AXELSE COURANT ss? Komkommertijd? Trek er op uit met een Boek ers J C. VINK m NIEUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR ZEEUWSCH-VLAANDEREN VERSCHIJNT IEDERE WOENSDAG EN ZATERDAG FIRMA Markt 12 AXEL. In de maand Augustus, wanneer het grootste deel der mensheid nijver met va- vinden, die tegen hem opgewassen is. Als vertegenwoordiaer van het Perzisch aroot- gebeurtenissen in de komkommertijd Er blijkt uit dat de wereld minder in rust ver keert dan ooit. Met een waar fanatisme hebben de men sen zich. op deze vacantie geworpen. Me- Het is u natuurlijk niet ontgaan, hoe in deze jaren verschillende steden in ons land haar 750- of zelfs 1000-jarige bestaan vie ren. Dit gebeurt dan natuurlijk met de no dige feestelijkheden, waarbij historische op- tochen en kleurrijke gebeurtenissen uit het verleden een grote rol spelen. Onwillekeurig brengt dat velen er toe om ook eens te gaan snuffelen in oude boeken om na te gaan, hoe dat leven van hun voorouders van zo'n duizend jaar her toeging. Tyis zij onder het lezen de beelden uit het verleden tot leven kunnen zien komen, dan wordt het. mee,stal een boeiend verhaal, dat doet begrijpen, hoe het waarlijk lang niet altijd „braderije" was, wat de klok sloeg. Wat was het leven van toen eenvoudig, wat ging het zonder omslag toe, maar w*at was het ook vol gevaren en onzekerheden Het is waarachtig niet zonder reden, dat men tezamen ging wonen in steden achter beschuttende dikke wallen met een gracht er omheen, of dat men bescherming ging zoeken onder de hoede van een kasteelheer, wiens vesting een veiligheid bood, die het eenvoudige huis, of die de boerderij niet geven kon. Hoe simpel waren de middelen van vervoer. Eigenlijk was men met schip en paard uitgepraat. Hoe eenvoudig waren de gereedschappen en de werktuigen om de dagelijkse arbeid te verrichten. Het kost ons nu de grootste moeite, om te bedenken, hoe men zonder de machines en de motoren, welke ons nu ten dienste staan, zijn werk naar behoren kon verrichten. Gaat maar eens heien zonder heimachine of pompen zonder pomp En deze bezigheden zijn in ons waterrijke en drassige land allerwege en al heel vroeg geschied Elk onderdeel van het leven in de tijd, die 750 tot 1000 jaar achter ons ligt, kan een boeiend verhaal opleveren, als men dat gaat vergelijken met het wel en wee van ons, vandaag. Denkt maar eens aan de olielamp en de kaars ter verlichting, aan de turf- en houtvuren ter verwarming, aan de eenvoud van kleding en maaltijden, of denkt eens aan de langzame gang van het verkeer, onder houden met paard en kar, of aan de ge brekkige kennis der geneeskunde bij het uit breken van besmettelijke ziekten, die als ram pen door het land gingen. Toch wilde ik daarvoor uw aandacht niet vragen. Mijn gedachten gaan uit naar de wjijze, waarop men hoorde wat er in verre gebieden geschiedde. Ik denk aan de wijze waarop men contact had met hen, die wij nu onze buren zouden noemen, maar die toen onwezenlijk ver weg waren voor de middeleeuwers. De middelen van vervoer en het tempo bepaalden de afstand en dat tempo was uitermate laag. Wat is tegenwoordig ver, als men zich in enkele dagen van het ene werelddeel naar het andere kan ver plaatsen, wat is ver als men in enkele uren van land naar land kan vliegen? Wat is ver, als men per telefoon in enkele seconden contact kan hebben met zijn kennissen op tientallen, of honderden kilometers afstand Wat heet nog ver, als men kort na een droef of verheugend voorval van betekenis door middel van telegrafie, radio of tele visie overal ter wereld de bijzonderheden te horen of zelfs te zien kan krijgen Het kost werkelijk moeite, te bedenken, dat het in de middeleeuwen