De inmaak van groenten Zijn de moderne afwasmiddelen schadelijk K CORSO SUPRA 1 ELOXAL Boekhandel J. C. VINK 1 I 8 8 i 8 8 4 Markt 12 AXEL Telefoon 646 INMAKEN VAN GROENTEN IN POTTEN OF VATEN. echter een onaangename geur, het- KLM-TOESTEL IN ZEE GESTOR 1 bezwaar zal zijn als -mén de in- In het algemeen hebben groenten, die in zoiit zijn ingemaakt, als voedingsmiddel jeel weinig waarde. Bij de verschillende be werkingen, die deze groenten ondergaan, verliezen zij practisch alle voedingsstoffen. Zuurkool maakt hierop een gunstige uit zondering. Zij wordt ook met zout inge maakt, maar slechts met een kleine hoeveel- teid, zodat wel rotting en schimmelvorming „.tgesloten zijn, doch de voor de gezond- ieid onschadelijke melkzuur-bacteriën goed üinnen leven. Deze melkzuur-bacteriën ver oorzaken een gisting in de groenten, waar door deze lichter verteerbaar worden en een aangenamer smaak verkrijgen. Deze inmaakmethode heeft het voordeel, dat men de groente voor het gebruik niet jehoeft te wassen en af te koken, zodat daar oor geen voedingsmiddelen verloren gaan. nmaak in het vat moet niet langer dap een jaar bewaard worden. Bij te lang bewaren treed bederf op. Bovendien loopt het vita mine C-gehalte van de zure inmaak terug. Zure groente. lenodigdheden een Keulse pot of een glazen pot of een qave geemailleerde emmer of een geparaf- 'ineerd houten vat. een plankje, een doek, een keisteen, savoye en of witte kool, of snijbonen, larnemelk, zout, (suiker). )e verzorging van inmaakvaten Men kan inmaken in een gave geemail- eerde emmer, in vaten van glas, steengra niet, geglazuurd aardewerk, (liefst van bin nen en van buiten geglazuurd) of geparaf- ineerd hout. In cementen vaten kan men geen zuurkool of zure snijbonen bewaren. De verzorging van een vat, bestemd voor inmaak, bestaat uit: goed schoon borstelen met heet sodawater en uitspoelen met schoon water. Het is aan te bevelen, het vat daarna een tijdje in de zon te zetten, Houten vaten 24 uur in een kiiip of badkuip met water leg gen daarna schoonbrstelen met lauw soda water en uitspoelen met schoon water. Ge- jruik van te hee twater doet de paraffine smelten, waardoor er lekkage kan ontstaan. Houten vaten, die lekken, kan men dicht maken door, bij voorkeur aan de binnenkant zacht kaarsvet of paraffine langs de naden te smeren. Een barst in een stenen vat kan n dichtmaken door aan de bilitenkant waterglas over de barst te strijken. Keulse potten, waarin vroeger eieren in waterglas zijn ingelegd, dient men zo goed mogelijk uit te schuren met azijn en zand of men kan trachten het waterglas te verwij deren met sterk zuur. Geschiedt dit grondig, dan dreigt er geen gevaar, dat de inmaak onbruikbaar wordt. Men moet er echter voor oppassen, dat het glazuur van de pot niet beschadigd wordt. Zuurkool. Witte kool of een derde savoye kool en tweederde witte kool; per kg schoongemaak te kool: 10 tot 12 gram zout, 2 peperkorrels of 4 jeneverbessen, (1 lepel karnemelk). De kool schoonmaken, zeer fijn schaven en met het zout (en de karnemelk) zo lang kneden, tot er pekel gevormd wordt. De je neverbessen of peperkorrels er door roeren. De kool overdoen in een schone Keulse pot en stevig aandrukken. Een schone doek er op leggen en langs de kanten instoppen, een plankje en steen hier bovenop plaatsen en tegen het stof een doek, een bord of een deksel op de pot leggen. De pot op een koele maar vorstvrije plaats laten staan. Na 14 dagen de kimlaag, (schimmel), die zich op de pekel boven het doekje gevormd heeft, verwijderen en steen, doekje en plankje af wassen voor men ze weer op de zuurkool legt. Deze bewerking herhalen wanneer dat nodig blijkt. Wanneer de groente niet meer onder het vocht staat, een lichte zoutoplossing (2 gr. dat is een theelepel per liter water) toevoe gen tot ze weer onder staat. Na 6 tot 8 we ken is deze inmaak goed. Zuurkool kan on geveer 7 maanden bewaard worden. Zoute Groente (Uit voedingsoogpunt is deze waardeloos). Per kg. groente 300 tot 350 gram zout. Andijvie en stoofsla schoonmaken,' snij den, wassen, opzetten met aaanhangend wa ter, vlug verhitten, enige minuten doorkoken en koud laten worden. Snijbonen afhalen, wassen, snijden, 5 mi nuten koken in een pan met kokend water en koud laten worden. Prinsessebonen afhalen, breken, wassen, 5 minuten koken in een pan met kokend wa ter en koud laten worden- In een goed schoongemaakte pot eerst wat zout strooien, dan een laagje groente, daar op weer zout, enz. De groente steeds