AXELSE COURANT
ss?
Komkommertijd?
Trek er op uit met een Boek
ers
J C. VINK
m
NIEUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR ZEEUWSCH-VLAANDEREN
VERSCHIJNT IEDERE WOENSDAG EN ZATERDAG
FIRMA
Markt 12
AXEL.
In de maand Augustus, wanneer het
grootste deel der mensheid nijver met va-
vinden, die tegen hem opgewassen is. Als
vertegenwoordiaer van het Perzisch aroot-
gebeurtenissen in de komkommertijd Er
blijkt uit dat de wereld minder in rust ver
keert dan ooit.
Met een waar fanatisme hebben de men
sen zich. op deze vacantie geworpen. Me-
Het is u natuurlijk niet ontgaan, hoe in
deze jaren verschillende steden in ons land
haar 750- of zelfs 1000-jarige bestaan vie
ren. Dit gebeurt dan natuurlijk met de no
dige feestelijkheden, waarbij historische op-
tochen en kleurrijke gebeurtenissen uit het
verleden een grote rol spelen. Onwillekeurig
brengt dat velen er toe om ook eens te gaan
snuffelen in oude boeken om na te gaan,
hoe dat leven van hun voorouders van zo'n
duizend jaar her toeging. Tyis zij onder het
lezen de beelden uit het verleden tot leven
kunnen zien komen, dan wordt het. mee,stal
een boeiend verhaal, dat doet begrijpen, hoe
het waarlijk lang niet altijd „braderije" was,
wat de klok sloeg.
Wat was het leven van toen eenvoudig,
wat ging het zonder omslag toe, maar w*at
was het ook vol gevaren en onzekerheden
Het is waarachtig niet zonder reden, dat
men tezamen ging wonen in steden achter
beschuttende dikke wallen met een gracht
er omheen, of dat men bescherming ging
zoeken onder de hoede van een kasteelheer,
wiens vesting een veiligheid bood, die het
eenvoudige huis, of die de boerderij niet
geven kon. Hoe simpel waren de middelen
van vervoer. Eigenlijk was men met schip
en paard uitgepraat. Hoe eenvoudig waren
de gereedschappen en de werktuigen om de
dagelijkse arbeid te verrichten. Het kost ons
nu de grootste moeite, om te bedenken, hoe
men zonder de machines en de motoren,
welke ons nu ten dienste staan, zijn werk
naar behoren kon verrichten. Gaat maar
eens heien zonder heimachine of pompen
zonder pomp En deze bezigheden zijn in
ons waterrijke en drassige land allerwege
en al heel vroeg geschied
Elk onderdeel van het leven in de tijd,
die 750 tot 1000 jaar achter ons ligt, kan een
boeiend verhaal opleveren, als men dat gaat
vergelijken met het wel en wee van ons,
vandaag. Denkt maar eens aan de olielamp
en de kaars ter verlichting, aan de turf- en
houtvuren ter verwarming, aan de eenvoud
van kleding en maaltijden, of denkt eens aan
de langzame gang van het verkeer, onder
houden met paard en kar, of aan de ge
brekkige kennis der geneeskunde bij het uit
breken van besmettelijke ziekten, die als ram
pen door het land gingen.
Toch wilde ik daarvoor uw aandacht niet
vragen. Mijn gedachten gaan uit naar de
wjijze, waarop men hoorde wat er in verre
gebieden geschiedde. Ik denk aan de wijze
waarop men contact had met hen, die wij
nu onze buren zouden noemen, maar die
toen onwezenlijk ver weg waren voor de
middeleeuwers. De middelen van vervoer en
het tempo bepaalden de afstand en dat tempo
was uitermate laag. Wat is tegenwoordig
ver, als men zich in enkele dagen van het
ene werelddeel naar het andere kan ver
plaatsen, wat is ver als men in enkele uren
van land naar land kan vliegen? Wat is
ver, als men per telefoon in enkele seconden
contact kan hebben met zijn kennissen op
tientallen, of honderden kilometers afstand
Wat heet nog ver, als men kort na een
droef of verheugend voorval van betekenis
door middel van telegrafie, radio of tele
visie overal ter wereld de bijzonderheden te
horen of zelfs te zien kan krijgen
Het kost werkelijk moeite, te bedenken,
dat het in de middeleeuwen de zeelui of de
krijgslieden waren, of vooral de marskra
mers en de minstreels, die pas lang nadat de
gebeurtenissen waren voorgevallen, deze in
de herbergen en aan de haardvuren ver
haalden. Er waren immers geen kranten en
tijdschriften en er waren toch geen boeken
in grote getale onder het volk verspreid, er
bestonden immers nog geen drukpersen.