de zeelui of de krijgslieden waren, of vooral de marskra mers en de minstreels, die pas lang nadat de gebeurtenissen waren voorgevallen, deze in de herbergen en aan de haardvuren ver haalden. Er waren immers geen kranten en tijdschriften en er waren toch geen boeken in grote getale onder het volk verspreid, er bestonden immers nog geen drukpersen. Zeker, er waren wiel boeken, maar deze werden door klerken met de hand geschre ven en met eindeloos geduld en vakman schap verlucht met tekeningen, die het ge schreven woord verduidelijkten. Het zijn deze tekeningen, miniaturen genoemd, in de oude perkamenten banden, die ons nu nog een belangwekkend beeld geven van het leven en werken in verre tijden. Het raad plegen van deze boeken bleef slechts be perkt tot de vorsten, de edelen en natuurlijk de geestelijkheid. Beseft men eigenlijk nu wel wat een ge weldig voorrecht het is, te kunnen lezen ea voor enkele guldens boeken te kunnen ko-: pen Begrijpt men wel, hoe groot het ge-i noegen en hoe weldadig de genieting kart zijn, rustig gezeten in huis of tuin, bij het ter hand nemen van een boek, waarin men van regel tot regel de gedachten kan volgen, van anderen, die ons wat te zeggen hebben;' Laten wij terugkeren tot de wereld va tb vandaag. Het is vacantietijd. Velen zulle tn het werk neerleggen en zich kunnen veroor loven er op uit te trekken naar andere stre ken en verpozing te zoeken, die frisse moed zal qeven voor het werk, dat straks weer wacht. Maar ook vele anderen zullen zich die luxe niet kunnen veroorloven. Zij zullen hun ontspanning dicht bij huis moeten zoe ken. Voor hen is er de mogelijkheid, die de middeleeuwse mens absoluut miste namelijk een boek ter hand te nemen en zich in de wereld van de schrijver te laten opnemen. Of hij nu zijn eigen leven beschrijft of dat van anderen, of hij steden en dorpen be schrijft, de natuur of het avontuur, het is altijd een kostelijke gelegenheid tot ontspan ning. Laat die kans niet ongebruikt voorbij qaan. Ontsnap op deze zo eenvoudig gebo den gelegenheid aan Uw eigen omgeving, ontvlucht zo het gareel van alle dag. Trek er op uit met een boek 1 Ton Koot VOOR DE HUISVROUW. Qg lil 111(1(1 L' Vdïl WllChten 1 g van het huidige type eerzegels met de beelte- <oningin, zal PTT begin nvang maken met geleL /an nieuwe koninginne en ontwerp van de heer :rste zegel, dat zal ver- egel van 10 cent zijn in :na zullen naar behoef den worden aangemaakt. ij de colportage van het e arrestaties waren ver- tans ook de kopstukken Europese Socialei Bewe- Ook de dossiers van de in beslag genomen, aan- len bestaat dat men hier ng van de N.S.B. ce ma- men thans wrakstukken len bij Bari verongelukte „Roerjnond" aan de :ht. Men hoopt zo alsnog, z vliegramp, die aan 33 kostte, te kunnen vast- ;gen het water gaat het niet zo goed als men wel zer hard gewerkt wordt, jat bij Ouwerkerk is het coppelde caissons te laten ater stroomt er nog door- e openingen zo göed mo- ir de Jharde wind werkt ïelphoek zijn twee grote sloten ma en Prins Bernhard 1 September een officiéél m Amsterdam. erlanders zijn met het s.s. Nieuw-Zeeland vertrok- ssagier is een maand oud jaar. Er is een bonte ver- Ie beroepenlijst vermeldt in 70 der emigranten tje achter een woning in Freetown (West-Afrika), pakje diamanten met een :er 1 millioen gevonden, ale handel in diamanten al het pakje wel voor de geweest zijn. I is een prijzenoorlog van ir-ondernemers tegen de Voor 10 gulden kan men jrg reizen naar Luxem- Dor nog minder naar de lernemingen zullen tegen n werken tot het einde! Frankering bij abonnement, Axel. ZATERDAG 29 AUGUSTUS 67e Jaargang No. 93. ABONNEMENTSPRIJS: Losse nummers 6 cent Kwartaal-abonnement Axel