PINKSÏERFN Autobusdienst SLUISKIL - BREDA \j FRISSE SLAATJES. VOOR ZOMERSE DAGEN! Haal voor Voordelen van paardengebruik in de landbouw. nog wat Uit onze enorme kollektie NederlandsFrans, Duits, Engels. Boekhandel Markt 12 AXEL Telefoon 646 f 6.57k Het warme jaargetijde is wel zeer geschikt om rauwe groente-gerechten op tafel te brengen, hetzij in de vorm van een al- of niet-gemengde sla bij de warme maaltijd, het zij op of bij het brood. De kleintjes in het gezin kunnen vanaf hun tweede jaar in het algemeen best mee-eten van een rauwkostsla, al zal het als regel nodig zijn, de groente wat fijner te verdelen dan voor de andere gezinsleden. Ook de huisgenoten op leeftijd behoeven niet tot te kijken. Tenzij zij geen rauwkost verdragen of geen harde stukjes kunnen bijten verdient 'het zelfs aanbeveling dat zij, evenals de anderen, een paar maal per week rauwkost eten. Zo nodig kunnen zij hun keuze beperken tot malse kropsla en kunnen harde vruchten en groenten b.v. appelen en wortelen voor hen fijn geraspt worden. We geven hieronder enige tips voor de be reiding van slaatjes of een rauwkostschotel, waarbij de recepten berekend zijn voor vier personen. Sla van kropsla en wortel. Ben krop sla, een halve bos worteltjes, peterselie, een slasaus of olie. azijn, (aroma), zout en mosterd. De sla schoonmaken, wassen en laten uit lekken of drogen. De worteltjes schoonmaken en schrappen of schoonborstelen. De sla fijn verdelen, de worteltjes grof raspen of malen. Het peterseliegroen zeer fijn snijden of hakken. Een slasaus maken van olie, azijn of citroensap (aroma), zout en een weinig mosterd. De groenten door de slasaus men gen en het geheel op smaak afmaken. Des gewenst de sla gameren met plakjes hard gekookt ei. Komkommer - bonensla. 250 gram sperciebonen, 1 flinke kom kommer, olie, azijn of citroensap, zout of een slasaus. De bonen afhalen, wassen en breken en in water met zout gaar koken in ruim een kwartier. De bonen afgieten en vlug laten afkoelen, in stukjes snijden en vermengen met olie en azijn of citroensap. De kom kommer desgewenst schillen en grof ter beschikking staande, goed geoutilleerde loonbedrijven. In vele gevallen, waarin men meent door het arbeidsprobleem genoodzaakt te zijn over te gaan tot motorisatie, zal in schakeling van het loonbedrijf niet alleen uit komst maar zelfs een aanzienlijk voordeliger oplossing brengen. raspen, schaven of in blokjes snijden. De komkommer met de bonen dooreenmengen en de sla op smaak afmaken. Rauwkostschotel. Groenten en vruchten van verschillen de bij elkaar passende smaak en kleur, b.v. bloemkool, tomaten, andijvie of wortel, spitskool, peer of bieten, kom kommer, appel. De groenten en de vruchten afzonderlijk schoonmaken en snijden of raspen. Tomaten, komkommer .appel of peer in dunne plakjes snijden andijvie of kool fijn snijden bloem kool of worteltjes grof raspen, bieten fijner raspen. De groenten apart aanmaken met een gekochte slasaus of olie en azijn. De to maten en komkommer kunnen inplaats daar van alleen met zout (en peper) aangemaakt worden, appelschijven met citroensap worden besprenkeld. De groenten en vruchten op een platte schotel in vakjes neerleggen. Desgewenst een garnering aanbrengen met mayonnaise, fijn gesneden peterselie of tomatenketchup. Slasausen. Aan gekochte slasaus of mayonnaise of een mengsel van olie en azijn kan worden toegevoegd mosterd of kerriepast bij kool, kom kommer of boontjes verse tomatenpureebij bloemkool, kool, andijvie fijngesneden peterselie of bonenkruid bij worteltjes, tomaten, kropsla en aardappel plakjes fijngesneden augurkjes en of zilveruitjes bij tomaten, kropsla en aardappelplakjes. Door de azijnsoorten af te wisselen ge bruikt U b.v. eens dragon-, wijn- of rozijn- azij.n voor het slaatje is ook een plezierige variatie aan te brengen. Wie het gebruik van gekochte slasaus zó uit de fles wat duur vindt, kan de saus in de slabak eerst verdunnen met olie