Zeker, er waren wiel boeken, maar deze
werden door klerken met de hand geschre
ven en met eindeloos geduld en vakman
schap verlucht met tekeningen, die het ge
schreven woord verduidelijkten. Het zijn
deze tekeningen, miniaturen genoemd, in de
oude perkamenten banden, die ons nu nog
een belangwekkend beeld geven van het
leven en werken in verre tijden. Het raad
plegen van deze boeken bleef slechts be
perkt tot de vorsten, de edelen en natuurlijk
de geestelijkheid.
Beseft men eigenlijk nu wel wat een ge
weldig voorrecht het is, te kunnen lezen ea
voor enkele guldens boeken te kunnen ko-:
pen Begrijpt men wel, hoe groot het ge-i
noegen en hoe weldadig de genieting kart
zijn, rustig gezeten in huis of tuin, bij het
ter hand nemen van een boek, waarin men
van regel tot regel de gedachten kan volgen,
van anderen, die ons wat te zeggen hebben;'
Laten wij terugkeren tot de wereld va tb
vandaag. Het is vacantietijd. Velen zulle tn
het werk neerleggen en zich kunnen veroor
loven er op uit te trekken naar andere stre
ken en verpozing te zoeken, die frisse moed
zal qeven voor het werk, dat straks weer
wacht. Maar ook vele anderen zullen zich
die luxe niet kunnen veroorloven. Zij zullen
hun ontspanning dicht bij huis moeten zoe
ken. Voor hen is er de mogelijkheid, die de
middeleeuwse mens absoluut miste namelijk
een boek ter hand te nemen en zich in de
wereld van de schrijver te laten opnemen.
Of hij nu zijn eigen leven beschrijft of dat
van anderen, of hij steden en dorpen be
schrijft, de natuur of het avontuur, het is
altijd een kostelijke gelegenheid tot ontspan
ning. Laat die kans niet ongebruikt voorbij
qaan. Ontsnap op deze zo eenvoudig gebo
den gelegenheid aan Uw eigen omgeving,
ontvlucht zo het gareel van alle dag. Trek er
op uit met een boek 1
Ton Koot
VOOR DE HUISVROUW. Qg lil 111(1(1 L' Vdïl WllChten
1
g van het huidige type
eerzegels met de beelte-
<oningin, zal PTT begin
nvang maken met geleL
/an nieuwe koninginne
en ontwerp van de heer
:rste zegel, dat zal ver-
egel van 10 cent zijn in
:na zullen naar behoef
den worden aangemaakt.
ij de colportage van het
e arrestaties waren ver-
tans ook de kopstukken
Europese Socialei Bewe-
Ook de dossiers van de
in beslag genomen, aan-
len bestaat dat men hier
ng van de N.S.B. ce ma-
men thans wrakstukken
len bij Bari verongelukte
„Roerjnond" aan de
:ht. Men hoopt zo alsnog,
z vliegramp, die aan 33
kostte, te kunnen vast-
;gen het water gaat het
niet zo goed als men wel
zer hard gewerkt wordt,
jat bij Ouwerkerk is het
coppelde caissons te laten
ater stroomt er nog door-
e openingen zo göed mo-
ir de Jharde wind werkt
ïelphoek zijn twee grote
sloten
ma en Prins Bernhard
1 September een officiéél
m Amsterdam.
erlanders zijn met het s.s.
Nieuw-Zeeland vertrok-
ssagier is een maand oud
jaar. Er is een bonte ver-
Ie beroepenlijst vermeldt
in 70 der emigranten
tje achter een woning in
Freetown (West-Afrika),
pakje diamanten met een
:er 1 millioen gevonden,
ale handel in diamanten
al het pakje wel voor de
geweest zijn.
I is een prijzenoorlog van
ir-ondernemers tegen de
Voor 10 gulden kan men
jrg reizen naar Luxem-
Dor nog minder naar de
lernemingen zullen tegen
n werken tot het einde!
Frankering bij abonnement, Axel.
ZATERDAG 29 AUGUSTUS
67e Jaargang No. 93.