binnen de kom i 1,55 Andere plaatsen i 1,75 Buitenland f 2,00 Drukker-Uitgeefster: FIRMA J. C. VINK Red. en Adm.: Axel, Markt 12, Tel. 0 1155-646 HoofdredactieJ. C. VINK ADVERTENTIEPRIJS8 cent per m m. Bij contracten belangrijke reductie. Ingezonden Mededelingen 20 cent per m.m. Kleine advertentiën (maximum 6 regels) 1-5 regels 70 cent iedere regel meer 12 cent extra. melen, in dit geval dus wiervelden, die de zeeman daar tegenkomt. Uiteraard spreekt een dergelijk ge bied tot de verbeelding van de zeeman, zodat de Sar- gassozee aanleiding was tot het ontstaan van de meest wonderlijke verhalen. Zo zou men hier mon- „ooroonomen, drenkelingen, die jaren- deefd van het wier van deze rder zaken. Jammer alleen, dat ontmoetingen en gevaren nooit Het is altijd prettig om voor onverwacht bezoek erf voor andere feestelijke gelegenheden vooral in winter en voorjaar glazen met ingemaakt fruit in de provis ic:,- kast te hebben. Wie fruit in de tuin heeft, aan wilde vruchten kim" komen of tegen lage prijs goed fruit weet te bemach tigen, zal graag de moeite van het schoonmaken en verwerken nemen. Meestal is een pot met zelf-inge- maakte vruchten goedkoper dan een gekochte en. wordt door de huisgenoten meer gewaardeerd. Wat eigengemaakte jam betreftZoals moeders- jam smaakt geen andere. En een aardig glaasje gevuld met geurig zoetzuur is waard om als cadeautje dienst te doen. Maar voordat U aan de inmaak begint geven wij U nog enkele waarschuwingen. Voor het welslagen is nodig dat 1. de omgeving waarin gewerkt wordt, en het ma teriaal dat men gebruikt, zeer schoon is (geen. afval of oude etensresten in de buurt); 2. de potten en/of flessen (ringen en deksels) ge heel gaaf zijn; 3. de vruchten fris, niet overrijp, aangestoken of beschimmeld zijn; 4. men de vruchten vlug na de oogst of inkoop ver werkt en daarbij zeer zorgvuldig te werk gaat; 5. men de inmaak op de juiste wijze afsluit en op> een koele droge, liefst donkere plaats bewaart; 6. men de inmaak geregeld en zeer zorgvuldig con troleert. Wanneer een fout bij de behandeling is begaan kan snel bederf optreden. De kans dat vruchteninmaak zodanig bederft, dat deze onbruikbaar is, is gering. Gooi niet te vlug weg vruchten die niet goed meer lijken zijn dikwijls nog te gebruiken. Het is wel gewenst om deze potten of flessen, apart te zetten en ze voor het gebruik eerst te kiezen. Open flessen. Zijn de flessen na enkele dagen open, dan kan dit veroorzaakt zijn door bijv. gebruik v]an te rijp fruit beschadigde ringen, flessen of deksels of onvoldoende verhitting. u Ruikt het fruit fris, dan kan het opnieuw inge maakt worden. Men dient het inmaakmateriaal gron dig na te kijken op barstjes gaatjes enz, enz en goed schoon te wassen. Zou het fruit (bijv. aardbeien, pruimen) te pappig worden bij een herhaald steriliseren of pasteuriseren, dan kan men het tot moes of jam verwerken. Schimmelvorming op jam. Deze wordt dikwijls veroorzaakt door een vochtige bewaarplaats, gepaard met een onvoldoende afslui ting. Beschimmelde jam kan enige tijd bewaard wor den, zonder dat de smaak achteruit gaat. Bij gebruik het schimmellaagje voorzichtig verwijderen en het onderliggende laagje proeven. Is dit goed van smaak dan kan de jam genuttigd worden. Op de duur wevrdt beschimmelde jam muf. Schimmelvorming op gepasteuriseerde vruchten Bij dichte glazen is dit meestal veroorzaakt door een onvoldoende verhitting, hetzij te kort, hetzij bij te lage temperatuur. Ook hiervan bij gebruik de schim mel verwijderen en de inhoud van de glazen gebrui ken voor zover deze nog goed smaakt. Gisting Ook dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door onvol doende verhitting of door