VIS. SURPRISES voor JONG en OUD vindt U in onze speciale Sint Nicolaas-expositie Boekhandel Fa J. C. Vink, Markt 12, Axel Een enorme sortering Luxe postpapier Jongens- en Meisjesboeken Kleur- en Prentenboeken Vulpennen Wrijf üou en Pijn De zeeën en voor een deel ook de binnenwateren leveren aan onze voed selvoorziening een heel waardevolle bijdrage. Als voedingsmiddel heeft namelijk de vis zo veel uitstekende eigenschappen, dat we het betreuren, ons zeevarend volk niet een volk van visliefhebbers, zoals b.v. de Noren, te kunnen noemen, al is het visgebruik hier de laatste jaren wel iets toegenomen. Voor ongevieer een vijfde deel bestaat (schoongemaakte en ontgiate) vis uit dier lijk eiwit, de voornaamste bouwstof voor ons lichaam, nodig voor de groei en voor het herstel van onze voortdurend slijtende li chaamsweefsels. In dit opzicht staat vis ge lijk met vlees. Verder bevat vis nog de beschermende stoffen vitamines (vooral A enD) en voe- dingszouten, waaronder kalk, fosfor, ijzer en (bij zeevis) jodium. Al deze stoffen vervul len een bepaalde taak in ons lichaam. Voor al magere vissoorten zijn licht verteerbaar, zodat ze ook voor jonge kinderen en zieken (mits van graten ontdaan) een heel goed ge recht vormen. Er zijn vele soorten vis, waarvan de goed kope in het algemeen een even grote voe dingswaarde hebben als de dure. Sommigen menen, dat bij vis altijd wor teltjes als groente gegeven moeten worden. Dat is zeker niet nodig ook allerlei rauwe groentesla's, spinazie, doperwtjes, snij- en sijercSebonen, witte bonen met tomaat of sla en (speciaal bij gebakken vis) rode kool en bieten smaken met vis uitstekend Men kan de vis bakken, koken en wat nog weinig wordt toegepast stoven. Dat laatste levert tegelijkertijd een smakelijke saus op. Lever, hom en kuit behoren, rijk aan vitamines en voedingszouten als ze zijn, tot de beste delen van de vis men dient die dus in geen geval weg te gooien Zij kunnen tezamen met de vis of apart worden toe bereid op dezelfde wijze als het visvlees. Het bereiden van verse vis. (recepten voor 4 personen) Bakken in de koekepan. 1 kg. vis of dunne vismoten of een ]/2 'kg. visfilets, zout, bloem en/of melk, olie, margarine, boter of vet. De vis, de visfilets of de vismoten nazien en zo nodig schoonmaken. Het vel van hele vissen op enkele plaatsen ondiep inkerven. De vis wassen, zouten en een kwartier in een vergiet laten staan. Kort voor het bakken de vis door melk en/of bloem wentelen (de overtollige bloem afschudden). In een koeke pan olie of vet heet laten worden of boter of margarine lichtbruin bakken. Dunne vis aan beide kanten op een heet vuur snel goudbruin bakken. Dikke vissen minder fel en iets langer bakken tot ze gaar zijn. Vis is gaar, wanneer het visvlees ondoorschij nend is en gemakkelijk van de graat losdaat. Baktijd aan iedere kant 2 tot 5 minuten. Bakken in ruim vet in een braadpan of frituurpan. 1 kg. vis of dunne vismoten of een Yi kg. visfilets, zout, bloem en/of melk, olie of vet. De hele vis van de graten ontdoen en de staart en vinnen wegknippen. De vis wassen zouten en ook weer een kwartiertje in een vergiet laten staan. Kort voor het bakken de vis door de bloem wentelen of door melk en daarna door bloem. De overtollige bloem afschudden. In een braadpan of andere diepe pan een ruime hoeveelheid olie of vet heet laten worden, zo heet dat een korstje brood na een paar tellen begint te bakken. De vis met een schuimspaan of in een draadmandje in het vet leggen en vlug bruin bakken. De vis even laten uitlekken. Gebakken vis kan warm of koud opge diend worden, desgewenst met tomaten ketchup, mosterd, mayonnaisse of partjes ci troen of met een warme tomatensaus. De vis kan gegeeten worden bij het brood of bij aardappelen en b.v. bieten, rode kool, sla, doperwtjes of tomaten. Het stoven van vis op het fornuis. 1 kg. vis (b.v. schelvis, zeelt, kabel jauw, voorn) of vismoten of een ]/l kg. visfilets, zout, (citroensap), peterselie, boter, margarine of vet. De vis, de vismoten of de visfilets zo nodig schoonmaken (zoetwatervis op enkele plaat sen tot op de graat inkerven) en wassen. Desgewenst de visfilets oprollen. Wat boter, margarine of vet in een vuurvaste schotel, braadslede of stoofpan smelten. De vis er in leggen en een Weinig water en zout toe voegen. Zo mogelijk het geheel met citroen sap (of met azijn) besprenkelen. De vis zachtjes gaar stoven, waarbij men de pan goed gesloten houdt. Stooftijd voor vis en vismoten ongeveer een kwartier, voor filets circa 10 minuten. Na ongeveer 7 minuten (voor filets 5 minuten) de vis keren. Het vocht als saus gebruiken het naar ver kiezing met wat aangemengd aardappelmeel of bloem binden. Voor het opdoen de vis met fijngehakte peterselie bestrooien. Het stoven van vis in de oven. 1 kg. vis (b.v. kabeljauwstaart, schel vis) of een ]/2 kg. vismoten of /isfilets (een paar kleine aardappelen), zout, citroensap, azijn of tomaten, boter of margarine. De