Uw zware shag ||i tsWJ verdwijnt door Doe meer met vlees. i PUROL Droogt 0 ill „CULINAIRE GEGEVENS" UIT VROEGER TIJDEN. Kort na de middag, omstreeks één uur arriveerde brengen volgden de betogers hem en na een korte fig* Ie colonne aan de rand van Den Haag en werd via route Rijswijkseweg, Rijswijkseplein, Pletterijstraat, 5pui en Buitenhof naar het Malieveld gereden. Aangezien de stoet hierbij vele stoplichten moest passeren en ook het verkeer uit de dwarsstraten door eg moest vinden, werd de colonne in Den Haag a] eens uit elkaar gerukt. Hierbij bleek wel dat Je Haagse verkeerspolitie niet dat begrip had voor fee zaak als de Rotterdamse, die zorg droegen dat het passeren alle verkeerslichten op groen stonden en de zaak vlot kon doorrijden. Ook bij het vrijmaken van kruispunten ontstonden enkele malen BOeilijkheden met de dienstdoende verkeersagenten, dje met wat meer tact zeker te voorkomen waren jcweest. Overigens verliep het ook hier vlot en de Lp zichzelf stijve Hagenaars toonden op alle punten van de route grote interesse met de passerende, luid rlaxonerende colonne. Wanneer men zich tussen de Beschouwers mengde hoorde men bovendien waar dering voor de flinke houding van de Zeeuwsch- Vlamingen, die hier krachtig voor hun recht op kamen. OP HET BINNENHOF. Nadat de auto's op het Malieveld waren gepar- keerd, verzamelden de deelnemers aan de rit zich op ,;e: Binnenhof bij de ingang van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waar allereerst het koortje van SluiskiLse scholieren, waarvan een gedeelte in de helse klederdracht stond opgesteld. Al gauw werd Je grote menigte op het Binnenhof wat rumoerig en ft nam sne ltoe, toen ook een groep Delftse stu denten gewapend met spandoeken zich bij de demon stranten voegde. Spandoeken waarop wij o.a. lazen: Op Cyprus vechtent Cyprioten Ook Zeeuwsch-Vlamingen zijn geen idioten In Algerije heerst terreur Wee Holland stel ons niet teleur Geef ons een tunnel of brug Of onze vrije veren terug. Toen het comité arriveerde vormden velen het V- tcken, terwijl spreekkoren steeds maar de leuze Col-sen, Col-sen, aanhieven. Daar tussen door zong voor de ingang van het ministerie het kinderkoortej onder leiding van de in Axelse klederdracht gestoken Mariette Suy het Vrije Verendied, het Zeeuwsch- Vlaamse volkslied en tot slot het Wilhelmus. Toen was het half drie en ging het comité naar minister Algera, die men overigens reeds achter de vensters had kunnen waarnemen, want ook Zijne Excellentie had daar al eens rustig de Zeeuwsch-Vlaamse be togers aangekeken. Tijdens de audiëntie bij de minister, waarbij naast M minister, de secretaris-generaal en de leden van het comité niemand werd toegelaten, werd allereerst de petitie, waarvan de inhoud elders in dit nummer vermeld, overhandigd, waarna gelegenheid bestond uitvoerig van gedachten te wisselen over de vele problemen die de verenkwestie voor Zee.uwsch- Vlaanderen met zich brengt. Nadat de heer Colsen daarbij allereerst de nationale gevoelens van de Zeeuwsch-Vlamingen naar voren had gebracht, wer den diverse details besproken aan de hand van het Cijfermateriaal waarover de comitéledenl beschikten. De minister toonde hierbij een welwillende belang stelling en het onderhoud duurde dan ook bijna een L, Zijne Excellentie verklaarde echter aan het slot dat het hem bijzonder speet, doch dat hij gezien de gemaakte afspraken na de onderhandelingen met Ged. Staten van Zeeland van begin dezer week, thans geen enkel cijfer kon noemen over de hoogte der tarieven zoals deze nu uiteindelijk in overleg met Ged. Staten zijn: vastgesteld. Deze cijfers zullen echter over enkele dagen kunnen worden gepubliceerd en naar wij van één der comitéleden vernamen kreeg men in de loop van het gesprek met de minster wel de indruk dat j1 enige verzachting is bereikt. De menigte op het Binnenhof de suppoosten ver klaarden dat zij sedert de