VIS.
SURPRISES voor JONG en OUD
vindt U in onze speciale Sint Nicolaas-expositie
Boekhandel Fa J. C. Vink, Markt 12, Axel
Een enorme sortering
Luxe postpapier
Jongens- en Meisjesboeken
Kleur- en Prentenboeken
Vulpennen
Wrijf üou en Pijn
De zeeën en voor een deel ook de
binnenwateren leveren aan onze voed
selvoorziening een heel waardevolle bijdrage.
Als voedingsmiddel heeft namelijk de vis zo
veel uitstekende eigenschappen, dat we het
betreuren, ons zeevarend volk niet een volk
van visliefhebbers, zoals b.v. de Noren, te
kunnen noemen, al is het visgebruik hier
de laatste jaren wel iets toegenomen.
Voor ongevieer een vijfde deel bestaat
(schoongemaakte en ontgiate) vis uit dier
lijk eiwit, de voornaamste bouwstof voor ons
lichaam, nodig voor de groei en voor het
herstel van onze voortdurend slijtende li
chaamsweefsels. In dit opzicht staat vis ge
lijk met vlees.
Verder bevat vis nog de beschermende
stoffen vitamines (vooral A enD) en voe-
dingszouten, waaronder kalk, fosfor, ijzer en
(bij zeevis) jodium. Al deze stoffen vervul
len een bepaalde taak in ons lichaam. Voor
al magere vissoorten zijn licht verteerbaar,
zodat ze ook voor jonge kinderen en zieken
(mits van graten ontdaan) een heel goed ge
recht vormen.
Er zijn vele soorten vis, waarvan de goed
kope in het algemeen een even grote voe
dingswaarde hebben als de dure.
Sommigen menen, dat bij vis altijd wor
teltjes als groente gegeven moeten worden.
Dat is zeker niet nodig ook allerlei rauwe
groentesla's, spinazie, doperwtjes, snij- en
sijercSebonen, witte bonen met tomaat of
sla en (speciaal bij gebakken vis) rode kool
en bieten smaken met vis uitstekend
Men kan de vis bakken, koken en wat
nog weinig wordt toegepast stoven. Dat
laatste levert tegelijkertijd een smakelijke
saus op.
Lever, hom en kuit behoren, rijk aan
vitamines en voedingszouten als ze zijn, tot
de beste delen van de vis men dient die
dus in geen geval weg te gooien Zij kunnen
tezamen met de vis of apart worden toe
bereid op dezelfde wijze als het visvlees.
Het bereiden van verse vis.
(recepten voor 4 personen)
Bakken in de koekepan.
1 kg. vis of dunne vismoten of een
]/2 'kg. visfilets, zout, bloem en/of melk,
olie, margarine, boter of vet.
De vis, de visfilets of de vismoten nazien
en zo nodig schoonmaken. Het vel van hele
vissen op enkele plaatsen ondiep inkerven.
De vis wassen, zouten en een kwartier in
een vergiet laten staan. Kort voor het bakken
de vis door melk en/of bloem wentelen (de
overtollige bloem afschudden). In een koeke
pan olie of vet heet laten worden of boter
of margarine lichtbruin bakken. Dunne vis
aan beide kanten op een heet vuur snel
goudbruin bakken. Dikke vissen minder fel
en iets langer bakken tot ze gaar zijn. Vis
is gaar, wanneer het visvlees ondoorschij
nend is en gemakkelijk van de graat losdaat.
Baktijd aan iedere kant 2 tot 5 minuten.
Bakken in ruim vet in een braadpan
of frituurpan.
1 kg. vis of dunne vismoten of een
Yi kg. visfilets, zout, bloem en/of melk,
olie of vet.
De hele vis van de graten ontdoen en de
staart en vinnen wegknippen. De vis wassen
zouten en ook weer een kwartiertje in een
vergiet laten staan. Kort voor het bakken
de vis door de bloem wentelen of door melk
en daarna door bloem. De overtollige bloem
afschudden. In een braadpan of andere diepe
pan een ruime hoeveelheid olie of vet heet
laten worden, zo heet dat een korstje brood
na een paar tellen begint te bakken. De vis
met een schuimspaan of in een draadmandje
in het vet leggen en vlug bruin bakken. De
vis even laten uitlekken.
