AXELSE COURANT f&r# r i. C.VINK Bevolking, energie en voedsel Een Nederlands BADPAK heeft een ook in het Buitenland Frankering bij abonnement. Axel WOENSDAG 20 JULI 1955 O 69e JAARGANG No. 82. NIEUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR ZEEUWSCH-VLAANDEREN VERSCHIJNT IEDERE WOENSDAG EN ZATERDAG Drukker - UitgeefsterFIRMA J. C. VINK Red. en Adm.: Axel, Markt 12, Tel. 0 1155-646 HoofdredactieJ. C. VINK FIRMA Markt 12 AXEL. De bevolking van de wereld neemt dagelijks toe, en heeft dus ook iedere dag meer energie en voedsel nodig. Wanneer men alleen maar ziet welke gewel dige hoeveelheden voedsel er in een grote stad dagelijks moeten worden aan gevoerd om de bewoners van het nodige te voorzien, en bewonderend consta teert hoe dit alles perfect verloopt,die kan alleen maar ontzag hebben voor de problemen, die de voeding van de gehele wereld met zich brengt, en het won der dat er voor de 2.400 millioen aardbewoners voldoende voedsel kan worden voortgebracht. De onderlinge samenhang tussen bevol king energie en voedsel roept een aantal problemen op die wij hieronder eens kort willen bespreken. Bij het begin van onze jaartelling leef den er naar schatting tussen 250 en 350 mil lioen mensen in de wereld, laten wij aan nemen 300 millioen. In 1650 was de wereld bevolking, ook al weer volgens schatting, aangegroeid tot 600 millioen. De-volgende verdubbeling van dit aantal vond omstreeks 1850 plaats en in 1950 waren er 2.400 mil lioen mensen op de aarde. We zien het verrassende en tegelijk ont stellende feit dat er voor de eerste verdub beling het verstrijken van 16 eeuwen, voor de tweede van 2 eeuwen en voor de laat ste slechts een eeuw nodig was. Zelfs in de laatste jaren valt in de toeneming van de be volking een versneld tempo waar te nemen: overtrof in 1950 het aantal geboorten dat der sterfgevallen met 60.000 per dag, in 1953 bleek dit cijfer reeds 70.000 te bedragen. Tot deze snelle toename hebben in de al lereerste plaats betere hygiene en de voor- uitgang van de medische wetenschap bijge dragen: de kindersterfte werd steeds kiei- ner en de gemiddelde levensverwachting steeds groter. Er zijn echter nog een aantal andere factoren die hierop van invloed zijn. De mens van thans beschikt over veel meer wetenschappelijke gegevens en statistieken dan vroeger, maar men heeft nog altijd geen volledig inzicht in de werkelijke betekenis die achter al deze cijfers schuil gaat. Energie. Hoeveel energie heeft een mens per dag nodig In de Verenigde Staten bevat het voedsel per hoofd van de bevolking per dag onge veer 3.000 calorieën, maar het totale ener gieverbruik per hoofd van de bevolking is ruim 40 maal zo hoog, n.l. ongeveer 125.000 cal. per dag. Het is een opmerkelijk feit dat ongeveer 25 procent hiervan wordt gebruikt voor ruimteverwarming, dus om gebouwen te verwarmen, ongeveer 2,5 procent in de vorm van voedsel en de rest voor kracht, aandrijving van machines, werktuigen, enz. De gemiddelde cijfers voor onze planeet in zijn geheel zien er heel anders uitvolgens een, i|iteraard, ruwe schatting jp/ordt per persoon per dag 2.400 cal. inde vorm van voedsel gebruikt en 6.000 cal. voor kracht en verwarming. Wanneer. Wanneer wij dit laatste cijfer nemen en wij vermenigvuldigen het met het aantal be woners van onze aarde, dan zijn er in totaal Jer dag 15.000.000.000.000 cal. nodig, waar tan 1/3 voor voedsel en 2/3 voorkracht en verwarming. Dit getal is te groot om er mee te werken en dus zullen wij 1.000.000.000.000 cal. een wereldenergie-eenheid noemen. Van deze eenheid worden er dus op aarde per 'tg 15 gebruikt. Welke energiebronnen staan ons in hoofd taak ter beschikking Envoudigheidshalve zullen wij deze in drie categorieën indelen. In de allereerste plaats tn deze is ook de belangrijkste, hebben wij le energie, die ons dagelijs door de zon wordt oegezonden inhaar licht- en warmtestralen, fen tweede bezitten wij sinds kort de mo- [elijkheid