De vloot ligt varens-ree. Uw/ Pinkster-uitstapje slaagt, maar dan moet U het goed voorbereiden i Fa J. C. VINK Markt 12 Geef Uw eitje een ander aanzien. Uw reisroute maakt U hent gemakkelijkst klaar, wanneer U goede kaarten en gidsen bij de hand hebt. Zoals Michelinkaarten van Nederland, België, Frankrijk F a 1 c k - p 1 a n Beneluxkaart met practisch vouwsysteem Kompas reis- en zakatlassen Gidsen van Parijs, Rivièra, Zwitserland Belgische steden enz. Voor Uw vrije uren prettige va cant ie-lectuur, detetieve's in de goedkope series „PAAIEN MAAROP HOOP VAN ZEGEN". VLAGGETJESDAG IN VLAARDINGEN, SCHEVEINGEN EN IJMUDIEN. De beslissing is gevallen. Op 22 Mei a.s. vaart de haringvloot uit. Dan is het dus Buisjesdag. Dat wil zeggen, dat op Zater dag 19 Mei, Zondag 20 Mei en Maandag 21 Mei, de Vlaggetjesdagen worden gehou den. Daarvoor zijn interessante feestpro gramma's samengesteld, die ongetwijfeld weer vele duizenden naar de haringhavens zullen voeren. Vlaggetjesdag, dat is een oud-Hollands kijkspel. De haringvloot ligt, klaar voor de start .fraai opgeschilderd onder een vlaggen- pracht voor de kant. Vlaggetjesdag, dat is depronkdag van het oude Nederlandse be drijf. Van oudsher een dag van vreugde in de haringplaatsen. Willem Beukelszoon naar Vlaardingen. Het accent valt dit jaar op Vlaardingen. Daar zal door de directeur van het Bedrijf schap voor Visserijproducten, de heer Drs. D J. van Dijk, officieel de Bedrijfschaps wimpel worden gehesen op de VL 97, het schip, dat verleden jaar de best verzorgde haring van de Vlaardingse vloot aanvoerde. Willem Beukelszoon, de vermaarde uitvinder van het haringkaken, zal aes middags met gevolg per schip het onderzoekingsvaar tuig „Willem Beukelszoon" arriveren en zijn opwachting maken. Daarna heeft een vaartocht op de Maas plaats. Hieraan wordt ook door het hospitaal-kerkschip ,,De Hoop' deelgenomen. Des avonds ligt de vloot dan onder het licht van schijnwerpers en trekt een muziekcorps, waarvan de leden in ori ginele visserskleding zijn gestoken, door de stad. Ook in Scheveningen en IJmuiden zet men Zaterdag het beste beentje voor. In Scheve ningen wordt een vlootrevue voor de kust gehouden. In verband met het tij vangt deze om 11 uur aan. De schepen vallen omstreeks half twee weer binnen. Daarna trekt een grote optocht, waarin vele facetten van de visserij worden pitgebeelc door Scheve ningen. Des avonds is er muziek aan de haven en de dag wordt besloten met een groot Vlaggetjesdag-vuurwerk. In IJmuiden, waar ook de Katwijkse vloot ligt, is een uitgebreid feestprogramma sa mengesteld. Ook daar een optocht van de jeugd- en sportverenigingen, die door de plaats naar de haven trekt. „Een vlaggenzee trekt naar zee". Gevolgd door een basket balwedstrijd. Des avonds op hte Stations plein, treedt een aantal gymnastiekvereni gingen op met bijzondere nummers, ont leend aan de visserij. Zo zal een groep van 180 deelnemers(sters) „Ter haringvisserij" opvoeren. Daarna volgt een concert op de kop van de haven, waar de schepen onder het licht van schijnwerpers liggen. De dag wordt besloten met een groot vreugdevuur, dat de zee-kadetten zullen ontsteken. Des Zondags is er geen „feest", dan ko men, terecht, duizenden kijkers om van dit schouwspel te genieten. Ja, dit alles is de omlijsting van een schoon schouwspelde vloot-gereed-tot-haring- vangen. Dinsdag i begin haringjagerij. Op Dinsdag 22 Mei vaart de vloot uit. Dat is het startsein voor de vermaarde ha ringjagerij. De Vlaardingers vertrekken om 8 uur, de Scheveningers om 12 uur en de Katwijkers en IJmuidenaren om 14 uur Wie zal de eerste haring aanvoeren Wie zal het eerste binnen zijn Een Vlaardinger, een Scheveninger, een Katwijker of een IJ- muidenaar Niemand weet het, maar er zijn verwachtingen. Vrijdag de eerste haring Men heeft aan de havens natuurlijk al wel een rekensommetje gemaakt. Dinsdag varen, Woensdagmiddag aan schot (netten uitzet ten), in de nacht van Woensdag op Donder dag de vleet halen. En dan, als er gevangen is, aan de jagers de snelste schepen der vloot de vangst overgeven, die er mede naar het vaderland varen. Als dat lukt dan kan Vrijdag 25 Mei, in de loop van de dag de eerste haring worden verwacht. Als het lukt natuurlijk. Maar één ding staat vast. Het zal niet lang meer duren of ook van de winkels en wagens zullen de vlaggen weer wapperen. Dan zijn ze er weer de malse maatjes. Triomf, de vreugde stijge in top Van de ruim één en een kwart milliard eieren, die jaarlijks in ons land gegeten worden, komt een belangrijk deel hard of zacht gekookt op tafel dat is immers voor de huisvrouw wél zo gemakkelijk. Maar waarom zoudt li Uw eitje ook thuis niet eens een ander aanzien geven Een warme uitsmijter, een pittige goud gele omelet behoren zeker ook tot de lekkere gerechten, die U in eigen keuken kunt be reiden. Hieronder een paar voorbeelden, waarbij is uitgegaan van een hoeveelheid voor vier personen. Gepocheerde