goed aandrukken, zodat zij onder de pekel staat, wanneer de pot vol is. Op het bovenste laagje groente zout strooien en daarover een schone doek leggen. Deze aan alle kan ten goed instoppen en hierop het goed ge reinigde plankje en de steen leggen. De pot op een koele donkere vorstvrije plaats zet ten en met een doek of deksel tegen stof afdekken. Na 14 dagen de kimlaag verwij deren en het doekje, de steen en het plankje schoon mak^n. Staat de groente niet on der het vocht, dan nieuwe pekel toevoegen, (300 gram zout per liter water) tot de groen te weer onder staat. Het verdient aanbeveling om, vooral in de eerste maanden, iedere 14 dagen de kim laag zo veel mogelijk van de zure en zoute inmaak te verwijderen en de steen, het plank je en de doek schoon te maken. Men moet daarbij trachten zo min mogelijk van de bo venste laag van de groente mee te scheppen. Wie vindt, dat door het herhaaldelijk schoon maken, het verlies aan groente te groot is kan de kimlaag laten zitten. De kimlaag ver- spreu gee' maak binnenshuis bewaart. Rabarber in Keulse potten. Deze methode van rabarber inmaken is nog niet algemeen bekend. Toch is het zeer goed mogelijk om rabarber in tè maken in Keulse potten en op een koele, donkere, fris se plaats 6 tot 9 maanden goed te houden. De rabarberstelen wassen (niet schillen) in stukjes nijden en tot moes koken met aan hangend water. Het moes af laten koelen. De Keulse potten goed schoon borstelen met heet sodawater en naspoelen met schoon, heet water. Ze goed uit laten lekken op een schone doek, doch niet afdrogen. Het rabar- bermoes overdoen in de potten en deze tot boven aan toe vullen. Gesmolten paraffine op het moes gieten. Vochtig gemaakt cel- lophaanpapier over de potten spannen en dit met een touwtje om de rand vast maken. Deze inmaak moet af en toe gecontro leerd worden, daar zich evenals bij zuurkool enige kim kan vormen.- De kim dan verwij deren, de rand van de pot met een schoon doekje afvegen, de paraffine afspoelen en even opsmelten, waarna ze weer op de ra barber gegoten kan worden en men het cel- lophaan er weer over kan spannen. ENKELE VOORZORGSMAATREGELEN NIET OVERBODIG De nieuwea fwasmiddelen zijn gemakkelijk te gebruiken, ze kosten niet veel en ze vervullen hun reinigende functie uitstekend. Glas, zilver, aardewerk en pannen zijn in een wip schoon, met presto, lodaline, salto, alboline, mianto, of hoe deze middelen nog meer mogen heten. Toch zijn er zoals bij het verschijnen van nieuwe producten dikwijls gaat, al spoedig enkele bezwaren tegen het gebruik van deze middelen gerezen. Veel mensen, die dagelijks met genoemde stoffen omgaan, klagen over de handen. De moderne afwasmiddelen hebben een sterk ontvettend vermogen door de onttrekking van vet wordt de huid beroofd van een harer voornaamste mogelijkheden tot becherming tegen van buiten af komende schadelijke in vloeden. Volgens de Nederlandse huidarts dr G. J. N. Vleugels Schutter veroorzaken bedoelde afwasmiddelen geen eczeem. De ontvette huid reageert echter spoedig op de inwerking van allerlei prikkels, die in normale gevallen onschadelijk zijn. Arbeiders die bij de fabricage van de afwas middelen voortdurend met de hoofdbestand delen daarvan werken, hebben geen last van de handen, als zij ze regelmatig invetten. Wie door huishoudelijk werk last van zijn handen heeft, bescherme daarom, de huid met een vette crème. Zeer geschikt daarvoor is de z.g. cold cream. Door de mond naar binnen In de medische vakpers is voorts de kwes tie aan de orde geweest, of er bij inwendig gebruik van deze stoffen een giftige werking te vrezen is. Want hoe gaat het Een zeke re hoeveelheid van de reinigende stof blijft als een dun laagje op gewassen vaatwerk achter. Dit laagje kan weer loslaten, als er hete vloeistoffen, met het kopje, de beker of het bord in aanraking komen, en zodoende is het mogelijk dat het afwasmiddel in het li chaam wordt opgenomen met drank of spijs. Inderdaad moet men veronderstellen,ln<fat vele mensen dagelijks enige milligrammen van deze producten op de hier beschreven wijze binnenkrijgen. Uit een onlangs gehou den enquete is gebleken dat in meer dan de helft van de nederlandse gezinnen uitslui tend met een of ander synthetisch middel wordt afgewassen,zodath et verbruik op vele millioenen liters per jaar moet worden ge schat. Enkele practische wenken. Of de moderne afwasmiddelen schadelijk voor de gezondheid zijn is moeilijk te zeggen. Bij enkele proefnemingen, die men in die richting