AL DE VOEDING VAN KAMPEERDERS Aspirant-leerling-verpleegster Fa J. C. Vink II. Enige recepten voor kampeermaaltijden. Bekendmakingen X mm en pijn weg. D A M P O De Chr. Openbaren Leeszaal en bibliotheek te Axel wegens vacantie GESLOTEN Dr DORREPAAL Uw DRUKWERK Psychiatrisch Ziekenhuis ,Bloemendaal' Iets over de geschiedenis van Axel XII. IN DE MIDDELEEUWEN HAD DE BEVOLKING TE LIJDEN DOOR OORLOGSGEWELD, WATERVLOEDEN EN DE PEST. DIENSTPLICHT. Uitspraken inzake vrijstelling. De burgemeester van Axel brengt ter algemene kennis, dat een uitspraak op aanvraag om vrijstelling van dienst als gewoon dienstplichtige, welke uitspraak is gedagtekend 15 juli 1960, ter secretarie van deze gemeente voor een ieder ter inzage is gelegd. Tegen elke uitspraak kan iedere belanghebbende uiterlijk dc tiende dag na de dag van deze bekend making in beroep komen. Het verzoekschrift, waarbij beroep wordt ingesteld, moet met redenen omkleed zijn. Het behoeft niet ge zegeld te zijn. Het moet worden ingediend bij de burgemeester ter secretarie van de gemeente. De burgemeester zorgt voor de doorzending van het verzoekschrift aan de Koningin, die op het beroep beslist, na advies van de raad van state, afdeling voor de geschillen van bestuur. Indien de ingeschrevene, wie de uitspraak geldt, buiten Nederland verblijft, kan, voor zover het door deze in te stellen beroep betreft, met overschrijding van de termijn van 10 dagen genoegen worden ge nomen. Zolang omtrent zodanige overschrijding geen beslissing is genomen, wordt de uitspraak na het ver loop van de termijn van 10 dagen als onherroepelijk beschouwd. Axel, 21 juli 1960. De wnd. burgemeester, A. ,J. M. Kesbeke. fl J w r ij v e n met Axel was steeds nauw verbonden met Gent Noodgedwongen, of soms gewillig, was de liefde van Gent ook die van Axel en omge keerd ook de haat, wat ons niet moet verwon deren, gezien de verbinding met Gent en Axel door de Gentse Vaart, en ook, als we denken aan de rechterlijke macht van Gent over Axel. In 1448 had Filips van Bourgondië (de goede) een belasting op het zout en in 1449 een recht op het koren in gans Vlaanderen gelegd. De bewoners van Brugge, Yperen en hte Vrije (Sluis) onderwierpen zich aan het belastingrecht van Filips, doch de Gentenaren weigerden ronduit de beide schattingen te voldoen. De Gentse gilden staakten alle ar beid en vormden een krijgsmacht, die zich tooide met het teken van verzet .,De Witte Kaproenen'". De tweede verwoesting van Axel. Terwijl de Gentenaren al hun krijgsgevan genen om het leven brachten,deed de hertog het hoofd afslaan van iedere opstandeling, die hem in handen viel. Elk der partijen was op plundering of roof als wraak bedacht. Het duurde niet lang, of Vlaanderen telde 300 dorpen en 80 grote hoeven, die slechts roken de en geblakerde puinhopen vertoonden. Kwam de graaf hier geen huis houden dan waren het de Gentenaars. Nadat de laatste gevoelige verliezen hadden geleden, vroegen zij vredesvoorwaarden aan. De door de Graaf gestelde voorwaarden behelsden o.a. dat de macht der Gentenaars zeer beknot zou worden. Bovendien konden zij 250.000 gouden rijders opbrengen en de wethouders zouden op een half uur buiten de stad de Graaf tegemoet komen, wat zeer vernederend was. Toen de overwonnenen die voorwaarden hoorden voorlezen, klonk het geroep „Liever de stad tot de laatste steen verdedigen". De klokken klepten, de vaandels zwierden boven de hoofden der gildebroeders en gewapende burgers rukten in benden uit (1452). Aller eerst trok men naar Hulst en Axel, welke steden uitgeplunderd en verbrand werden, omdat daar buit te behalen was en omdat men toen meende dat deze steden meer gin gen voelen voor onderwerping aan hertog Filips. En Filips kwam ook hier straffen, omdat hij meende dat Axel de Gentenaars geholpen had. Dit was de tweede verwoes