de energie, die inde kernen van de itomen is vastgelegd, dienstbaar te maken 'an onze behoeften en ten slotte, hoewel van feing belang, hebben w'ij een bron van ener- |ie in de verschijnselen, die verband houden net het feit dat onze aarde een in de ruimte 'wegend hemellichaam is wij noemen als 'oorbeeld hiervan de getijden. Van de zon krijgen wij de zonne-energie 'ie onze planeet dagelijks fcmspoelt. Wij ebben zonne-energie, die een paar weken '1 maanden geleden werd ontvangen en die ijdelijk is opgeslagen in de groene planten in water dat in de vorm van waterdamp 't zeëen en rivieren opstijgt en als neerslag eerkomt in de gergen: het neerstromende wa cc kan in hydro-electrische centrales wor- en gebruikt voor de opwekking van ener- Verder wordt de zonnewarmte tijdelijk ogeslagen in het zeewater en zij veroorzaakt in de atmosfeer het ontstaan van luchtstro mingen. Tenslotte hebben wij nog de zon newarmte die millioenen jaren geleden in de bodem is opgeslagen in de vorm van kolen en aardolie. In dit verband mag er wel op gewezen worden, dat wij van de dagelijks toegevoer de zonnewarmte, die tijdelijk in de planten en in het water wordt opgeslagen, slechts een uiterst klein gedeelte gebruiken en dus het grootste deel voor ons verloren gaat; aan vulling vindt echter voortdurend plaats. Met de fossiele brandstoffen, kolen en aardolie, is het een ander geval: dit is een erfenis uit voor-historische tijden, een kapitaal dat niet door rente aanwast, het is een voorraad, die steeds kleiner wordt en waaraan niets meer wordt toegevoegd. Het is duidelijk dat wij voor een blijvende voorziening in onze voortdurend toenemendeenergiebehoefte het oog moeten richten op de zonne-energie die ons dagelijks in welhaast onuitputtelijke hoeveelheden wordt toegevoer. De ontwikkeling van de toepassing van de atoom-energie staat nog in de kinder schoenen; de vooruitzichten Jiiervan zijn nog zo onzeker, dat het verder ingaan op de mogelijkheden van deze energiebron een te speculatief karakter zou dragen. Wanneer wij ons thans dus beperken tot de onafgebroken stroom energie, die de zon levert dan doet zich de vraag voor Hoe groot is deze hoeveelheid Sterrenkundigen hebben berekend dat deze hoeveelheid globaal 1.400.000 van de al eer der genoemde wereld-energie-eenheden be draagt. In de vorm van waterkracht staan ons hiervan niet meer dan 200 eenheden ter beschikking, ongeveer 33 van deze eenheden, tijdelijk opgeslagen in de groene planten, staan ons in deze vorm dagelijks ten dien ste, de beschikbare warmte in het zeewater opgeslagen bedraagt slechts 10 eenheden per dag, terwijl voorts nog 1, resp. 5 eenheden opgeslagen worden in wind en atmosferische electriciteit. Het valt hierbij dus wel onmiddellijk op, dat de hoeveelheid energie, waarvan gebruik wordt gemaakt, vrijwel in het niet verzinkt bij de onvoorstelbaar grote hoeveelheden, die de zon ons dagelijks toestuurt.. We zien dat de energie-toevoer bijne het 100.000-vou- dige bedraagt van de totale behoefte op aarde en om enig idee te geven van deze overvloed willen wij hier nog noemen, dat wanneer wij er in konden slagen al deze energie te benutten, een halve vierkante meter grond voldoende zou zijn om ieder mens de 3000 calorieën te verschaffen, die hij dagelijks in de vorm van voedsel opneemt. Hoe komt het dat de opbrengst van de uitgestraalde zonne-energie voor ons zo laag is Het rendement van een maisveld ligt on geveer in de orde van 0,2 procent.Indien wij deze mais als veevoer gebruiken en wij eten het vlees, dan verminderd dit rendement nog eens tot ongeveer een tiende, dus 0,02 procent Wij moeten echter niet al te geestdriftig zijn over de onuitputtelijke voorraad energie die de zon ons levert, want er zijn twee bezwaren aan verbonden. Het eerste daar van is, dat de zonne-energie over zo'n enorm oppervlak wordt verspreid en dus moeilijk te vangen is. Een opvang-installatie zou zo kostbaar worden, dat reeds