ferrasstnpn t o or de herstdis mm Doe mee met de B. B. 1 Visitekaartjes Fa J- C. VINK RO V oetbalo verzicht Snuif en wrijf A M NU besteld, tijdig gereed. AXEL - Telefoon 646 Markt 12 - Iedere huisvrouw heeft zo haar eigen speciale Kerstmenu. Speciaal voor Kerst mis hebben wij enige recepten voor specifieke feestgerechten en lekkernijen bij elkaar gebracht. Presenteert daarom eens naast hetgeen U voor deze dagen gewend was één of meerdere van de hieronder vermelde tractaties, want het is juist dat andere, nog nooit gegeten gerecht, dat zo'n welkome en gewaardeerde afwisseling vormt op Uw Kersttafel. Hartige Kerstboompjes (6 stuks). Een plak korstloze kaas van 1 cm dik te, een weinig (plm. 25 gram) smeer- leverworst, peterselie, 3 augurkjes, 6 houten oof plastic prikkers of onge kleurde lucifers zonder kop. De augurken overdwars halveren en met de snijkanten naar beneden leggen. Van de kaas 6 driehoekjes snijden en een pr'ikker in iedere driehoek steken. De kaas besmeren met leverworst en door de peterselie wen telen. Ieder driehoekje kaas in een stuk au gurk prikken. Wildsoep. Kop en karkas van konijn of haas, een laurierblad, zout, ui, wortel en selderij knol, plm. 25 gram mager gerookt spek 15 gram (1 eetlepel) boter of marga rine, 2 eetlepels vet van de jus, 50 gram (5 eetlepels bloem), 1 dl. mager van de jus. De kop en het karkas opzetten met ruim water, zout, een stuk ui, paar plakjes wortel en selderijknol. Het geheel aan de kook brengen en de bouillon zachtjes ongeveer uur laten trekken. Het spek in blokjes snijden en zacht uit hakken. Het spek uit de pan nemen en in het spekvet rrfet het vet van de jus en de boter of margarine, een lepel gesnipperde ui en knolselderij lichtbruin bakkert. De bloem op het laatst met de kruiden vermengen en onder roeren lichtbruin lat enkleuren. Bij scheutjes tegelijk 1 liter hete wildbouillon toevoegen, de massa steeds glad roeren en aan de kook laten komen. De soep op smaak afmaken met ongeveer 1 dl bruin van jus en eventueel een weini g tomatenketchup. De soep een kwartiertje laten trekken, zeven en opdienen met als vulsel kleine stukjes vlees die van het karkas afgehaald zijn. Ook kan men er gebakken dobbelsteentjes brood bij geven. Deze apart in een schaaltje op dienen. Het uitgebakken spek op de boter ham gebruiken. Dennenappel. 250 gram plantenvet, lOOgram biscuits, 200 gram suiker, 50 gram cacao, 3 lepels melk. De biscuits in kleine stukjes breken. Het vet op een zeer klein vuur laten smelten. De cacao en de suiker met de melk roeren en hierbij al roerende het gesmolten vet gie- ten.Vanditmengsel 6 lepels apart houden en de rest vermengen met de gebroken biscuits. De massa, wanneer zij stijf begint te worden uitstorten op een vetvrij papier en met een oVale vorm boetseren. Hierover in een dikke laag het apart gehouden cacaomengsel sme ren en de taart stijf laten worden. De punt van een aardappelmesje schuin in de cacao- laags teken, daarbij het mesje telkens even oplichtend, zó dat de schubben van de den nenappel ontstaan. De taart voorzichtig overdoen op een schotel bedekt met een taartkraag en garneren met een takje den nengroen en een rood lint. Varkenhaasje. 