en-of azijn. BEKENDMAKINGEN Het jaarverslag over 1959 van de Konink lijke Vereniging „Het Nederlandsche Trek paard" bvat een aantal nieuwe en belang wekkende gegevens over de voordelen van het gebruik van paarden in de landbouw. Dat vele boeren hiervan ook ten volle overtuigd zijn, wordt in de practijk duidelijk bewezen. Immers op meer dan 80% van de landbouwbedrijven in ons land wordt nog geheel of gedeeltelijk met paarden gewerkt. De voordelen van paardengebruik en de uit bovengenoemd jaarverslag blijkt, door tal goede ervaringen in de practijk kunnen, zoals van cijfers en berekeningen worden gestaafd. Ben paardenbedrijf aldus het verslag vraagt veel minder kapitaalsinvestering dan een gemotoriseerd bedrijf. Voor een paardenbedrijf varieert de investering van werktuigen en trekkracht van 400.— tot 700.— per ha. Voor een gemotoriseerd be drijf varieert dit van 1000,— tot 1500, per ha., zodat de investering op de paarden- bedrijven gemiddeld 600,— tot 800,—, dus meer dan de helft per ha. lager ligt. Bovendien blijkt uit vergelijkende onder zoekingen in verschillende delen des lands, dat de kosten van afschrijving, rente, onder houd, loonwerk en arbeid op de trekkerbe drijven hogerliggen, waar door tenslotte het arbeidsinkomen en het netto-resultaat op de paardenbedrijven aanzienlijk gunstiger is. Een bevestiging hiervan leveren o.m. de uitkomsten van twaalf paardenbedrijven en 14 trekkerbedrijven in de provincie Limburg, De gemiddelde bedrijfsgrootte was resp. 10 en 12Vè ha. De werktuig kosten lagen op de trekkerbedrijven per jaar ruim 200hoger dan op de paardenbedrijven. Het arbeids inkomen was op de paardenbedrijven per ha. cultuurgrond 135,— hoger dan op de trekkerbedrij ven Het landbouwverslag Zeeuwsch-Vlaande ren 1959 geeft aan dat op een trekkerbedrijf van 15 ha. plm. 10.000,meer geïnves teerd moet worden. De jaarlijkse trekker en werktuigkosten op zulk een bedrijf komen op 3910,terwijl deze op een paarden bedrijf kosten der paarden en eventuele opbrengst fokproductie buiten beschouwing gelaten 1473,bedragen. Zeer interessant vergelijkingsmateriaal geven de uitkomsten van een bedrijfseco nomische boekhouding betreffende 35 paar denbedrijven en 37 trekkerbedrijven in de provincie Noord-Brabant over het oogstjaar 1958-'59. De oppervlakte der bedrijven loopt uiteen van 8 tot 32 ha. De gemiddelde grootte der paardenbedrijven is 16yè ha. der trekkerbe drijven 18 ha. De ndeuwwaarde van de dode inventaris (werktuigen) is op de trekker- bedrijven gemiddeld 1070,— per ha. en op de paardenbedrijven 468per ha., waaruit volgt dat op de trekkerbedrijven ge middeld 11.000,méér geïnvesteerd is. De jaarlijkse werktuigkosten bedragen op de trekkerbedrijven ƒ215,per ha. en op de paardenbedrijven 96,— per ha., het geen er op neerkomt dat de totale werktuig kosten op de trekkerbedrijven gemiddeld 2530,— per jaar en per bedrijf hoger lig gen dan op de paardenbedrijven. Het arbeidsinkomen is op de terkkerbe- drijven met een oppervlakte van circa 18 ha. ƒ11.100,per bedrijf. Op de paardenbe drijven met een oppervlakte van 16Vè ha. 12.300,per bedrijf. Omgerekend per vol waardige arbeidskracht resulteert dit voor de trekkerbedrijven in 5900,per volwaar dige arbeidskracht en voor paardenbedrijven in 6600.per volwaardige arbeidskracht. De voordelen van paardengebruik blijken ten slotte ook duidelijk uit de financiële re sultaten per bedrijf. Op de trekkerbedrijven heeft men (na af trek van alle kosten, óók beloning voor de ondernemer-arbeidskrachten) een netto over schot van 1400,— per bedrijf. Op de paar denbedrijven met gemiddeld 1 Vè ha. minder oppervlakte ligt het netto overschot 1000, hoger of 2400,— per bedrijf. Een zeer belangrijke factor is nog het be houd van een goede structuur van de grond. Een onderzoek naar de mate van het be rijden van de bodem bij de verbouw van suikerbieten op een paardenbedrijf en een volledig gemotoriseerd bedrijf gaf het vol- 1 gende