De vloot ligt varens-ree.
Uw/ Pinkster-uitstapje slaagt,
maar dan moet U het goed voorbereiden i
Fa J. C. VINK
Markt 12
Geef Uw eitje een ander aanzien.
Uw reisroute maakt U hent gemakkelijkst klaar, wanneer U
goede kaarten en gidsen bij de hand hebt.
Zoals
Michelinkaarten van Nederland, België, Frankrijk
F a 1 c k - p 1 a n Beneluxkaart met practisch vouwsysteem
Kompas reis- en zakatlassen
Gidsen van Parijs, Rivièra, Zwitserland Belgische steden enz.
Voor Uw vrije uren
prettige va cant ie-lectuur, detetieve's in de goedkope series
„PAAIEN MAAROP HOOP VAN ZEGEN".
VLAGGETJESDAG IN VLAARDINGEN, SCHEVEINGEN EN IJMUDIEN.
De beslissing is gevallen. Op 22 Mei a.s.
vaart de haringvloot uit. Dan is het dus
Buisjesdag. Dat wil zeggen, dat op Zater
dag 19 Mei, Zondag 20 Mei en Maandag
21 Mei, de Vlaggetjesdagen worden gehou
den. Daarvoor zijn interessante feestpro
gramma's samengesteld, die ongetwijfeld
weer vele duizenden naar de haringhavens
zullen voeren.
Vlaggetjesdag, dat is een oud-Hollands
kijkspel. De haringvloot ligt, klaar voor de
start .fraai opgeschilderd onder een vlaggen-
pracht voor de kant. Vlaggetjesdag, dat is
depronkdag van het oude Nederlandse be
drijf. Van oudsher een dag van vreugde in
de haringplaatsen.
Willem Beukelszoon naar Vlaardingen.
Het accent valt dit jaar op Vlaardingen.
Daar zal door de directeur van het Bedrijf
schap voor Visserijproducten, de heer Drs.
D J. van Dijk, officieel de Bedrijfschaps
wimpel worden gehesen op de VL 97, het
schip, dat verleden jaar de best verzorgde
haring van de Vlaardingse vloot aanvoerde.
Willem Beukelszoon, de vermaarde uitvinder
van het haringkaken, zal aes middags met
gevolg per schip het onderzoekingsvaar
tuig „Willem Beukelszoon" arriveren en
zijn opwachting maken. Daarna heeft een
vaartocht op de Maas plaats. Hieraan wordt
ook door het hospitaal-kerkschip ,,De Hoop'
deelgenomen. Des avonds ligt de vloot dan
onder het licht van schijnwerpers en trekt
een muziekcorps, waarvan de leden in ori
ginele visserskleding zijn gestoken, door de
stad.
Ook in Scheveningen en IJmuiden zet men
Zaterdag het beste beentje voor. In Scheve
ningen wordt een vlootrevue voor de kust
gehouden. In verband met het tij vangt deze
om 11 uur aan. De schepen vallen omstreeks
half twee weer binnen. Daarna trekt een
grote optocht, waarin vele facetten van de
visserij worden pitgebeelc door Scheve
ningen. Des avonds is er muziek aan de
haven en de dag wordt besloten met een
groot Vlaggetjesdag-vuurwerk.
In IJmuiden, waar ook de Katwijkse vloot
ligt, is een uitgebreid feestprogramma sa
mengesteld. Ook daar een optocht van de
jeugd- en sportverenigingen, die door de
plaats naar de haven trekt. „Een vlaggenzee
trekt naar zee". Gevolgd door een basket
balwedstrijd. Des avonds op hte Stations
plein, treedt een aantal gymnastiekvereni
gingen op met bijzondere nummers, ont
leend aan de visserij. Zo zal een groep van
180 deelnemers(sters) „Ter haringvisserij"
opvoeren. Daarna volgt een concert op de
kop van de haven, waar de schepen onder
het licht van schijnwerpers liggen. De dag
wordt besloten met een groot vreugdevuur,
dat de zee-kadetten zullen ontsteken.