eieren met saus, 5 eieren, Yi liter bouillon of water met een bouillonblokje, 50 gram (3 eet lepels) boter of margarine, 50 gram (5 eetlepels) bloem, ui, foelie, azijn en zout. Een der eieren hard koken, laten afkoelen en pellen. De bouillon of het water met het bouillonblokje opzetten met een stukje ui en een weinig foelie en aan de kook brengen. De ui verwijderen. De boter of margarine smelten ,de bloem er door roeren en bij scheutjes tegelijk de bouillon toevoegen. De saus enige minuten zachtjes laten doorkoken en op smaak afmaken. De saus warm houden. Kort voor het opdienen de eieren pocheren. Hiertoe in een diepe koekenpan of andere ondiepe pan een flink laag water aan de kook brengen met een lepel zout en azijn. Het vuur temperen. De eieren één voor één op een schoteltje breken en in het water laten glijden, dat net tegen de kook wordt gehouden. De eieren drie tot vijf minuten zo zachtjes verwarmen. Zij zijn dan van binnen nog zacht. Wie van harder gekookte eieren houdt kan ze nog een paar minuten verwarmen. De eieren voorzichtig met een schuimspaan uit het water nemen en op een schaal over brengen. De hete saus er over schenken. De dooier van het hard gekookte ei in een zeefje leggen en boven de saus fijn wrijven zodat de oppervlakte daarvan met eigeel is bestrooid. De eierschotel meteen opdienen. Het overblijvende gekookte eiwit kan ge bruikt worden in een sla1 of soep. Gemengde omelet. In een omelet kunnen allerlei restjes ver werkt worden kaas, stukjes vlees of ge kookte groente lenen er zich uitstekend toe. De restjes worden, vóór U het ei in de pan schenkt, evenop gebakken. In de omelet, waarvoor wij U hier het re cept geven, gebruiken wij ui, aardappelen en spek. 4 eieren, 50 gram rookspek in Blokjes gesneden of 50 gram bacon, een ui of preitje, een paar koude gekookte aard appelen, zout, peterselie oof selderij. In een grote koekenpan de bacon of het spek zachtjes uithakken met de gesnipperde ui. De aardappelen klein snijden en aan weerszijden bruin bakken in het vet zo nodig daarbij boter of margarine gebruiken. De eieren loskloppen met enkele eetlepels water, een weinig zout en peterselie- of selderijgroen, totdat geel en wit dooreen ge mengd zijn. De ei-massa in de koekenpan schenken en bij matige warmte gaar bakken. Steeds de omelet langs de rand van de pan los steken en nog vloeibaar ei er onder laten lopen. De omelet behoeft slechts, aan één kant gebakken te worden. Waarom zoudt U niet eens een saus, soep of toespijs met -ei verfijnen U kunt er de kleine eitjes voor gebruiken. Voor het afmaken van een soep of saus leent zich de dooier het best. Eén dooier op een liter soep of een halve liter saus is vol doende. De soep of de saus wordt op de gewone wijze gekooktkort voor het opdienen wordt de met wat saus of soep aangemengde eidooier er door geroerd. Het gerecht mag daarna niet flink meer doorkoken, want dan schift het. Een zure saus of peterseliesaus, met ei op smaak gebracht en gekleurd, zal bijzonder lekker smaken over gekookte vis, witte bonen, aardappelen of rijst. REMBRANDT- TENTOONSTELLINGEN. Als aansluiting bij ons artikel over het leven en de werken van Rembrandt laten wij hieronder nog een agenda volgen van ten toonstellingen van zijn werken die deze zomer in Amsterdam en Rotterdam zullen plaats vinden. Van 18 Mei tot en met 5 Augustus ten toonstelling van schilderijen en etsen van Rembrandt in het Rijksmuseum te Amster dam. Van 17 Mei tot en met 5 Augustus ten toonstelling van tekeningen van Rembrandt in Museum Boymans te Rotterdam. Van 1 Juni tot en met 3 September ten toonstelling van schilderijen en tekeningen van Rembrandt en zijn tijdgenoten in het Stedelijk Museum „De Lakenhal" te Leiden. Van 8 Augustus tot en met 21 October tentoonstelling van schilderijen en etsen van Rembrandt in Museum Boymans te Rotter dam. Van 8 Augustus tot en met 21 October tentoonstelling van tekeningen van Rem brandt in het Rijksmuseum te Amsterdam. Van 1 Juni tot en met 1 October tentoon stelling van originele tekeningen, reproduc- tie's en foto's van Amsterdam en omgeving, zoals Rembrandt en zijn tijdgenoten die za gen, in Museum „Het. R^mbrandthuis" te Amsterdam. VLISSINGEN INTERNATIONALE HAVEN. Maandagmiddag half twee debarkeerde te Vlissingen het eerste schip van de Italiaanse Scheepvaartmaatschappij „Fratelli Grimal- di" en daarmede is Vlissingen thans weer opgenomen in het internationale scheep vaartverkeer. Deze Italiaanse maatschappij nam kort geleden het besluit een passagiers- dienst Noord-EuropaMidden-Amerika te gaan openen en Vlissingen werd als Noord- Europese haven uitgekozen. Voor Uw picknick onderweg practische plastic boterhamzakjes en pakjes papieren servetten. OPREIS 'n flacon CAR30VST (M'jnhardt) tegen spljsverteringïïtoornlssen viens her- het :aam zers- in- larin ge- drie 'r zij i lam- laiwPj1 dit dei md Axel

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1956 | | pagina 3