resultaatOp het paardenbedrijf werd de grond over de gehele oppervlakte ge middeld twee keer bereden. Op het volledig gemotoriseerde bedrijf werd de grond niet twee keer, maarzeven keer bereden, waarbij vooral de wrijving der wielen een nadielige invloed uitoefent. Hieruit blijkt wel zonneklaar dat de structuur van de grond op het gemotoriseerde bedrijf veel meer kans loopt te verslechteren dan op het paarden bedrijf. Terecht wordt hierbij opgemerkt, dat het belangrijkste bóeren-kapitaal niet is het machine- en werktuigenpark, doch de grond, waarop het bedrijf wordt uitgeoefend. Ten slotte wordt de bijzondere aandacht geevstigd op het grote belang van voldoende WIJZIGING IN DE DIENSTREGELING PER ZONDAG 29 MEI 1960. Als gevolg van de ingrijpende wijziging in de dienstregeling der Nederlandse Spoorwegen is de dienstregeling van de bovengenoemde autobusdienst zeer sterk veranderd. Om zo min mogelijk reizigers te duperen laten wij hieronder de gehele dienstregeling volgen. Terneuzen, Markt v 5.55 Axelsestraat-Leeuwenlaan v 6.01 Zaamslag. Markt6.15 Axel, Szydlowski-plein 6.27 Hengstdijk 6.04 Rapenburg 6.09 Graauw, Kerk Kloosterzande, Markt 6.57 Lamswaarde, Kerk Hulst, Stationsplein 6.40 Zuiddorpe, Kerk 6.70 Koewacht, Grens 6.22 St. Jansteen, Kerk 6.43 Breda, Haagpoort a 8.16 Breda, Station N.S6-21 Trein richting 's-Hertogenbosch v 8.27 Trein richting Eindhoven 8.47 Trein richting Rotterdam 8,35 Trein van richting Rotterdam a 9.07 Trein van richting Eindhoven 8.50 Trein van richting 's-Hertogenbosch 9.06 Breda, Station N.Sv 9.10 Breda, Haagpoort 9.13 St. Jansteen, Kerk a *10.50 Koewacht, Grens *11.08 Zuiddorpe, Kerk *77.20 Hulst, Stationsplein *10.52 Lamswaarde, Kerk Kloosterzande, Markt *77,25 Graauw, Kerk *77.09 Rapenburg *77.75 Hengstdijk *77.20 Axel, Szydlowskiplein *11.03 Zaamslag, Markt M1.13 Terneuzen, Axelsestraat-Leeuwenlaan *11.26 Markt *77.37 Sluiskil, Hotel Meert *11.14 Sas van Gent, Schippershuis *77.25 Westdorpe, Kerk *11.40 Zelzaete, Station *11.34 Alleen op werkdagen f Alleen op zondagen. 0 Dagelijks, cehter niet op zaterdag en zondag en niet op 2e pinksterdag. Alleen des zaterdags, a via Axel. k via Kloosterzande s via Sluiskil. 0 Aansluiting van en naar W. Zeeuwsch-Vlaanderen te Driekwart, Stroodorp. f 6.55 11.55 17.55 f 7.01 12.01 18.01 f 7.75 12.15 18.15 f 7.27 12.27 18.27 f 7.05 *11.59 - *18.04 - f 7.10 *12.04 - *18.09 - f 7.75 *12.08 ^12.18 *18.16 f77.53k f 6.58 *1152 \12.03 *17.52 18.14 *18.01 f 7.40 12.40 18.40 f 7.10 12.10 18.10 f 7.22 12.22 18.22 f 7.43 12.43 18.43 f 9.18 14.18 20.18 f 9.23 14.23 20.23 9.33 14.33 20.33 9.47 14.47 20.48 9.54 §74.35 14.51 20.51 9.45 12.45 13.01 17.45 18.01 9.53 12.49 17.49 10.06 13.06 18.06 flO.10 13.10 18.10 ■f 10.13 13.13 18.13 +11.50 14.50 19.50 f7 2.08 15.08 20.08 \12.20 15.20 20.20 f 11.52 14.52 19.52 *15.18 - *20.18 f20.45k f72.25 *75.25 f75.73 20.25 f72.09 f75.34k f20.09 12.23a *20.32 f20.22 f72.27a *20.37 f20.26 f12.03 15.03 20.03 f72.73 15.13 20.13 f72.26s 15.26 20.26 f72.30s 15.31 20.31 f 12.140 *15.140 f15.14 20.14 0 f72.25 15.25 20.25 15.40 20.34 f72.34 15.34 20.34 In- en uitstappen op Belgisch grondgebied verboden. Op verzoek wordt te Zundert (gemeentehuis) ge stopt voor het in- en uitlaten van passagiers. Voor inlichtingenalle kantoren van N.V. Z.V.T.M. en N.V. B.B.A. 2e Pinksterdag dienst als op zondagen. ONTHEFFING SLUITINGSUUR. De wnd. burgemeester van Axel maakt bekend, dat alle vergunnings- en verlofslokaliteiten in deze gemeente op maandag 6 juni tot 1 uur en op dinsdag 7 juni 1960 tot 24 uur voor het publiek geopend mogen zijn. Axel, 25 mei i960. De wnd. burgemeester van Axel, A. J. M. Kesbeke. Zelzaete, Station v Westdorpe, Kerk Sas van Gent, Schippershuis SlusikiL Hotel Meert 5.57 5.52 6.05 t 6.57 t 6.52 t 7.05 11.51 11.48 12.05 6.15b f 7.150 *12.15 f12.150 77.57 17.48 1805 18.150 IP® C EIS F/% I. VINK

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1960 | | pagina 3