ABONNEMENTSPRIJS: Losse nummers 6 cent
Kwartaal-abonnement
Axel binnen de kom i 1,55 Andere plaatsen i 1,75
Buitenland f 2,00
Drukker-Uitgeefster: FIRMA J. C. VINK
Red. en Adm.: Axel, Markt 12, Tel. 0 1155-646
HoofdredactieJ. C. VINK
ADVERTENTIEPRIJS8 cent per m m.
Bij contracten belangrijke reductie.
Ingezonden Mededelingen 20 cent per m.m.
Kleine advertentiën (maximum 6 regels) 1-5 regels
70 cent iedere regel meer 12 cent extra.
melen, in dit geval dus wiervelden, die de zeeman
daar tegenkomt. Uiteraard spreekt een dergelijk ge
bied tot de verbeelding van de zeeman, zodat de Sar-
gassozee aanleiding was tot het ontstaan van de
meest wonderlijke verhalen. Zo zou men hier mon-
„ooroonomen, drenkelingen, die jaren-
deefd van het wier van deze
rder zaken. Jammer alleen, dat
ontmoetingen en gevaren nooit
Het is altijd prettig om voor onverwacht bezoek erf
voor andere feestelijke gelegenheden vooral in winter
en voorjaar glazen met ingemaakt fruit in de provis ic:,-
kast te hebben.
Wie fruit in de tuin heeft, aan wilde vruchten kim"
komen of tegen lage prijs goed fruit weet te bemach
tigen, zal graag de moeite van het schoonmaken en
verwerken nemen. Meestal is een pot met zelf-inge-
maakte vruchten goedkoper dan een gekochte en.
wordt door de huisgenoten meer gewaardeerd.
Wat eigengemaakte jam betreftZoals moeders-
jam smaakt geen andere. En een aardig glaasje gevuld
met geurig zoetzuur is waard om als cadeautje dienst
te doen.
Maar voordat U aan de inmaak begint geven wij
U nog enkele waarschuwingen. Voor het welslagen
is nodig dat
1. de omgeving waarin gewerkt wordt, en het ma
teriaal dat men gebruikt, zeer schoon is (geen.
afval of oude etensresten in de buurt);
2. de potten en/of flessen (ringen en deksels) ge
heel gaaf zijn;
3. de vruchten fris, niet overrijp, aangestoken of
beschimmeld zijn;
4. men de vruchten vlug na de oogst of inkoop ver
werkt en daarbij zeer zorgvuldig te werk gaat;
5. men de inmaak op de juiste wijze afsluit en op>
een koele droge, liefst donkere plaats bewaart;
6. men de inmaak geregeld en zeer zorgvuldig con
troleert. Wanneer een fout bij de behandeling
is begaan kan snel bederf optreden.
De kans dat vruchteninmaak zodanig bederft, dat
deze onbruikbaar is, is gering. Gooi niet te vlug weg
vruchten die niet goed meer lijken zijn dikwijls nog
te gebruiken. Het is wel gewenst om deze potten of
flessen, apart te zetten en ze voor het gebruik eerst
te kiezen.
Open flessen.
Zijn de flessen na enkele dagen open, dan kan dit
veroorzaakt zijn door bijv. gebruik v]an te rijp fruit
beschadigde ringen, flessen of deksels of onvoldoende
verhitting. u
Ruikt het fruit fris, dan kan het opnieuw inge
maakt worden. Men dient het inmaakmateriaal gron
dig na te kijken op barstjes gaatjes enz, enz en
goed schoon te wassen.
Zou het fruit (bijv. aardbeien, pruimen) te pappig
worden bij een herhaald steriliseren of pasteuriseren,
dan kan men het tot moes of jam verwerken.
Schimmelvorming op jam.
Deze wordt dikwijls veroorzaakt door een vochtige
bewaarplaats, gepaard met een onvoldoende afslui
ting. Beschimmelde jam kan enige tijd bewaard wor
den, zonder dat de smaak achteruit gaat. Bij gebruik
het schimmellaagje voorzichtig verwijderen en het
onderliggende laagje proeven. Is dit goed van smaak
dan kan de jam genuttigd worden. Op de duur wevrdt
beschimmelde jam muf.
Schimmelvorming op gepasteuriseerde vruchten
Bij dichte glazen is dit meestal veroorzaakt door
een onvoldoende verhitting, hetzij te kort, hetzij bij te
lage temperatuur. Ook hiervan bij gebruik de schim
mel verwijderen en de inhoud van de glazen gebrui
ken voor zover deze nog goed smaakt.
Gisting
Ook dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door onvol
doende verhitting of door een te laag suiker-gehalte.