spoorwegstaking niet meer •en dergelijke menigte op het statige plein haddem ge zien kortte inmiddels de tijd met het zingen van liederen en het roepen van leuzen, waarbij ook het wel zeer toepasselijke ,Wie zal dat betalen, wie heeft zoveel geld aan de beurt kwam. Na de bespreking met de minister verscheen de heer Colsen voor een der geopende vensters en verzocht de aanwezige Zeeuwsch-Vlamingen met bezwerende hand bewegingen terug te keren naar het Malieveld en ie terugreis naar Zeeuwsch-Vlaanderen te aanvaarden, waarna hij dan des avonds in Hulst opening van zaken zou doen. Zoals wel te verwachten was namen He demon stranten daarmede geen genoegen, waarop de heer Colsen mededeelde „Het onderhoud met Zijne Excel lentie is tegengevallen De kreet „Brussel - Brussel" klonk daarop vele malen over het Binnenhof. Toen de heer Colsen uit het ministerie kwam en op verzoek van de politie zich met een politie-jeep naar het Malieveld liet toespraak werd daarop de thuisreis aanvaard. Inmiddels volgde voor de vele journalisten van vrij wel alle bladen nog een persconferentie, waarop de heer Kolijn een overzicht gaf van de doelstellingen van de actie. Uiteraard behoeven wij een en ander hier voor onze lezers niet verder weer te geven. Gememoreerd werd daarbij de betekenis van het Delta-plan waar Zeeuwsch-Vlaanderen buiten valt en de hoge lasten die de veren betekenen. Ged. Staten hebben deze nieuwe tarieven geaccepteerd, maar de provincie bevindt zich hier in een dwang positie. Wanneer er Rijksveren over de Schelde waren zou de minister stellig deze nieuwe tariven niet dur ven berekenen. Wij hebben niet gevraagd om drijven de paleizen, aldus de heer Kolijn, waarvoor wij zelf r.iet tebeslissen hadden. Nu ons wel de rekening ge presenteerd wordt is deze te hoog. Een tekort van C millioen op de veren ds zeker niet gering, maar waar ei somtijds op de rijksbegroting meevallertjes worden' genoteerd van 100 millioen moet deze 6 millioen toch maar als een onvoorzien postje worden genoteerd. Het comité heeft aan Zijne Excellentie ook na drukkelijk verklaard dat het niet ten doel heeft de minister voor de leeuwen te werpen, integendeel het comité heeft het mogelijke gedaan om de onrust in Zeeuwsch-Vlaanderen te bezweren en door onder handelingen wat te bereiken. Nu het momenteel niet mogelijk is definitieve resultaten mede te delen, acht het comité zich verder niet verantwoordelijk voor hetgeen eventueel door de bevolking in wilde actie s zr! worden ondernomen. De heer Colsen bracht op deze persconferentie nog dank aan de Rijks- en gemeentepolitie voor de wijze waarop zij deze tocht hebben begeleid en memoreerde het werk dat wijlen de heer Koch als voorzitter van de Kamer van Koophandel heeft verricht om de vrije veren voor Zeeuwsch-Vlaanderen te bereiken. Een werk, verricht door de voorzitter van de Kamer van Koophandel, dezelfde Kamer van Koophandel, die aldus de heer Colsen, ons thans in haar geheel in de steek heeft gelaten. DE AVONDMEETING IN HULST. Tussen vijf en zes uur keerden de meeste deel nemers op eigen initiatief weer via de veren of via Antwerpen terug naar Zeeuwsch-Vlaanderen, Waar de initiatiefnemer voor deze actie, de heer Colsen, des avonds om 8 uur op de Markt in Hulst de be volking zou toespreken. Het ruime Marktplein was geheel gevuld met naar schatting een 1000 tot 1500 Zeeuwsch-Vlamingen, toenf de heer Colsen de trappen van het stadhuis besteeg en een overzicht gaf van het verloop van deze dag. Wij kunnen wat de strekking van dit betoog be treft verwijzen naar het hieraan voorafgaande en de mededelingen van de heer Colsen werden in kalme rust aangehoord. Desgevraagd gaven de aanwezigen door in stem mend geroep te kennen dat zij het comité hun volle vertrouwen gaven en de heer Colsen machtigden in dezelfde geest als tot nog toe verder te werken. Ook de heer Stevens onderstreepte de woorden van de heer Colsen nogmaals