uit dit oogunt bezien, een oplossing nog even ver verwij derd schijnt als duizend of tweeduizend jaar geleden.. Het tweede bezwaar hangt nauw met het eerste samen. Een door warmte aangedre ven machine heeft slechts een hoog rende ment wanneer ze bij hoge temperatuur werkt denk maar aan bijv. een stoomturbine,, een benzine- of dieselmotor, enz. Wanneer de zon het aardoppervlak beschijnt, dan is daar wel een geweldige hoeveelheid energie bij betrokken, maar de temperatuursverande ringen blijven in het allergunstigste geval toch nog tot enkele tientallen graden beperkt Om hoge temperaturen te krijgen moeten we dus de warmte gaan bijeenbrengen op 1 punt, bijv. door spiegels, en zo vervallen wij weer terug in de eerstgenoemde moeilijkheid Voedsel. Ofschoon wij niet willen beweren dat e- nergie en voedsel twee begrippen zijn, die elkaar in vele opzichten dekken, denk maar aan de smaak en geur of de apetijtelijke aan blik van goed bereid voedsel, toch kunnen wij het feit niet wegcijferen, dat zuiver we tenschappelijk geredeneeerd, voor voedsel slechts drie ingrediënten nodig zijn een vol doend aantal atomen van verschillende stof fen, in hoofdzaak koolstof, stikstof, zuur stof en waterstof; een hoeveelheid energie nodig om deze stoffen zo met elkaar te ver binden dat producten fcmtst&an, idïe door de stofwisselingsorganen van de mens kun nen worden opgenomen en verteerd.. De grondstoffen hiervoor, de atomen, zijn ge lukkig in onbeperkte mate beschikbaar. W etenschappelijke landbouw-methoden, ontginning van nieuwe gronden en maatre gelen tot behoud van de bodem, hoe waar devol ook, kunnen ons slechts tijdelijk ver lichting brengen, maar nooit definitief een oplossing geven. Het voornaamste is echter dat op deze manier tijd gewonnen wordt en in die tijd slagen de geleerden er misschien in om een oplossing van meer blijvende aard te vinden. Onder auspiciën van de Amerikaanse Roc kefeller Foundation worden in verscheidene laboratoria onderzoekingen gedaan, die een redelijke belofte inhouden dat eenmaal het voedselprobleem voor de mensheid tot een oplossing zal kunnen worden gebracht., al moet natuurlijk de nodige reserve worden betracht. In verband met doel en methode kunnen wij de onderzoekingen die worden gedaan in vier groepen verdelen. Allereerst noemen wij de onderzoekingen op het gebied van de zonne-energie, waar bij men speurt naar methoden om met behulp van een of andere tussenstof de energie van de zon met een behoorlijk rendement om te zetten in scheikundige of electrische vorm. Vervolgens worden op grote schaal on derzoekingen gedaan op het gebied van het planten en dierenleven in zee, welks rijkdom onvoorstelbaar groot is. Toch is slechts ruim 1 procent van het voedsel dat op aarde ge bruikt wordt uit zee afkomstig. Ten derde wordt grote aandacht besteed aan de verdeling van het water op onze planeet. De grootste beperking in de voed selopbrengst ontstaat door gebrek aan water Het is niet een kwestie van de hoeveelheid water, maar van de juiste verdeling naar plaats en tijd.Daarom worden op grote schaal proeven genomen met het ontzilten van brak en zout water. Ook worden de ei genschappen van wolken nauwkeurig bestu deerd, omdat dë mens misschien enige in- invloed uit kan oefenen op de verdeling van de regen. Verder wordt de waterhuishou ding van de planten bestudeerd, zodat het misschien mogelijk zal worden plantensoor ten te ontwikkelen, die onder ongunstige omstandigheden, speciaal droogte, toch een behoorlijke oogst geven. Ten slotte is er nog het uitgebreide ter rein van de micro-biologie, de wetenschap, die zich bezig houdt met de bestudering van de allerkleinste levende organismen.. Niet in de eerste plaats om deze rechtsreeeks als voedsel te benutten, maar meer algemeen om het feit, dat micro-orgapismen, zbals uit de onderzoekingen van de laatste jaren is gebleken, volmaakt ingerichte scheikun dige laboratoria zijn, waarin bij lage