ting van Axel. Bij de slag van Gavere moest Gent echter het onderspit delven. Axel lag in puin en langzaam slechts kon het weer opgebouwd worden. Eerst in 1492 zien we Axel weer als een opgebouwde en geregeld bestuurde stad. Daardoor komt het, dat het oudste stuk in het Axels gemeentelijk archief dateert van 1492 en kunnen we de lotgevallen der stad van die tijd opdiepen uit de stadsrekeningen en andere archiefstukken. Veel onheil door watervloeden en „De Zwarte Dood". Behalve door het geweld des oorlogs had de bevolking van deze streek veel te lijden Rijst koken. Neem voor rijst één deel rauwe rijst en twee delen water. Het water met de rijst aan de kook brengen. Een weinig zout toe voegen, de pan sluiten en de rijst zachtjes gaar koken. Kooktijd een half uur. Ofwel de rijst een kwartier voorkoken, dan in een ge- improviseerde „hooikist" zetten en verder gaar laten worden (nog een uur). Macaroni of spaghetti koken. Ruim water met zout aan de kook brengen. De macaroni of spaghetti breken, in het water storent en zachtjs gaar koken in plm. 20 minuten. Vlugkokende macaroni is in on geveer 10 minuten gaar. Het water afgieten en een klontje boter of margarine door de macaroni of spaghetti roeren. Rijst, macaroni of spaghetti met kaas en-of ham. De rijst, macaroni of spaghetti koken als in voorgaande recepten beschreven. Dan de kaas en-of ham er door roeren. Rijst, macaroni of spaghetti met ge smoorde groente en blokjes vlees. De rijst, macaroni of spaghetti gaar koken. De groente uien, boontjes, tomaten of paprika schoonmaken en in stukjes snij den. Deze in de tweede pan in boter of margarine een kwartier zachtjes bakken. De groente en de blokjes vlees (of worst) door de rijst, macaroni of spaghetti roeren en deze weer even goed warm laten worden. Dikke tomatensoep. De tomaten schoonmaken en in stukjes snijden. Deze met rijst of havermout in een pan doen en met de benodigde hoeveelhed van watervloeden o.a. in 1404, 1415 en 1488 waardoor veel land van de Abdij van Bijloke verloren ging in Goudekerke, Willemskerke, Steeland (bij Driewegen), Peerboom (tussen Westdorpe en Sluiskil). Toen kwam dus de Braakman tot waar nu Sluiskil en Westdorpe liggen. Ten overvloede brak soms in de middel eeuwen op geregelde tijden de pestziekte uit, ook wel „De Zwarte Dood" genoemd, waar tegen de bevolking machteloos stond en waardoor de bevolking van sommige streken gedecimeerd werd. Een algehele moedeloos heid maakte zich dan van de mensheid meester. Ofwel, de mensen dachten „Laat ons eten en vrolijk zijn, want morgen sterven ook wij" en de wildste feesten werden aan gericht met allerlei uitspattingen, ofwel, men liet ambacht en nering in de steek en trok boete doenende het land rond, terwijl de fla gellanten of geeselbroeders zich onbeheerst geselden. In de stadsrekeningen, ook na 1492 komen posten voor die er op wijzen, dat ook in Axel soms de pest heerste. Zo lezen wij in een der rekeningen „Be taald voor brood en vlees voor de Lijders aan de Contagieuse of heete ziekte Of „Betaald de moeder der Zwarte Zus ters te Gent voor de dienst en arbeid, die haar zusterkins gehad hebben binnen dezer stede gedurende de kwade ziekte ende sich- tens Mei tot nu half Augustus toe Ook deze post„Betaald Ant. Rijcels, Lazarus (Pestmeester) voor diverse kosten en reparatiën gedaan aan het huis van de Lazarie van de stad" of „Betaald de ghesel- nede van Romekin, vandat ze in het sterf huis van Herman ging visiteren of hij van de haastige ziekte gestorven es." Men noem de het „De haastige ziekte" omdat men zo gezond was en zo ziek werd, terwijl men de volgende dag aan de ziekte bezweken was. En als iemand de ziekte kreeg, vlood elk gauw weg, bang als men was ook de ziekte te krijgen, daar ze besmettelijk was. Men hoorde klagen en kermen en bidden. Zo lezen we