n
ffiïuin
1
„IK vind
ge!neken
het l®KK®rste
bier dat er
Ije staat.
f>a.t vi**®*
DE VOEDING VAN KAMPEERDERS
i
I
W
Bekendmakingen
Wat nemen we mee en hoe stellen we
onze maaltijden samen?
Ieder smeedt zijn vacantieplannen naar
eigen aard en aanleg. Sommigen zoeken
uitsluitend het gemak en willen zich eens
heerlijk laten verzorgen. Anderen nemen zich
voor, alles juist zoveel mogelijk zélf te doen
zij gaan kamperen.
Men kan zo eenvoudig of zo luxueus kam
peren als men wil. Er zijn mensen, die er
op uit trekken met volledig uitgeruste kam-
peerkoffers, butagascomforen en echte meu
belen, die in de auto worden geladen. Er
zijn er ook, die volstaan met een rugzak met
inhoud.
Een kamperende groep zal het ook weer
anders doen dan iemand, die er alleen op
uittrekt.
De hier volgende wenken zijn dan ook
geen vaste stelregels, die door ieder opge
volgd moeten worden.
Wat nemen we mee
Weinig, maar niet te weinig materiaal,
d Wie zelf zijn potje wil koken, heeft nodig
een kooktoestel van flinke capaciteit met een
vouwscherm, petroleum spiritus in vloei
bare of vaste vorm voor voorverwarming
tenminste twee, bij voorkeur in elkaar pas
sende pannen met een diep deksel, waarin
gebakken kan worden, of een speciale koeke-
pan. Pannetjes met een losse of omklapbare
greep zijn gemakkelijk en nemen weinig
plaats in. Let er echter op, dat de greep bij
het gebruik stevig vast zit.
Per groep hebben we nodig een stevig
kampmes, een houten lepel, enkele opschep-
lepels, een broodplank, een blik- en fles-
opener en een kurketrekker, een waterzak of
fles, voorraadpotjes en plastic zakjes, even
tueel een thee-ei, afwaskwast, afwasmiddel
en droogdoeken, eventueel een afwasbakje,
een plastic „tafel"kleedje.
Verder per persoon een bord, en wel
bij voorkeur een diep bord dat tevens als dek
sel dienst kan doen. Zij, die alleen op stap
gaan, zullen er wellicht de voorkeur aan
geven uit de pan te eten om zich de moeite
van het meenemen van een extra bord te
besparen, een beker of mok, een lepel, mes
en vork en een theelepeltje.
Het verdient aanbeveling om een extra
beker en bord of bakje mee te nemen.
Licht materiaal.
Neem voor het koken bij voorkeur alu
minium gereedschap. Denk er echter aan dat
voor eetgerei emaille en stevig plastic, die
niet zo heet worden, de voorkeur verdienen.
Voor het schoonmaken van aluminium mag
geen soda gebruikt worden.
Laat sterk gezouten levensmiddelen niet
met aluminium in aanraking komen. Leg
boter in een glazen binnenpot. Zout, suiker
en thee kunnen meegenomen worden in
plastic zakjes, jam in plastic potjes, azijen en
koffie-extract in plastic flesjes.
mei en zonder zon
PiG HA-BERM
Solide materiaal.
Kies een kooktoestel, dat stevig staat en
let er op dat het van boven zo geconstrueerd
is, dat de pannen er niet op wiebelen.
Kies pannen die goed sluiten en voorraad
potjes, die dichtgeklemd of geschroefd kun
nen worden.
Neepn (bij vdorkeur geen uitacihuifbaar
drinkgerei, dat dikwijls onder het drinken
in elkaar klapt.
Iets over levensmiddelen.
Neem alleen die levensmiddelen mee, die
U onderweg niet kunt kopen, of waarvan U
weet, dat ze duur zullen zijn of niet in vol
doende kleine verpakking verkrijgbaar.
Blijtf U in de bewoonde wereld, in een
vast kamp, of op een boot en in de buurt
Van levensmiddelenwinkels, doe dan daar
Uw inkopen en sjouw niet met potjes jam,
pakken suiker, blikjes vlees e.d. Neem ten
hoogste voor de eerste twee dagen proviand
mee, ook als U naar het buitenland gaat.