heeft gedaan is daarvan niets ge bleken. Desondanks kan niemand met stel ligheid verklaren, dat de nieuwe afwasmid delen bij jarenlang, dagelijks inwendig ge bruik, zij het ook in minimale hoeveelheden onschadelijk zijn. Wij verkeren in dit opzicht in dezelfde on zekerheid als ten aanzien van andere che mische stoffen, die in een gering kwantum aan ons voedsel worden toegevoegd, zoals bijv. de insectenwerende middelen, waarmee verschillende gewassen worden besproeid. De voorzichtigheid gebiedt daarom de na volgende voorzorgsmaatregelen te nemen 1Ga niet kwistig met de nieuwe afwas- middelenom. Vaak wordt er zo'n grote scheut van genomen, dat het afwasteiltje overloopt van het schuim, in het idee, dat veel schuim ook een maximale reiniging garandeert,. Zo iets is echter volstrekt niet nodig, men moet juist zoeken naar de kleinste hoeveelheid,die het vet van de borden losmaakt. 2) Gebruik goed w.arm water bij de afwas, want met des te minder reinigingsmiddel kan worden volstaan. 3) Spoel zo mogelijk het gereinigde vaat werk nog af, liefst met heet water, zodat het wasmiddel weer goed verwijderd wordt. Dit laatste heeft bovendien het voordeel, dat het afdrogen weinig werk vereist. 4) Geef U de moeite om het vaatwerk met de afdroogdoek na te wrijven teneinde al thans êen gedeelte van het nog achtergeble ven wasmiddel weg te vegen. Maandagmiddag is het KLM-toestel Wil lem Bontekoe, dat met 12 passagiers en 9 koppen bemanning van New-York onderweg was naar Amsterdam op een afstand van on geveer 5 kilometer uit de Nederlandse kust ter hoogte van Egmond aan Zee in de Noord zee gevallen. Alle inzittenden kwamen om het leven. Van half een af verkeerde men in het on zekere omtrent het lot van het toestel, waar mee men toen geen contact meer kon krijgen. De IJmuidense kotter Texel,, de loodsboot uit IJmuiden „Bellatrix", en de motor-redding boot Neeltje Jacoba begaven zich nadat via Scheveningen-radio een waarschuwing was uitgezonden onmiddellijk naar de vermoede lijke plaats van de ramp, ongeveer 20 mijl ten N.W. van Amsterdam. Zij troffen er omstreeks half zes papieren. twee witte hoofdkussentjes met de letters KLM, een vliegtuigstoel, een reddingsvlot, een tank een brandend wrakstuk en andere voorwerpen aan, die geen twijfel lieten aan het droeve feit dat hier een der trotse lucht kastelen van de KLM, de „Willem Bonte koe "op slechts enkele tientallen kilometers van de thuishaven Amsterdam ten onder was gegaan. Het vliegtuig „Willem Bontekoe" is op 24 Augustus 1952 in de KLM vloot opgenomen en was dus precies twee jaar in dienst. Van de 12 passagiers waren slechts twee Nederlanders, nl. de heer en mevr. Peeper uit Amsterdam, die terugkëerden van een bezoek aan enige hunner kinderen in de V. Staten. De bemanning bestond, behalve de gezagvoerder, de Canadees C. C. Ha'rman, geheeel uit Nederlanders. De „Willem Bontekoe" was Zondag om 17,30 uur plaatselijke tijd uit New-York ver trokken en maakte door de gunstige wind een snelle vlucht over de oceaan, zodat het lj/2 uur voor schema tijd op Shannon in N.- Ierland aankwam, waar een aantal passa giers uitstapte. Om 12.40 werd het toestel in Amsterdam verwacht en tot 12.32 had de verkeerstoren van dit vliegveld contact met de machine, waarna dit werd afgebroken en verde r niets meer werd gehoord. Nog in de loop van Maandag hebben tech nici van de KLM en deskundigen van de Rijksluchtvaartdienst zich per boot naar de plaats van de ramp begeven, om een nader onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de rmp. Langs de stranden wordt gepatrouil leerd teneinde de stoffelijke overschotten van de slachtoffers te kunnen bergen, en ook zorg te dragen dat eveentueel aangespoelde voorwerpen afkomstig van het wrak in han den komen van bij het onderzoek betrokke nen. y Je wilde graag vierkleurenpotlood. '4 volautomatisch snelste kleurwisseling prettig in de hand handig in het gebruik het mooiste en duidelijkste schrift. met de vermaarde "everlasting golden shine' CORSO SUPRA reeds vanaf f 10.75 f 16.- Ij -P' ln< m 5W mm -ab J. Ccrtèv v CORSO SUPRA, het enige vier kleurenpotlood dat bliksemsnel van kleurverschiet! De construc tie is onverwoestbaar. De CORSO SUPRA is een precisie-instrument voor langdurig en intensief gebruik. Alléén de CORSO SUPRA biedt U alle voordelen en de talloze gemakken van een vierkleurenpöt- lood. Stiften verwisselen is in een wip gebeurd I 0[ flEV

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1954 | | pagina 3