en verklaarde dat een door hem ingediende motie van wantrouwen jegens het College van Ged. Staten van Zeeland aan alle gemeentebe sturen in Zeeland ter adhaesie zal worden toege zonden. ALGEMENE BELANGSTELLING EN INSTEMMING. Dat de actie die thans door het Vrije Verencomité wordt gevoerd geen incidenteel blijk van minder waardigheid van de Zeeuwsch-Vlamingen is bleek tijdens deze protest-actie wel zeer overtuigend. In alle dorpen en steden waar de stoet passeerde toonde de bevolking haar instemming en goedkeuring. Ook onder de vele journalisten die op het Binnenhof aan wezig waren, ontmoette het Zeeuwsch-Vlaamse stand punt veel begrip en kon men zich de verontwaardi ging over de 300% verhoging van. de veertarieven volledig indenken. Overigens gaven ook meerdere Zeeuwse autori teiten blijk van belangstelling op deze dag en zagen wij o.a. burgemeesters van de diverse gemeenten in Zeeuwsch-Vlaanderen en leden van de Prov. Staten op het Binnenhof en bij de persconferentie waar het comité opening van zaken gaf. Het wachten is nu op de tarieven zoals die blijkens minister Algera begin dezer week door Ged. Staten zijn geaccepteerd, alvorens verder iets kan worden gezegd. In elk geval heeft Zeeuwsch-Vlaanderen deze dag overtuigend bewezen dat het in staat is voor zijn belangen op te komen en niet van zins is om onrecht vaardige heffingen ten laste van de streek zonder meer te accepteren. door het dessert en desizelfs entourage. W'ant toen het dozijn grage eters midden in de nacht verlangend zat uit te kijken naar het „toetje", sjouwde een aantal bedienden een stellage binnen, waarop een voetstuk, belegd met zestien sdhijven ananas temidden van een rijkdom van alle mogelijke vruch ten. Op dat voetstuk lag een groot zijden geparfumeerd kussen, omslingerd met guir landes van rozen. En op dat welriekende kussen zat een échte Venus, die, lopende over de tafel de heren zelf voorzag van de ananas. De snoeplustige Fransen hadden toen al ruim twaolf uur aan tafel gezeten, die ge opend was met het serveren van de beste oesters', die Vieillard in Europa had weten te bemachtigen. Een kleurrijke hors d oeuvre was daarop gevolgd en toen ook nog wat uitgelezen garnalen in bouquetvorm opge diend, de eerste honger gestild hadden, werd het tijd voor de soep. Het was beslist geen soep van de dag en omdat Vieillard was uit gedaagd door dit diner de kroon op zijn levenswerk te zetten, waren er zelfs vier soepen. Achtereenvolgen® werden de gasten getracteerd op een schildpadsoep, een sterke soep van gevogelte, een heldere kippesoep en ten slotte een gebonden soep van maas- kreeftjes. Terwijl het dozijn fijnproevers wat koutte over elkanders prestatie's op consumptief ge bied, legde de keuken de laatste hand aan de eerste service. Die begon met een zalm in kreeftsaus, gegarneerd met aardappel- purée. Als tweede vertegenwoordiger van de vissenstand deed een geurige tarbot zijn intrede, zwemmende in een frivole Hollandse saus. Bij de ham met madeirasaus werd spi nazie in boter aangevoerd en toen een be- sdhieiden portie bittere sla de monden wat verfrist had, kon men zich met aandacht aan gestoofde poulardes wijden met verse truf fels, welke ook gezorgd hadden voor de truffelsaus. Een staartstuk van de ree kon natuurlijk niet gemist worden. Daarvoor waren twee sausen gebrouwen, één van grote peper- korels en één van hazebloed. Met wat kleine hapjes, zoals fijne stukjes patrijs in gelei, wijngaardkwartels en stukjes koud gevogelte met paté, kwam de eerste service tot een smakelijk einde. Dit alles had waarschijnlijk darm in conditie te houden. Geschonken veel aan aantrekkelijkheid verloren, als er geen wijnen waren geweest om keel en slok- werden Grand Montilla, Grand Boldarino, Chateau Larose 1848, Grand Cordou, Ro- manée en Chateau Yquem 1847. De inzet van de tweede service was een aardigheidjesorbet met ananas, net fris genoeg om de