VIS Zeelands grootste Speciaalzaak in Dames-, Heren- en Kinderkonfektie DE GROOTSTE SORTERING DE BESTE KWALITEIT DE LAAGSTE PRIJS/.' (0 II Ingezonden Stukken J. A. B1ESBROECK - HULST Fa J. C. Vink Gerevideerde en Demonstratie-schrijfmachines in alle prijzen vanaf i 95,- KANTOORMACHINEHANDEL Gentsestraat 21a 23 Telefoon 2080 VOOR AL UW DRUKWERK Markt 12 Axel Zoals NOVA is er geen Dat kan NOVA maar alleen -- :;>- «.juvwr-i-»* SLUIS DAMES en HERENKLEDING Geachte ingezetenen van Axel en omliggende buurtschappen. Van 22 augustus tot 4 september 1960 zal de lande lijke huis-aan-huiscollecte van het Koningin Wilhel- minafonds voor de Kankerbestrijding weer plaats hebben, dus ook in de plaats onzer inwoning. Het plaatselijke comité is overtuigd ook nu weer niet tevergeefs een dringend beroep op Uw offervaardig heid te mogen doen en beveelt daarom deze collecte ten zeerste warm bij U aan, denkende aan een bekend schriftwoord van de Grootste Gever „Het is zaliger te geven, dan te ontvangen." Bij voorbaat onze hartelijke dank. Namens het plaatselijke comité, A. C. VAN HOUTE, Voorzitter. DANKBETUIGING. Het Comité Hulpverlening aan Zieken in Polen be tuigt hierbij zijn welgemeende dank aan allen die door hur, gift hun aandeel hebben geleverd in het herstel van het zieke Poolse meisje Marysia. Dank zij Uw mildheid en Uw daadwerkelijke be oefening van de christelijke caritas, is de actie buiten gewoon geslaagd. De grote bijdragen hebben het zelfs mogelijk gemaakt ook andere zieken in Polen van de zo broodnodige medicamenten te voorzien. Van het grote succes der actie zijn de ouders van Marysia reeds op de hoogte gesteld en de gevraagde medica menten zijn inmiddels besteld. Met U hopen wij, dat de kleine Marysia spoedig zal genezen. U zult dan de grote voldoening hebben aan dit herstel te hebben meegewerkt. Mogen wij U mede namens de kleine Marysia en haar ouders hartelijk dank zeggen voor de grote menslievendheid. Ook brengen wij graag onze hartelijke dank over aan de dagbladen die door hun spontane en altijd weer hernieuwde medewerking zoveel hebben bijgedragen tot de verbreiding en het welslagen van deze en andere acties ten behoeve van het noodlijdende Polen. Moge God U zegenen „B&g zaplac." Comité Hulpverlening aan Zieken in Polen. Secr. Delstraat 9, Hoensbroek. De zeeën en voor een deel ook de binnenwateren leveren aan onze voedselvoorziening een heel waardevolle bijdrage. Als voedingsmiddel heeft na melijk de vis zoveel uitstekende eigenschappen, dat we het betreuren, ons zeevarend volk niet een volk van visliefhebbers, zoals b.v. de Noren, te kunnen noemen, al is het visgebruik hier de laatste jaren wel iets toegenomen. Voor ongeveer een vijfde deel bestaat (schoonge maakte en ontgrate) vis uit dierlijk eiwit, de voor naamste bouwstof voor ons lichaam, nodig voor de groei en voor het herstel van onze voortdurend slijtende lichaamsweefsels. In dit opzicht staat vis gelijk met vlees. Verder bevat vis nog beschermende stoffen: vita mines (vooral vitamine B en, voor zover het vette vissoorten betreft, vitamine A en D) en voedings- zouten, waaronder kalk, fosfor, ijzer en (bij zeevis) jodium. Al deze stoffen vervullen een bepaalde taak in ons lichaam. Vooral magere vissoorten zijn licht verteerbaar, zodat ze ook voor jonge kinderen en zieken (mits van graten ontdaan) een heel goed ge recht vormen. Er zijn vele soorten vis, waarvan de goedkope in het algemeen een even grote voedingswaarde hebben als de dure. Sommigen menen, dat bij vis altijd worteltjes als groente gegeten moeten worden. Dat is zeker niet nodig: ook allerlei rauwe groentesla's, spinazie, dop erwtjes, snij- en sperciebonen, witte bonen met to maat of sla en (speciaal bij gebakken vis) rodekool en bieten smaken met vis uitstekend Men kan de vis bakken, koken en wat nog weinig wordt toegepast en erg lekker is -stoven. Dat laatste levert tegelijkertijd een smakelijke saus op. Lever, hom en kuit, rijk aan vitamines en voe- dingszouten als ze zijn, behoren tot de beste delen van de vis; men dient die dus in geen geval weg te gooien Zij kunnen tezamen met de vis of apart worden toebereid op dezelfde wijze als het visvlees. Koop vis met overleg. Vraag aan de vishandelaar van welke vissoort een grote aanvoer is, want deze vis is dan voordeliger. Pak bij thuiskomst de vis direkt uit, leg hem op een schaal en bewaar hem tot het gebruik op een koele, frisse plaats. Enkele handige wenken voor de keuken. A. De vislucht in de keuken zo veel mogelijk eer- mijden door bij het koken of staven een vochtige doek tussen de pan en het deksel te leggen wat ge raspte kaas te gebruiken bij het paneren van vis die gebakken wordt. B. De handen voordat ze gewassen worden, met zout inwrijven. C. Bij voorkeur glazen, porcelein of aardewerk scha len gebruiken in plaats van plankjes. D. Houten voorwerpen eerst met azijn inwrijven. E. Al het vuile, niet-vette vaatwerk eerst goed met koud water afspoelen, het vette vaatwerk zo mogelijk met warm water. