PINKSÏERFN
Autobusdienst SLUISKIL - BREDA \j
FRISSE SLAATJES. VOOR ZOMERSE DAGEN!
Haal voor
Voordelen van paardengebruik in de landbouw.
nog wat
Uit onze enorme kollektie
NederlandsFrans, Duits, Engels.
Boekhandel
Markt 12 AXEL Telefoon 646
f 6.57k
Het warme jaargetijde is wel zeer geschikt
om rauwe groente-gerechten op tafel te
brengen, hetzij in de vorm van een al- of
niet-gemengde sla bij de warme maaltijd, het
zij op of bij het brood. De kleintjes in het
gezin kunnen vanaf hun tweede jaar in het
algemeen best mee-eten van een rauwkostsla,
al zal het als regel nodig zijn, de groente
wat fijner te verdelen dan voor de andere
gezinsleden. Ook de huisgenoten op leeftijd
behoeven niet tot te kijken. Tenzij zij geen
rauwkost verdragen of geen harde stukjes
kunnen bijten verdient 'het zelfs aanbeveling
dat zij, evenals de anderen, een paar maal
per week rauwkost eten. Zo nodig kunnen
zij hun keuze beperken tot malse kropsla en
kunnen harde vruchten en groenten b.v.
appelen en wortelen voor hen fijn geraspt
worden.
We geven hieronder enige tips voor de be
reiding van slaatjes of een rauwkostschotel,
waarbij de recepten berekend zijn voor vier
personen.
Sla van kropsla en wortel.
Ben krop sla, een halve bos worteltjes,
peterselie, een slasaus of olie. azijn,
(aroma), zout en mosterd.
De sla schoonmaken, wassen en laten uit
lekken of drogen. De worteltjes schoonmaken
en schrappen of schoonborstelen. De sla fijn
verdelen, de worteltjes grof raspen of malen.
Het peterseliegroen zeer fijn snijden of
hakken. Een slasaus maken van olie, azijn
of citroensap (aroma), zout en een weinig
mosterd. De groenten door de slasaus men
gen en het geheel op smaak afmaken. Des
gewenst de sla gameren met plakjes hard
gekookt ei.
Komkommer - bonensla.
250 gram sperciebonen, 1 flinke kom
kommer, olie, azijn of citroensap, zout
of een slasaus.
De bonen afhalen, wassen en breken en in
water met zout gaar koken in ruim een
kwartier. De bonen afgieten en vlug laten
afkoelen, in stukjes snijden en vermengen
met olie en azijn of citroensap. De kom
kommer desgewenst schillen en grof
ter beschikking staande, goed geoutilleerde
loonbedrijven. In vele gevallen, waarin men
meent door het arbeidsprobleem genoodzaakt
te zijn over te gaan tot motorisatie, zal in
schakeling van het loonbedrijf niet alleen uit
komst maar zelfs een aanzienlijk voordeliger
oplossing brengen.
raspen, schaven of in blokjes snijden. De
komkommer met de bonen dooreenmengen
en de sla op smaak afmaken.
Rauwkostschotel.
Groenten en vruchten van verschillen
de bij elkaar passende smaak en kleur,
b.v. bloemkool, tomaten, andijvie of
wortel, spitskool, peer of bieten, kom
kommer, appel.
De groenten en de vruchten afzonderlijk
schoonmaken en snijden of raspen. Tomaten,
komkommer .appel of peer in dunne plakjes
snijden andijvie of kool fijn snijden bloem
kool of worteltjes grof raspen, bieten fijner
raspen. De groenten apart aanmaken met
een gekochte slasaus of olie en azijn. De to
maten en komkommer kunnen inplaats daar
van alleen met zout (en peper) aangemaakt
worden, appelschijven met citroensap worden
besprenkeld.
De groenten en vruchten op een platte
schotel in vakjes neerleggen. Desgewenst een
garnering aanbrengen met mayonnaise, fijn
gesneden peterselie of tomatenketchup.