tem peratuur de meest ingewikkelde scheikundige omzettingen worden uitgevoerd. Welke mo gelijkheden er op dit gebied bestaan is nog niet te voorzien, maar meerdere kennis is om rijke vruchten te oogsten van dit thans ongetwijfeld een belangrijke voorwaarde nog braak liggend terrein. De zin van het gezegde dat een mens bij brood alleen niet kan leven, geldt nog on verminderd, maar het is zeker niet minder moeilijk om zonder brood in leven te blijven. Het zou dwaas zijn om te veronderstellen, dat de mensen automatisch het goede nastre ven, wanneer zij hun maag maar kunnen vul len, maar men verliest toch de werkelijkheid uit het oog, wanneer men gaat verwachten, dat iemand zich verstandig en eerlijk zal ge dragen, wanneer hij en zijn gezin honger lij den. Met andere woorden het zorgen voor meer voedsel voor meer mensen is meehelpen aan de opbouw van een betere wereld. Het zijn niet alleen de Nederlandse zwem sters die zich over een goede reputatie in de wereld mogen verheugen, ook de bad pakken die zij dragen genieten een faam in veja landen. De zwemsters vertellen ons met bekers en medailles over hun interna tionale successen. Industriële prestaties ko men daarentegen niet zo makkelijk aan het licht. Toch is het wel eens interessant na te gaan, hoe onze badpakkenindustrie zich heeft ontwikkeld. Van badgewaad naar badpak. De meesten onzer kennen de eerste cos- tuums waarin vooruitstrevende vrouwen zch te water begaven slechts van plaatjes en toch werd dat schoons van flanel, vlag- gedoek of bedrukte katoentjes nog in onze twintigste eeuw gedragen U weet wel die slobberige, wijde pakken met pijpen tot op de knie waaronder nog een strook bungelde. Na deze kakelbonte pakken ging men het eenvoudiger doen en kwamen er zwarte, katoenen pakken inde mode. Witte biezen om de ronde hals en de brede schouders en onder aan de langzamerhand korter wordende pijpen, moesten het geheel wat opluisteren. Het wollen badpak betekende een enorme stap vooruit, maar toch zou het nog lang duren voor men tot de ontdekking'kwam dat het zó gemaakt kan worden dat het fi guur niet alleen wordt omhuld, maar waar nodig ook steunt en op z'n voordeligst doet uitkomen. Het wollen badpak draagt een sportef karakter. Het wordt tegenwoordig in tientallen zeer .modieuze uitvoeringen ge bracht, die meer en meer voorzien zijn van kleine baleinen. De vraag naar de lastex taille badpakken neemt enorm toe, niet alleen in de stad, ook op het platteland. Deze zijn gemaakt van geweven stof, waarin rubber is verwerkt. Door hun elasticiteit..ksluiten ze goed en een speciale versterking zorgt dat de ritssluiting aan de onderkant niet geforceerd wordt. Van beide soorten bad pakken zijn ook modieuze modellen voor grotere maten verkrijgbaar. Naar vijf en twintig landen. Een Nederlands badpak is een kwaliteits artikel. De machines zijn zo geperfection eerd, dat zij bij de geringste fout onmiddel lijk stoppen. Bovendien komen op de con trole-tafels, zowel voor als na het confec- tionneren de kleinste onzuiverheden aan het licht. En mocht er toch nog iets aan de aan dacht ontsnapt zijn, dan is het binnenlandse bedrijf gemakkelijk te bereiken voor recla mes. Het Nederlandse etiket is zowel in binnen- als buitenland een waarborg voor kwaliteit. De export is van groot belang. Niet alleen invele Europese landen, maar ook in Egypte, de Libanon, Malakka, Tri nidad, Irak en zelfs in de Verenigde Staten worden Nederlandse badpakken verkocht. In België zegt men zelfs „Een goed badpak draagt een Nederlands etiket." ABONNEMENTSPRIJSLosse nummers 6 cent Kwartaal-abonnement Axel binnen de kom 11,55 Andere plaatsen f 1,75 Buitenland f 2,00 ADVERTENTIEPRIJS8 cent per m m. Bij contracten belangrijke reductie. Ingezonden Mededelingen 20 cent per m.m. Kleine advertentiën (maximum 6 regels) 1-5 regels 70 cut iedere regel meer 12 cent extra. •v -f

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1955 | | pagina 1