VIS
Zeelands grootste Speciaalzaak
in Dames-, Heren- en Kinderkonfektie
DE GROOTSTE SORTERING
DE BESTE KWALITEIT
DE LAAGSTE PRIJS/.'
(0
II
Ingezonden Stukken
J. A. B1ESBROECK - HULST
Fa J. C. Vink
Gerevideerde en
Demonstratie-schrijfmachines
in alle prijzen vanaf i 95,-
KANTOORMACHINEHANDEL
Gentsestraat 21a 23 Telefoon 2080
VOOR AL
UW DRUKWERK
Markt 12
Axel
Zoals NOVA is er geen
Dat kan NOVA maar alleen
-- :;>-
«.juvwr-i-»*
SLUIS
DAMES en HERENKLEDING
Geachte ingezetenen van Axel en
omliggende buurtschappen.
Van 22 augustus tot 4 september 1960 zal de lande
lijke huis-aan-huiscollecte van het Koningin Wilhel-
minafonds voor de Kankerbestrijding weer plaats
hebben, dus ook in de plaats onzer inwoning.
Het plaatselijke comité is overtuigd ook nu weer niet
tevergeefs een dringend beroep op Uw offervaardig
heid te mogen doen en beveelt daarom deze collecte
ten zeerste warm bij U aan, denkende aan een bekend
schriftwoord van de Grootste Gever „Het is zaliger
te geven, dan te ontvangen."
Bij voorbaat onze hartelijke dank.
Namens het plaatselijke comité,
A. C. VAN HOUTE, Voorzitter.
DANKBETUIGING.
Het Comité Hulpverlening aan Zieken in Polen be
tuigt hierbij zijn welgemeende dank aan allen die door
hur, gift hun aandeel hebben geleverd in het herstel
van het zieke Poolse meisje Marysia.
Dank zij Uw mildheid en Uw daadwerkelijke be
oefening van de christelijke caritas, is de actie buiten
gewoon geslaagd. De grote bijdragen hebben het zelfs
mogelijk gemaakt ook andere zieken in Polen van de
zo broodnodige medicamenten te voorzien. Van het
grote succes der actie zijn de ouders van Marysia
reeds op de hoogte gesteld en de gevraagde medica
menten zijn inmiddels besteld. Met U hopen wij, dat
de kleine Marysia spoedig zal genezen. U zult dan
de grote voldoening hebben aan dit herstel te hebben
meegewerkt. Mogen wij U mede namens de kleine
Marysia en haar ouders hartelijk dank zeggen voor
de grote menslievendheid. Ook brengen wij graag
onze hartelijke dank over aan de dagbladen die door
hun spontane en altijd weer hernieuwde medewerking
zoveel hebben bijgedragen tot de verbreiding en het
welslagen van deze en andere acties ten behoeve van
het noodlijdende Polen.
Moge God U zegenen „B&g zaplac."
Comité Hulpverlening aan Zieken in Polen.
Secr. Delstraat 9, Hoensbroek.
De zeeën en voor een deel ook de binnenwateren
leveren aan onze voedselvoorziening een heel
waardevolle bijdrage. Als voedingsmiddel heeft na
melijk de vis zoveel uitstekende eigenschappen, dat
we het betreuren, ons zeevarend volk niet een volk
van visliefhebbers, zoals b.v. de Noren, te kunnen
noemen, al is het visgebruik hier de laatste jaren wel
iets toegenomen.
Voor ongeveer een vijfde deel bestaat (schoonge
maakte en ontgrate) vis uit dierlijk eiwit, de voor
naamste bouwstof voor ons lichaam, nodig voor de
groei en voor het herstel van onze voortdurend slijtende
lichaamsweefsels. In dit opzicht staat vis gelijk met
vlees.