Slasausen.
Aan gekochte slasaus of mayonnaise of
een mengsel van olie en azijn kan worden
toegevoegd
mosterd of kerriepast bij kool, kom
kommer of boontjes
verse tomatenpureebij bloemkool, kool,
andijvie
fijngesneden peterselie of bonenkruid bij
worteltjes, tomaten, kropsla en aardappel
plakjes
fijngesneden augurkjes en of zilveruitjes
bij tomaten, kropsla en aardappelplakjes.
Door de azijnsoorten af te wisselen ge
bruikt U b.v. eens dragon-, wijn- of rozijn-
azij.n voor het slaatje is ook een plezierige
variatie aan te brengen.
Wie het gebruik van gekochte slasaus zó
uit de fles wat duur vindt, kan de saus in de
slabak eerst verdunnen met olie en-of azijn.
BEKENDMAKINGEN
Het jaarverslag over 1959 van de Konink
lijke Vereniging „Het Nederlandsche Trek
paard" bvat een aantal nieuwe en belang
wekkende gegevens over de voordelen van
het gebruik van paarden in de landbouw.
Dat vele boeren hiervan ook ten volle
overtuigd zijn, wordt in de practijk duidelijk
bewezen. Immers op meer dan 80% van de
landbouwbedrijven in ons land wordt nog
geheel of gedeeltelijk met paarden gewerkt.
De voordelen van paardengebruik en de
uit bovengenoemd jaarverslag blijkt, door tal
goede ervaringen in de practijk kunnen, zoals
van cijfers en berekeningen worden gestaafd.
Ben paardenbedrijf aldus het verslag
vraagt veel minder kapitaalsinvestering
dan een gemotoriseerd bedrijf. Voor een
paardenbedrijf varieert de investering van
werktuigen en trekkracht van 400.— tot
700.— per ha. Voor een gemotoriseerd be
drijf varieert dit van 1000,— tot 1500,
per ha., zodat de investering op de paarden-
bedrijven gemiddeld 600,— tot 800,—,
dus meer dan de helft per ha. lager ligt.
Bovendien blijkt uit vergelijkende onder
zoekingen in verschillende delen des lands,
dat de kosten van afschrijving, rente, onder
houd, loonwerk en arbeid op de trekkerbe
drijven hogerliggen, waar door tenslotte het
arbeidsinkomen en het netto-resultaat op de
paardenbedrijven aanzienlijk gunstiger is.
Een bevestiging hiervan leveren o.m. de
uitkomsten van twaalf paardenbedrijven en
14 trekkerbedrijven in de provincie Limburg,
De gemiddelde bedrijfsgrootte was resp. 10
en 12Vè ha. De werktuig kosten lagen op de
trekkerbedrijven per jaar ruim 200hoger
dan op de paardenbedrijven. Het arbeids
inkomen was op de paardenbedrijven per ha.
cultuurgrond 135,— hoger dan op de
trekkerbedrij ven
Het landbouwverslag Zeeuwsch-Vlaande
ren 1959 geeft aan dat op een trekkerbedrijf
van 15 ha. plm. 10.000,meer geïnves
teerd moet worden. De jaarlijkse trekker
en werktuigkosten op zulk een bedrijf komen
op 3910,terwijl deze op een paarden
bedrijf kosten der paarden en eventuele
opbrengst fokproductie buiten beschouwing
gelaten 1473,bedragen.
Zeer interessant vergelijkingsmateriaal
geven de uitkomsten van een bedrijfseco
nomische boekhouding betreffende 35 paar
denbedrijven en 37 trekkerbedrijven in de
provincie Noord-Brabant over het oogstjaar
1958-'59.