Des Zondags is er geen „feest", dan ko
men, terecht, duizenden kijkers om van dit
schouwspel te genieten.
Ja, dit alles is de omlijsting van een schoon
schouwspelde vloot-gereed-tot-haring-
vangen.
Dinsdag i begin haringjagerij.
Op Dinsdag 22 Mei vaart de vloot uit.
Dat is het startsein voor de vermaarde ha
ringjagerij. De Vlaardingers vertrekken om
8 uur, de Scheveningers om 12 uur en de
Katwijkers en IJmuidenaren om 14 uur
Wie zal de eerste haring aanvoeren Wie
zal het eerste binnen zijn Een Vlaardinger,
een Scheveninger, een Katwijker of een IJ-
muidenaar Niemand weet het, maar
er zijn verwachtingen.
Vrijdag de eerste haring
Men heeft aan de havens natuurlijk al wel
een rekensommetje gemaakt. Dinsdag varen,
Woensdagmiddag aan schot (netten uitzet
ten), in de nacht van Woensdag op Donder
dag de vleet halen. En dan, als er gevangen
is, aan de jagers de snelste schepen der
vloot de vangst overgeven, die er mede
naar het vaderland varen. Als dat lukt dan
kan Vrijdag 25 Mei, in de loop van de dag
de eerste haring worden verwacht. Als het
lukt natuurlijk. Maar één ding staat vast.
Het zal niet lang meer duren of ook van de
winkels en wagens zullen de vlaggen weer
wapperen.
Dan zijn ze er weer de malse maatjes.
Triomf, de vreugde stijge in top
Van de ruim één en een kwart milliard
eieren, die jaarlijks in ons land gegeten
worden, komt een belangrijk deel hard of
zacht gekookt op tafel dat is immers voor
de huisvrouw wél zo gemakkelijk. Maar
waarom zoudt li Uw eitje ook thuis niet
eens een ander aanzien geven
Een warme uitsmijter, een pittige goud
gele omelet behoren zeker ook tot de lekkere
gerechten, die U in eigen keuken kunt be
reiden.
Hieronder een paar voorbeelden, waarbij
is uitgegaan van een hoeveelheid voor vier
personen.
Gepocheerde eieren met saus,
5 eieren, Yi liter bouillon of water met
een bouillonblokje, 50 gram (3 eet
lepels) boter of margarine, 50 gram
(5 eetlepels) bloem, ui, foelie, azijn en
zout.
Een der eieren hard koken, laten afkoelen
en pellen. De bouillon of het water met het
bouillonblokje opzetten met een stukje ui en
een weinig foelie en aan de kook brengen.
De ui verwijderen. De boter of margarine
smelten ,de bloem er door roeren en bij
scheutjes tegelijk de bouillon toevoegen. De
saus enige minuten zachtjes laten doorkoken
en op smaak afmaken. De saus warm houden.
Kort voor het opdienen de eieren pocheren.
Hiertoe in een diepe koekenpan of andere
ondiepe pan een flink laag water aan de
kook brengen met een lepel zout en azijn.
Het vuur temperen.
De eieren één voor één op een schoteltje
breken en in het water laten glijden, dat net
tegen de kook wordt gehouden.
De eieren drie tot vijf minuten zo zachtjes
verwarmen. Zij zijn dan van binnen nog
zacht. Wie van harder gekookte eieren houdt
kan ze nog een paar minuten verwarmen.
De eieren voorzichtig met een schuimspaan
uit het water nemen en op een schaal over
brengen. De hete saus er over schenken.
De dooier van het hard gekookte ei in een
zeefje leggen en boven de saus fijn wrijven
zodat de oppervlakte daarvan met eigeel is
bestrooid. De eierschotel meteen opdienen.
Het overblijvende gekookte eiwit kan ge
bruikt worden in een sla1 of soep.
Gemengde omelet.
In een omelet kunnen allerlei restjes ver
werkt worden kaas, stukjes vlees of ge
kookte groente lenen er zich uitstekend toe.