2 varkenshaasjes, samen plm. 500 gram 125 gram (Y pakje) boter of marga rine, zout, plm. 1^/i dl water. Het vlees zouten. De boter of margarine heet laten worden, totdat het schuim begint rondwentelen en dichtschroeien. Het daarna weg te trekken. Het varkenshaasje hierin in 25 minuten zachtjes gaar en bruin braden met een deksel op de pan. Het vlees uit de pan nemen. De jus afmaken door bij kleine hoeveelheden tgelijk water toe te voegen en met een vork langs de kanten en de bodem van de pan teroeren tot alle bruine bestand delen zijn opgelost. Konijn met mosterd. 1 konijn, mosterd, zout, 200 gram boter of margarine, 1 kleine ui, 2 eetlepels tomatenpurée. "Het konijn goed wassen, laten uitdruipen en met zout bestrooien. De binnenkant dik met mosterd bestrijken. De boter of marga rine zo heet maken dat het schuim juist be gint weg te trekken. Hierin het konijn mooi bruin braden. Op het laatst het levertje toe voegen en het vuur temperen. De ui schoon maken, snipperen, bij de jus voegen en even meebakken. De tomatenpuree toevoegen en het konijn nabraden tot het vlees gemakke lijk van de botten loslaat, plm 1 uur. Het konijn uit de pan nemen en de jus met water afmaken. Beschuitbollen, gevuld met vanillevla en kersen. 4 beschuitbollen, 40 gram (Vö pakje) boter of margarine, 2 dl (ruim 1 kopje) melk, 12 gram (ruim 1 eetlepel) cus- tardpoeder, 10 gram (1 eetlepel) sui ker, ]/i pakje vanillesuiker, zout, liter gepasteuriseerde kersen, suiker, aadrappelmeel. De kersen op een zeef laten uitlekken. Het sap binden met aangemengd aardappelmeel, op smaak afmaken met suiker en laten af koelen. Het custardpoeder aanmengen met een deel van de koude melk. De rest van de melk aan de kook brengen en binden met het aangemengd custardpoeder. De vla op smaak afmaken met de suiker en de vanille suiker en laten afkoelen. De beschuitbollen uithollen. De boter of margarine smelten en de bollen er van binnen en van buiten mee bestrijken. De beschuitbollen even zachtjes bakken in de koekenpan. De vla verdelen over de bakjes en ze verder vullen met de kersen. Met het gebonden kersensap de kersen een glanzend laagje, geven. Sneeuwpudding met frambozensaus. Y liter melk, vanillestokje of 1 pakje vanillesuiker, zout, 2 eiwitten, j/g liter slagroom, 75 gram (5 eetlepels suiker, 9 gram (4 blaadjes) gelatine, 75 gram rode en groene geconfijte kersen, flesje frambozensap met water aange vuld tot 2J/2 dl, aardappelmeel, suiker. De melk aan de kook brengen met het opengespleten vanillestokje (vanillesuiker pas na het koken toevoegen). De melk iets laten afkoelen, de gelatine (bladgelatine goed uitknijpen) er in oplossen en de suiker toevoegen. Het vanillestokje uit het meng sel nemen. De geconfijte kersen klein snij den. De slagroom en de eiwitten stijf kloppen en vermengen met het melkmengsel, wan neer dit dik begint te worden. Alles luchtig doore enscheppen en vermengen met de klein gesneden geconfijte vruchtjes. Wanneer de massa lobbig begint te worden deze over doen in de puddingvorm. Het verdunde frambozensap binden met aangemengd aardappelmeel en op smaak af maken met suiker. Wanneer de pudding stijf is, deze keren op een glazen schotel. Er om heen een deel van de vruchtensapsaus schen ken en de rest er apart bij geven. Fruitsla. 