Verder bevat vis nog beschermende stoffen: vita
mines (vooral vitamine B en, voor zover het vette
vissoorten betreft, vitamine A en D) en voedings-
zouten, waaronder kalk, fosfor, ijzer en (bij zeevis)
jodium. Al deze stoffen vervullen een bepaalde taak
in ons lichaam. Vooral magere vissoorten zijn licht
verteerbaar, zodat ze ook voor jonge kinderen en
zieken (mits van graten ontdaan) een heel goed ge
recht vormen.
Er zijn vele soorten vis, waarvan de goedkope in het
algemeen een even grote voedingswaarde hebben als
de dure.
Sommigen menen, dat bij vis altijd worteltjes als
groente gegeten moeten worden. Dat is zeker niet
nodig: ook allerlei rauwe groentesla's, spinazie, dop
erwtjes, snij- en sperciebonen, witte bonen met to
maat of sla en (speciaal bij gebakken vis) rodekool
en bieten smaken met vis uitstekend
Men kan de vis bakken, koken en wat nog
weinig wordt toegepast en erg lekker is -stoven.
Dat laatste levert tegelijkertijd een smakelijke saus op.
Lever, hom en kuit, rijk aan vitamines en voe-
dingszouten als ze zijn, behoren tot de beste delen
van de vis; men dient die dus in geen geval weg te
gooien Zij kunnen tezamen met de vis of apart
worden toebereid op dezelfde wijze als het visvlees.
Koop vis met overleg. Vraag aan de vishandelaar
van welke vissoort een grote aanvoer is, want deze
vis is dan voordeliger.
Pak bij thuiskomst de vis direkt uit, leg hem op een
schaal en bewaar hem tot het gebruik op een koele,
frisse plaats.
Enkele handige wenken voor de keuken.
A. De vislucht in de keuken zo veel mogelijk eer-
mijden door bij het koken of staven een vochtige
doek tussen de pan en het deksel te leggen wat ge
raspte kaas te gebruiken bij het paneren van vis die
gebakken wordt.
B. De handen voordat ze gewassen worden, met zout
inwrijven.
C. Bij voorkeur glazen, porcelein of aardewerk scha
len gebruiken in plaats van plankjes.
D. Houten voorwerpen eerst met azijn inwrijven.
E. Al het vuile, niet-vette vaatwerk eerst goed met
koud water afspoelen, het vette vaatwerk zo mogelijk
met warm water.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN
Het bereiden van verse vis en diepvriesvis.
De verse vis, de filets of de vismpten nazien en zo
nodig schoonmaken, de staart en. de vinnen weg
knippen. De vis wassen, zouten en 15 minuten in een
vergiet laten staan.
De diepvriesvis kan zonder voorafgaand ontdooien
worden toebereid. De kook- stoof- en baktijden zijn
langer dan die van verse vis. Wordt de vis in plakken
gesneden, dan is het verstandig hem vooraf enigszins
te laten ontdooien. Moet de vis enige tijd voor de
bereiding worden gekocht, dan kan men hem het beste
in kranten gewikkeld bewaren.
Het koken.
1 kg vis of vismoten of een halve kg visfiles of
1 pak diepvriesvis van plm. 450 gram, een halve liter
water, zout (ui, peterselie), 35 gram bloem, wat melk,
boter of margarine.
De vis voorbereiden zoals hierboven omschreven is.
Het water aan de kook brengen met eventueel wat
ui en peterselie. De vis er in leggen. Het geheel aan
de kook brengen, de warmtebron temperen en de vis
zachtjes gaar laten worden.
De kooktijd van verschillende vissoorten is als volgt
schelvis 10 minuten, kabeljauw 10 minuten bot en
schol 8 minuten, tarbot 15 minuten, visfiles 5 minu
ten, vismoten 10 minuten, diepvriesvis 25 minuten.
Als de vis gaar is het visvlees is dan ondoor
schijnend de vis uit het water nemen. Het kook
nat met de bloem en een klontje boter of margarine
tot saus verwerken. De vis nog even verwarmen en
in de saus opdienen.
Het stoven.
