De inmaak van groenten
Zijn de moderne afwasmiddelen
schadelijk
K
CORSO SUPRA 1 ELOXAL
Boekhandel J. C. VINK
1
I
8
8
i
8
8
4
Markt 12
AXEL
Telefoon 646
INMAKEN VAN GROENTEN IN POTTEN OF VATEN.
echter een onaangename geur, het- KLM-TOESTEL IN ZEE GESTOR 1
bezwaar zal zijn als -mén de in-
In het algemeen hebben groenten, die in
zoiit zijn ingemaakt, als voedingsmiddel
jeel weinig waarde. Bij de verschillende be
werkingen, die deze groenten ondergaan,
verliezen zij practisch alle voedingsstoffen.
Zuurkool maakt hierop een gunstige uit
zondering. Zij wordt ook met zout inge
maakt, maar slechts met een kleine hoeveel-
teid, zodat wel rotting en schimmelvorming
„.tgesloten zijn, doch de voor de gezond-
ieid onschadelijke melkzuur-bacteriën goed
üinnen leven. Deze melkzuur-bacteriën ver
oorzaken een gisting in de groenten, waar
door deze lichter verteerbaar worden en een
aangenamer smaak verkrijgen.
Deze inmaakmethode heeft het voordeel,
dat men de groente voor het gebruik niet
jehoeft te wassen en af te koken, zodat daar
oor geen voedingsmiddelen verloren gaan.
nmaak in het vat moet niet langer dap een
jaar bewaard worden. Bij te lang bewaren
treed bederf op. Bovendien loopt het vita
mine C-gehalte van de zure inmaak terug.
Zure groente.
lenodigdheden
een Keulse pot of een glazen pot of een
qave geemailleerde emmer of een geparaf-
'ineerd houten vat.
een plankje,
een doek,
een keisteen,
savoye en of witte kool, of snijbonen,
larnemelk, zout, (suiker).
)e verzorging van inmaakvaten
Men kan inmaken in een gave geemail-
eerde emmer, in vaten van glas, steengra
niet, geglazuurd aardewerk, (liefst van bin
nen en van buiten geglazuurd) of geparaf-
ineerd hout. In cementen vaten kan men
geen zuurkool of zure snijbonen bewaren.
De verzorging van een vat, bestemd voor
inmaak, bestaat uit: goed schoon borstelen
met heet sodawater en uitspoelen met schoon
water. Het is aan te bevelen, het vat daarna
een tijdje in de zon te zetten, Houten vaten
24 uur in een kiiip of badkuip met water leg
gen daarna schoonbrstelen met lauw soda
water en uitspoelen met schoon water. Ge-
jruik van te hee twater doet de paraffine
smelten, waardoor er lekkage kan ontstaan.
Houten vaten, die lekken, kan men dicht
maken door, bij voorkeur aan de binnenkant
zacht kaarsvet of paraffine langs de naden
te smeren. Een barst in een stenen vat kan
n dichtmaken door aan de bilitenkant
waterglas over de barst te strijken.
Keulse potten, waarin vroeger eieren in
waterglas zijn ingelegd, dient men zo goed
mogelijk uit te schuren met azijn en zand of
men kan trachten het waterglas te verwij
deren met sterk zuur. Geschiedt dit grondig,
dan dreigt er geen gevaar, dat de inmaak
onbruikbaar wordt. Men moet er echter
voor oppassen, dat het glazuur van de pot
niet beschadigd wordt.
Zuurkool.
Witte kool of een derde savoye kool en
tweederde witte kool; per kg schoongemaak
te kool: 10 tot 12 gram zout, 2 peperkorrels
of 4 jeneverbessen, (1 lepel karnemelk).
De kool schoonmaken, zeer fijn schaven
en met het zout (en de karnemelk) zo lang
kneden, tot er pekel gevormd wordt. De je
neverbessen of peperkorrels er door roeren.