50 gram gedroogde abrikozen, 50 gram gedroogde pruilden, 2 bananen, 2 man darijnen, 1 appel, 2 gram (1 blaadje) rode gelatine, plm. 25 gram (lj/^ eet lepel) suiker, desgewenst slagroom en wat noten. De dag tevoren de abrikozen en de prui men in ruim water zetten. De vruchten de andere dag laten uitlekken en in stukken verdelen. De pduimen ontpitten. De gelatine weken in ruim water totdat hij zacht is. Van het abrikozennat 1 dl aan de kook brengen en van het vuur af de gelatine en de suiker er in oplossen. De vloeistof laten afkoelen. De bananen, mandarijnen en appel schoon maken en in stukken snijden. De verse en geweekte vruchten dooreenmengen en het abrikozennat er over schenken. Desgewenst kort voor het opdienen de sla garneren met stijfgeslagen room met suiker en de gehakte, even bruin gebakken noten er over strooien. houdt de w int er uit handen en voeten Vz-Yl BEKENDMAKING. >asom mmam wmmmmzmmmmm BESCHERMING BEVOLKING (B.B.) Voor de bescherming Bevolking moet in de gemeente een organisatie worden opge bouwd van ruim 100 personen, die in geval van nood, hulp zullen hebben te verlenen aan de getroffenen. De werving van leden zal in de komende weken krachtiger ter hand worden genomen om deze dienst zo spoedig mogelijk compleet te maken. In andere gemeenten is de organisatie vrij- we lgereed. Onze gemeente kan en mag daarbij niet achteraan komen. Meermalen is reeds gebleken dat wanneer er werke lijk nood is velen van harte bereid zijn om te helpen. Om deze hulpverlening beter te doen sla gen en vlugger te kunnen helpen is het nodig dat tevoren de helpers bekend zijn m,et hun taak. Daarom is de opbouw van een orga nisatie in rustige tijd nodig .opdat deze als het mot terstond daadwerkelijk kan optreden. Opgewekt wordt om] zich aan te melden voor de B.B. Formulieren zijn verkrijgbaar ten stadhuize, waar ook alle gewenste in lichtingen kunnen worden verkregen. Wij hebben weer een grote collectie, in het nieuwe formaat, zoals het vanaf 1 Februari 1956 is voorgeschreven. 25 50 100 PRIMA WIT CARTON 3.60 4.60 6.25 LINNEN of GEHAMERD 3.80 4.95 7.10 SPECIALE RECLAME - AANBIEDING Prima witte kaartjes, oud formaat, (U kunt ze nog ruim een jaar voor alle doeleinden gebruiken) per doosje van 50 stuks ƒ3.45 per 100 stuks ƒ4.95. Desgewenst zenden wij U de kaartjes franco per post onder rembours Uw verkoudheid van neus, k, keel of borst weg met SPANNING EN EMOTIE IN HET VERSCHIET. Gedrang in hoge en lagere regionen. R.C.SAXEL. Vorige week bespraken wij de geringe productivi teit van onze stadgenoten der laatste weken, maar kregen daarop met een klinkende 50 score tegen één der zwakke zusjes een passend antwoord. Zondag komt nu echter voor hen nadere gelegen heid aan te tonen of de stootkracht der oranje voorhoede van stabiele aard em duurzaam is, nu onze favorieten voor de eerste maal naar Walcheren zullen 5. starten in dit seizoen. De tweede ontmoeting die de onzen in deze com petitie speelden tegen deze ploeg werd een sprekende victorie op eigen bodem. Toen heette het echter, dat deze ploeg enkele beste spelers mistte en de Sou burgers een „off-day" hadden. Thans schijnen de kaarten enigszins anders te liggen en tonen de rood zwarten weer een danige schotvaardigheid. Zo mogen de oranje-witten op een warme ontvangst staat maken daar R.C.S. slechts één verliespunt meer heeft dan Axel en zij dus bij een eventuele overwinning zelfs een voorsprong krijgt. Gelukkig mogen onze jongens zich verheugen in een stugge en hechte verdediging en bogen op één der beste doelwachters in hun afdeling. In vijf wedstrij den hield deze zijn doel brandschoon, in vier ont moetingen werd hij éénmaal en in de overige twea wedstrijden tweemaal gepasseerd. Dit wijst dus op