De oppervlakte der bedrijven loopt uiteen
van 8 tot 32 ha. De gemiddelde grootte der
paardenbedrijven is 16yè ha. der trekkerbe
drijven 18 ha. De ndeuwwaarde van de dode
inventaris (werktuigen) is op de trekker-
bedrijven gemiddeld 1070,— per ha. en
op de paardenbedrijven 468per ha.,
waaruit volgt dat op de trekkerbedrijven ge
middeld 11.000,méér geïnvesteerd is.
De jaarlijkse werktuigkosten bedragen
op de trekkerbedrijven ƒ215,per ha. en
op de paardenbedrijven 96,— per ha., het
geen er op neerkomt dat de totale werktuig
kosten op de trekkerbedrijven gemiddeld
2530,— per jaar en per bedrijf hoger lig
gen dan op de paardenbedrijven.
Het arbeidsinkomen is op de terkkerbe-
drijven met een oppervlakte van circa 18 ha.
ƒ11.100,per bedrijf. Op de paardenbe
drijven met een oppervlakte van 16Vè ha.
12.300,per bedrijf. Omgerekend per vol
waardige arbeidskracht resulteert dit voor de
trekkerbedrijven in 5900,per volwaar
dige arbeidskracht en voor paardenbedrijven
in 6600.per volwaardige arbeidskracht.
De voordelen van paardengebruik blijken
ten slotte ook duidelijk uit de financiële re
sultaten per bedrijf.
Op de trekkerbedrijven heeft men (na af
trek van alle kosten, óók beloning voor de
ondernemer-arbeidskrachten) een netto over
schot van 1400,— per bedrijf. Op de paar
denbedrijven met gemiddeld 1 Vè ha. minder
oppervlakte ligt het netto overschot 1000,
hoger of 2400,— per bedrijf.
Een zeer belangrijke factor is nog het be
houd van een goede structuur van de grond.
Een onderzoek naar de mate van het be
rijden van de bodem bij de verbouw van
suikerbieten op een paardenbedrijf en een
volledig gemotoriseerd bedrijf gaf het vol-
1 gende resultaatOp het paardenbedrijf werd
de grond over de gehele oppervlakte ge
middeld twee keer bereden. Op het volledig
gemotoriseerde bedrijf werd de grond niet
twee keer, maarzeven keer bereden,
waarbij vooral de wrijving der wielen een
nadielige invloed uitoefent. Hieruit blijkt wel
zonneklaar dat de structuur van de grond
op het gemotoriseerde bedrijf veel meer kans
loopt te verslechteren dan op het paarden
bedrijf. Terecht wordt hierbij opgemerkt, dat
het belangrijkste bóeren-kapitaal niet is het
machine- en werktuigenpark, doch de grond,
waarop het bedrijf wordt uitgeoefend.
Ten slotte wordt de bijzondere aandacht
geevstigd op het grote belang van voldoende
WIJZIGING IN DE DIENSTREGELING PER ZONDAG 29 MEI 1960.
Als gevolg van de ingrijpende wijziging in de
dienstregeling der Nederlandse Spoorwegen
is de dienstregeling van de bovengenoemde
autobusdienst zeer sterk veranderd.
Om zo min mogelijk reizigers te duperen
laten wij hieronder de gehele dienstregeling
volgen.
