De leg en het ei van onze kip. smakelijk cfcn Visgenoegens nippers RUIM DUIZEND EIEREN IN EEN KIPPENLEVEN. FORCEER NIETS! Natuurlijk is in de meeste gevallen de leg van onze kippen één van de belangrijkste punten, die ons ter harte gaan. Wij hebben graag veel eieren en van een goed gewicht. kip moet dus een krachtige leg hebben, waarbij de eieren van een bhoorlijk gewicht moten zijn. Kippen, die vroeg aan de leg iomen, zullen in het begin eieren van laag gewicht leveren. Hetzelfde geldt voor kip pen met een grote legsnelheid, die veelal ileine eieren leveren. Over het algemeen genomen heeft men met hennen, die na ongeveer 6-7 maanden aan de leg gaan, het beste resultaat. Zij leggen behoorlijk en de eieren zijn van goed gewicht. Eerst niet op topzwaarte, maar deze bereiken zij snel. Wanneer de hoenders ouder worden, teemt de leg langzaam af, maar in de meeste gevallen neemt het gewicht per ei iets toe, zodat het economisch verlies nogal meevalt. Men moet echter niet vergeten, Jat een en ander ook sterk beïnvloedt wordt Joor de rassen, die men kiest, want ieder ras heeft zijn typische kenmerken en erfe lijke factoren, ook op het gebied van de leg. De leg. Aan de bovenzijde van de eierleider be- inden zich de zogenaamde eifollikels en wel enkele duizenden, waarvan er ruim dui- zend tijdens het kippenleven tot volle ont wikkeling komen. Deze eifollikels zijn hele kleine dooier- tjes in een vliesje. Zodra zo n dooiertje to taal ontwikkeld is, scheurt het vlies en komt iet in de eileider, een buis van ongeveer tot 70 cmi. Het dooierje komt dan in een Jeel, waar het in contact komt mfet het zaaddiertje van de haan. Daarna komt het het eiwit afscheidende gedeelte. Hier wordt het eiwit om de dooier gevormd. Ver- Jerop komen er beide eivliezen omheen, waarna in het laatste deel de eierschalen jevormd worden en bij rassen, die gekleurde schalen leggen, de kleurstof aangebracht wordt. Over het algemeen verloopt er voor dit totale proces een tijd van ongeveer 25 uur, odat men normaal van een kip niet meer lan één ei per dag mag verwachten. Wanneer 'men dit wenst, kan men door middel van legforcerende voeding de leg lanmoedigen. Het is echter niet aan te be velen en m|en kan beter alles aan de natuur overlaten. Men moet ook niet vergeten, dat tr ook nog andere factoren, zoals de huis- esting en het klimaat een rol kunnen spelen. Bij jonge hennen kan overbrenging naar een ander hok ook een vertragende rol spelen. Het ei. Het ei bestaat uit verschillende delen en wel de schaal, die opgebouwd is uit kool zure kalk, een buitenste laag eiwït, een tweede laag eiwit, die dun vloeibaar is en en derde laag, die taaier is de dooier, die door twee snoeren op zijn plaats gehouden wordt en die bestaat uit een vormingsdooier, rustend op de kiemvlek, waarop het kuiken zich ontwikkelt, omgeven door de voedings dooier, die het ontwikkelende dier in zich opneemt. Alle onderdelen zijn door ver schillende vliezen van elkaar gescheiden. Ontwikkelen de eieren zich niet normaal of vertonen zij afwijkingen, dan is er iets niet in orde en dient een onderzoek, zo nodig door een dierenarts, te worden ingesteld. De stoffen, waaruit het gemiddelde ei is opgebouwd, zijnwater, eiwit, vet, kool hydraten en asbestanddelen. Het water vormt het grootste deel en bedraagt onge veer 73%, zodat een ei bijna voor driekwart uit water bestaat. Eiwit en vet vormen de volgende belangrijke bestanddelen, zij be dragen ieder ongeveer 12%, terwijl kool hydraten en asbestanddelen ieder ongeveer 1% opleveren. Wat het gewicht betreft, een doorsnee ei weegt ongeveer ruim 60 gram, waarvan tweederde voorrekening van het wit en een derde voor dat van de dooier komt. Men moet er op letten, dat de hoenders nooit met rauwe vis worden gevoederd, daar dit de smaak van de eieren zeer ongunstig beïnvloedt. Er zijn in ons