in een post „Betaald voor een weekmesse van St. RoChus weken lang. Soms moesten er wachten uitgezet worden teneinde te verhinderen dat mensen van buiten de stad in kwamen en weerde men die uit de stad teneinde zo de besmetting te voorkomen, daar men wist, dat genezing menselijkerwijze onmogelijk was. Zo kon men in het Axel der middeleeuwen bij feesten hemelhoog juichen of ten dode be droefd wezen bij oorlogsgeweld, natuur rampen of bij de „haastige ziekte". De Jonge. ls van 23 JULI t/m 12 AUGUSTUS water en iets zout opzetten. De soep gaar koken in een half uur. Desgewenst de laatste 10 minuten balletjes gehakt meekoken. Boter of margarine naar smaak toevoegen. Aardappelen rauw bakken. De aardappelen schoonmaken en in plak jes snijden. De boter of margarine in de koekepan laten smelten, de aardappelen er in doen, met wat zout bestrooien en met het deksel op de pan in circa 10 minuten gaar smoren. Ze vervolgens nog 10 minuten in een open koekepan bruin bakken. Desge wenst de laatste 10 minuten gesnipperde ui meebakken. Stamppot met rauwe groente (sla, spinaze, andijvie e.d.). De aardappelen schoonmaken en in stuk ken snijden. De aardappelen met een bodem water storten en zachtjes gaar koken in plm. gaar koken in een half uur. De aardappelen fijn drukken en er met melk een puree van maken. De groente wassen, zeer fijn snijden en door de aardappelen mengen. Een klontje -boter of margarine toevoegen. De stamppot nog even verwarmen. Stoofschotel van aardappelen, groente en rookspek. Het spek in blokjes snijden en zachtjes uithakken. De aardappelen en wat stevige groente, zoals boontjes, bloemkool of wor teltjes, schoonmaken en in stukken snijden. Aardappelen en groente met een weinig zout en een scheut water bij het spek voegen. Het geheel gaar koken in ongeveer 20 mi nuten. De laatste vijf minuten partjes to maat meekoken. Biefstuk bakken. De biefstuk met iets zout inwrijven. Een weinig boter of margarine lichtbruin laten worden. De biefstuk even aan beide kanten er door wentelen. Dan iedere kant in een paar minuten bruin bakken op een heet vuur. Totale bakijd circa 5 minuten. Zo nodig een klontje boter of margarine toevoegen tijdens het bakken. De jus afmaken met een weinig water. Roerei. Per ei een lepel water. Ei, water en iets zout even kloppen totdat de dooier gebroken en met het wit vrmengd is. Boer of marga rine smelen. De eimassa er in schenken en op een matig vuur laten stollen. Steeds met een lepel het ei omscheppen. Roerei met ui, tomaat of paprika. Door het losgeklopte ei fijngesneden ui, tomaat of paprika roeren. Dan de massa verwarmen en omscheppen tot het ei geheel gestold is. Gehakt-ragout. Boter of margarine lichtbruin laten worden. Het gehakt er aan alle kanten doorwentelen en dan met een vork losroeren. Het vlees zachtjes bakken, een scheutje water, zout (en peper) tovoegen en het geheel een paar mi nuten stoven. Gebakken spek of bacon. Een weinig boter of margarine smelten. De plakjes spek of bacon op een niet te heet vuur croquant bakken. Is het vlees vet, dan behoeft geen boter of margarine gebruikt te worden. Tomaat, ei e.d. kunnen meegebak- ken worden nadat het vlees croquant ge bakken is. Vis bakken (voor de hengelaars) Van de vis de kop en de vinnen afsnijden en de vis aan de buikzijde opensnijden. De ingewanden en de middengraat verwijderen. De vis goed schoonspoelen. even laten uit lekken en inwrijven met zout. In een koeke pan boter, margarine of olie heet laten wor- is afwezig van 25 juli tot aug. Praktijkwaarneming door Dr J. M. VAN KALMTHOUT te Hulst. Spreekuren vervallen; voor noodzakelijke gevallen kan een afspraak worden ge maakt via de huisarts. levei t Telef. 