vis, de vismoten of de visfilets ro nodig schoonmaken (zoetwatervis op enkele plaatsen tot op de graat inkerven) en was sen. Desgewenst de visfilets oprollen en overeind zetten. Wat boter of margarine en een scheutje water in een viïurvaste schotel doen. De vis er in leggen en zo mogelijk kleine aardappeltjes of tomaatjes er omheen schikken. De vis besprenkelen met citroen sap of azijn. De schotel sluiten en het ge heel in het midden van een matig warme oven ongeveer 20 minuten verwarmen. Het deksel van de schotel nemen. De vis be strooien met paneermeel en klontjes boter of margarine er op leggen. Het gerecht zonder deksel nog ongeveer 10 minuten verwarmen, boven in de oven, tot een bruin korstje is gevormd. Desgewenst voor het opdienen de aardappelen of tomaten bestrooien met zeer fijngehakte peterselie. Het koken. 1 kg vis of vismoten of een Yi kg. visfilets, een Yi kter water, 35 gram (3)^2 eetlepels) bloem, wat melk, boter of margarine, zout. De vis schoonmaken, wassen en opzetten met kokend water met wat zout. De warmte bron temperen en de vis zachtjes gaar koken. Als de vis gaar is (het visvlees is dan on doorschijnend) de vis uit het water nemen. Het kooknat met de bloem en een klontje boter of margarine tot saus verwerken. De kooktijd van schelvis is 8 tot 10 minuten, van kabeljauw 10 minuten, bot en schol ca. 8 minuten, tarbot 10 tot 15 minuten, van visfilets 5 minuten en vismoten 10 minuten. weg me_t DA Ml®O smaakvolle mappen en dozen in de nieuwste kleuren, in elke prijsklasse, reeds vanaf f 2,25 spanning en avontuur in gezonde vorm voor de jeugd van 6 tot 16 jaar, vanaf f 0,35 leuke frisse voorbeelden, gemakkelijk te kleuren, prentenboeken met verrassende mogelijkheden door schuiven, vouwen enz. f 0,25 0,45 0,75 Alles desgewenst in speciale Sint Nicolaas-verpakking 11 I Parker, Geha, Osmia, Talens, merken met wereldreputie, allen met gouden pen en volledige garantie, desgewenst met de naam van de bezitter er in gegraveerd vanaf f 9,93 Talloze andere leuke en praktische surprises; verfdozen, vierkleurenpotloden, vulpenetuis, brievenw/egers, vloeïleggers, passerdozen, kleurpotloden, foto-albums, plastik prullemanden enz. enz. Voor het gereedmaken van Uw pakjes handige rollen SINT NICOLAASPAPIER, LABELS en ETIKETTEN en voor de sluiting natuurlijk .FLEXOTEEP'. ditmaal de gasten het onderspit delven raken zij wel heel erg achterop. Wellicht weten zij door deze wetenschap bezield een puntje uit Oosterhout weg te slepen, 3e klasse D K.N.V.B. In deze regionen staan vier ontmoetingen op het programma waarvan een oppervlakkige beschouwing evenveel overwinningen voor de op eigen veld spe lende ploegen doet verwachten. Terneuzen zal door Odio met ledige handen terug over de Schelde te zenden in puntental boven R.C.S. komen te staan, dat dan evenwel één wedstrijd minder gespeeld heeft. Tenzij de Ossendrechtse ploeg voor een verrassing zou zorgen, hetgeen geenszins denk beeldig is. Corn Boys kan na wellicht spannende strijd in eigen huis de baas blijven door Zeeland Sport te kloppen, terwijl wij in Biervliet een kleine zege voor de na komelingen van Beukelsz. tegemoet zien, Hontenisse achten wij niet in staat van de thuis spelende Grenswachters te winnen. De Puttenaren zullen uiteindelijk wel de volle buit weten te veroveren. Zaterdagvoetbal - afd. Zeeland le klasse. Bij de Jeugdherberg worden wij waarschijnlijk oo een levendige kamp vergast. De technisch superieure Zuid-Bevelanders uit Nieuwdorp zullen met het nodige elan de zaken aanpakken. Evenwel is A.Z.V.V. op eigen bodem steeds een lastige tegenstander gebleken en naar het ons voorkomt zullen de rood-witten uit de thuiswedstrijden hun puntenwinst moeten halen. Ergo dus spanning en emotie in voldoende mate als het de gasten niet van meet af meezit. Overigens zal A.Z.V.V. dunkt ons zijn huid weer zo duur mogelijk verkopen. Op Zaamslag komt het eveneens in de staartgroep bengelende V.C.K. uit Koudekerke op bezoek. De gasten maakten tot dusverre geen al te sublieme indruk maar ook Zaamslag is niet zo veelbelovend gestart, doch boekte vorige Zaterdag haar eerste winstpunt. Wellicht dat he ook dit week-end door de groen- witten tot een gelijk spel wordt gebracht en zij zo doende kans maken de Walcherse ploeg eerlang voor bij te streven. De grote strijd in deze afdeling heeft plaats te Arnemuiden waar de fanatieke en watervlugge Boys uit Colijnsplaat op bezoek komt, één der kwiekste tegenstrevers van Arnemuiden, dat weer hele beste kansen maakt voor de titel. Het voordeel van eigen terrein, mitsgaders de snelheid en het uithoudings vermogen zijn overigens sterke troeven voor de rood- broeken, die een Walcherse zege kunnen bewerk stelligen. Terneuzense Boys heeft het o.i. nog het gemakke lijkst. Deze ploeg kan in deze regionen doorgaans goed mee en zien wij dan ook een sprekende victorie boeken. WWMmMM9BIS m s» a

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1956 | | pagina 3