land zowel liefhebbers van vissen als liefhebbers van vis. De eersten zien we bij goed en slecht weer urenlang geduldig op hun simmetje staren. Het zijn de hengelaars en tevens aanhangers van de tweede categorie die der overtuigde viseters. Deze zijn, helaas, niet zó dik gezaaid. En dat is haast onbe grijpelijk in een land, waar de aanvoer van verse vis zo'n grote omvang heeft, dat eigen lijk iedereen vis zou moeten eten. Vis, zó rijk aan eiwitten, vitamines en voedingszouten, dat ze in voedingswaarde zeker niet onderdoet voor vlees, terwijl ze bovendien vaak goedkoper is. Een visschotel kan een sieraad voor uw tafel zijn en indien goed bereid een streling voor de tong. Kom, laten we er een gewoonte van maken ten minste eenmaal per week vis op tafel te zetten hetzij ge bakken, hetzij gekookt, hetzij gestoofd. En laten we ons vismaal niet beperken tot de warme maaltijd, maar ook eens vis gebrui ken bij de boterham, Hoe en wanneer u de verse vis ook op dient koop ze kort voor het gebruik. Kookt u ze in water, doe dat dan niet te lang en dien de vis meteen op met een goed-smakende saus. Neemt u daaren tegen bevroren of gerookte vis, laat deze dan enige tijd voor het ge bruik in de keuken liggen om op tempera tuur te komen. En nu de recepten voor 4 personen UIT DE OUDE DOOS. XIV. De spoorweg MechelenTerneuzen was in 1893 het meest gebruikte middel van ver roer. In de bietentijd werd er geklaagd dat Je maatschappij veel te weinig wagons be- 'chikbaar had om bieten en aardappelen te ervoeren. Een landbouwer, die zijn bieten- land aan de statie had liggen, vervoerde lijn bieten dan ook naar de Axelse Sassing. Tegenwoordig is het niet zo druk op de lijn Terneuzen'Mechelen. Nog een bericht, dat licht werpt op de oting voor de militaire dienst De loting mor de Nationale Militie is heden alhier in de beste orde verlopen. Dank zij een sterke politiemacht. December 1893. Ds. A. van der Linden, predikant bij de Geref. Kerk A alhier, nam let beroep aan naar die kerk te Schoon- Jijke en tot gemeente-geneesheer werd be noemd, dr. B. Trouw. Op 29 December 1893 was het 25 jaar jeleden, dat J. J. van der Wiele in dienst 'rad bij de heer D. J. Oggel, die op deze ig zijn 25-jarig huwelijksfeest vierde. Leven we nu in een tijd van emigratie ffldat Nederland overbevolkt is, ook in de negentiger jaren trokken er hte land van ge- oorte uit om in andere landen te proberen ten beter bestaan te vinden. In een artikel »ordt het voor en tegen behandeld van 'migratie naar Zuid-Afrika. (6 Jan. 1893). We lezen in die tijd van geen bijzondere Jebeurtenissen in Axel. Het leven ging zo mlm. In de grote steden zag men alleen >og maar paardentrams. In 1879, zo zegt een artikel, werd door Siemens te Berlijn de eer ste electrisch tram gemaakt en in 1880 de eerste baan geopend naar een naburig ge- egen plaats. In Amerika had men 60% elec- 'rische trams, 30% paardentrams en 5% stoomkracht. Er werd een onderzoek be pleit voor de bestaansmogelijkheid van een electrische tram voor Utrecht. Er werd in Januari 1894 weer een ijsfeest 9ehouden en aan de „wedstrijden" werd door 47 personen deelgenomen. De prijzen bestonden als naar gewoonte uit kleding stukken en brandstoffen. Dat er door zo veel personen aan werd deelgenomen tekent de tijd. Weegbruggen werden ingericht, zo o.a. te Kijkuit. Voortdurend was er wrijving tussen de bietenverbouwende boeren en de suiker fabrikanten. Zo ging het er over, welke betaling de juiste was, die volgens gewicht of volgens suikergehalte. Er werden con tracten afgesloten op ƒ11.of 1)1.50 per 1000 kg. op basis van 14% suiker. Waar in het voorjaar contracten werden afgeslo ten, kon men het met de landbouwers in de Noordwesthoek van Noord-Brabant op 17 Februari zien, dat hoewel de contracten af gesloten waren, deze Brabantse boeren zich verenigden om gezamenlijk hun