een soliede defensie en dit schenkt ons het ver trouwen dat wij Jonkman's ploeg in staat achten niet met ledige handen uit Souburg terug te keren. Voor een draw achten wij Axel zeer zeker in staat bij een zich ten volle geven. HULST R.K.F.C. De beide andere naaste concurenten V koplopers ontmoeten elkaar aan „het Jagertje" en hier mag de buit in Axels voordeel niet naar Brabant gaan. Hoe het ook zij, een emotievolle kamp ligt hier in het vooruitzicht. Bij een Hulsterse zege is er veel kans dat de nek-aan-nekrace tussen Axel en R.K.F.C. be ëindigd wordt, maar dat Hulst spoedig als lachende derde zich de leiderspositie zal toeëigeneni. Als Axel in Souburg aan het kortste eind zou trekken zal er voor Hulst een grote kans in zitten spoedig de leiding te nemen. Maar eerlijk gezegd houden wij het ook hier op een puntenverdeling. TERNEUZENBIERVLIET Voor onze Noorderburen die dit seizoen wel geen grote rol in de strijd om de titel zullen spelen zal er Zondag zeker weireden tot juichen zijn. De strijd tegen Biervliet wordt de vierde zege der rood zwarten ,zij het met bescheidener score-cijfers als in de aanvang van de competitie. DE ZEEUWEN—METO. Deze match is van belang voor de vraag of de thuisploeg nog een serieuze poging zal ondernemen zich tot de middengroep op te werken, dan wel ge doemd zal zijn in de onderste gelederen te verblijven. Wij achten De Zeeuwen in staat op eigen bodem tegen Meto de volle buit te bemachtigen. NIEUW BORGVLIET—ZEELANDIA. De Brabantse ploeg is hier sterk favoriet en moet zelfs in staat zijn met sprekende cijfers te winnen. In dit zeer waarschijnlijke geval zal haar positie zodanig verbeteren dat zij zich als het ware aansluit bij de kopgroep en nog wel een stem in het kapittel gaat krijgen in de tweede ronde. CORN BOYS-HONTENISSE. Deze beide teams zullen in de staartgroep worden gerangschikt. Zij mogen zich gelukkig prijzen dat Bier vliet er nog is, anders zag het er niet erg roosklerig uit voor één van beiden. Maar nu Biervliet Zondag nog wat vaster op de onderste plaats zal komen is alleen van belang de vraag wie er zich het verst van Biervliet zal distanciëren. Of wordt het ook hier een gelijk spel Schaken. LANDAU II-V.S.V. I 3-7. Woensdag speelde Landau II haar vierde compe titiewedstrijd van dit seizoen in haar clublokaal „Het Centrum' en wel tegen V.S.V. I van Sluiskil. De gasten bleken sterker te zijn dan onze stadge noten en boekten dan ook een mooie 73 overwinning. De gedetailleerde uitslag is als volgt Landau II V.S.V. I 1. W. van Doeselaar S. Dierick 0- 1 2. C. Jansen E. Tacq Vl-Vi 3. D. Jansen G. Wullems 4. J. H. Peeters A. J. Dourleijn 1 -0 5 A. Verstraeten J. v. d. Peerl 0- 1 6. M. Kaijser G. Schooff 0- 1 7. H. van Ham W. Hardeman 1-0 8. A. Verlinde A. G. Arnold 0- 1 9. J. Lensen F. v. d. Hooft 0- 1 10. N. Bolleman M. Schooff 0- 1 NOODWET OUDERDOMSVOORZIENING. Burgemeester en wethouders van Axel maken be kend, dat op Zaterdag 18 December a.s., 's namiddags van 1.30 uur tot 2.30 uur ter gemeentesecretarie voor ingezetenen vreemdelingen zowel als Nederlanders geboren in de maand December 1889 gelegenheid bestaat voor het aanvragen van een nooduitkering. Gehuwde vrouwen kunnen geen aanvraag indienen. Axel, 14 December 1954. Burgemeester en wethouders van Axel, De secretaris, De burgemeester, Maris. Van Oeveren.

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1954 | | pagina 3