode hoek' door over de linker schouder te kijken). Plotseling links uit de file breken zonder re kening te houden met achteropkomers is let terlijk levensgevaarlijk. Dit is de belang rijkste ongevalsfactor bij vroegtijdig inhalen (22,1%), aldus een Duits onderzoek. Rijden met te geringe afstand (16%) en een gezien de omstandigheden te hoge snelheid (15,5%) zijn de daaropvolgende kritieke punten. Een vuistregel voor afstandhouden is de vei lige afstand in meters is gelijk aan de helft van uw snelheid. Bij 80 km dus 40 meter vrij houden. Juist voor het invoegen van in halende auto's en om een ruimtekussen' voor zich te hebben voor de stopweg (langer dan u denkt door de zgn. schrikseconde of re- actieweg) is voldoende afstand van belang. Een goede rijder zal ook, wanneer hij inge haald wordt, naar rechts uitwijken en zeker zijn snelheid niet opvoeren. Het getuigt van verkeersinzicht wanneer men snelheid ver mindert (indien dat mogelijk is zonder ach teropkomend verkeer te hinderen), als daar door snijden van de inhaler of erger nog, een frontale botsing met een snel naderende te genligger kan worden voorkomen. Als de weg voor of achter niet vrij is, er twijfel bestaat over de snelheid van andere voer tuigen of de wegsituatie onoverzichtelijk is, geldt maar één gedragslijn bij twijfel nooit inhalen. Ook wanneer binnenkort verplicht wordt gesteld om richting aan te geven bij het inhalen (wat een belangrijke zijdelingse verplaatsing betekent), dan blijft voor en achter uitkijken geboden het gebruik van de clignoteur mag nooit op zichzelf als ga rantie voor veilig inhalen worden beschouwd. Bij druk vakantie- en weekendverkeer verlie zen autosnelwegen hun eigenlijke karakter en lenen deze zich niet meer voor snel rijden. De verstandige automobilist zal zijn snelheid en afstand tot de voorligger dan aanpassen aan de verhoogde verkeersintensiteit, wat hem vaak ten onrechte tot .zondagsrijder' be stempelt. In dergelijke situaties is snel rijden op te ge ringe afstand op de linkerstrook - in feite dus een onjuist inhalen - de hoofdoorzaak van kettingbotsingen. Aangetoond is zelfs dat de capaciteit van de rijstrook toeneemt bij vermindering van snelheid tot 48 km per uur. Domweg inhalen is dan het tegengestelde van defensief rijden. Voor vrij Achter vrij Dan pas inhalen Bereiding als vanilleijs. Het koffie-ijs garne ren met wafels en'of gehakte noten. Een ICE-CREAM SODA is vlug gemaakt van en, schep vanille- of vruchtenijs, limonadesiroop en spuitwater. Hij kan in een hoog glas worden opge daan en gegarneerd worden met een toef stijfgeslagen slagroom.

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1966 | | pagina 3