bieten te vercontracteren. Zij meenden dat in die streek de beste bieten, n.l. met het hoogste suikergehalte groeiden en achtten een prijs van 10.niet lonend meer. De wrijvingen tussen landbouwers en de suikerfabrikanten zouden later leidden tot de oprichting van de Coöperatieve Beet wortelsuikerfabriek te Sas van Gent. Iln de gemeenteraad wordt nog geklaagd over de slechte straatverlichting, voorname lijk aan het station, nabij W. Dieleman, waar de lantaarn steeds uitwaaide Men had toen nog petroleumverlichting. Het stormde de laatste tijd ook zo, zei de voorzitter. April 1894 begon de 10e jaargang van de Axelsche Courant. Schelvisschotel. 50 gram schelvis, plm. appelen, vissaus van bouillon of water met bblokje, 40 gram boter 40 gram bloem en een fijngesneden peterselie \x/2 kg. aard- Yl hter vis- een bouillon- of miargarine, paar eetlepels een citroen. De schelvis koken en van vel en graat ontdoen. De aardappelen schoonmaken, gaar koken in water met zout en in dikke plakken snijden. Een vuurvaste schaal invetten met botr of margarine. Een laag aardappelen er in leggen, daarop een laag vis en een schep peterseliesaus. Zo doorgaan tot de schaal gevuld is hierbij de bovenste laag uit aard appelen laten bestaan. Op de aardappelen nog een paar klontjes boter of margarine leggen en het geheel door en door heet maken. De schotel garneren met partjes citroen. Wijtingkoekjes. 200 gram gekookte wijting (ontdaan van vel en graat), 2 kleine gekookte aardappelen, een Stukje ui, zout, noot muskaat, boter, margarine of olie. De wijting in stukjes verdelen, de aard appelen fijndrukken, de ui zeer fijn snijden. Deze ingrediënten dooreenmengen tot een samenhangende massa (zo nodig met toe voeging van een weinig bouillon of melk). Het mengsel op smaak afmaken met zout en nootmuskaat. De boter, margarine of olie heet laten worden in de koekenpan. Het vismengsel er in uitdrukken en vlug bruin bakken. De koek op een deksel schuiven, keren een aan d andere kant in nieuw vet bruin bakken. Kabeljauw in tomatensaus. 300 gram kabeljauwmoten, zout, een schijf ui, plm. 50 gram boter of mar garine, 2 eetlepels tomatenpurée, 1' eetlepel aardappelmeel. De moten afspoelen en zouten. De toma tenpurée in een pan of vuurvaste schaal ver dunnen miet ongeveer 2J^ dl. water. De ui snipperen. De vis en de ui in de tomaten saus leggen en klontjes boter of margarine op de vis leggen. Hierover beschuitkruim of paneermeel strooien. De pan of de schaal sluiten en het geheel aan de kook brengen. De vis gaar koken in 15 tot 20 minuten. Het vocht binden met een papje van aardappel meel en water. Voor dit gerecht kan zowel verse als be vroren kabeljauw genomen worden. Bevro ren kabeljauw eerst laten ontdooien. Gefileerde schol. 2 schollen, zout, desgewenst mosterd, ui, peterseiestengels, 80 gram boter of margarine, 40 gram (4 eetlepels bloem, azijn, een zure augurk. De schollen laten fileren. De graten en de kop met x/i hter water en zout, een stukje ui en peterselie aan de kook brengen en een kwartier laten trekken. Het nat zeven. De filets zouten, desgewenst met een weinig mosterd inwrijven en oprollen met de vel- kant naar binnen. De filetsrolletjes tegen elkaar zetten in een vuurvaste schaal of pan. Een scheutje visbouillon er over gieten en de vis gaar koken in 15 tot 20 minuten. Van de rest van de visbouillon een gebonden saus maken. Hiertoe de helft van de boter of margarine smelten en de bloem er even in verwarmen. Bij scheutjes tegelijk, onder roeren, de visbouillon toevoegen. De saus steeds even aan de kook laten komen al vorens nieuwe visbouillon toe te voegen. Wanneer de saus goed van dikte is, van het vuur af de rest van de boter of margarine in kleine klontjes er door kloppen. De saus op smaak afmaken met een eetlepel azijn en een zeer fijn gehakte zure augurk. Een brutale dief