Boheemse fazanten een op gewekt welkom te bereiden. Zij werden ge volgd door een machtige haan, waarvan de flanken werden warm gelhouden door malse watersnippen. Na een korte dromerige pauze zette men zich bedachtzaam aan het keuren van rode patrijs en houtsnip op geroosterd brood. Dan nog wat truffels met champagne wijn en rivierkreeftjes éan Württemberg met diverse kruiden en een korte periode van werkloosheid brak aan. De heren dronken een kopje koffie met likeur, terwijl ze loom de etiketten der zo juist genoten wijnen be studeerden. Want de rij glazen wasi tijdens de tweede service gevuld geweest met een Grand Chateau Lafitte, een Grand Chateau Margot, een Grand Chateau Vougeot en een Vin de Constance. Gelukkig leerde de menubeschrijving, dat het nog lang geen tijd was de tafel op te breken. Wat zou een culinair festijn zonder nagerechten zijn Daar kwamen zede kropsalade, de gekookte selderij, de as perges in boter, de perziken, de vele soorten gebak, de gevulde „bodempjes", de fruit salade en het ijs. Nou, het toetje kent u Venus in lhaar vruchtentuintje. En haar viel, aldus de kroniekschrijvers, een hartelijkere ontvangst ten deel, dan een van haar toch ook niet zo degelijk geklede zusteren uit een latere generatie. Toen die namelijk bij ver rassing te voorschijn kropen uit een immense suiker entaart, die aan het slot van een herendiner op tafel was geplaatst, verzuchtte een der grijze aanzittenden „En ik had toch zó gehoopt, dat er slagroom in zou zitten.' De kenners zijn het er onder elkaar niet over eens of het Franise eetfeestje, onder leiding van de artistieke Vieillard, vermeld moet worden als een voorbeeld van culi naire cultuur. Natuurlijk hebben die twaalf verwende smulpapen geen grote porties van ieder gerecht naar binnen gekerkt. Maar alles "bij elkaar was het toch wel vrij veel. Het is nog de vraag of de moderne, met het ritme van zijn tijd meehollende mens het ge duld en het vermogen zou kunnen opbren gen voor een zo langdurig en omvangrijk gastronomisch festijn. De tegenwoordige Europeaan schijnt overigens naar het an dere uiterste over te hellen. Hij voedt zich steeds veelvuldiger aan snelbuffetten en met panklare maaltijden. In een Amerikaans vrouwenblad stond onlangs te lezen, dat de Amerikaanse man uit de grote stad niet eens meer thuis komt om te eten, omdat hij daar precies hetzelfde krijgt voortgezet als in de honderden snackbars. Zo erg is het in het oude werelddeel nog niet, hoewel men zich hier helaas ook al minder rust en tijd gunt om een smakelijke maaltijd te bereiden en te genieten. Is er echter iets gezelligers denkbaar dan een goed verzorgd maal Een netjes ge dekte tafel, smakelijke spijzen en wat vrolijk gebabbel van de gezinsleden kunnen een moment van gezonde rust betekenen in het gejaag van alle dag. En wie behoefte heeft aan een origineel recept, kan terecht bij zijn slager, die zijn klanten helpen wil bij het hoog houden van de goede stijl voor een verkwikkende maaltijd. Nü HERCULES Er waren eens heel lang geleden, als U het precies wilt weten,: 102 jaar, twaalf Franse heren die op gezette tijden een be langrijk deel aan hun royale geldbuidel ont namen ten bate van een weelderige voeding via diners van een welhaast ongelooflijke omvang. Voor één van die intieme eet- feestjes deden zij eens een beroep op de kookkunst van de koning onder de koks van weleer, Aelxandre Vieillard, de afgod van alle Franse smulpapen. Hij "kreeg de opdracht in het oude Parijse centrum van kunst en cultuur, het „Palais-Royal", nog voi van de praal en schittering, waarmee de Zonnekoning het had uitgedost, een maal tijd te creëren, waarmee de lekkerbekken een middag, 'een avond en liefst nog de daarop aansluitende nacht „zoet zouden zijn. Van weinig fantasie getuigde de titel van een naam welke echter meer was ingegeven

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1958 | | pagina 3