In de meeste landen mag slechts een kleine
hoeveelheid levensmiddelen worden inge
voerd.
Trekt U werkelijk weg uit de bewoonde
wereld of wilt U in het buitenland Uw uit
gaven voor voeding zoveel mogelijk beper
ken, neem dan alleen artikelen mee, die
houdbaar zijn en zo nodig licht van
gewicht, en neutraal van geur, b.v. vlees en
vis in blik, eventueel doorgerookte en ge
zouten vleeswaren (de laatste niet voor hen,
die alles in één rugzak moeten pakken), boter
of margarine, kaas, jam, suiker, rijst, haver
mout. Soep, melk en koffie-extract in poeder-
vorm zijn licht en gemakkelijk in het gebruik.
Tubes room en mayonaise ;slasaus en aroma
in plastic verpakking zijn lichter dan blikjes
en potjes.
Het is verstandig om ter plaatse verse
groenten en vruchten te kopen.
Hoe stellen we de maaltijden samen
wr-
Maak er een gewoonte van om in ieder
geval dagelijks één warme maaltijd te ge
bruiken. Na een hele dag in de buitenlucht
heeft men daar zeker behoefte aan.
Denk er aan, dat de jeugd door de buiten
lucht en de lichaamsbeweging extra porties
nodig heeft. Laat Uw kinderen niet onder
voed thuis komen
De broodmaaltijden kunnen dezelfde zijn
als thuis.
Maak gebruik van de vruchten, die er in
het vacantieseizoen zijn. Is er oud brood, c
maak er dan een lekkernij van door het b.v.
met kaas op te bakken. Verpak het brood,
dat op de wandeling wordt meegenomen, in
plastic zakjes.
Bij het samenstellen van de warme maal
tijd moet U er rekening mee houden, dat U
over weinig kookgerei beschikt.
U kunt b.v. een éénpansmaaltijd klaar
maken, zoals dikke soep met rijst of aard
appelen, groente en vlees, macaroni met ham
en groente, stamppot met rauwe of ge
kookte groente, vlees, aardappelen en groen
ten samen gekookt als stoofschotel.
Aardappelen, rijst of bonen jkoken en
daarbij sla van rauwe groente (tomaat, kom
kommer, kropsla) en vleeswaren. Eeiren
kunnen /tussen de aardappelen gekookt
worden.
Hartige pannekoeken met stukjes rook
worst, ham of kaas bakken en daarbij sla
geven.
Achter elkaar twee gerechten klaar maken
op het vuur. Het tweede dient dan vlug
gaar te zijn, zodat het eerste niet te zeer af
koelt b.v. biefstuk, gebakken eiergercht,
gebakken boterhamworst, eventueel vis of
plakken tomaat.
Soep of pap gaar maken op de stoom van
aardappelen of groente of door gebruik van
inzetpannen verschillende spijzen tegelijk
gaar koken. Van kranten en een deken kan
een „hooikist" gemaakt worden om gerechten
warm te houden.
Eet in geen geval onbekende wilde vruch
ten of paddestoelen. Gebruik alleen pomp-
of leidingwater. Drink geen water uit plas
sen of beekjes tenzij het gekookt is al is
het water helder, er kunnen schadelijke bac
teriën in voorkomen. Spoel groente er niet
in schoon.
Eet in het buitenland gerust eens anders
als thuis al kent U een bepaalde groente
of worstsoort niet, dan is er nog geen be
zwaar tegen het onbekende eens te proberen.
De verkoper zal wel begrijpelijk weten te
maken hoe het klaargemaakt dient te worden.
Zo zult U in plaats van aardappelen wel eens
rijst of macaroni eten. En is er alleen lang
smal brood te krijgen, dan zult U de kaas of
worst er naast eten in plaats van er op. Wie
gaat kamperen moet zich in alle omstandig
heden kunnen aanpassen.