De kool overdoen in een schone Keulse pot
en stevig aandrukken. Een schone doek er
op leggen en langs de kanten instoppen, een
plankje en steen hier bovenop plaatsen en
tegen het stof een doek, een bord of een
deksel op de pot leggen. De pot op een koele
maar vorstvrije plaats laten staan. Na 14
dagen de kimlaag, (schimmel), die zich op
de pekel boven het doekje gevormd heeft,
verwijderen en steen, doekje en plankje af
wassen voor men ze weer op de zuurkool
legt. Deze bewerking herhalen wanneer dat
nodig blijkt.
Wanneer de groente niet meer onder het
vocht staat, een lichte zoutoplossing (2 gr.
dat is een theelepel per liter water) toevoe
gen tot ze weer onder staat. Na 6 tot 8 we
ken is deze inmaak goed. Zuurkool kan on
geveer 7 maanden bewaard worden.
Zoute Groente
(Uit voedingsoogpunt is deze waardeloos).
Per kg. groente 300 tot 350 gram zout.
Andijvie en stoofsla schoonmaken,' snij
den, wassen, opzetten met aaanhangend wa
ter, vlug verhitten, enige minuten doorkoken
en koud laten worden.
Snijbonen afhalen, wassen, snijden, 5 mi
nuten koken in een pan met kokend water
en koud laten worden.
Prinsessebonen afhalen, breken, wassen, 5
minuten koken in een pan met kokend wa
ter en koud laten worden-
In een goed schoongemaakte pot eerst wat
zout strooien, dan een laagje groente, daar
op weer zout, enz. De groente steeds goed
aandrukken, zodat zij onder de pekel staat,
wanneer de pot vol is. Op het bovenste
laagje groente zout strooien en daarover
een schone doek leggen. Deze aan alle kan
ten goed instoppen en hierop het goed ge
reinigde plankje en de steen leggen. De pot
op een koele donkere vorstvrije plaats zet
ten en met een doek of deksel tegen stof
afdekken. Na 14 dagen de kimlaag verwij
deren en het doekje, de steen en het plankje
schoon mak^n. Staat de groente niet on
der het vocht, dan nieuwe pekel toevoegen,
(300 gram zout per liter water) tot de groen
te weer onder staat.
Het verdient aanbeveling om, vooral in
de eerste maanden, iedere 14 dagen de kim
laag zo veel mogelijk van de zure en zoute
inmaak te verwijderen en de steen, het plank
je en de doek schoon te maken. Men moet
daarbij trachten zo min mogelijk van de bo
venste laag van de groente mee te scheppen.
Wie vindt, dat door het herhaaldelijk schoon
maken, het verlies aan groente te groot is
kan de kimlaag laten zitten. De kimlaag ver-
spreu
gee'
maak binnenshuis bewaart.
Rabarber in Keulse potten.
Deze methode van rabarber inmaken is
nog niet algemeen bekend. Toch is het zeer
goed mogelijk om rabarber in tè maken in
Keulse potten en op een koele, donkere, fris
se plaats 6 tot 9 maanden goed te houden.
De rabarberstelen wassen (niet schillen)
in stukjes nijden en tot moes koken met aan
hangend water. Het moes af laten koelen. De
Keulse potten goed schoon borstelen met
heet sodawater en naspoelen met schoon,
heet water. Ze goed uit laten lekken op een
schone doek, doch niet afdrogen. Het rabar-
bermoes overdoen in de potten en deze tot
boven aan toe vullen. Gesmolten paraffine
op het moes gieten. Vochtig gemaakt cel-
lophaanpapier over de potten spannen en dit
met een touwtje om de rand vast maken.
Deze inmaak moet af en toe gecontro
leerd worden, daar zich evenals bij zuurkool
enige kim kan vormen.- De kim dan verwij
deren, de rand van de pot met een schoon
doekje afvegen, de paraffine afspoelen en
even opsmelten, waarna ze weer op de ra
barber gegoten kan worden en men het cel-
lophaan er weer over kan spannen.
ENKELE VOORZORGSMAATREGELEN NIET OVERBODIG
De nieuwea fwasmiddelen zijn gemakkelijk te gebruiken, ze kosten niet veel en
ze vervullen hun reinigende functie uitstekend.