Weinig-gistend sap of weinig-gistende jam kan direct
gebruikt worden; jam kan dan eventueel even opge
kookt worden met extra suiker.
Ingedroogde en versuikerde jam
In tegenstelling tot de andere mislukte inmaak, kan
men deze gerust enige tijd bewaren; Ingedroogde jam
bij het gebruik met warm water verdunnen tot de
goede dikte, sterk versuikerde jam met water op-
le&gsi en zacht verhitten, totdat de suikerkristallen
opgelost zijn.
JAM.
Van vruchten kan men jam en gelei maken,
bijv. van rode bessen, zwarte bessen, bosbessen, kruis
bessen, aardbeien, bramen, frambozen, pruimen, peren
appelen, druiven, tomaten, ook van wortejen en
rabarber. Van een vruchtenmengsel kunnen eveneens
jam en gelei worden bereid. De verhouding der vruch
ten onderling kan men zelf bepalen; voor de houdbaar-
beid doet deze er niet toe. Goede combinaties zijn:
kruisbessen en rabarber; aardbeien en rabarber; aard
btien, frambozen, bessen; rode of zwarte bessen, ker
sen;' rode en zwarte bessen; pruimen en appelen; prui
men eet tomaten; appelen en sinaasappelen; druiven en
citroensap- Het verdient aanbeveling om niet te veel
jam in eeOS te koken, ten hoogste 2 kg. tegelijk.
Algemeen recept.
Methode I (Itidampmethode) (2]/2 -3 potjes)
Vruchten, V*, k9 suiker per kg schoongemaakte
vruchten (citroensap of een weinig in heet wa
ter opgeloste citroenzuur-kristallen).
De potjes goed schoon wassen.
De vruchten schoonmaken, wegen, grote vruch'cn in
stuitteen snijden. Ze met een weinig water verwarmen
in -en wijde pan met deksel, totdat zij zacht zijn. De
vru chten fijndrukken. De massa vlug in de open pan
inkc iken, tot 2/3 van hel vtolume (dit kan men bijv.
meti in met de steel van een houten lepel). De suiker
bij g wüeelten door de vruchenmassa roeren en de mas
sa n. 3® een paar minuten doorkoken. Wanneer de
massa zoet is citroensap of -zuur toevoegen. De
jam k tlken totdat een paar druppels, die men snel
op een bord Jaat vallen, na afkoeling de dikte van jam
hebbem en jkichts langzaam uitvloeien. De jam zo
nodig afschuimen, De potjes (niet op een stenen aan
recht) J zo vol mogelijk vullen met de jam. De potjes
meteen sluiten met vochtig gemaakt cellophaan-papier
en/ofc na enige afkoeling met een metalen of plastic
deksel of een boterhampapier.
Ook kan men de Jam bedekken met een gesmolten
paraffine; rdeze na stolling met een tweede
laagje (tpt aan de-zijkanten bedekken.
Metbode II (met extra suiker) 4 potjes).
Vruchten, tyi kg suiker per kg. vruchten (ci
troensap of opgelost citroenzuur).
vruchten koken totdat ze zacht zijn en fijndruk-
De suiker toevoegen en de massa nog 5 min aten
a doorkoken. Verder als boven.
ethode III (met een pectine-preparaat)
■t pectine-preparaat maakt de jam geleiig, maar
en conserveermiddel. De gebruiksaanwijzing op
rpakking dient gevolgd te worden,
boden II en III bieden de volgende voordelen
rosten minder tijd en brandstof, de vruchten blij-
ooier van kleur.
en volgend artikel zullen wij enkele recepten
voor bijzondere jamsoorten alsmede de be-
yan gelei en limonadesiroop.
ken
late
M
Ht
is ge
de \t
Mei
ziji 1
ven m
la e
geven
teiding
verschil van mening ovfer de
der militairen van de land-
U vernemen hoe die zijn
g tot laag als volgt
(zilveren) met gekartelde rand
(zilveren) met gekartelde rand
(zilveren) met gekartelde rand
Iver) met gekartelde rand
3 sterren met balk
;te) 2 sterren met balk
1 ster met balk
3 sterren op de kraag
2 sterren op de kraag
1 ster op de kraag
2 knoopjes
1 knoopje
2 dubbele chevrons (goud)
1 chevron (goud)
1 chevron (goud) met bies
2 chevrons geel katoen
1 chevron idem
1 chevron rood
niets