Terneuzen, Markt v 5.55
Axelsestraat-Leeuwenlaan v 6.01
Zaamslag. Markt6.15
Axel, Szydlowski-plein 6.27
Hengstdijk 6.04
Rapenburg 6.09
Graauw, Kerk
Kloosterzande, Markt 6.57
Lamswaarde, Kerk
Hulst, Stationsplein 6.40
Zuiddorpe, Kerk 6.70
Koewacht, Grens 6.22
St. Jansteen, Kerk 6.43
Breda, Haagpoort a 8.16
Breda, Station N.S6-21
Trein richting 's-Hertogenbosch v 8.27
Trein richting Eindhoven 8.47
Trein richting Rotterdam 8,35
Trein van richting Rotterdam a 9.07
Trein van richting Eindhoven 8.50
Trein van richting 's-Hertogenbosch 9.06
Breda, Station N.Sv 9.10
Breda, Haagpoort 9.13
St. Jansteen, Kerk a *10.50
Koewacht, Grens *11.08
Zuiddorpe, Kerk *77.20
Hulst, Stationsplein *10.52
Lamswaarde, Kerk
Kloosterzande, Markt *77,25
Graauw, Kerk *77.09
Rapenburg *77.75
Hengstdijk *77.20
Axel, Szydlowskiplein *11.03
Zaamslag, Markt M1.13
Terneuzen, Axelsestraat-Leeuwenlaan *11.26
Markt *77.37
Sluiskil, Hotel Meert *11.14
Sas van Gent, Schippershuis *77.25
Westdorpe, Kerk *11.40
Zelzaete, Station *11.34
Alleen op werkdagen f Alleen op zondagen.
0 Dagelijks, cehter niet op zaterdag en zondag en
niet op 2e pinksterdag. Alleen des zaterdags,
a via Axel. k via Kloosterzande s via Sluiskil.
0 Aansluiting van en naar W. Zeeuwsch-Vlaanderen
te Driekwart, Stroodorp.
f 6.55
11.55
17.55
f 7.01
12.01
18.01
f 7.75
12.15
18.15
f 7.27
12.27
18.27
f 7.05
*11.59 -
*18.04 -
f 7.10
*12.04 -
*18.09 -
f 7.75
*12.08 ^12.18
*18.16 f77.53k
f 6.58
*1152 \12.03
*17.52 18.14
*18.01
f 7.40
12.40
18.40
f 7.10
12.10
18.10
f 7.22
12.22
18.22
f 7.43
12.43
18.43
f 9.18
14.18
20.18
f 9.23
14.23
20.23
9.33
14.33
20.33
9.47
14.47
20.48
9.54
§74.35 14.51
20.51
9.45
12.45 13.01
17.45 18.01
9.53
12.49
17.49
10.06
13.06
18.06
flO.10
13.10
18.10
■f 10.13
13.13
18.13
+11.50
14.50
19.50
f7 2.08
15.08
20.08
\12.20
15.20
20.20
f 11.52
14.52
19.52
*15.18 -
*20.18 f20.45k
f72.25
*75.25 f75.73
20.25
f72.09
f75.34k
f20.09
12.23a
*20.32 f20.22
f72.27a
*20.37 f20.26
f12.03
15.03
20.03
f72.73
15.13
20.13
f72.26s
15.26
20.26
f72.30s
15.31
20.31
f 12.140
*15.140 f15.14
20.14 0
f72.25
15.25
20.25
15.40
20.34
f72.34 15.34 20.34
In- en uitstappen op Belgisch grondgebied verboden.
Op verzoek wordt te Zundert (gemeentehuis) ge
stopt voor het in- en uitlaten van passagiers. Voor
inlichtingenalle kantoren van N.V. Z.V.T.M. en
N.V. B.B.A. 2e Pinksterdag dienst als op zondagen.
ONTHEFFING SLUITINGSUUR.
De wnd. burgemeester van Axel maakt bekend,
dat alle vergunnings- en verlofslokaliteiten in deze
gemeente op maandag 6 juni tot 1 uur en op dinsdag
7 juni 1960 tot 24 uur voor het publiek geopend
mogen zijn.
Axel, 25 mei i960.
De wnd. burgemeester van Axel,
A. J. M. Kesbeke.
Zelzaete, Station v
Westdorpe, Kerk
Sas van Gent, Schippershuis
SlusikiL Hotel Meert
5.57
5.52
6.05
t 6.57
t 6.52
t 7.05
11.51
11.48
12.05
6.15b f 7.150 *12.15 f12.150
77.57
17.48
1805
18.150
IP® C
EIS
F/% I. VINK