Glas, zilver, aardewerk en pannen zijn in een wip schoon, met presto, lodaline,
salto, alboline, mianto, of hoe deze middelen nog meer mogen heten.
Toch zijn er zoals bij het verschijnen van nieuwe producten dikwijls gaat, al
spoedig enkele bezwaren tegen het gebruik van deze middelen gerezen.
Veel mensen, die dagelijks met genoemde
stoffen omgaan, klagen over de handen. De
moderne afwasmiddelen hebben een sterk
ontvettend vermogen door de onttrekking
van vet wordt de huid beroofd van een harer
voornaamste mogelijkheden tot becherming
tegen van buiten af komende schadelijke in
vloeden.
Volgens de Nederlandse huidarts dr G. J.
N. Vleugels Schutter veroorzaken bedoelde
afwasmiddelen geen eczeem. De ontvette
huid reageert echter spoedig op de inwerking
van allerlei prikkels, die in normale gevallen
onschadelijk zijn.
Arbeiders die bij de fabricage van de afwas
middelen voortdurend met de hoofdbestand
delen daarvan werken, hebben geen last van
de handen, als zij ze regelmatig invetten. Wie
door huishoudelijk werk last van zijn handen
heeft, bescherme daarom, de huid met een
vette crème. Zeer geschikt daarvoor is de z.g.
cold cream.
Door de mond naar binnen
In de medische vakpers is voorts de kwes
tie aan de orde geweest, of er bij inwendig
gebruik van deze stoffen een giftige werking
te vrezen is. Want hoe gaat het Een zeke
re hoeveelheid van de reinigende stof blijft
als een dun laagje op gewassen vaatwerk
achter. Dit laagje kan weer loslaten, als er
hete vloeistoffen, met het kopje, de beker of
het bord in aanraking komen, en zodoende is
het mogelijk dat het afwasmiddel in het li
chaam wordt opgenomen met drank of spijs.
Inderdaad moet men veronderstellen,ln<fat
vele mensen dagelijks enige milligrammen
van deze producten op de hier beschreven
wijze binnenkrijgen. Uit een onlangs gehou
den enquete is gebleken dat in meer dan de
helft van de nederlandse gezinnen uitslui
tend met een of ander synthetisch middel
wordt afgewassen,zodath et verbruik op vele
millioenen liters per jaar moet worden ge
schat.
Enkele practische wenken.
Of de moderne afwasmiddelen schadelijk
voor de gezondheid zijn is moeilijk te zeggen.
Bij enkele proefnemingen, die men in die
richting heeft gedaan is daarvan niets ge
bleken. Desondanks kan niemand met stel
ligheid verklaren, dat de nieuwe afwasmid
delen bij jarenlang, dagelijks inwendig ge
bruik, zij het ook in minimale hoeveelheden
onschadelijk zijn.
Wij verkeren in dit opzicht in dezelfde on
zekerheid als ten aanzien van andere che
mische stoffen, die in een gering kwantum
aan ons voedsel worden toegevoegd, zoals
bijv. de insectenwerende middelen, waarmee
verschillende gewassen worden besproeid.
De voorzichtigheid gebiedt daarom de na
volgende voorzorgsmaatregelen te nemen
1Ga niet kwistig met de nieuwe afwas-
middelenom. Vaak wordt er zo'n grote scheut
van genomen, dat het afwasteiltje overloopt
van het schuim, in het idee, dat veel schuim
ook een maximale reiniging garandeert,. Zo
iets is echter volstrekt niet nodig, men moet
juist zoeken naar de kleinste hoeveelheid,die
het vet van de borden losmaakt.
2) Gebruik goed w.arm water bij de afwas,
want met des te minder reinigingsmiddel kan
worden volstaan.
3) Spoel zo mogelijk het gereinigde vaat
werk nog af, liefst met heet water, zodat het
wasmiddel weer goed verwijderd wordt. Dit
laatste heeft bovendien het voordeel, dat het
afdrogen weinig werk vereist.