heeft te Roosendaal kans gezien, terwijl de vrouw zat te naaien op een naaimachine en de man in het aan grenzende schuurtje bezig was, uit de keu ken een hoeveelheid keukengerei weg te nemen ter waarde van ongeveer ƒ150. De dief is de keuken binnengestapt en bevond zich slechts op een paar meter afstand van mevrouw B. toen hij r toe overging verschil lende huishoudelijke voorwerpen, waaronder gloednieuwe pannen, mee te nemén. Mevr. B. hoorde enig gerommel,m aar dacht dat haar man in de keuken bezig was. Deze trad enige tijd later binnen en vroeg aan zijn vrouw waar de waterketel gebleven was. Er werden daaromtrent enige grapjes ge maakt tot men de ontdekking deed van de diefstal. De politie werd gealarmeerd, die met een speurhond tevergeefs nasporingen heeft gedaan. Van 16 Juni tot en met 14 Augustus zal de Nederlandse P.T.T. een „Bonifatius- zegel van 10 cent in lichtblauwe kleur ver krijgbaar stellen ter herinnering aan de pre diker Bonifatius, die 1200 jaar geleden bij Dokkum werd vermoord. Koningin Elisabeth en haar gemaal, de hertog van Edinburg zijn na hun wereldreis te Londen teruggekeerd. De Koningin zette om kwart over drie voet aan wal op de kade te Westminster. Daarop reed de Ko ninklijke familie in een rijtuig bespannen met zes paarden naar het Buckinghampaleis, toe gejuicht door honderdduizenden Londenaars Op de route, die het koninklijk rijtuig volgde vielen 150 mensen flauw. Twee politiepaar- den liepen op de menigte in. Het koninklijk paar verscheen met de kinderen tot drie maal toe op het balcon. BEKENDMAKINGEN. U v voor elke vrouwerfen meisjeshand is een hibe s WINKELSLUITINGSWET 195» Verordening koopavond voor winkels Burgemeester en Wethouders van Axel brengen overeenkomstig artikel 203 der Gemeente-1 et ter openbare kennis dat ter lezin voor een ieder ge durende drie maanden op de secretarie der gemeente is nedergelegd de door de gemeenteraad op 11 Mei 1954 vastgestelde verordening als bedoeld in artikel 3 lid 3 der Winkelsluitingswet 1951. Axel, 14 Mei 1954. Burgemeester en Wethouders van Axel, De secretaris, De burgemeester, Maris. Van Qeveren, Verordening koopavond voor winkels. Artikel 3, lid 3, Winkelsluitingswet 1951. De raad der gemeente Axel, beschikkend op een verzoek van enige textiel winkeliers tot het instellen van een koopavond op V rijdag tot 21 uur om hierdoor de Zaterdagmiddag- drukte te ontlasten en het publiek in de gelegenheid te stellen des avonds artikelen van meer duurzame aard te kopen gezien het advies van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Terneuzen d.d. 17 Maart 1954 no 2051-14, gelet op artikel 3, lid 3, van de Winkelsluitings wet 1951, besluit t vast te stellen de volgende Verordening tot het instellen van een koopavond. Artikel 1. Het in artikel 2, onder c, van de Winkelsluitings wet 1951 vervatte verbod om een winkel voor het publiek geopend te hebben op werkdagen na 18 uur geldt niet voor een textielwinkel op Vrijdag 21 uur. Artikel 2. De bepaling van artikel 1 geldt niet op de Goede Vrijdag. Artikel 3. Deze yerordening treedt in werking op de achtste dag na die der afkondiging. Vastgesteld doo r de raad der gemeente Axel in de openbare vergadering van 11 Mei 1954. De secretaris, De voorzitter, Maris. Van Oeveren. BESLUIT WIJZIGING VERKEERS MAATREGELEN". Burgemeester en Wethouders van Axel brengen overeenkomstig artikel 203 der Gemeentewet ter openbare kennis dat ter lezing voor een ieder ge durende drie maanden op de secretarie der gemeente is nedergelegd hun besluit van 12 Mei 1954 tot wijziging van de maatregelen betreffende het ver keer in de gemeente Axel, vastgesteld 3 October 1951 (7e wijziging). Axel, 14 Mei 1954. I Burgemeester en wethouders van Axel, De secretaris, De burgemeester, Maris- Van Oeveren.

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1954 | | pagina 3