646 - AXEL den. De vis aan weerszijden bruin en gaar bakken, dunne vissen vlug, dikke vissen langzamer. Gesmoorde groente. Stevige groene als boontjes, bloemkool, tomaat, ui. De groente schoonmaken en in stukjes snijden. Deze in gesmolten boter of margarine zachtjes gaar bakken in een ge sloten pan in ongeveer 10 minuten. Gesmoorde paddestoelen. De paddestoelen flink wassen, er zit vaak veel zand in. Harde stukjes aan de onderkant en eventueel van de hoed verwijderen. De paddestoelen overlangs doorsnijden. Ze in hete boter of margarine licht bakken zonder deksel op de pan en in ongeveer 10 minuten gaar laten worden. Pannekoeken. De bloem of het meel aanmengen met een weinig melk of water tot een dik glad papje. Bij gebruik van een ei, dit nu toevoegen. Het beslag verdunnen met zoveel vloeistof dat het in een dikke straal van de lepel af loopt. Er een wenig zout door roeren. Boter of margarine in de koekepan laten smelten, zodat de bodem net geheel bedekt is en lichtbruin laten worden. Een paar lepels beslag er in schenken. De onderkant vlug bruin bakken. De pannekoek keren als de bovenkant droog is. Dan de tweede kant bakken. Voor hartige pannekoek menge men kleine stukjes kaas of worst door het pannekoek- beslag. Griesmeel- of havermoutpap. Melk of water aan de kook brengen. De griesmeel of havermout er in strooien onder voortdurend roeren en zachtjes gaar koken in plm. 10 minuten. Bij gebruik van melk uit tube of blik, dikke waterpap koken en op het laatst de melk er door roeren. Suiker naar smaak toevoegen. Hangop. Karnemelk in een uitgespoelde sloop schenken en dit met een touwtje dicht binden. De sloop ophangen en de karnemelk enkele uren laten uitlekken. De hangop glad roeren en vermengen met suiker naar smaak. Desgewenst beschuit en-of stukjes fruit er mee vermengen. Andere combinaties hangop met vruchte- sap, limonade of custardvla. In plaats van hangop kan ook yoghurt genomen worden. Vla met rozijnen. Puddingpoeder aanmengen met een paar lepels melk tot een glad dun papje. De rest van de melk aan de kook brengen met ro zijnen. Onder steedsrroeren het papje bij de kokende melk schenken. De vla even laten doorkoken en suiker naar smaak toevoegen. Voor een dagtocht kunnen tevoren klaar gemaakt worden Koude thee met citroen. Per liter water 10 gram (2 eetlepels) thee. De thee overgieten met een kop kokend water en 5 minuten afgedekt laten trekken. De drank zeven, de gewenste hoeveelheid suiker erin oplossen, en de rest van het water koud er bij schenken. Een paar schijven citroen in de thee leggen of apart meenemen. Cacao-extract. 400 gram suiker, 100 gram cacao, een kwart liter water (een vanillestokje). De suiker en de cacao dooreenmengen en met een weinig water tot een papje roeren. De rest van het water (en het vanillestokje) toevoegen en het geheel aan de kook brengen en 5 minuten laten inkoken. Daarna laten afkoelen. Het exract in een flesje overdoen en dit met een kurk afsluiten. Voor een beker chocolademelk anderhalve theelepel extract nemen. Er warme of koude melk en water aan toevoegen. te 's-Gravenhage-Loosduinen Voor de nieuwe cursus kunnen geplaatst worden meisjes en jongens van 18 jaar en ouder, ter op leiding voor het diploma Ziekenverpleging B. Bruto maandsalaris: le jaar 122,15: 2e jaar 139,39 3e jaar 161,56. Behalve bovenstaand salaris wordt vrije kost en inwoning en bewassing genoten. De dienstkleding wordt gratis verstrekt en de reiskosten naar huis tweemaal per maand boven 2,50 vergoed. In een binnenkort te openen personeelscentrum kunnen bovendien geplaatst worden meisjes van 16 en 17 jaar in de functie van die een aparte opleiding zullen krijgen. Inlichtingen hierover worden op aanvraag gaarne verstrekt. Salaris voor 16 jaar 107,50 en voor 17 jaar 122,15 per maand. Brieven te richten aan de Geneesheer-Directeur van „Bloemendaal" te 's-Gravenhage-Loosduinen.

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1960 | | pagina 3