1 kg vis (b.v. kabeljauwstaart, schelvis) of een
halve kg. vismoten of visfilets of een pak diepvries
vis van 450 gram, boter of margarine, zout, azijn of
citroensap (tomaten en-of een paar kleine aardappe
len) t peterselie, aardapelmeel of bloem, paneermeel.
Op het [omuis. De vis schoonmaken, wassen en
zouten. Desgewenst de filets oprollen. De diepvriesvis
in 6 tot 8 plakken snijden. Wat boter of margarine in
een pan of vuurvaste schotel laten smelten. De vis er
in leggen en een weinig water toevoegen. Zo mogelijk
de vis met azijn of citroensap besprenkelen. De pan
of schotel sluiten. De vis zachtjes gaar stoven. Stoof-
tijd voor vis en vismoten ongever een kwartier, voor
visfilets 10 minuten en diepvriesvis ruim een half uur.
Halverwege deze tijd de vis keren. Wanneer de vis
gaar is hem desgewenst met citroensap besprenkelen.
Het vocht als saus gebruken het naar verkiezing met
wat aangemengd aardappelmeel of bloem binden. Voor
het opdoen de vis met fijngehakte peterselie bestrooien.
In de oven. De schoongemaakte vis in een vuur
vaste schotel leggen, een scheutje water er aan toe
voegen en op de vis en in het water wat boter of
margarine leggen. Zo mogelijk kleine aardappeltjes en
tomaatjes er omheen schikken. De vis besprenkelen
met azijn of citroensap. De schotel sluiten en het ge
heel in het midden van een matig warme oven zetten.
Stooftijd verse vis circa 20 minuten, diepvriesvis on
geveer een half uur. Het deksel van de schotel nemen.
De vis bestrooien met paneermele en klontjes boter of
margarine er op leggen. Het gerecht zonder deksel nog
ongeveer 10 minuten verwarmen boven in de oven, tot
een bruin korstje is gevormd. De tomaten en-of aard-
appefen bestrooien met zeer fijn gehakte peterselie.
Het bakken.
1 kg vis of dunne vismoten of een halve kg vis
filets of een pak diepvriesvis van 450 gram, zout,
bloem, melk of een beslag van 50 gram bloem, een
ei, een dl melk, boter, margarine of olie.
De hele vissen op enkele plaatsen ondiep inkerven.
De diepvriesvis in 6 tot 8 plakken snijden. Kort voor
het bakken de vis door de bloem wentelen (de over-
tolige bloem afschudden) of door melk of door een
beslag van bloem, ei, melk en zout halen.
In de koekepan. Olie heet laten worden of boter
of margarine lichtbruin bakken. Dunne vis aan beide
kanten op een heet vuur snel goudbruin bakken. Bak
tijd aan iedere kant circa 2 tot 5 minuten. Dikke vis,
moten en diepvriesvis minder fel en langer bakken
tot ze gaar zijn en lichtbruin van kleur. Baktijd aan
iedere kant 10 tot 15 minuten. De vis even laten uit
lekken en opdienen met schijfjes citroen, plakken to
maat of takjes peterselie.
In ruim vet in een braadpan of frituurpan. In een
braadpan o fandere diepe pan een ruime hoeveelheid
olie heet laten worden, zo heet dat een korstje brood
na een paar tellen begint te bakken. De vis met een
schuimspaan of in een draadmandje in de olie leggen
en vlug bruin bakken. De vis even laten uitlekken.
Diepvriesvis in minder hete olie wat langzamer laten
bakken. Gebakken vis kan warm of koud opgediend
worden hierbij kan geserveerd worden mosterd,
tomatenketchup, mayonaise, partjes citroen of warme
tomatensaus.
De vis kan gegeten worden bij het brood of bij
aardappelen en byv. bieten, rodekool, spinazie, sla of
doperweten.
NOORDSTRAAT 28 EN 43
TELEFOON 643 EN 766
MEERMINNENSTRAAT
TELEFOON 448
V.v- -4-4