Hoe bereiden we de maaltijden
Kies voor het koken een plaats waar brand
gevaar uitgesloten of gering is. Kies een
plaats zo mogelijk buiten de wind. Laat geen
kleding, doeken e.d. vlak bij het vuur wap
peren. Zet het kooktoestel stevig op of in
de grond.
Kook het voedsel in gesloten pannen. Met
behulp van inzetpannen kunnen verschillende
gerechten tegelijk gekookt of opgewarmd
worden. Als deksel kan dan eventueel een
bord dienst doen. Veeg de panbodem eerst
goed schoon, voor dat U de pan op een
deken of op Uw schoot zet.
Maak de pannen meteen na het koken
goed schoon, zodat er geen resten in blijven,
wrijf de koekepan met een prop papier uit.
Gebruik een graspol of een prop papier om
pannen te sdhuren. Slaat tijdens het bakken
de vlam in de pan, doof deze dan direct met
een deksel. Loop niet met de pan
Was niet af vlak voor de tent, maar een
eindje er naast. Maak voor het afgiet- en
waswater een apart putje en dek dit af met
takjes en gras. De vetresten worden dan
door het gras tegen géhouden. Zorg er voor,
dat deze „graszeef" regelmatig wordt ver
nieuwd.
Iéts over bewaren en weggooien.
Bewaar in een vast kamp artikelen, die
een koele plaats vragen, zoals melk, boter,
margarine of vleeswaren, in een kuiltje in
de grond. Gooi bij warm weer dagelijks een
pan koud water in de kuil en laat dit weg
zakken. Leg er dan een stuk hout of papier
in en daarop de te bewaren levensmiddelen.
Dek de kuil af met een paar takken en een
schone witte doek en plaats daarop de water
zak. Denk er aan, dat vlees moet kunnen uit
wasemen en dus nooit in plastic mag worden
bewaard.
Breng het ongedierte niet in de verleiding
om te snoepen van Uw suiker, rijst e-d.
Plaats de zakjes met deze levensmiddelen
liever in een blik, dat U dan niet op de
grond mag zetten. Mors geen suiker, jam
of andere zoetigheden, waardoor insecten,
vooral mieren en wespen, worden aange
trokken.
Gooi theebladeren en ander afval niet los
op de grond, maar begraaf de resten in een
afvalkuil, die behoorlijk diep is en niet te
dicht bij Uw eigen tent of bij die van een
ander gelegen. Geef zo mogelijk groente-
afval en aardappelschillen weg aan hen, die
het voor veevoeder kunnen gebruiken.
Het spreekt eigenlijk wel van zelf, dat U,
als goed kampeerder, de kampeerplaats bij
vertrek netjes achterlaat, d.w.z. dat de ge
maakte kuilen en putjes dicht zijn gegooid
en geen afval blijft slingeren.
In een volgend artikel zullen we een serie
recepten opnemen die uitermate geschikt zijn
voor het bereiden van kampmaaltijden.
Burgemeester en Wethouders van Axel maken be
kend, dat in verband met de door de Marinierskapel
der Koninklijke Marine te geven concert en taptoe
het busstation op het Szydlowski-plein op donderdag
21 juli a.s., vanaf des middags 18 uur zal worden
verplaatst naar de Buitenweg-Hoek Szydlowski-plein.
Axel, 7 juli I960.
Burgemeester en Wethouders van Axel,
De wnd. burgemeester, De secretaris,
A. J. M. Kesbeke. P. G. v. d. Bosse.
TIJDELIJKE SLUITING VAN WEGEN.
Burgemeester en wethouders van Axel maken be
kend, dat het Szydlowski-plein met de toegangswegen
en de GentsevaartStraat op donderdag 21 juli a.s.
van 17 uur tot 23 uur voor het verkeer met alle
voertuigen, rij- en trekdieren en vee gesloten zal zijn
en deze sluiting zal worden aangeduid door het plaat
sen van borden, model 13.
Axel, 14 juli 1960.
Burgemeester en wethouders van Axel,
De wnd. burgemeester, De secretaris,
A. J. M. Kesbeke. r P. G. v. d. Bosse.
MvvWW?**vvy v.vw