Gebakken vis kan warm of koud opge
diend worden, desgewenst met tomaten
ketchup, mosterd, mayonnaisse of partjes ci
troen of met een warme tomatensaus.
De vis kan gegeeten worden bij het brood
of bij aardappelen en b.v. bieten, rode kool,
sla, doperwtjes of tomaten.
Het stoven van vis op het fornuis.
1 kg. vis (b.v. schelvis, zeelt, kabel
jauw, voorn) of vismoten of een ]/l kg.
visfilets, zout, (citroensap), peterselie,
boter, margarine of vet.
De vis, de vismoten of de visfilets zo nodig
schoonmaken (zoetwatervis op enkele plaat
sen tot op de graat inkerven) en wassen.
Desgewenst de visfilets oprollen. Wat boter,
margarine of vet in een vuurvaste schotel,
braadslede of stoofpan smelten. De vis er
in leggen en een Weinig water en zout toe
voegen. Zo mogelijk het geheel met citroen
sap (of met azijn) besprenkelen. De vis
zachtjes gaar stoven, waarbij men de pan
goed gesloten houdt. Stooftijd voor vis en
vismoten ongeveer een kwartier, voor filets
circa 10 minuten. Na ongeveer 7 minuten
(voor filets 5 minuten) de vis keren. Het
vocht als saus gebruiken het naar ver
kiezing met wat aangemengd aardappelmeel
of bloem binden. Voor het opdoen de vis
met fijngehakte peterselie bestrooien.
Het stoven van vis in de oven.
1 kg. vis (b.v. kabeljauwstaart, schel
vis) of een ]/2 kg. vismoten of /isfilets
(een paar kleine aardappelen), zout,
citroensap, azijn of tomaten, boter of
margarine.
De vis, de vismoten of de visfilets ro
nodig schoonmaken (zoetwatervis op enkele
plaatsen tot op de graat inkerven) en was
sen. Desgewenst de visfilets oprollen en
overeind zetten. Wat boter of margarine en
een scheutje water in een viïurvaste schotel
doen. De vis er in leggen en zo mogelijk
kleine aardappeltjes of tomaatjes er omheen
schikken. De vis besprenkelen met citroen
sap of azijn. De schotel sluiten en het ge
heel in het midden van een matig warme
oven ongeveer 20 minuten verwarmen. Het
deksel van de schotel nemen. De vis be
strooien met paneermeel en klontjes boter of
margarine er op leggen. Het gerecht zonder
deksel nog ongeveer 10 minuten verwarmen,
boven in de oven, tot een bruin korstje is
gevormd. Desgewenst voor het opdienen de
aardappelen of tomaten bestrooien met zeer
fijngehakte peterselie.
Het koken.
1 kg vis of vismoten of een Yi kg.
visfilets, een Yi kter water, 35 gram
(3)^2 eetlepels) bloem, wat melk, boter
of margarine, zout.
De vis schoonmaken, wassen en opzetten
met kokend water met wat zout. De warmte
bron temperen en de vis zachtjes gaar koken.
Als de vis gaar is (het visvlees is dan on
doorschijnend) de vis uit het water nemen.
Het kooknat met de bloem en een klontje
boter of margarine tot saus verwerken. De
kooktijd van schelvis is 8 tot 10 minuten,
van kabeljauw 10 minuten, bot en schol ca.