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN Het bereiden van verse vis en diepvriesvis. De verse vis, de filets of de vismpten nazien en zo nodig schoonmaken, de staart en. de vinnen weg knippen. De vis wassen, zouten en 15 minuten in een vergiet laten staan. De diepvriesvis kan zonder voorafgaand ontdooien worden toebereid. De kook- stoof- en baktijden zijn langer dan die van verse vis. Wordt de vis in plakken gesneden, dan is het verstandig hem vooraf enigszins te laten ontdooien. Moet de vis enige tijd voor de bereiding worden gekocht, dan kan men hem het beste in kranten gewikkeld bewaren. Het koken. 1 kg vis of vismoten of een halve kg visfiles of 1 pak diepvriesvis van plm. 450 gram, een halve liter water, zout (ui, peterselie), 35 gram bloem, wat melk, boter of margarine. De vis voorbereiden zoals hierboven omschreven is. Het water aan de kook brengen met eventueel wat ui en peterselie. De vis er in leggen. Het geheel aan de kook brengen, de warmtebron temperen en de vis zachtjes gaar laten worden. De kooktijd van verschillende vissoorten is als volgt schelvis 10 minuten, kabeljauw 10 minuten bot en schol 8 minuten, tarbot 15 minuten, visfiles 5 minu ten, vismoten 10 minuten, diepvriesvis 25 minuten. Als de vis gaar is het visvlees is dan ondoor schijnend de vis uit het water nemen. Het kook nat met de bloem en een klontje boter of margarine tot saus verwerken. De vis nog even verwarmen en in de saus opdienen. Het stoven. 1 kg vis (b.v. kabeljauwstaart, schelvis) of een halve kg. vismoten of visfilets of een pak diepvries vis van 450 gram, boter of margarine, zout, azijn of citroensap (tomaten en-of een paar kleine aardappe len) t peterselie, aardapelmeel of bloem, paneermeel. Op het [omuis. De vis schoonmaken, wassen en zouten. Desgewenst de filets oprollen. De diepvriesvis in 6 tot 8 plakken snijden. Wat boter of margarine in een pan of vuurvaste schotel laten smelten. De vis er in leggen en een weinig water toevoegen. Zo mogelijk de vis met azijn of citroensap besprenkelen. De pan of schotel sluiten. De vis zachtjes gaar stoven. Stoof- tijd voor vis en vismoten ongever een kwartier, voor visfilets 10 minuten en diepvriesvis ruim een half uur. Halverwege deze tijd de vis keren. Wanneer de vis gaar is hem desgewenst met citroensap besprenkelen. Het vocht als saus gebruken het naar verkiezing met wat aangemengd aardappelmeel of bloem binden. Voor het opdoen de vis met fijngehakte peterselie bestrooien. In de oven. De schoongemaakte vis in een vuur vaste schotel leggen, een scheutje water er aan toe voegen en op de vis en in het water wat boter of margarine leggen. Zo mogelijk kleine aardappeltjes en tomaatjes er omheen schikken. De vis besprenkelen met azijn of citroensap. De schotel sluiten en het ge heel in het midden van een matig warme oven zetten. Stooftijd verse vis circa 20 minuten, diepvriesvis on geveer een half uur. Het deksel van de schotel nemen. De vis bestrooien met paneermele en klontjes boter of margarine er op leggen. Het gerecht zonder deksel nog ongeveer 10 minuten verwarmen boven in de oven, tot een bruin korstje is gevormd. De tomaten en-of aard- appefen bestrooien met zeer fijn gehakte peterselie. Het bakken. 1 kg vis of dunne vismoten of een halve kg vis filets of een pak diepvriesvis van 450 gram, zout, bloem, melk of een beslag van 50 gram bloem, een ei, een dl melk, boter, margarine of olie. De hele vissen op enkele plaatsen ondiep inkerven. De diepvriesvis in 6 tot 8 plakken snijden. Kort voor het bakken de vis door de bloem wentelen (de over- tolige bloem afschudden) of door melk of door een beslag van bloem, ei, melk en zout halen. In de koekepan. Olie heet laten worden of boter of margarine lichtbruin bakken. Dunne vis aan beide kanten op een heet vuur snel goudbruin bakken. Bak tijd aan iedere kant circa 2 tot 5 minuten. Dikke vis, moten en diepvriesvis minder fel en langer bakken tot ze gaar zijn en lichtbruin van kleur. Baktijd aan iedere kant 10 tot 15 minuten. De vis even laten uit lekken en opdienen met schijfjes citroen, plakken to maat of takjes peterselie. In ruim vet in een braadpan of frituurpan. In een braadpan o fandere diepe pan een ruime hoeveelheid olie heet laten worden, zo heet dat een korstje brood na een paar tellen begint te bakken. De vis met een schuimspaan of in een draadmandje in de olie leggen en vlug bruin bakken. De vis even laten uitlekken. Diepvriesvis in minder hete olie wat langzamer laten bakken. Gebakken vis kan warm of koud opgediend worden hierbij kan geserveerd worden mosterd, tomatenketchup, mayonaise, partjes citroen of warme tomatensaus. De vis kan gegeten worden bij het brood of bij aardappelen en byv. bieten, rodekool, spinazie, sla of doperweten. NOORDSTRAAT 28 EN 43 TELEFOON 643 EN 766 MEERMINNENSTRAAT TELEFOON 448 V.v- -4-4

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1960 | | pagina 3