De restjes worden, vóór U het ei in de pan
schenkt, evenop gebakken.
In de omelet, waarvoor wij U hier het re
cept geven, gebruiken wij ui, aardappelen
en spek.
4 eieren, 50 gram rookspek in Blokjes
gesneden of 50 gram bacon, een ui of
preitje, een paar koude gekookte aard
appelen, zout, peterselie oof selderij.
In een grote koekenpan de bacon of het
spek zachtjes uithakken met de gesnipperde
ui. De aardappelen klein snijden en aan
weerszijden bruin bakken in het vet zo
nodig daarbij boter of margarine gebruiken.
De eieren loskloppen met enkele eetlepels
water, een weinig zout en peterselie- of
selderijgroen, totdat geel en wit dooreen ge
mengd zijn. De ei-massa in de koekenpan
schenken en bij matige warmte gaar bakken.
Steeds de omelet langs de rand van de pan
los steken en nog vloeibaar ei er onder laten
lopen. De omelet behoeft slechts, aan één
kant gebakken te worden.
Waarom zoudt U niet eens een saus,
soep of toespijs met -ei verfijnen U kunt
er de kleine eitjes voor gebruiken.
Voor het afmaken van een soep of saus
leent zich de dooier het best. Eén dooier op
een liter soep of een halve liter saus is vol
doende.
De soep of de saus wordt op de gewone
wijze gekooktkort voor het opdienen
wordt de met wat saus of soep aangemengde
eidooier er door geroerd. Het gerecht mag
daarna niet flink meer doorkoken, want dan
schift het. Een zure saus of peterseliesaus,
met ei op smaak gebracht en gekleurd, zal
bijzonder lekker smaken over gekookte vis,
witte bonen, aardappelen of rijst.
REMBRANDT-
TENTOONSTELLINGEN.
Als aansluiting bij ons artikel over het
leven en de werken van Rembrandt laten wij
hieronder nog een agenda volgen van ten
toonstellingen van zijn werken die deze
zomer in Amsterdam en Rotterdam zullen
plaats vinden.
Van 18 Mei tot en met 5 Augustus ten
toonstelling van schilderijen en etsen van
Rembrandt in het Rijksmuseum te Amster
dam.
Van 17 Mei tot en met 5 Augustus ten
toonstelling van tekeningen van Rembrandt
in Museum Boymans te Rotterdam.
Van 1 Juni tot en met 3 September ten
toonstelling van schilderijen en tekeningen
van Rembrandt en zijn tijdgenoten in het
Stedelijk Museum „De Lakenhal" te Leiden.
Van 8 Augustus tot en met 21 October
tentoonstelling van schilderijen en etsen van
Rembrandt in Museum Boymans te Rotter
dam.
Van 8 Augustus tot en met 21 October
tentoonstelling van tekeningen van Rem
brandt in het Rijksmuseum te Amsterdam.
Van 1 Juni tot en met 1 October tentoon
stelling van originele tekeningen, reproduc-
tie's en foto's van Amsterdam en omgeving,
zoals Rembrandt en zijn tijdgenoten die za
gen, in Museum „Het. R^mbrandthuis" te
Amsterdam.
VLISSINGEN INTERNATIONALE
HAVEN.
Maandagmiddag half twee debarkeerde te
Vlissingen het eerste schip van de Italiaanse
Scheepvaartmaatschappij „Fratelli Grimal-
di" en daarmede is Vlissingen thans weer
opgenomen in het internationale scheep
vaartverkeer. Deze Italiaanse maatschappij
nam kort geleden het besluit een passagiers-
dienst Noord-EuropaMidden-Amerika te
gaan openen en Vlissingen werd als Noord-
Europese haven uitgekozen.
Voor Uw picknick onderweg
practische plastic boterhamzakjes en
pakjes papieren servetten.
OPREIS 'n flacon CAR30VST (M'jnhardt)
tegen spljsverteringïïtoornlssen
viens
her-
het
:aam
zers-
in-
larin
ge-
drie
'r zij i
lam-
laiwPj1
dit
dei
md
Axel