4) Geef U de moeite om het vaatwerk met
de afdroogdoek na te wrijven teneinde al
thans êen gedeelte van het nog achtergeble
ven wasmiddel weg te vegen.
Maandagmiddag is het KLM-toestel Wil
lem Bontekoe, dat met 12 passagiers en 9
koppen bemanning van New-York onderweg
was naar Amsterdam op een afstand van on
geveer 5 kilometer uit de Nederlandse kust
ter hoogte van Egmond aan Zee in de Noord
zee gevallen.
Alle inzittenden kwamen om het leven.
Van half een af verkeerde men in het on
zekere omtrent het lot van het toestel, waar
mee men toen geen contact meer kon krijgen.
De IJmuidense kotter Texel,, de loodsboot
uit IJmuiden „Bellatrix", en de motor-redding
boot Neeltje Jacoba begaven zich nadat via
Scheveningen-radio een waarschuwing was
uitgezonden onmiddellijk naar de vermoede
lijke plaats van de ramp, ongeveer 20 mijl
ten N.W. van Amsterdam.
Zij troffen er omstreeks half zes papieren.
twee witte hoofdkussentjes met de letters
KLM, een vliegtuigstoel, een reddingsvlot,
een tank een brandend wrakstuk en andere
voorwerpen aan, die geen twijfel lieten aan
het droeve feit dat hier een der trotse lucht
kastelen van de KLM, de „Willem Bonte
koe "op slechts enkele tientallen kilometers
van de thuishaven Amsterdam ten onder
was gegaan.
Het vliegtuig „Willem Bontekoe" is op 24
Augustus 1952 in de KLM vloot opgenomen
en was dus precies twee jaar in dienst.
Van de 12 passagiers waren slechts twee
Nederlanders, nl. de heer en mevr. Peeper
uit Amsterdam, die terugkëerden van een
bezoek aan enige hunner kinderen in de V.
Staten. De bemanning bestond, behalve de
gezagvoerder, de Canadees C. C. Ha'rman,
geheeel uit Nederlanders.
De „Willem Bontekoe" was Zondag om
17,30 uur plaatselijke tijd uit New-York ver
trokken en maakte door de gunstige wind
een snelle vlucht over de oceaan, zodat het
lj/2 uur voor schema tijd op Shannon in N.-
Ierland aankwam, waar een aantal passa
giers uitstapte. Om 12.40 werd het toestel
in Amsterdam verwacht en tot 12.32 had de
verkeerstoren van dit vliegveld contact met
de machine, waarna dit werd afgebroken
en verde r niets meer werd gehoord.
Nog in de loop van Maandag hebben tech
nici van de KLM en deskundigen van de
Rijksluchtvaartdienst zich per boot naar de
plaats van de ramp begeven, om een nader
onderzoek in te stellen naar de oorzaak van
de rmp. Langs de stranden wordt gepatrouil
leerd teneinde de stoffelijke overschotten
van de slachtoffers te kunnen bergen, en ook
zorg te dragen dat eveentueel aangespoelde
voorwerpen afkomstig van het wrak in han
den komen van bij het onderzoek betrokke
nen.
y
Je wilde graag
vierkleurenpotlood.
'4
volautomatisch
snelste kleurwisseling
prettig in de hand
handig in het gebruik
het mooiste en
duidelijkste schrift.
met de vermaarde
"everlasting golden shine'
CORSO SUPRA reeds vanaf f 10.75
f 16.-
Ij
-P'
ln<
m
5W
mm
-ab J.
Ccrtèv
v
CORSO SUPRA, het enige vier
kleurenpotlood dat bliksemsnel
van kleurverschiet! De construc
tie is onverwoestbaar. De CORSO
SUPRA is een precisie-instrument
voor langdurig en intensief gebruik.
Alléén de CORSO SUPRA biedt
U alle voordelen en de talloze
gemakken van een vierkleurenpöt-
lood. Stiften verwisselen is in een
wip gebeurd I
0[ flEV