een te laag suiker-gehalte. Weinig-gistend sap of weinig-gistende jam kan direct gebruikt worden; jam kan dan eventueel even opge kookt worden met extra suiker. Ingedroogde en versuikerde jam In tegenstelling tot de andere mislukte inmaak, kan men deze gerust enige tijd bewaren; Ingedroogde jam bij het gebruik met warm water verdunnen tot de goede dikte, sterk versuikerde jam met water op- le&gsi en zacht verhitten, totdat de suikerkristallen opgelost zijn. JAM. Van vruchten kan men jam en gelei maken, bijv. van rode bessen, zwarte bessen, bosbessen, kruis bessen, aardbeien, bramen, frambozen, pruimen, peren appelen, druiven, tomaten, ook van wortejen en rabarber. Van een vruchtenmengsel kunnen eveneens jam en gelei worden bereid. De verhouding der vruch ten onderling kan men zelf bepalen; voor de houdbaar- beid doet deze er niet toe. Goede combinaties zijn: kruisbessen en rabarber; aardbeien en rabarber; aard btien, frambozen, bessen; rode of zwarte bessen, ker sen;' rode en zwarte bessen; pruimen en appelen; prui men eet tomaten; appelen en sinaasappelen; druiven en citroensap- Het verdient aanbeveling om niet te veel jam in eeOS te koken, ten hoogste 2 kg. tegelijk. Algemeen recept. Methode I (Itidampmethode) (2]/2 -3 potjes) Vruchten, V*, k9 suiker per kg schoongemaakte vruchten (citroensap of een weinig in heet wa ter opgeloste citroenzuur-kristallen). De potjes goed schoon wassen. De vruchten schoonmaken, wegen, grote vruch'cn in stuitteen snijden. Ze met een weinig water verwarmen in -en wijde pan met deksel, totdat zij zacht zijn. De vru chten fijndrukken. De massa vlug in de open pan inkc iken, tot 2/3 van hel vtolume (dit kan men bijv. meti in met de steel van een houten lepel). De suiker bij g wüeelten door de vruchenmassa roeren en de mas sa n. 3® een paar minuten doorkoken. Wanneer de massa zoet is citroensap of -zuur toevoegen. De jam k tlken totdat een paar druppels, die men snel op een bord Jaat vallen, na afkoeling de dikte van jam hebbem en jkichts langzaam uitvloeien. De jam zo nodig afschuimen, De potjes (niet op een stenen aan recht) J zo vol mogelijk vullen met de jam. De potjes meteen sluiten met vochtig gemaakt cellophaan-papier en/ofc na enige afkoeling met een metalen of plastic deksel of een boterhampapier. Ook kan men de Jam bedekken met een gesmolten paraffine; rdeze na stolling met een tweede laagje (tpt aan de-zijkanten bedekken. Metbode II (met extra suiker) 4 potjes). Vruchten, tyi kg suiker per kg. vruchten (ci troensap of opgelost citroenzuur). vruchten koken totdat ze zacht zijn en fijndruk- De suiker toevoegen en de massa nog 5 min aten a doorkoken. Verder als boven. ethode III (met een pectine-preparaat) ■t pectine-preparaat maakt de jam geleiig, maar en conserveermiddel. De gebruiksaanwijzing op rpakking dient gevolgd te worden, boden II en III bieden de volgende voordelen rosten minder tijd en brandstof, de vruchten blij- ooier van kleur. en volgend artikel zullen wij enkele recepten voor bijzondere jamsoorten alsmede de be- yan gelei en limonadesiroop. ken late M Ht is ge de \t Mei ziji 1 ven m la e geven teiding verschil van mening ovfer de der militairen van de land- U vernemen hoe die zijn g tot laag als volgt (zilveren) met gekartelde rand (zilveren) met gekartelde rand (zilveren) met gekartelde rand Iver) met gekartelde rand 3 sterren met balk ;te) 2 sterren met balk 1 ster met balk 3 sterren op de kraag 2 sterren op de kraag 1 ster op de kraag 2 knoopjes 1 knoopje 2 dubbele chevrons (goud) 1 chevron (goud) 1 chevron (goud) met bies 2 chevrons geel katoen 1 chevron idem 1 chevron rood niets

Krantenbank Zeeland

Axelsche Courant | 1953 | | pagina 3