8 minuten, tarbot 10 tot 15 minuten, van
visfilets 5 minuten en vismoten 10 minuten.
weg me_t DA Ml®O
smaakvolle mappen en dozen in de nieuwste kleuren, in elke prijsklasse, reeds vanaf f 2,25
spanning en avontuur in gezonde vorm voor de jeugd van 6 tot 16 jaar, vanaf f 0,35
leuke frisse voorbeelden, gemakkelijk te kleuren, prentenboeken met verrassende mogelijkheden
door schuiven, vouwen enz. f 0,25 0,45 0,75
Alles desgewenst in speciale
Sint Nicolaas-verpakking 11
I
Parker, Geha, Osmia, Talens, merken met wereldreputie, allen met gouden pen en
volledige garantie, desgewenst met de naam van de bezitter er in gegraveerd vanaf f 9,93
Talloze andere leuke en praktische surprises; verfdozen, vierkleurenpotloden,
vulpenetuis, brievenw/egers, vloeïleggers, passerdozen, kleurpotloden,
foto-albums, plastik prullemanden enz. enz.
Voor het gereedmaken van Uw pakjes handige rollen SINT NICOLAASPAPIER,
LABELS en ETIKETTEN en voor de sluiting natuurlijk .FLEXOTEEP'.
ditmaal de gasten het onderspit delven raken zij
wel heel erg achterop. Wellicht weten zij door deze
wetenschap bezield een puntje uit Oosterhout weg
te slepen,
3e klasse D K.N.V.B.
In deze regionen staan vier ontmoetingen op het
programma waarvan een oppervlakkige beschouwing
evenveel overwinningen voor de op eigen veld spe
lende ploegen doet verwachten.
Terneuzen zal door Odio met ledige handen terug
over de Schelde te zenden in puntental boven R.C.S.
komen te staan, dat dan evenwel één wedstrijd minder
gespeeld heeft. Tenzij de Ossendrechtse ploeg voor
een verrassing zou zorgen, hetgeen geenszins denk
beeldig is.
Corn Boys kan na wellicht spannende strijd in eigen
huis de baas blijven door Zeeland Sport te kloppen,
terwijl wij in Biervliet een kleine zege voor de na
komelingen van Beukelsz. tegemoet zien,
Hontenisse achten wij niet in staat van de thuis
spelende Grenswachters te winnen. De Puttenaren
zullen uiteindelijk wel de volle buit weten te veroveren.
Zaterdagvoetbal - afd. Zeeland le klasse.
Bij de Jeugdherberg worden wij waarschijnlijk oo
een levendige kamp vergast. De technisch superieure
Zuid-Bevelanders uit Nieuwdorp zullen met het nodige
elan de zaken aanpakken. Evenwel is A.Z.V.V. op
eigen bodem steeds een lastige tegenstander gebleken
en naar het ons voorkomt zullen de rood-witten uit
de thuiswedstrijden hun puntenwinst moeten halen.
Ergo dus spanning en emotie in voldoende mate
als het de gasten niet van meet af meezit. Overigens
zal A.Z.V.V. dunkt ons zijn huid weer zo duur
mogelijk verkopen.
Op Zaamslag komt het eveneens in de staartgroep
bengelende V.C.K. uit Koudekerke op bezoek. De
gasten maakten tot dusverre geen al te sublieme indruk
maar ook Zaamslag is niet zo veelbelovend gestart,
doch boekte vorige Zaterdag haar eerste winstpunt.
Wellicht dat he ook dit week-end door de groen-
witten tot een gelijk spel wordt gebracht en zij zo
doende kans maken de Walcherse ploeg eerlang voor
bij te streven.
De grote strijd in deze afdeling heeft plaats te
Arnemuiden waar de fanatieke en watervlugge Boys
uit Colijnsplaat op bezoek komt, één der kwiekste
tegenstrevers van Arnemuiden, dat weer hele beste
kansen maakt voor de titel. Het voordeel van eigen
terrein, mitsgaders de snelheid en het uithoudings
vermogen zijn overigens sterke troeven voor de rood-
broeken, die een Walcherse zege kunnen bewerk
stelligen.
Terneuzense Boys heeft het o.i. nog het gemakke
lijkst. Deze ploeg kan in deze regionen doorgaans
goed mee en zien wij dan ook een sprekende victorie
boeken.
WWMmMM9BIS
m s»
a